Följ oss

Nyheter

Kraftigt fall på den thailändska aktiemarknaden

Publicerad

den

Kraftigt fall på den thailändska aktiemarknaden IShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM) har förlorat nästan 2,5 miljarder dollar under juli 2015,

Kraftigt fall på den thailändska aktiemarknaden IShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM) har förlorat nästan 2,5 miljarder dollar under juli 2015, något som understryker till vilken grad tillväxtmarknader, de aktier som handlas på dessa marknader och de börshandlade fonder som replikerar dessa har kommit att bli oälskade av investerarna. Vi ser till exempel ett kraftigt fall på den thailändska aktiemarknaden när investerarna drar sig ur tillväxtmarknader världen över, från Sydamerika till Asien. Just den senare regionen är en viktig orsak till oro bland de internationella investerarna då Asiens emerging markets ses som en ledstjärna bland världens utvecklingsekonomier.

IShares MSCI Thailand Capped ETF (NYSEArca: THD) är ett utmärkt exempel på investerarnas växande oro för de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av enstaka tillväxtekonomier. Denna börshandlade fond replikerar utvecklingen av den thailändska aktiemarknaden har backat med nästan sju (7) procent under den senaste månaden och 8,2 procent sedan årets början, ett ras som påskyndas av att investerarna världen över nu säljer thailändska aktier. Internationella fonder har nettosålt thailändska aktier för 774 MUSD under juli samtidigt som den Bangkokbörsens riktmärke, SET Index, backat med 4,3 procent. Bathen, Thailands valuta, handlas till den lägsta nivån på mer än sex år efter att den fallit med 3,4 procent mot den amerikanska dollarn under juli 2015.

Under juli 2015 nettosålde investerare andelar i THD för nästan 43 MUSD, vilket summerar denna börshandlade fonds utflöden till 153,6 MUSD under årets första sju månader. I skrivande stund har THD cirka 278 MUSD under förvaltning, vilket indikerar att denna ETF är mer sårbar för makrohändelser och politiska stridigheter än tidigare.

I januari 2015 röstade det thailändska parlamentet för att åtala landets förre premiärminister Yingluck Shinawatra för hennes inblandning i en risskandal. Finns hon skyldig kan hon komma att få upp till tio (10) års fängelse. Redan nu har hon belagts med reseförbud.

Thailands finansdepartement sänkte i förra veckan sina prognoser för landets export och bruttonationalprodukttillväxt för tredje gången under 2015. Ett produktionsindex har fallit varje månad sedan mars 2013 samtidigt som exporten har fallit varje månad sedan årets början. Thailands regering har betalat ut mindre än hälften av de 450 miljarder baht (cirka 13 miljarder euro) som öronmärkts för vägar, kollektivtrafik och andra infrastrukturprojekt för det innevarande räkenskapsåret som avslutas den 30 september.

THD har drabbats av en stigande dollar, och det hjälper inte att den thailändska centralbanken försöker sänka bahten i ett försök att öka de thailändska företagens konkurrensfördelar. WisdomTree Emerging Currency Strategy Fund (NYSEArca: CEW) har allokerat cirka 6,7 procent av sitt kapital till den thailändska bathen. Under året har denna börshandlade fond backat med cirka 14 procent.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.