Följ oss

Nyheter

LGIM listar en smart råvaru-ETF

Publicerad

den

Råvaror är i en supercykel nu tack vare Rona-returen. Råvaru-ETF: er runt om i världen ser superinflöden. Ser detta och vill ha en bit, LGIM noterar en smart råvaru-ETF.

Råvaror är i en supercykel nu tack vare Rona-returen. Råvaru-ETF:er runt om i världen ser superinflöden. Ser detta och vill ha en bit, LGIM noterar en smart råvaru-ETF.

L&G Multi-Strategy Enhanced Commodities UCITS ETF (ENCO), började handlas i London förraveckan, kommer att investera i en bred korg med råvaror. Dessa inkluderar energi, ädla metaller, industriella metaller, jordbruk och boskap. Det kommer att få tillgång till dessa råvaror via Chicago terminsmarknad för råvaror. LGIM köper inte själva framtiden. De lägger ut det till en investeringsbank via en ofonderad swap (dvs. den bra sorten, som diskuteras nedan).

Hittills så är allt bekant. Men det som är potentiellt smart (och definitivt annorlunda) med ENCO är vad som kommer näst.

ENCO använder olika rullningsstrategier för varje råvara. För energiråvaror rullar fonden baserat på säsongsvariation, eftersom priserna på råvaror som eldningsolja, gas etcetera kan bli volatila på vintern. För metaller letar det efter punkten i kurvan med minst contango – eftersom metaller kommer med lagringskostnader, vilket innebär att de är permanent i kontango. För boskap och jordbruk ser det på momentum.

Sammantaget kommer ENCO sannolikt att gå längre ut på terminkurvan än andra råvaru-ETF:er, eftersom det finns mindre volatilitet och potentiellt mindre kontango.

Fonden tar ut 0,30%.

Det finns mycket att säga om ENCO, vissa bra, andra dåliga. Låt oss börja med det goda.

Fonden använder ofonderade swappar. Det här är bra. Vissa ETF:er använder finansierade swappar, som är mindre bra. I en finansierad swap överlämnas en ETF:s tillgångar till den investeringsbank som tillhandahåller swap (dvs swap ”finansieras” ur investeringsbankens perspektiv). Detta innebär att investerare har mindre säkerhet om banken har ett fallissemang. I en ofonderad swappmodell däremot förblir ETF:s tillgångar på fondens kontroll. Det är säkrare.

En annan bra sak med ENCO är avgiften. 0,30% är ganska rimligt för denna typ av exponering, som vanligtvis roteras av fördelare (pengarna är mindre klibbiga) och dyrare att genomföra för ETF-emittenter.

Nu det dåliga

Denna rullningsstrategi – kommer den att överträffa de ’dummare’ gamla råvaru-ETF: erna? Ju längre ut på råvarukurvorna du går, desto mindre volatilitet finns det. Men det finns vanligtvis också mindre korrelation med spotpriset på dessa råvaror, vilket är vad investerare vill ha.

Samtidigt är råvarumarknader några av de mest sofistikerade i världen. Hedgefonder och resten streamar över varje datapunkt och lämnar varje strävan efter alfa från ETF:ens en övning i meningslöshet.

Återigen kan denna fonds live-resultat bevisa att denna skepsis är oberättigad. Men vi får vänta och se.

Handla ENCO ETF

L&G Multi-Strategy Enhanced Commodities UCITS ETF (ENCO) är en europeisk börshandlad fond som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.