Följ oss

Nyheter

Sydkoreanska aktier får välförtjänt uppmärksamhet

Publicerad

den

Sydkoreanska aktier får välförtjänt uppmärksamhet

Sydkoreanska aktier får välförtjänt uppmärksamhet Den sydkoreanska aktiemarknaden och de landspecifika börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av detta lands börs har varit minst sagt heta under april 2015. Uppgången kommer efter stärkta vinster, låga värderingar och förhoppningar och stigande utdelningar.

Under den senaste månaden har iShares MSCI South Korea Capped ETF (NYSEArca: EWY) stigit med 9,6 procent, Horizons Korea KOSPI 200 ETF (NYSEArca: HKOR) med 9,3 procent, %, First Trust South Korea AlphaDEX Fund (NYSEArca:FKO) med 13,0 procent och SPDR MSCI South Korea Quality Mix ETF (NYSEArca: QKOR) med 7,2 procent. KOSPI, den koreanska börsens generalindex, har sedan årsskiftet 2014/2015 stigit med 12 procent och bröt nyligen genom 2 100, och tangerade sitt fyraårshögsta när utländska investerare köpte sydkoreanska aktier i hög omfattning.

Inte bara aktierna som lockar

Det är emellertid inte bara de sydkoreanska aktierna som lockar, det gör även de börshandlade fonderna. EWY, iShares ETF som replikerar utvecklingen av den sydkoreanska aktiemarknaden har sett inflöden på 143 MUSD under april. Detta tyder på att investerarkollektivet köper sydkoreanska aktier och de börshandlade fonder som investerar på denna marknad efter att ha varit signifikant underviktade under flera år. En förklaring till det ökade intresset för sydkoreanska aktier kan vara att Bank of Korea i mars sänkte styrräntan till rekordlåga 1,75 procent. Många analytiker bedömer att vi kommer att få se ytterligare räntesänkningar och andra monetära lättnader och skattemässig stimulans i Sydkorea under innevarande år. Lägg där till de relativt låga värderingarna som gäller den sydkoreanska börsen så är det inte så konstigt att kapitalet flödar till denna aktiemarknad.

KOSPI handlas just nu till ett p/e-tal om 11,1, medan MSCI Global Index handlas till ett betydligt högre p/e-tal, 16,4 och S&P 500 ligger ännu högre, på 18,4. Bland de olika börshandlade fonderna ser vi att EWY handlas till ett p/e-tal om 10,3, HKOR till 10,7, FKO till 10,5 och QKOR handlas till 10,3.

Låga energipriser och billiga finansieringskostnader i form av låga räntor har gjort att investerarna söker avkastning och har en positiv syn på framtida vinster. Teknikföretag som Samsung Electronics visar tecken på att stärka sina framtida vinster. Samsung är världens största mobiltelefontillverkare sedan företaget gick om konkurrenten Apple (Nasdaq: AAPL) förra året. Samsung utgör en betydande andel i de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av landets aktiemarknad, aktien har till exempel en vikt på 20 procent i EWY.

Även indikationer om högre utdelningar och kommande aktiesplittar fungerar uppmuntrande för placerarna. Koreanska företag står inför ökat tryck från regeringen att höja utdelningen, som är bland de lägsta av alla stora ekonomier i Asien. Den sydkoreanska valutan, wonen, har stärkts och handlas kring den högsta nivån på ett halvår, ett direkt svar på FEDs allt mer duvaktiga agerande. När wonen stärks innebär det emellertid att de valutahedgade ETFerna går sämre, något som märks på kursutvecklingen på börshandlade fonder som Deutsches db X-trackers MSCI South Korea Hedged Equity ETF (NYSEArca: DBKO) och WisdomTree Korea Hedged Equity Fund (NasdaqGM: DXKW) som båda underpresterat under 2015.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.