Följ oss

Nyheter

Smarta pengar köper internationella placeringar

Publicerad

den

Smarta pengar köper internationella placeringar, andra låter bli med motiveringen att det är för tidigt att köpa börshandlade fonder på dessa marknader. Vi har under det första

Smarta pengar köper internationella placeringar, andra låter bli med motiveringen att det är för tidigt att köpa börshandlade fonder på dessa marknader. Vi har under det första halvåret 2017 sett hur investerare av alla slag köper börshandlade fonder med internationell fokus. Under det första kvartalet 2017 var inte mindre än fyra (4) av de börshandlade fonderna med störst inflöde. Av dessa var tre ETFer som inriktar sig utvecklade ekonomier exklusive USA.

Det temat fortsatte under det andra kvartalet då sju av de tio börshandlade fonder med störst inflöde var internationella ETFer. I denna siffra ingick två börshandlade fonder med fokus på emerging markets.

Institutionella investerare inklusive college och högskolefonder har satsat pengar på populära internationella ETFer som iShares MSCI EAFE ETF (NYSEArca: EFA) och iShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM).

College och högskolefonderna har emellertid valt att sälja några internationella ETFer. I vissa fall har förvaltarna av dessa fonder valt att låta pengarna stanna vid sidlinjen.

Stanford University investerade i EFA

En nyligen publicerad artikel från Bloomberg visar att Stanford University investerade 254,3 MUSD i EFA under första kvartalet och ytterligare 60,4 MUSD i iShares Core MSCI Emerging Markets ETF IEMG. iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: IEMG) är en lågkostnadsfond från iShares och är ett svar på EEM. Totalt sett har denna ETF sett inflöden på 9,1 miljarder dollar under det första halvåret 2017. Det är det näst största nettoinflödet som någon börshandlad fond haft under denna period.

En vinst är inte en vinst innan dess att den har realiserats. Bland övriga College och högskolefonderna som har sålt internationella ETFer ser vi till exempel Yale University. Under det första kvartalet 2017 sålde Yale andelar i Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (NYSEArca: VWO) för 15,3 MUSD. Harvard University sålde andelar i iShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM) för 109,2 MUSD under det första kvartalet 2017. VWO och EEM är de två största av de börshandlade fonderna med fokus på emerging markets så dessa uttag påverkar inte deras fondförmögenhet nämnvärt. Totalt sett har dessa börshandlade fonder sett nettoinflöden på mer än 2 miljarder dollar under det andra kvartalet.

Stanford sålde av andelar för 151,4 miljoner dollar i Vanguard FTSE Europe ETF (NYSEArca: VGK) under det andra kvartalet, kanske på grund av oro över franska presidentvalet och det brittiska valet. Samtidigt sålde Yale andelar för 50 MUSD i miljoner iShares MSCI South Korea ETF (NYSEArca: EWY) under första kvartalet. Asiens fjärde största ekonomi höll också nationella val under perioden. ETF har ökat 33,3 procent under det gångna året men har förlorat tillgångar under samma period. Yale är inte den enda investerare som sålt sina andelar i Sydkorea för tidigt.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.