Följ oss

Nyheter

Risker i Vietnam

Publicerad

den

Risker i Vietnam

2016 har på det stora hela taget varit ett bra år för tillväxtekonomierna, men VanEck Vectors Vietnam ETF (NYSEArca: VNM) är inte en av de frontier markets som har kunnat visa en uppgång. Denna börshandlade fond har inte rört sig alls sedan starten av året. Det finns flera åsikter om denna landspecifika ETF, det finns bedömare som ser stora risker i Vietnam medan andra ser stora möjligheter för denna sydostasiatiska ekonomi.

Även Vietnam är ett kommunistiskt land, har regeringen styrt Vietnams ekonomi mot en kvasi-fri marknadsekonomi som strikt kontrolleras av staten. Landets regering har till exempel beslutat att stödja privata företag under de kommande fem åren. Vietnams ekonomiska plan för 2016-2020 kommer att skapa ”goda förutsättningar” för att stödja privata företag.

Ambitiöst tillväxtmål

Vietnam har ett ambitiöst tillväxtmål om 6,7 procent för 2016, något som landets regering emellertid erkänner att kommer att bli svårt att uppfylla. Myndigheternas fokus på makroekonomisk stabilitet är emellertid ett uppmuntrande tecken, även om det sker på bekostnad av en snabb acceleration av tillväxten.

Det finns åtminstone en potentiell katalysator som kan hjälpa VNM ändra kurs till det bättre: Infrastrukturen. Vietnam har haft en kraftig tillväxt som investeringar och exporten bidragit till att stödja ekonomin. Landet har fört in över 2 000 greenfield FDI projekt mellan 2003 och 2014 som företag aktiveras på riklig och relativt billig arbetskraft.

Den vietnamesiska regeringen har också genomfört reformer för att locka investeringar. Till exempel har landet sänka bolagsskatten till 22 % från tidigare 25 %.

Den värsta torkan i tre decennier

Det är emellertid svåra tider för Vietnam. Den värsta torkan i tre decennier har vållat förödelse på jordbruksproduktionen, och den globala ekonomin är full av osäkerhet. Som ett resultat kom BNP siffrorna för det andra kvartalet 2016 in lägre än väntat. Det betyder att Vietnam sannolikt kommer att missa regeringens tillväxtmål om 6,7 procent för 2016.

Det finns emellertid anledning till optimism för kommande kvartal, BNP-statistiken visar att andra nyckelsektorer som tillverkningsindustrin och tjänstesektorn fortsätter att utvecklas väl och kommer att fortsätta leverera även i framtiden. Vi påtalar återigen att det finns risker i Vietnam att se upp med.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.