Följ oss

Nyheter

Kommer stigande räntor att avleda kapital från aktiemarknaden?

Publicerad

den

Kommer stigande räntor att avleda kapital från aktiemarknaden?

Med aktiemarknaden fall minskar investerarnas förtroende för aktier. Kommer stigande räntor att avleda kapital från aktiemarknaden? Det är en effekt som kan komma av det kommande FED mötet den 18 till 19 december.

Kapitalmarknaderna förväntar sig en fjärde och slutlig räntehöjning av Federal Reserve i december. Detta skulle kunna leda till att investerarkapitalet omdirigeras från aktier eftersom de räntesatser som erbjuds av certifikat för inlåning (CD) skulle kunna ge ett mer attraktivt alternativ att parkera pengar. För riskavvikelsen kan detta vara ett mer trovärdigt alternativ. Speciellt med oktobers utförsäljningar och volatiliteten före Thanksgiving.

”Kontanter kommer att representera en konkurrenskraftig tillgångsklass till aktier för första gången på många år,” skriver Goldman Sachs i en analys till sina kunder.

Under höjden av den tio år långa börsuppgången var investerarnas känsla i ett riskfyllt läge med CDs som föll på vägen till följd av deras låga avkastning. Detta jämfört med andra riskfyllda tillgångar som högavkastningsobligationer eller teknikaktier. För att vara konkurrenskraftig har cd-räntorna klättrat så högt som 3% hos vissa onlinebanker jämfört med deras traditionella konkurrenter.

Traditionella banker bygger sina affärsmodeller kring kundens behållning och bekvämlighet snarare än att försöka locka nya kunder utifrån högre räntor. Onlinebanker kan dock kringgå de driftskostnader som behövs för traditionella banker och erbjuda högre räntor på sina produkter som inlåning.

Öka sina vinstmarginaler

Under tiden känner företagen tryck från investerare för att öka sina vinstmarginaler, eftersom volatiliteten fortsätter att pressa aktiekurserna. Företagen är angelägna om att öka sina aktiekurser genom att köpa tillbaka egna aktier och därigenom minska antalet aktier på den öppna marknaden.

Förutom återköp gäller det också att brygga att flykten till kontanter kan påverka börskurserna negativt, men vissa analytiker har avvikande åsikter. ”Jag tror inte att investerare behöver oroa sig för räntorna som påverkar återköp av aktier,” säger Kevin Kelly, VD för Benchmark Investments. ”Räntorna är fortfarande historiskt låga.”

Att dölja dessa bekymmer är den perfunktoriska investerarrörelsen till obligationer-den vanliga säkerheten när aktiemarknaden går ned. Stigande avkastningar under oktobers utförsäljningar berodde delvis på nedgången i aktier, men eftersom aktiekurserna fortsätter att uppleva djupare nedgångar har en flykt tillbaka till obligationer blivit resultatet.

Den billigare amerikanska statsskulden har säkert lockat utländska investerare, särskilt från Japan. ”Eftersom Fed är ganska bullish på räntehöjningar till neutrala nivåer, stöder detta valutaparet USDJPY. Vissa investerare verkar vara köpa amerikanska obligationer utan valutasäkringar, säger Naoya Oshikubo, chef för Sumitomo Mitsui Trust Asset Management.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.