Följ oss

Nyheter

Liten kopparfond ser sina tillgångar stiga till 1,7 miljarder

Publicerad

den

En amerikansk kopparfond, Global X Copper Miners ETF har sett sin förvaltade volym stiga till 1,7 miljarder dollar i spåren av satsningar på elektriska fordon

En amerikansk kopparfond, Global X Copper Miners ETF har sett sin förvaltade volym stiga till 1,7 miljarder dollar i spåren av satsningar på elektriska fordon. Denna fond som för inte så pass länge sedan rönte föga uppmärksamhet är nu en av de hetaste börshandlade fonderna på marknaden när investerarna satsar på att koppar kommer att bli en stor vinnare mitt i övergången till förnybara energikällor och en potentiell boom av elfordon.

Global X Copper Miners ETF såg ett rekordstort inflöde på 196,1 miljoner dollar under tisdagen baserat på inflationsoro, vilket ökade fondens tillgångar med 13 % till en rekordnivå på 1,68 miljarder dollar. Global X Copper Miners ETF, som spårar ett index på aktier i kopparproducerande företag och inte kopparpriset, har därmed sett inflöden på totalt 1,48 miljarder dollar under 2021. Detta skall ställas mot inflöden på 100 MUSD under hela 2020.

Koppar, som brukar kallas för den röda metallen, betraktas som en ”grön metall” på grund av de låga nivåerna av koldioxidutsläpp relaterade till dess gruvdrift, transport, rening och bortskaffande, vilket driver upp beställningarna i takt med att drivkraften för dekarbonisering växer sig starkare. Efterfrågan på metallen har accelererat tack vare elfordons ökande popularitet och översyn av världens elnät.

I år sattes regler för att styra de globala koldioxidmarknaderna under FNs klimatkonferens COP 26. Dessutom godkände USA en infrastrukturnota på en biljon dollar förra månaden, varav en del kommer att hjälpa till att påskynda tillväxten av EV-ekosystemet.

Ansträngda lager av metallen kan dock påverka hastigheten med vilken vissa nya projekt byggs. I dag finns det inte tillräckligt med tillflöden av koppar i pipelinen. Det tar fem, 10 år och ibland längre tid att ta fram nya förnödenheter.

Handla COPX

Global X Copper Miners ETF (COPX) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. CMC Markets erbjuder emellertid handel i COPX ETF.

Även AvaTrade erbjuder handel med Global X Copper Miners ETF (COPX) i form av CFDer. Till AvaTrade.

Även IG erbjuder emellertid handel i COPX ETF. Till IGs ETF Screener.

För europeiska investerare

Sedan ett par veckor tillbaka finns det möjlighet att handla en europeisk variant av denna börshandlade fond, Global X Copper Miners UCITS ETF USD Acc.

Handla 4COP

Global X Copper Miners UCITS ETF USD Acc (4COP) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.