Följ oss

Nyheter

Investera i Afrika med hjälp av ETFer

Publicerad

den

Investera i Afrika med hjälp av ETFer

Investera i Afrika med hjälp av ETFer. För svenska investerare är kanske Afrika inte det som triggar, inte efter att så pass många har drabbats negativt efter att ha köpt aktier i ett bolag som Mineral Invest International MII, ett prospekteringsbolag som enligt egen uppgift arbetade med utveckling av guldfyndigheter. Att handla med afrikanska aktier är dessutom kostsamt då det oss veterligen inte finns någon svensk bank som erbjuder sina kunder direktaccess till denna kontinent.

I dag består de Afrika-fonder som finns i huvudsak av aktier i Sydafrika och i vissa fall placerar de också i den så kallade MENA-regionen, det vill säga Mellanöstern och Nordafrika, eftersom dessa ekonomier är de mest utvecklade i Afrika.

Mer riskvilliga placerare bör emellertid ta en närmare titt på Afrika, det är kanske komplicerat och dyrt att köpa aktier i Afrika över börsen, men det går att investera i Afrika med hjälp av ETFer som handlas på börserna i USA och Europa. Genom en investering i de börshandlade fonder som placerar i Afrika erhålles en möjlighet att ta del av en kommande värdeutveckling på en av de få underexploaterade tillväxtmarknaderna som finns kvar.

iShares MSCI South Africa ETF

En av de börshandlade fonder vi har tittat närmare på är iShares MSCI South Africa ETF (NYSEArca: EZA), en ETF som består av ett antal välskötta finansbolag, aktier inom telekomsektorn och konsumentföretag som har penetrerat hela den afrikanska kontinenten. Denna börshandlade fond att användas för att få exponering mot sunda tillväxttrender på den afrikanska kontinenten, men också för att addera en sydafrikansk exponering mot en diversifierad portfölj. I dag utgör sydafrikanska aktier cirka sju procent av värdet i MSCI Emerging Markets Index. EZA äger värdepapper denominerade i sydafrikanska rand vilket gör att fonden är utsatt för valutarisker.

Om vi tittar på denna ETFs underliggande index har komponenterna i MSCI South Africa Index stadigt genererat högre resultat under det senaste decenniet, med undantag för 2009 har volatiliteten i avkastningen varit i linje med S & P 500 och de bästa företagen har ökat utdelning under de senaste fem åren.

Sydafrikas ekonomi väntas växa med 3 procent under 2014 som en följd av pågående strejker i gruvindustrin, hög arbetslöshet och brist på kompetenta arbetare tynger ekonomin. Samtidigt ser läget betydligt ljusare ut i de östra och västafrikanska regioner där vi kan förvänta oss att se en tillväxttakt på mellan sex och sju procent under året.

iShares MSCI South Africa ETF

Alternativt kan investerare ta en titt på bredare Afrika-relaterade börshandlade fonder. De landspecifika vikterna i Market Vectors Africa Index ETF (NYSEArca: AFK) bestäms av storleken på dess bruttonationalprodukt och inkluderar företag som har sitt huvudkontor i eller som genererar merparten av sina intäkter i Afrika. De största länderna i denna ETF är Egypten 21,2 procent, Sydafrika 18,3 procent och Nigeria 16,6 procent.

ETF investerare kan också ta snävare exponering mot länder som till exempel Egypten och Nigeria genom Market Vectors Egypt Index ETF (NYSEArca: EGPT) och Global X Nigeria Index ETF (NYSArca: NBE).

SPDR S & P Emerging Middle East & Africa ETF (NYSEArca: GAF) är en satsning på Sydafrika och ytterligare några afrikanska länder, Sub-Sahara. Kapitalallokeringen utgörs till 93,1 procent av sydafrikanska aktier, 4,1 procent till Egypten och 2,7 procent i Marocko.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.