Följ oss

Nyheter

Naturgasen värmer i vinterkylan

Publicerad

den

Naturgasen värmer i vinterkylan

Naturgasen värmer i vinterkylan. Under 2014 vande vi oss vid att se hur priset på naturgas föll i takt med lägre efterfrågan och ökade lager. Under de första veckorna under 2015 har vi emellertid sett en vändning när den stränga vintern fattade sitt grepp om större delen av nordöstra USA. Denna köldknäpp ökade efterfrågan på el i regionen något som sätter naturgasen i fokus.

Förra året fick den nästan arktiska kylan naturgaspriserna att stiga med över femtio procent, och det är många investerare som förväntar sig en upprepning i år i med tanke på att temperaturen från Mississippi till den amerikanska östkusten ligger upp till fem grader under genomsnittet. I USA, till skillnad från i Sverige, är det vanligt att använda sig av naturgas för uppvärmning. Närmare hälften av alla amerikanska hushåll har naturgas som sin primära värmekälla.

Enligt en undersökning som publicerades hos nyhetsbyrån Bloombergs kommer kylan i USA att fortsätta en bit in i mars, något som gjort att naturgasterminer varit vinnare på råvarubörserna. Detta innebär att naturgasen brutit det nedåtgående trend som denna råvara befunnit sig, men det betyder också att uppgången kan komma att få ett abrupt slut om våren kommer till USA i mars.

ETFer på naturgas

Det finns en börshandlad fondUnited States Natural Gas ETF (NYSEARCA:UNG), som replikerar utvecklingen av naturgas, en ETF som varit vinnare de senaste veckorna. Notera emellertid att aktierna i de företagen med fokus på naturgas inte haft en lika starkt uppåtgående trend som den underliggande råvaran. Aktierna i denna sektor har rört sig marginellt uppåt, och det verkar som de flesta aktörerna som satsat på ett stigande pris på naturgasen istället valt att köpa UNG.

United States Natural Gas Fund (UNG)

Investerare som söker en direkt exponering mot naturgas, en viktig energikälla för kraftverk, kan finna att UNG är ett attraktivt alternativ. Det är den mest populära och mest likvida ETFen. Det omsätts cirka 12 miljoner andelar varje dag. UNG har cirka 757 MUSD under förvaltning och debiterar sina andelsägare en årlig förvaltningsavgift om 100 bps.

UNG replikerar förändringen, i procentuella termer, på priset på naturgasterminerna som handlas på råvarubörsen NYMEX. Denna börshandlade fond tar position i frontmånadskontraktet och rullar således dessa terminskontrakt varje månad. Eftersom priserna på de terminskontrakt som ligger längre bort prissätts högre än frontmånadskontrakten innebär detta att UNG förlorar pengar varje gång terminerna rullas då det blir mindre pengar att köpa nya terminer för. Detta brukar benämnas att råvarupriset befinner sig i contango.

UNG har för närvarande två terminskontraktNYMEX Natural Gas NG APR15 och ICE Naturgas LD1 H APR15.
Med tanke på en otrolig prisökning på sistone på naturgasmarknaden, något som skett trots svag efterfråge/utbuds fundamenta, är råvaran sannolikt föremål för ett kommande prisomslag.

Temperaturen kommer sannolikt att stiga över USA när våren kommer och den naturliga efterfrågan på naturgas faller då. Detta är sannare mot bakgrund av det faktum att nuvarande lager överstiga femåriga genomsnittet, men med knapp marginal.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.