Följ oss

Nyheter

Kanadas första ETF för Blockchain

Publicerad

den

de första börshandlade fonderna med fokus på Blockchain på Nasdaq respektive NYSE i veckan. Nu tittar vi på Kanadas första ETF för Blockchain.

När priset på Bitcoin fortsätter att backa så väljer leverantörerna av börshandlade fonder att titta på den underliggande tekniken. I USA lanserades de första börshandlade fonderna med fokus på Blockchain redan i januari 2018. Det var Reality Shares Advisors och Amplify Trust ETF lanserade de första börshandlade fonderna med fokus på Blockchain på Nasdaq respektive NYSE i veckan. Nu tittar vi på Kanadas första ETF för Blockchain.

Tre olika ETF-leverantörer har ansökt hos de kanadensiska tillsynsmyndigheterna för att starta börshandlade fonder för Blockchain. Harvest Portfolios var det första företaget som fick grönt ljus för att starta Kanadas första ETF för Blockchain. I januari 2018 lämnade Harvest Portfolios in ett preliminärt prospekt med tillsynsmyndigheterna i Kandada för att lansera en ETF som spårar blockchain-teknik. Tidigare i år, i februari 2018, mottog företaget ett godkännande av Ontario Securities Commission för att starta landets första blockchain-fond – Blockchain Technologies ETF.

Denna ETF har nu lanserats under kortnamnet HBLK. Den börshandlade fonden har en förvaltningskostnad på 0,65 procent, och har som mål att replikera resultatet av Harvest Blockchain Technologies Index. Det är ett index utformat internt för att spåra utgivarnas resultat i både segmentet med large cap blockchain och det nya blockchainsegmentet som exponeras för utveckling och implementering av blockchain-teknologier i Nordamerika.

Fonden handlas på Toronto-börsen

Samtidigt söker två andra leverantörer tillgång till den allt växande populära blockchain-tekniken. Blockchain är en digital huvudbok som håller koll på de senaste transaktionerna. När en transaktion är klar går den in i en blockchain-databas och hålls som en permanent säkert rekord. Det är mest känt som tekniken bakom funktionen av den blomstrande kryptovalutan Bitcoin som steg till över 18 000 USD i december 2017.

Både First Trust Portfolios Canada och Evolve Funds Group Inc. har lämnat preliminära prospekt med tillsynsmyndigheterna för blockchain-fonder. First Trust har startat First Trust Indxx Innovative Transaction & Process ETF, som syftar till att replikera prestandan för Indxx blockchain Index. Med ticker BLCK är det andra fondleverantören att lägga in en börshandlad fond hos tillsynsmyndigheterna i Kanada. Denna ETF har en förvaltningsavgift på 0,80 procent.

”Varje konversation vi har med kunder – oavsett om vi pratar om en kanadensisk aktieprodukt eller en amerikansk aktieprodukt – leder oundviklighet till en diskussion om blockchain eller bitcoin”, säger Karl Cheong, chef för ETFS för First Trust Portfolios Canada. ”Kommentarerna där ute just nu är att blockchain är det mer lönsamma alternativet medan bitcoin kanske inte har lika många ben när det gäller lönsamhet. Bitcoin kan vara Friendster innan Facebook i kryptovalutavärlden. Konceptet blockchain är mycket attraktiv för investerare just nu, och medan tanken fortfarande är mycket ny, visar forskningen att det här är en teknik som potentiellt kan spara miljarder dollar i kostnad, och det är väldigt attraktivt”.

First Trust hann förre i USA

I USA har First Trust redan en Blockchain ETF-handel under ticker LEGR, som den kanadensiska fonden kommer att efterlikna, berättar Mr. Cheong. Evolve Funds är redan känt för sin nischmodell av börshandlade fonder. Evolve valde att starta Kanadas första ETF för blockchain som är aktivt förvaltad, Evolve Blockchain ETF (LINK).

Fonden sträva efter att aktivt investera i aktier i emittenter som är involverade i forskning, utveckling eller utnyttjande av blockchain-teknik eller involverad i försörjningskedjan för blockchain-applikationer inklusive teknikhårdvara. Denna ETF har en förvaltningsavgift på 0,75 procent.

”Blockchain-teknik är redo att störa nästan alla företag och industrier, inklusive finansiella tjänster, fastigheter, hälso- och sjukvård och regering”, säger Raj Lala, VD och koncernchef för Evolve i ett uttalande. ”För närvarande är det i basen av varje digital valuta, att många jämför blockchain till andra gången på Internet. Jag tror att vi är Kanadas första aktivt förvaltade blockchain ETF, vilket gör det möjligt för oss att vara skonsam och potentiellt kapitalisera på nya möjligheter.”

Först Marijuana, nu Blockchain

Horizons ETFs Management (Canada) Inc som lanserade Canadas första marijuana ETF har undersökt möjligheter i blockchain-teknikarenan sedan förra året. Företaget arkiverade för en blockchain ETF i USA i fjol och ligger mycket nära att arkivera med kanadensiska regulatorer för en kanadensisk fond, säger Steve Hawkins, VD och VD för Horizons.

”Det finns många framgångsrika företag inom den här sektorn, som det kanadensiska företaget HIVE” säger Hawkins. ”Om du inte kan investera i kryptovalutor direkt – och vi vet att de är här för att stanna och blockchain är här för att stanna – varför investera inte i företagen själva direkt eftersom du vet att det kommer att bli en framtid.”

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära