Följ oss

Nyheter

Sammanfattning av september månads händelser inom krypto

Publicerad

den

Efter att ha lämnat september bakom oss kan vi konstatera att det var en relativt lugn månad i kryptomarknaden. Det totala marknadsvärdet för krypto höll sig stabilt, med ett marknadsvärde på omkring 1,12 biljoner dollar och en månatlig tillväxt för Bitcoin på 3,99%.

Efter att ha lämnat september bakom oss kan vi konstatera att det var en relativt lugn månad i kryptomarknaden. Det totala marknadsvärdet för krypto höll sig stabilt, med ett marknadsvärde på omkring 1,12 biljoner dollar och en månatlig tillväxt för Bitcoin på 3,99%.

Historiskt sett har september varit en utmanande månad för Bitcoin, där månaden avslutat negativt de senaste sex åren. Därför var det uppmuntrande att se positiv tillväxt för månaden detta år, något som bidrog till ett optimistiskt marknadssentiment.

Ur ett makroekonomiskt perspektiv fortsätter den pågående inflationen både i Europa och i USA att ha en betydande påverkan på kryptomarknaden. Höga inflationssiffror tenderar att minska den disponibla inkomsten, vilket gör att småsparare blir mer försiktiga och återhållsamma när det gäller mer riskfyllda investeringar som kryptovalutor.

Under september skilde sig dynamiken för krypto-investeringsprodukter mellan USA och Europa. USA upplevde nettoutflöden, medan Europa hade positiva inflöden. Mer specifikt upplevde Bitcoin-investeringsprodukter utflöden på 103 miljoner dollar, och Ethereum hade utflöden på 13,9 miljoner dollar under september månad.

När vi blickar framåt befinner vi oss ungefär 7 månader från nästa Bitcoin-halvering, och vi befinner oss i en utdragen process av ansökningar om Spot Bitcoin ETF:er hos amerikanska SEC. Givet kommande händelser finns det onekligen spännande tider framför oss. Det är dock värt att notera att vi även kan förvänta oss ett potentiellt stillsamt fjärde kvartal innan vi ser större marknadsaktivitet.

Ethereum (ETH) Futures får godkännande

Ethereum, den ledande plattformen för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer (dApps), fick godkännande för nio olika ETFer baserade på terminer förra måndagen (2 oktober). Jämfört med när den första Bitcoin-futures ETF lanserades var volymerna blygsamma och uppgick till 6,6 miljoner dollar första handelsdagen.

Denna utveckling markerar en viktig regulatorisk milstolpe för Ethereum och befäster ytterligare dess position inom kryptovaluta- och investeringslandskapet. I takt med att kryptomarknaden fortsätter utvecklas kan lanseringen av Ethereum-futures inom ETF-utrymmet bidra till att generera ökat intresse bland investerare.

PayPal väljer Crypto.com för deras PYUSD

Crypto.com har uppnått högsta likviditet för handelspar med PYUSD globalt. PYUSD, PayPals stablecoin kopplat till den amerikanska dollarn och byggt på Ethereum, vinner marknadsandelar.

Samarbetet mellan Crypto.com och PayPal utökas, vilket gör det möjligt för PayPal att fylla på Crypto.com Visa-kort. Denna integration av traditionella och krypto-finansiella tjänster överbryggar klyftan mellan fiatvalutor och digitala tillgångar och främjar bredare användning av kryptovalutor.

Godkännandet av PYUSD av New York State Department of Financial Services stärker dess trovärdighet inom kryptoekosystemet. Crypto.com:s prestation understryker dess växande inflytande och belyser efterfrågan på stablecoins som backas av institutioner som PayPal, vilket speglar den föränderliga rollen för stablecoins i det globala finansiella landskapet.

Deutsche Bank inleder ett samarbete med Taurus för förvaltning av digitala tillgångar

Taurus är ett schweiziskt bolag som tillhandahåller institutionell krypto-infrastruktur inom bland annat förvaringslösningar och handelstjänster.

Deutsche Bank har successivt utforskat kryptotjänster och ansökte om licens för förvaring av digitala tillgångar i juni 2023. Samarbetet med Taurus är globalt och fokuserar på förvaring och tokenisering i enlighet med lokala lagar.

Paul Maley från Deutsche Bank ser en enorm tillväxtpotential för kryptomarknaden och förutser att den kommer att utvecklas till en tillgångsmarknad värd flera biljoner dollar.

Google Cloud lägger till datasupport för ytterligare 11 blockkedjor

Googles förbättrar sin dataanalystjänst BigQuery genom att stödja ytterligare 11 blockkedjor, vilket gör att det totala antalet nu uppgår till 19st. Detta syftar till att ge en bredare bild av kryptolandskapet och ge Web3-communityt bättre tillgång till data och analyser.

Google Cloud erbjuder även infrastrukturtjänster för Web3 och ett Cloud Startup Program för blockkedjeföretag, vilket uppmuntrar till innovation i linje med internets tidiga dagar. Utvalda blockkedjeföretag belönas med tokens genom samarbeten.

Lansering av Virtune Sustainable Bitcoin ETP

Under september lanserade vi vår hållbara Bitcoin ETP i samarbete med ClimatePartner. Detta partnerskap innebär att Virtune beräknar koldioxidutsläppen relaterade till Bitcoin-transaktioner. Dessa utsläpp kompenseras kontinuerligt genom investeringar i en diversifierad portfölj av certifierade klimatprojekt inom naturbaserade lösningar, social påverkan och förnybar energi.

Produkten är listad på Nasdaq Stockholm och kan handlas på Avanza och Nordnet. Den är 100% koldioxidneutral och 100% fysiskt backad med en 1:1-exponering mot Bitcoin med en årlig förvaltningsavgift på 1,49%.

Utveckling för Virtunes ETP:er i september

Virtune Crypto Top 10 Index ETP: +3,00%

Virtune Sustainable Bitcoin ETP: +2,60%

Virtune Staked Ethereum ETP: +1,99%

Utveckling per kryptovaluta i Virtune Crypto Top 10 Index ETP

Chainlink: +39,10%

Bitcoin: +3,99%

Litecoin: +3,12%

Uniswap: +2,15%

Ethereum: +1,49%

Stellar: -2,51%

Polkadot: -3,09%

Virtune Crypto Top 10 Index ETP levererade en avkastning på 3% under september, där Chainlink utmärkte sig med en tillväxt på +39.10% varav Polkadot hade den svagaste utvecklingen med en negativ tillväxt på -3.09%.

Ombalansering av Virtune Crypto Top 10 Index ETP för oktober

Bitcoin: 40%

Ethereum: 40%

Polkadot: 5,52%

Litecoin: 4,89%

Chainlink: 3,99%

Stellar: 3,27%

Uniswap: 2,54%

Virtune Crypto Top 10 Index ETP ombalanserades den 29 oktober. Inga kryptovalutor lades till eller uteslöts och den nya fördelningen resulterade i ovan.

Handla Virtunes börshandlade produkter

Virtunes börshandlade produkter är europeiska börshandlade produkter som handlas på bland annat Nasdaq Stockholm.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

0GZB ETC spårar kopparpriset och hedgas i euro

Publicerad

den

BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC (0GZB ETC) med ISIN DE000PZ9REC4, försöker följa RICI Enhanced Copper (EUR Hedged) index. RICI Enhanced Copper (EUR Hedged)-index spårar priset på terminskontrakt på koppar. Valutasäkrad till euro (EUR).

BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC (0GZB ETC) med ISIN DE000PZ9REC4, försöker följa RICI Enhanced Copper (EUR Hedged) index. RICI Enhanced Copper (EUR Hedged)-index spårar priset på terminskontraktkoppar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 1,20 % p.a. BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC är den enda ETC som följer RICI Enhanced Copper (EUR Hedged)-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.

BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC är en mycket liten ETC med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETC lanserades den 7 augusti 2019 och har sin hemvist i Nederländerna.

Information

ISINDE000PZ9REC4
Securities identification number (German WKN)PZ9REC
Bloomberg0GZB GY
Reuters0GZB.DE
TypeETC
CurrencyEUR
Currency hedgedYes, EUR Hedge
Roll optimizedYes
LeveragedNo
Physical deliveryNo
Total Return Yes
ExchangeFrankfurt Stock Exchange (Regulated Market – Xetra®), Stuttgart Stock Exchange
Trading periods08:15 am – 20:00 pm
Maturityopen end

Handla 0GZB ETC

BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC (0GZB ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEUR0GZB

Fortsätt läsa

Nyheter

WisdomTree lanserar Global Sustainable Equity ETF tillsammans med irländska Life Investment Managers

Publicerad

den

WisdomTree, en global finansiell innovatör, har idag lanserat sin första hållbara kärnaktielösning, WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF (WSDG), i samarbete med Irish Life Investment Managers (ILIM). WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF har noterats idag på Börse Xetra och kommer att noteras på Londonbörsen den 12 juni 2024.

WisdomTree, en global finansiell innovatör, har idag lanserat sin första hållbara kärnaktielösning, WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF (WSDG), i samarbete med Irish Life Investment Managers (ILIM). WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF har noterats idag på Börse Xetra och kommer att noteras på Londonbörsen den 12 juni 2024.

WSDG strävar efter att spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för Solactive WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS Index (”Indexet”) och klassificeras som en artikel 9-fond enligt SFDR och har en total kostnadskvot (TER) på 0,29 %.

Strategin, utvecklad med ILIM, är utformad för att spåra prestanda för börsnoterade företag från utvecklade marknader som positivt bidrar till sociala och/eller miljömässiga mål enligt definierade hållbarhetskriterier samtidigt som de strävar efter robust ekonomisk avkastning. ILIM har lång erfarenhet av ansvarsfulla investeringar och har utvecklat en egen forskningsplattform och ramverk för hållbarhetsintegrering för att arbeta med kunder för att stödja deras hållbarhetsmål. ILIM förvaltar för närvarande över 53 miljarder euro i strategier som främjar miljömässiga eller sociala egenskaper.

Den unika strategin använder FN:s ramverk för hållbar utveckling (SDG) för att investera i företag med produkter och tjänster som syftar till att hjälpa till att tackla klimatförändringar och sociala ojämlikheter, främja en cirkulär ekonomi och/eller hjälpa till att skydda vårt naturkapital. Dessutom undviker strategin negativa externa effekter genom starka ”Do No Significant Harm” (DNSH) och ”Good Governance”-skärmar och utesluter investeringar i kontroversiell affärsverksamhet. Strategin syftar till att begränsa avvikelser från ett globalt riktmärke för utvecklade marknader, vilket ger ett hållbart alternativ för allokering av kärnaktier.

SDG-ramverket som antagits av WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF klassificerar 11 av FN:s 17 SDGs i fyra pelare:

  • Klimatåtgärder: prisvärd och ren energi, klimatåtgärder
  • Cirkulär ekonomi: ansvarsfull konsumtion och produktion
  • Friska ekosystem: rent vatten och sanitet, liv under vattnet, liv på land
  • Social rättvisa: noll hunger, god hälsa och välbefinnande, utbildning av hög kvalitet, minskad ojämlikhet och hållbara städer och samhällen

Alexis Marinof, Europachef på WisdomTree, sa: ”Tills nu har våra hållbara investeringslösningar utnyttjat vår expertis och expertpartnerskap inom råvaror och tematiska aktier, vilket ger tillgång till metaller och företag kopplade till energiomställningen. Idag, i samarbete med Irish Life Investment Managers, har vi lanserat vår första hållbara aktie-ETF. Den nya artikel 9 ETF ger ett differentierat tillvägagångssätt för globala utvecklade marknadsaktier genom att integrera 11 av de 17 SDGs i investeringsprocessen.”

Världens ledare antog enhälligt 2030-agendan för hållbar utveckling 2015, med ambitiöst mål att påskynda ekonomiskt välstånd och socialt välbefinnande samtidigt som miljön skyddas. I mitten av genomförandet av 2030-agendan, håller världen inte på att uppfylla dessa 17 hållbara utvecklingsmål till 2030. Även om vissa områden har sett framsteg, finns det fortfarande en oroande andel av målen som antingen går för långsamt eller går tillbaka.

Nicholas MacShane, Head of European Partnerships på ILIM, tillade: ”Med hjälp av vår expertis inom indexering, kvantitativ forskning och ansvarsfulla investeringar bygger detta samarbete med WisdomTree på vårt rykte om att skapa skräddarsydda lösningar som hjälper kunder att nå sina hållbarhetsmål. Vi är mycket stolta över att ha utvecklat denna innovativa strategi med WisdomTree-teamet.”

WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF (WSDG) är WisdomTrees tredje artikel 9 ETF, efter lanseringen av WisdomTree Renewable Energy UCITS ETF (WRNW) och WisdomTree Recycling Decarbonisation UCITS ETF (WRCY).

Produktinformation

ETF NamnTERBörsValutaKortnamnISIN
WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF0.29%LSEUSDWSDGIE000XNILW20
LSEGBxWSEQIE000XNILW20
XetraEURWSDGIE000XNILW20

Fortsätt läsa

Nyheter

PABX ETF ger exponering mot företag som arbetar mot nettonollutsläpp

Publicerad

den

Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc (PABX ETF) med ISIN IE000CL68Z69, försöker spåra MSCI World Climate Paris Aligned Filtered-index. MSCI World Climate Paris Aligned Filtered-index spårar aktier från utvecklade marknader över hela världen. Indexet syftar till att ge större vikt till företag som gynnas av omställningen till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd. Det överordnade indexet är MSCI World.

Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc (PABX ETF) med ISIN IE000CL68Z69, försöker spåra MSCI World Climate Paris Aligned Filtered-index. MSCI World Climate Paris Aligned Filtered-index spårar aktier från utvecklade marknader över hela världen. Indexet syftar till att ge större vikt till företag som gynnas av omställningen till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd. Det överordnade indexet är MSCI World.

Denna ETFs TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc är den enda börshandlade fond som följer MSCI World Climate Paris Aligned Filtered index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i denna ETF ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 4 december 2023 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc försöker replikera, så nära som möjligt prestanda för MSCI World Climate Paris Aligned Filtered Index, om trenden är stigande eller fallande samtidigt som volatiliteten i skillnaden mellan avkastningen minimeras av delfonden och avkastningen av indexet (”spårningsfelet”). Delfondens mål är att uppnå en tracking error-nivå för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.

Handla PABX ETF

Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc (PABX ETF)

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAUSDPABX
Euronext ParisEURPABW
XETRAEURPABW
XETRAGBPPABY

Största innehav

NamnValutaKortnamnSektor
APPLE INCUSD5.50 %Information Technology
MICROSOFT CORPUSD4.89 %Information Technology
AMAZON.COM INCUSD2.33 %Consumer Discretionary
NVIDIA CORPUSD2.23 %Information Technology
ALPHABET INC CL CUSD1.66 %Communication Services
TESLA INCUSD1.40 %Consumer Discretionary
META PLATFORMS INC-CLASS AUSD1.24 %Communication Services
SCHNEIDER ELECT SEEUR1.09 %Industrials
ELI LILLY & COUSD1.03 %Health Care
BROADCOM INCUSD1.02 %Information Technology

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära