Efter att under 2020 ha lanserats vad som nu är den enda ETF som sponsras av ett myntverk, RMAU, tar HANetf nästa steg. Nu förbereder denna white label leverantör av börshandlade fonder lanseringen av en ESG Gold Mining ETF tillsammans med Eric Strand från svenska AuAg Fonder.
The ESG Gold Mining ETF (ESGO) ger en
• Unik möjlighet att komma åt temat via ett ESG-medveten mandat
• ESG-screening utesluter alla utom de 25 bästa ESG-riskföretagen i branschen. ESG-riskdata tillhandahålls av Sustainalytics och är aktiv, extern såväl som oberoende.
• Sustainalytics har över 25 års erfarenhet av att producera ESG-relaterad analys.
• Solactive AuAg Gold Mining Index är väl diversifierat med 25 likaviktade företag
• Den likaviktade designen hjälper till att undvika koncentrationsrisker. Sannolikheten för att två företag har ett sammanlagd vikt på 25-35% är relativt hög i ett marknadsviktat index för en enda sektor.
• Den möjliga underviktningen hos några få dominerande megaföretag kan också ge en fördelaktig avkastningsprofil för ”The ESG Gold Mining ETF ”på en tjurmarknad för guld– och guldproducerande företag.
Producenter – en gyllene möjlighet
• Gold Miners är väl positionerade för att dra nytta av högre guldpriser eftersom många har rengjort sina balansräkningar under guldprisets senaste björnmarknad. Vi ser en ”lean & mean” sektor med ett växande antal M & As eftersom det är svårt att hitta nya fyndigheter. Vi ser också fler aktieåterköp samt en trend med högre och högre utdelningar.
• Priset på guld kan över tid återspegla megatrenden av oförminskad utskrift av pengar och växande skuld. När priset på guld stiger på en tjurmarknad kan det ha en dramatisk inverkan på lönsamheten för ett guldproducerande företag.
• Ädelmetaller är en del av lösningen i omvandlingen till en grön värld. Eftersom gruvsektorn är en del av globala utsläpp av växthusgaser är det viktigt att vara medveten om ESG-aspekter när man investerar. Moderna guldproducenter går nu på nätet, använd solenergi och använd bränslecellsbrytbilar. Detta behövs för att vara i linje med Parisavtalet.
Om AuAg Funds
AuAg Funds är ett boutiquemärke som specialiserat sig på att skapa investerarvänliga finansiella koncept med starkt fokus på ädelmetaller och green tech element. AuAg Funds har två UCITS-fonder som handlas dagligen, AuAg Silver Bullet och AuAg Precious Green. Nu AuAg Funds tar nästa steg – att designa ett index och lägga till sin första börshandlade fond i familjen.
Utveckling före fondens startdatum är baseras på historiska indexdata. Backtestning är processen att utvärdera en investeringsstrategi att tillämpa den på historisk data för att simulera vad resultatet av en sådan strategi skulle ha varit. Backtestning representerar inte faktiska utveckling och bör inte tolkas som en indikation på verklig eller framtida utveckling. Tidigare resultat för indexet är i USD.
Tidigare resultat är inte en indikator för framtida resultat och bör inte vara den enda faktor som ska beaktas när du väljer en produkt. Investerare bör läsa emittentens prospekt (”Prospekt”) innan de investerar och bör hänvisa till avsnittet i Prospektet med titeln ”Riskfaktorer” för ytterligare information om risker förknippade med en investering i denna produkt.
Metodöversikt Index
Screening
Representation av värdepapper från alla globala företag som är verksamma inom guldbrytningsindustrin. Baserat på indexuniverset, den initiala sammansättningen av indexet samt valet för en vanlig ombalans bestäms på urvalsdagen i enlighet med följande regler (”krav på indexkomponenter”):
• Solactive utvärderar alla företag i respektive indexuniversum om de följer FN:s principer Global Compact. Alla värdepapper som inte uppfyller FN:s Global Compact-principer exkluderas för ytterligare hänsyn. Utvärderingen baseras på data som tillhandahålls av dataleverantören.
• Ett totalt börsvärde på minst 500 miljoner USD, såvida inte sådan aktie är en befintlig indexkomponent, i vilket fall det totala börsvärdet måste vara minst 300 miljoner USD
• En lägsta genomsnittliga omsättning på 5 miljoner USD under 3 månader före och inklusive urvalsdagen, såvida inte sådan aktie är en befintlig indexkomponent, i vilket fall det genomsnittliga dagliga värdet som handlats under de senaste tre månaderna måste vara minst 3 miljoner USD.
• De återstående aktierna rangordnas sedan efter sin ESG-risk i stigande ordning. ESG-riskpoängen tillhandahålls av dessa dataleverantör. Därefter 70% av de återstående företagen, men högst 25 värdepapper och minst 20 värdepapper totalt, med lägsta ESG-riskpoäng väljs sedan som indexkomponenter
• Värdepapper som inte omfattas av dataleverantören beaktas inte för inkludering i indexet
Valet av indexkomponenter är helt regelbaserat och indexadministratören kan inte fatta något diskretionärt beslut.
Viktning och rebalansering
Varje valdag tilldelas varje indexkomponent lika vikt. Indexet balanseras om kvartalsvis med en fyra dagars asiatisk ombalansering.
Metodöversikt ESG Riskklassificering (ESG Riskklassificering av Sustainalytics)
ESG-riskvärderingar mäter i vilken grad ett företags ekonomiska värde riskeras av ESG-faktorer eller, mer tekniskt
I stort sett riskerar storleken på ett företags icke-hanterade ESG. För att beräkna ESG-riskbedömningen för varje företag som dataleverantören tar med hänsyn till bolagsstyrning och väsentliga ESG-frågor som beskrivs nedan.
Bolagsstyrning
Företagsstyrning är ett grundläggande inslag i ESG: s riskvärderingar och återspeglar vår övertygelse om dålig bolagsstyrning innebär väsentliga risker för företagen. Bolagsstyrning baseras på sex pelare och 15 indikatorvikter.
• De sex pelarna är: styrelsens/ledningens kvalitet, styrelsens struktur, ägar- och aktieägarrättigheter, ersättningar, revision och Ekonomisk rapportering och styrning av intressenter
• De 15 indikatorerna är: ESG Governance, ESG Reporting Standards, Verification of ESG Reporting, Global Compact Signatory, ESG Prestationsmål, Politik för politisk delaktighet, Lobby och politiska utgifter, Bestickning och korruption, Miljö Policy, whistle-blower-program, skatteupplysningar, diskrimineringspolicy, omfattning av sociala leverantörsstandarder, växthusgaser (grön program för minskning av växthusgaser) och grön upphandling.
Väsentliga ESG-problem
Väsentliga ESG-problem (MEI) bidrar till ESG-riskbedömningen. Ett företag kan ha upp till tio i förväg valda, branschspecifika MEI plus alla ytterligare företagsspecifika frågor.
MEI för varje företag kan sedan delas upp i hanterad och ohanterad risk enligt följande:
• Den hanterade risken täcks vanligtvis genom företagets policyer, program, ledningssystem etc.
• Den icke-hanterade risken täcker (1) de risker som är omöjliga att hantera (dvs. inte i företagets kontroll) och (2) de risker som bör hanteras men täcks för närvarande inte av företagets befintliga policyer, program och ledning system (kallas ”Management Gap”).
Den hanterade risken och de unmanaged riskpoängen kombineras sedan för att bestämma ESG-riskpoängen, där en lägre poäng är bättre än ett högre poäng.
Lansering och handel
Denna ETF kommer att handlas på London Stock Exchange i USD, med kortnamnet ESGO. Handeln i brittiska pund på Londonbörsen kommer att ske under kortnamnet ESGP. På tyska Xetra sker handeln i Euro, och kortnamnet kommer att vara ZSG0. ESGO kommer även att handlas på Borsa Italiana i Euro, med kortnamnet ESGO, det vill säga samma som den andelsklass som handlas i dollar på Londonbörsen.
ESG Gold Mining ETF kommer att gå att handlas genom de flesta svenska nätmäklare som till exempel DEGIRO, Nordnet eller Avanza.
Fullständig information kommer att publiceras på HANetf.com och AuAg Funds.com i god tid innan lanseringen.
Handla AuAg Silver Bullet
AuAg Silver Bullet kan handlas på de flesta banker, nätmäklare och fondplattformar, till exempel Nordnet, Avanza och SAVR.
Handla AuAg Precious Green.
AuAg Precious Green kan handlas på de flesta banker, nätmäklare och fondplattformar, till exempel Nordnet, Avanza och SAVR.
L&G S&P 100 Equal Weight UCITSETF investerar i amerikanska large-cap-företag. ETFen inkluderar 100 blue-chip-företag från olika branscher. Fondens beståndsdelar är lika viktade.
Ossiam MSCI Europe UCITSETF följer MSCI Europe Indexutveckling. Detta index inkluderar stora och medelstora företag från 15 utvecklade europeiska länder. Med 402 företag täcker det cirka 85 procent av börsvärdet i det europeiska aktieuniversumet.
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 489 ETFer, 203 ETCer och 27 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 25 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.
Xtrackers CSI500 SwapUCITSETF 1C (XCSI ETF) med ISIN LU2788421340, försöker spåra CSI SmallCap 500-index. CSI SmallCap 500-indexet spårar 500 medelstora och småbolag från Kina.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,35 % p.a. Xtrackers CSI500 SwapUCITSETF 1C är den enda ETF som följer CSI SmallCap 500-indexet. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Xtrackers CSI500 SwapUCITSETF 1C är en liten ETF med tillgångar på 67 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 31 juli 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.
Referensindex nyckelfunktioner
CSI SmallCap 500 Index syftar till att spegla resultatet på följande marknad:
500 övervägande medelstora och små företag med börsvärde från hela världen av börsnoterade företag i Kina, handlas på Shanghai Stock Exchange (”SSE”) eller Shenzhen Stock Exchange (”SZSE”)
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Detta är en jämförelse av olika Halal ETFer, som täcker alla börshandlade fonder som endast investerar halal-aktier. Låt oss vara direkta: De flesta halal-ETFer är dyra, dåligt diversifierade och underpresterar gentemot aktiemarknaden. Men det finns några värda att överväga, och ännu viktigare, det finns ett bättre sätt att investera som vi kommer till.
Det finns fem US-noterade Shariah-kompatibla ETFer och en handfull över resten av världen
Den svåra sanningen: De flesta halal-ETFer är dåliga investeringar, med kostnadskvoter 25 gånger högre än konventionella fonder.
De enda ETFerna som är värda att överväga är SPUS för USA-exponering (om än dyrt med 0,49 %) och IGDA för global exponering.
Varför ETFer finns?
Visste du att 10 000 dollar investerade i Tesla 2013 skulle ha blivit 1 500 000 USD 2020?
Vi har alla hört sådana exempel, för att sedan tänka ”jag tar två av dem, tack! Här är 20 000 dollar!”.
Bara ett problem där: Det tåget har gått för länge sedan! För att Tesla, med ett marknadsvärde på 1 biljon dollar, ska ge dig den typen av avkastning, måste företaget bli större än hela världsekonomin! Du kan inte bara välja ett slumpmässigt företag och ”hoppas på det bästa”.
Du måste välja rätt företag. Och att välja rätt företag är hårt arbete och innebär att slita med bokslut, studera marknaden och göra alla möjliga tråkiga saker. Inte ens då garanterar ingenting att du skulle fånga något som liknar utvecklingen för Tesla.
Så vad ska man göra om de inte vill tillbringa sina dagar hopryggade över bokslut?
Diversifiera
Lägg inte alla dina ägg i en korg. Gör detta och du kommer att göra bra ifrån dig när gruppen av företag gör bra ifrån sig – men, kritiskt, inget enskilt företag kan förstöra din depå.
Hur investerar du i ett gäng aktier, hör jag dig fråga?
Det för oss bra till vårt nästa ämne: ETFer. Vad är en ETF, egentligen?
En ETF är en typ av investering som låter dig äga en liten bit av många olika saker samtidigt. Till exempel kan en ETF hålla ett gäng olika aktier, eller obligationer, eller till och med guld. På så sätt, om en av sakerna i ETFen går dåligt, kan de andra göra det bra och hjälpa till att balansera det. Du kan köpa och sälja ETFer precis som du skulle göra med alla andra aktier – men ”inuti” varje ETF finns en samling av massor av andra tillgångar.
På det sättet är att köpa en enskild andel av en ETF som att köpa små bitar av var och en av ETFens delar. Dessa bitar är inte alla nödvändigtvis lika stora, och de förändras också med tiden.
ETFer byts regelbundet (vanligtvis kvartalsvis), men vissa till exempel de av ARK Investment, aktivt förvaltade börshandlade fonderna, uppdateras så ofta som dagligen.
En jämförelse av olika Halal ETFer
Fram till för bara några år sedan fanns det bara tre halal-ETFer – alla var de inriktade på olika regioner, så det fanns inte mycket att jämföra. Men nu finns det många fler, även om halal ETFer förblir mycket dyrare än icke-halal ETFer.
Så innan du dyker in i de enskilda ETFerna är det värt att överväga vilka kriterier vi kommer att använda för att välja mellan de olika ETFerna:
Utveckling (uppenbarligen). Vi behöver ett sätt att mäta det genomsnittliga resultatet för en given ETF under ett givet år. För det använder vi det pålitliga CAGR-måttet (kumulativ aggregerad tillväxthastighet). Tänk på CAGR som den genomsnittliga årliga avkastningen för en viss fond över en tidsperiod. (Vi kommer att göra detta från det datum då fonden lanseras)
Topp 10 innehavskoncentration berättar hur diversifierad ETF är. När allt kommer omkring, om hela poängen med en ETF är diversifiering – skulle vi förvänta oss att topp 10 av en medelstor ETF (~100 aktier) representerar en liten del av det totala resultatet. Annars kan vi bara köpa dessa aktier direkt (och hoppa över avgifterna)
Benchmark-jämförelse: för att se hur fonden står sig i förhållande till den totala marknaden. De flesta använder S&P 500 – listan över 500 av de största amerikanska företagen – som standardriktmärke. Vi kommer visuellt att jämföra var och en av fonderna med S&P 500 för att se inte bara den övergripande prestandan, utan också topparna/låglarna (”volatiliteten). Till skillnad från en berg-och dalbana, här – ju lägre volatilitet, desto bättre. Du kanske gillar topparna, men det som går upp måste komma ner, och dessa nedgångar testar verkligen en mans förmåga att sälja i slutet av livet. vi kan få liknande prestanda för mindre volatilitet, vi borde ta det.
Med dessa tre kriterier kan vi rangordna de olika halal-ETFerna. Ett problem du omedelbart kommer att stöta på när du hittar en ETF som är Shariah-kompatibel att investera i är att det bara inte finns så många av dem. Dessa börshandlade fonder är nästan lika sällsynta som en enhörning, men det blir fler och fler av dem. Det blir ännu värre när du bor utanför USA och inte har tillgång till hela menyn med ETFer.
Vi kommer till landspecifika begränsningar mot slutet. Vi kommer också att täcka en lösning på det här problemet, det vill du inte missa! Med det ur vägen, låt oss titta på de olika fonderna.
Översikt över Halal ETFer
Här är en tabell som visar en komplett lista över halal-ETFer över olika geografier och över olika segment av marknaden.
För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.
Dessa halalindexfonder, även kända som Shariah-kompatibla ETFer, ger investerare en rad alternativ för etiska investeringar som följer islamiska principer. Varje fond spårar ett specifikt index eller marknadssegment och erbjuder diversifierad exponering mot halalinvesteringar över olika geografier och tillgångsklasser.
Ett bättre sätt att investera
Även om Halal ETFer är ett populärt val, har de betydande nackdelar – höga avgifter, dålig diversifiering och begränsad anpassning. Amal Invest erbjuder ett modernt alternativ: personliga halalportföljer som anpassar sig till dina mål, med lägre avgifter och bättre diversifiering än traditionella ETFer.
Halal ETFer i Europa
Inte alla halal-ETFer som vi beskrev ovan är tillgängliga i alla länder. I det här avsnittet kommer vi att diskutera de landsspecifika frågorna som relaterar till investeringar i halal-ETFer.
Utmaningen med i synnerhet Halal ETFer är att de vanligtvis handlar i låga volymer. När mäklarfirmor bestämmer sig för vilka aktier som ska inkluderas, använder de vanligtvis volymen som ett indrag för intresse. ”Låga volymer? Lågt intresse – det behöver vi inte lista”, kanske de säger.
Det ironiska är att dessa börshandlade fonderna äger några av de mest likvida aktierna i världen.
Kärnproblemen med Halal ETFer
Låt oss vara ärliga om vad som är fel med halal-ETFer 2025:
Absurt höga avgifter – Du betalar 5-25 gånger mer än konventionella ETFer