Följ oss

Nyheter

Brentoljan kan stå inför ett rally

Publicerad

den

Priset på Brent Crude, Brentoljan kan stå inför ett rally. I dag handlas denna råolja till cirka 62 USD per fat, men samtidigt har IEA varnat för ett utbudsrisker i Mellanöstern.

Priset på Brent Crude, Brentoljan kan stå inför ett rally. I dag handlas denna råolja till cirka 62 USD per fat, men samtidigt har IEA varnat för ett utbudsrisker i Mellanöstern. Det börjar emellertid höjas röster för att den senaste tidens prisökningar på råoljan är uppblåsta, och skillnaderna i pris mellan Brent och WTI överstiger nu 10 USD per fat, den högsta nivån sedan sommaren 2014. Betänk emellertid att WTI, West Texas, inte får exporteras utanför USAs gränser om den inte är bearbetad.

ISIS framväxt kan komma att innebära en stor utmaning för de utbyggnader av Mellanösterns oljeproduktion som krävs för att förhindra en oljebrist under kommande årtionden säger IEA: s toppekonom, Fatih Birol.

Oljepriset kan stiga ytterligare när spekulanterna köper

Terminspriset på Brent Crude, det globala referenskontraktet för råolja har endast stigit marginellt på detta, men den öppna balansen har däremot blivit betydligt högre och befinner sig just nu på den högsta nivån sedan oljepriset började falla i juli 2014.

Den andra sidan av ekvationen Brent/BNO är, i alla fall på kort sikt, att priset på Brent Crude, den senaste tiden har drivits av oljehandlarnas agerande. Många av dessa har kvar sina korta positioner, det vill säga blankningar, istället ta nya bet på långsidan, det vill säga de är fortfarande nettokorta. Om blankarna blivit självbelåtna efter den senaste tiden blankningar räcker det med en plötslig förändring på utbudssidan för att skapa en ny återhämtning, vilket i detta fall skulle kunna leda till en så kallad ”short squeeze”. Under året har nästan 53 MUSD flödat in i BNO. Om vi får se hur priset på Brent Crude stiger kan det också hjälpa kurserna för andra börshandlade fonder som nu handlas i nedåtgående trender.

Till exempel Market Vectors Russia ETF (NYSEArca: RSX), den största ryska ETFen, var tillsammans med BNO en av 2014 s sämsta börshandlade fonder, men med årets Brent rally, har RSX ökade med 23,4 procent. Det är tillräckligt för att göra RSX den bästa icke-hävstångs ETFerna under 2015. Den som är positiv till Ryssland och RSX bör hålla ett öga på BNO och terminspriset på Brent Crude då den ryska oljeproduktionen prissätts i termer av Brent Crude. Ryssland är den största icke-OPEC producenten i världen och som sådan är Moskva mer beroende av oljeproduktionen i procent av de offentliga intäkterna än någon annan icke-OPEC nation.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.