Följ oss

Nyheter

Skräckindexet vid ett vägskäl

Publicerad

den

Skräckindexet vid ett vägskäl

Skräckindexet vid ett vägskäl. Det råder ingen tvekan i att volatiliteten nu är tillbaka i marknaden. Skräckindexet, som VIX också kallas för befinner sig just nu vid ett vägskäl och har nått nivåer som inte setts sedan toppen av krisen i eurozonen över två år sedan. De exakta orsakerna kan vara diskutabelt, men oktober lever upp till sitt perenna rykte som den grymmaste månaden för aktier.

VIX heter egentligen Market Volatility Index och speglar realtidskurserna på optionerna på Chicago Board Options Exchange (CBOE), de optioner som går mot det stora börsindexet S&P 500. VIX indexet brukar ibland kallas för ”fear index”.

FearIndex1

Källa: CBOE

Kollapsar när det stänger över 2

Varje gång i modern historia som VIX har stängt över 2 har det snabbt kollapsat (se ovan). De historiska data har därför, enligt principen om induktion och spikar i volatiliteten kommit att tolkas som en försäljningsmöjlighet (med avseende på VIX) med den genomsnittliga investeraren. Ett exempel på denna efterfrågan: den största börshandlade produkter som ger en kort exponering för VIX terminer har fördubblat antalet utestående aktier under de senaste dagarna:

FearIndex2

Källa: Bloomberg,

Ändå är det inte säkert att volatilitetsnivåer kommer att falla. Om den amerikanska centralbankens, FEDs, frikostighet varit var den främsta orsaken till de undertryckta nivåer av volatilitet vi sett i de tre första kvartalen i år, så är denna källa nu avstängd. QE3 väntas avslutas under de närmaste veckorna; historian har inte varit inte snäll mot aktiemarknaden direkt efter de två sista rundorna.

FearIndex3

Källa: S&P Dow Jones Indices

Krävs förutseende

Det krävs en ovanlig grad av förutseende, mod eller rent av dumhet för att ta en kort position i VIX, ett index vars svans har kraftiga gaddar. Dessutom visar historien att de låga 20 är ett vägskäl, antingen är det den första anhalten till en annalkande kris på aktiemarknaden eller så återhämtar börserna sig snabbt.

Trots entusiasmen för att sälja volatilitet på nuvarande nivå, kan förlusterna eskalera mycket snabbt om det fortsätter att spika. Vid någon punkt kommer blankarna att kapitulera; risken är då att vi ser en omfattande short squeeze.

Hypotetiskt skulle en sådan short squeeze utlösa stora inköp i volatilitetsterminer precis innan börserna åter drar. Ett hopp i VIX från 25 till 35 under sådana omständigheter är inte helt omöjligt.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.