Följ oss

Nyheter

Oförklarlig kursrusning i Twitteraktien

Publicerad

den

Oförklarlig kursrusning i Twitteraktien

Oförklarlig kursrusning i Twitteraktien. God jul alla Ni som äger aktier i Twitter (TWTR), de senaste börsdagarna har vi nämligen sett en oförklarlig kursrusning i Twitteraktien som fått aktien att notera en ny all time high. På julafton, när de amerikanska börserna hade öppet halva dagen, rusade aktien med 8,4 procent till 69,96 USD en bra bit från de 26 USD som utförsäljningen skedde på under Q4 2013.

I dagsläget har vi ingen aning om varför Twitter rusat, men som diagrammet nedan visar så har aktien utvecklats mycket väl sedan den 2 december 2013.

Bara på skoj har vi jämfört Twitter med Facebook, och vi kan konstatera att medan Twitter rusat har Facebook legat tämligen stilla. Vid dagens kursnivå på cirka 70 USD så har aktien rusat förbi alla kursmål som satts upp av de analytiker som vi känner till. Senast vi tittade så låg den genomsnittliga målkursen på 46 USD.

TWTR

Twitter rusade även dagen innan, den 23 december och steg då med 7 procent. Den enda förklaringen som vi kunnat få är den som Blake Harpe på Wunderlich Securities gett då han säger att Twitter nått kultstatus, Harpe rekommenderar också sälja Twitter eftersom han anser att aktiens värdering på börserna nu är för hög.

Har annonsförsäljningen tagit fart?

Den enda förklaringen vi kan se till att Twitters aktiekurs har exploderat är att marknaden tror att annonsförsäljningen kommer att sätta fart. Det är en möjlighet, vi har sett det inträffa med Facebook. Problemet är att Twitter inte har kommunicerat några nyheter på ett tag, det finns alltså ingen anledning till att aktien skall ha rusat som den har gjort.

Twitter och Facebook står tillsammans för 16,5 procent av innehavet i Global X Social Media Index ETF (NasdaqGS: SOCL). Facebook är det största innehavet i denna börshandlade fond och utgör 10,6 procent av innehavet. Aktier som LinkedIn (NYSE: LNKD), Sina (NasdaqGM: SINA), Yandex (NasdaqGM: YNDX) och Google (NasdaqGM: GOOG) är andra stora innehav i SOCL där de tio största innehaven tillsammans utgör 63 procent av innehaven i denna ETF. Under 2013 har Global X Social Media Index ETF (NasdaqGS: SOCL) gett sina andelsägare en värdeökning om 59 procent.

Det finns ännu en börshandlad fond, Renaissance IPO ETF (NYSEArca: IPO) som har ett betydande innehav av aktier i Twitter. Per den 24 december hade denna börshandlade fond allokerat 3,72 procent av sina tillgångar till aktier i Twitter.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.