Följ oss

Nyheter

Sprott lanserar fond för kritiska metaller

Publicerad

den

HANetf, Europas första och enda oberoende white-label ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETP:er för digitala tillgångar, är glada att meddela att de har lanserat Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES), en fond för kritiska metaller.

HANetf, Europas första och enda oberoende white-label ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETP:er för digitala tillgångar, är glada att meddela att de har lanserat Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES), en fond för kritiska metaller.

M7ES, som följer Nasdaq Sprott Energy Transition Materials Ex-Uranium Index, strävar efter att ge exponering för de kritiska material som kommer att vara avgörande för den globala omställningen av ren energi. Dessa material kan brett kategoriseras efter deras roll i denna övergång:

1) Generering av ren energi: använder sällsynta jordartsmetaller och silver

2) Ren energiöverföring: förlitar sig på koppar

3) Ren energilagring: förlitar sig på litium, nickel, mangan, kobolt och grafit.

Det finns därför ett akut behov av att gå från en kolintensiv ekonomi till en metallintensiv. När globala regeringar fortsätter att förbinda sig till netto-nolllöften, förväntar vi oss att efterfrågan på dessa material kommer att öka. Sedan mars 2022 har de globala statliga utgifterna för att stödja ren energi ökat med över 500 miljarder dollar. IEA föreslår dock att investeringar i ren energi kan behöva nå ett årligt genomsnitt på 4,2 biljoner dollar mellan 2026 och 2030 för att nå målen med nettonoll.

Infrastrukturen för ren energi måste expandera, och vi tror att företag som är uppströms i försörjningskedjan kommer att dra nytta av de ökade investeringarna i de kritiska mineraler som krävs för denna omställning.

M7ES är den andra ETF som lanserades i samarbete med Sprott Asset Management, efter lanseringen av Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8) i maj 2022. Uranium Miners ETF översteg nyligen 55 miljoner USD i AUM, mindre än nio månader efter börsnoteringen. Sprott lanserade nyligen en syster-ETF till M7ES i USA, som HANetf har anpassat som en UCITS-version för den europeiska marknaden. Detta markerar den elfte fonden som HANetf har tagit från USA till Europa, vilket ger europeiska investerare tillgång till spännande nya tematiska strategier som har varit mycket framgångsrika på de amerikanska marknaderna, och annars skulle ha varit otillgängliga för dem.

John Ciampaglia, VD för Sprott Asset Management, kommenterar: ”2022 var en global väckarklocka angående vikten av energiomställning och säkerhet.

”Vissa kritiska mineraler fungerar som råvaror som krävs för att möta det växande behovet av koldioxidsnål energi, ökad elektrifiering och övergången till elfordon. På grund av år av underinvesteringar överstiger nu efterfrågan på många energiomvandlingsmaterial utbudet. Vi tror att gruvbolag fokuserade på energiomställningsmineraler är väl positionerade för att dra nytta av de betydande investeringar som kommer att krävas under de kommande decennierna.”

Hector McNeil, grundare och co-VD för HANetf, kommenterar: ”Revolutionen av ren energi innebär att vi går från en kolintensiv ekonomi till en metallintensiv ekonomi. Oavsett om det är för solpaneler eller batterierna som driver elbilar, innebär en koldioxidfri värld mer efterfrågan på kritiska material. Detta utgör en potentiell investeringsmöjlighet.

Vi är glada över att återigen samarbeta med Sprott Asset Management för att skapa en mycket innovativ ETF för att fånga detta tema. Sprott är världsledande inom material och gruvprodukter. Vi har sett stora framgångar med vår Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8), som kunde samla in över 55 miljoner dollar sedan lanseringen i maj 2022, tack vare sin renodlade exponering och erkännandet av Sprotts expertis inom detta område. Vi förväntar oss detsamma från M7ES. Framgången med U3O8 och fortsättningen med M7ES bevisar att globala emittenter kan använda HANetfs plattform för att lansera i Europa på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt.”

Produktinformation

BörsValutaKortnamnISIN
LSEUSDSETMIE000K6PPGX7
LSEGBPSETPIE000K6PPGX7
XETRAEURM7ESIE000K6PPGX7
Borsa ItalianaEURSETMIE000K6PPGX7

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XAD2 ETC spårar priset i silver och valutasäkras till euro

Publicerad

den

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a.. ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a. Denna ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Investeringsstrategi

Silverspotpriset är priset på silver i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XAD2 ETC

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade produkt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXAD2
gettexEURXAD2
Borsa ItalianaEURXAD2
Stuttgart Stock ExchangeEURXAD2
London Stock ExchangeEUROXA2
SIX Swiss ExchangeEURXAD2

Fortsätt läsa

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära