Följ oss

Nyheter

Hur fungerar en ETF för järnmalm?

Publicerad

den

Hur fungerar en ETF för järnmalm?

Kombinationen av ”Järnmalmsterminer” och ”ETF” (börshandlad fond) kan låta ny för många investerare. Medan vi vet att en ETF typiskt är ett passivt investeringsinstrument som spårar resultatet av ett underliggande index. Många av oss kanske inte känner till järnmalmsmarknaden och järnmalms futuresindex, vilket är vad järnmalms-futures spårar. Det är saker vi behöver titta på för att förstå hur en ETF för järnmalm fungerar.

Du borde veta hur järnmalms-futures ETF fungerar och vilka risker det innebär innan du fattar ett investeringsbeslut. Följande tips hjälper dig att förstå mer om denna typ av produkter.

• Futuresmarknaderna för järnmalm är extremt volatila. En terminsfond för järnmalm är en derivatprodukt och riktar sig till investerare som förstår arten och riskerna med sådana produkter, inklusive riskerna som:

Priset på terminskontrakt kan sjunka till noll eller ett negativt värde på kort tid.

Rullningen på terminskontrakten kan ha en negativ inverkan på ETF: s substansvärde. och

Prisvolatiliteten för en enskild råvarutillgång, järnmalm, och/eller ett enda terminskontrakt kan vara extremt högt.

Utvecklingen för det underliggande järnmalms futuresindexet och järnmalms futures ETF kan avvika avsevärt från spotpriset på järnmalm. Detta eftersom det underliggande indexet baseras på priset på järnmalms futureskontrakt och inte på priset på fysisk järnmalm.

Viktiga fakta om järnmalm

Råvara: Järnmalm är den viktigaste råvaran i stål, som används i stor utsträckning inom olika sektorer. Exempel på sådana är fastigheter, transport, biltillverkning, energiförsörjningsnät, maskiner, skeppsbyggnad och hushållsapparater. Det är den näst största globala råvaran efter handelsvärde efter råolja.

Efterfrågan: Efterfrågan på järnmalm bestäms huvudsakligen av stålproduktion. Kina är den största importören av järnmalm i världen.

Leverans: Australien, Brasilien, Ryssland, Kina och Indien är de bästa länderna som delar en stor del av världens järnmalmsreserver. Några företag från Australien och Brasilien dominerar den globala järnmalmsproduktionen.

Prissättning: Även om Platts-indexet är den viktigaste referensen för prissättning av järnmalm. Det finns många andra faktorer som påverkar prissättningen av järnmalm samtidigt.

Derivatmarknad: Järnmalmsinvesterare inklusive järnmalmsproducenter och stålproducenter handlar derivat för att säkra risken för spotprisrörelser på järnmalm. Handel med järnmalmsderivat sker på olika börser över hela världen. Handel sker på Dalian Commodity Exchange (DCE), Singapore Exchange, Chicago Mercantile Exchange och The Stock Exchange of Hong Kong. Terminskontrakten på järnmalms som handlas på DCE är vanligen de mest likvida.

Hur fungerar en ETF som investerar i terminskontrakt för järnmalm?

En ETF för järnmalmsfutures syftar till att spåra resultatet för ett underliggande index bestående av specifika järnmalmsterminskontrakt, till exempel DCE-järnmalmsterminskontrakt. För att göra det investerar ETF-förvaltaren normalt i motsvarande terminkontrakt för järnmalm enligt deras viktning i det underliggande indexet. Beroende på indexmetoden och ETF:ens investeringsstrategi kan fondförvaltaren investera i terminskontrakt med kort eller lång (t.ex. 12 månader) löptid eller en blandning av olika löptider. Under exceptionella omständigheter kan vissa ETF-förvaltare använda sitt gottfinnande för att avvika från det fördefinierade rullande schemat för det underliggande indexet i investerarnas intresse.

Medan sådan ETF erbjuder investerare ett sätt att få exponering för järnmalm, bör investerare förstå att resultatet för det underliggande järnmalms futuresindexet och järnmalms futures ETF kan avvika avsevärt från spotpriset på järnmalm. Detta beror på att det underliggande indexet baseras på priserna på terminsavtal för järnmalm men inte på spotpriset på järnmalm. Priset på järnmalms terminskontrakt kanske inte alltid överensstämmer med spotpriset och det finns risker med att rulla över terminskontrakten. Diagrammet nedan visar förändringen i spotpris på järnmalm mot DCE-avvecklingspriser (not) från oktober 2013 till augusti 2019. Du kan också använda prestationssimuleringsverktyget på ETF:ens webbplats för järnmalm för att hjälpa dig att förstå ovannämnda skillnad.

(Anmärkning): DCE-avräkningspriser avser avvecklingspriser för dominerande DCE-järnmalms terminskontrakt.

Viktiga risker

Bortsett från de största riskerna med ETF:er och de specifika riskerna som är förknippade med terminsbaserade ETF:er, bör investerare vara medvetna om nedanstående risker när de handlar med järnmalms futures-ETF.

Risk för extrema prisrörelser för terminskontrakt

Under exceptionella marknadsförhållanden kan priset på terminskontrakt sjunka till noll eller ett negativt värde på kort tid. I detta fall kan du drabbas totalt av din investering i ETF.

Risker med att rulla terminskontrakt

Ett terminskontrakt för järnmalm är ett åtagande att köpa eller sälja en fördefinierad mängd av den underliggande järnmalmen till ett förutbestämt pris vid ett angivet framtida datum. ”Rullning” avser att sälja befintliga terminskontrakt som håller på att löpa ut och ersätta dem med terminkontrakt som löper ut vid ett senare tillfälle. Om priserna på de köpta kontrakten är högre än priserna på de sålda kontrakten kommer intäkterna från att sälja de utgående kontrakten inte vara tillräckliga för att köpa samma antal långfristiga kontrakt.

Med tanke på att en terminsbaserad ETF behöver rulla över terminskontrakten i syfte att replikera det underliggande futuresindexet kan en förlust uppstå och skulle påverka ETF:ens substansvärde negativt. Med andra ord återspeglas rullavkastningen i prestandan för det underliggande futuresindexet som en järnmalms futures ETF spårar. Du bör förstå denna risk till fullo innan du investerar i en terminsfond för järnmalm, särskilt om du vill anta en buy-and-hold-strategi.

En rullning ör inte en förlust eller vinst i sig

Observera att spara för de uppkomna transaktionskostnaderna är en ”rullning” i sig inte en förlust eller avkastning. Det vill säga att NAV för ETF:n för järnmalmsfutures inte kommer att drabbas av omedelbar förlust eller åtnjuta en omedelbar vinst på grund av ”rollover”.

Därefter, om terminsmarknaden är i kontango (dvs. priset på kortfristiga kontrakt är lägre än priset på långfristiga kontrakt), kan en negativ rullavkastning realiseras över tiden och återspeglas i ETF:ns NAV när ETF köper upprepade gånger de långfristiga kontrakten till ett pris som är högre än försäljningspriset för de kortfristiga kontrakten och priset på terminkontrakten rör sig ned över tiden för att konvergera till spotpriset.

Det finns en mängd olika index för järnmalm som kan skilja sig åt i olika avseenden. Framför allt i deras rullande strategier. Strategin skulle påverka hur nära indexet korrelerar med priset på järnmalm på spotmarknaderna. Detsamma gäller rullavkastningen och substansvärdet för järnmalms-futures ETF. Investerare bör noggrant studera det järnmalms futuresindex som används av den börshandlade fonden i fråga.

Risk för volatilitet för en enskild råvarutillgång eller ett enda terminskontrakt

ETF har en riskexponering koncentrerad till järnmalmsmarknaden. Till skillnad från konventionella ETF:er som spårar aktieindex som vanligtvis är diversifierade, är en järnmalms-terminsfond endast föremål för prisvolatiliteten för en enda tillgång. Sådan volatilitet kan vara extremt hög och väsentligt högre än volatiliteten hos aktieindex eller ett råvaruindex som består av flera typer av råvaror. Om en terminsfond för järnmalm endast har ett enda terminskontrakt kan detta resultera i stor koncentrationsrisk och ETF: s prisvolatilitet kan vara högre än för en ETF som innehar terminskontrakt med olika förfallomånader.

Järnmalmsprisvolatilitetsrisk

Järnmalmspriserna kan vara mycket volatila och kan påverkas av många händelser eller faktorer.

Statliga ingripande och begränsningsrisker

Det kan finnas betydande statliga ingripanden i ekonomin, inklusive begränsningar för investeringar i företag eller industrier som anses känsliga för relevanta nationella intressen. Regeringar och tillsynsmyndigheter kan också ingripa på de finansiella marknaderna. Sådana ingripanden kan vara oförutsägbara och påverkar handel, drift och marknadsskapande aktiviteter och kan också leda till ett ökat spårningsfel för järnmalms-futures-ETF:er

På samma sätt som att investera i andra ETF:er bör investerare få full förståelse för funktionerna och riskerna med en terminsfond för järnmalm från primära källor, såsom faktainformation om produktnycklar och erbjudandehandlingen innan de fattar ett investeringsbeslut

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Utvecklingen för Hashdex kryptoindex ETPer

Publicerad

den

I en nyligen genomförd Coindesk-intervju lyfte Blackrock fram institutionaliseringen av tillgångsklassen eftersom de förväntar sig en ny våg av investerare, särskilt från stats- och pensionsfonder, som är redo att öka efterfrågan under de kommande månaderna. Som nämnts regelbundet för våra läsare, är denna dynamik precis vad vi förväntar oss och vi ser denna institutionalisering som en viktig drivkraft för kryptotillgångar som kryptoindex ETPer.

I en nyligen genomförd Coindesk-intervju lyfte Blackrock fram institutionaliseringen av tillgångsklassen eftersom de förväntar sig en ny våg av investerare, särskilt från stats- och pensionsfonder, som är redo att öka efterfrågan under de kommande månaderna. Som nämnts regelbundet för våra läsare, är denna dynamik precis vad vi förväntar oss och vi ser denna institutionalisering som en viktig drivkraft för kryptotillgångar som kryptoindex ETPer.

Utveckling (USD) i slutet av april 2024

Beta Index ETPNasdaq Crypto Index Europe ETP (HASH eller HDX1): April -16%, YTD +35% och 12m +87%.

Smart-Beta Index ETPCrypto Momentum Factor Index ETP (HAMO eller HDXM): April -23%, YTD -3% och 12m +60%.

Marknadsuppdatering

Efter 7 månader av uppgångar i rad såg kryptomarknaden sin första nedgång sedan augusti 2023, med Nasdaq Crypto Index Europe (”NCIE”) som sjönk med 16% i april, men bibehöll en ökning med 35% för året. Trots globala geopolitiska utmaningar är utsikterna för kryptotillgångar fortsatt positiva, främst drivna av ett fortsatt institutionellt intresse.

April markerade den mycket efterlängtade bitcoin-halveringen, som såg att gruvbelöningarna halverades, vilket underströk dess utbud och efterfrågan. Historiska trender tyder på en effekt efter halvering, nu förstärkt av framsteg i amerikanska ETF-flöden. Vårt forskarteam har fördjupat sig djupare i detta fenomen i vår rapport: Hashdex Research – Bitcoin’s Halving: An investor’s guide.

NCIE i förhållande till andra tillgångsslag

Källa: Hashdex, per den 30/04/24.

I det globala sammanhanget stötte index över olika tillgångsklasser på en utmanande månad. Oro för potentiellt förlängda höga räntor i USA ledde till marknadsturbulens, vilket resulterade i negativa utfall över nästan alla index. Av särskild betydelse var S&P 500, som noterade en nedgång på över 4 % för månaden.

April månad

  1. Nasdaq Crypto Index Europé

Källa: Hashdex, per den 30/04/24.

Indexet påverkades övervägande av Bitcoin och Ethereum, och upplevde nedgångar på -13,4% respektive -18,6%. Samtidigt såg alla andra komponenter i NCIE fall över 24%. Uniswap, i synnerhet, drabbades av betydande turbulens efter ett meddelande från SEC:s Enforcement Division till Uniswap Labs, vilket resulterade i en brant minskning med 42 %.

  1. Crypto Momentum Factor Index:

Källa: Hashdex, per den 30/04/24.

In i maj, med sin månatliga ombalansering, lade Momentum Index till en ny tillgång: NEAR Protocol, en decentraliserad utvecklingsplattform som använder en Proof-of-Stake (PoS) konsensusmekanism, kommer att introducera en sönderdelad arkitektur för förbättrad transaktionskapacitet. Hittills har priset stigit med 68 % i år.

3 månaders daglig avkastning korrelation Nasdaq Crypto Index Europe vs S&P 500

Källa: Hashdex, per den 30/04/24.

Hashdex Nasdaq Crypto Index Europe ETP – dokumentation

ISIN: CH1184151731 / Tickers: HASH (SIX och Euronext) eller HDX1 (Xetra) – handlas i USD, EUR, CHF och GBP

Hashdex Crypto Momentum Factor ETP – dokumentation

ISIN: CH1218734544 / Tickers: HAMO (SIX och Euronext) eller HDXM (Xetra) – handlas i USD, EUR, CHF och GBP

Fortsätt läsa

Nyheter

XD5E ETF en utdelande fond som köper aktier från Eurozonen

Publicerad

den

Xtrackers MSCI EMU UCITS ETF 1D (XD5E ETF) investerar i aktier med fokus på Europa. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (Årligen). MSCI EMU möjliggör en bred investering med låga avgifter på ca. 230 aktier.

Xtrackers MSCI EMU UCITS ETF 1D (XD5E ETF) investerar i aktier med fokus på Europa. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (Årligen). MSCI EMU möjliggör en bred investering med låga avgifter på ca. 230 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,12 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Xtrackers MSCI EMU UCITS ETF 1D är en mycket stor ETF med tillgångar på 1 276 miljoner euro under förvaltning. XD5E ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Luxemburg.

Investeringsstrategi

MSCI EMU-index följer stora och medelstora aktier från länder i Europeiska ekonomiska och monetära unionen.

Indexbeskrivning

MSCI EMU-index syftar till att spegla resultatet på följande marknad:

Stora och medelstora företag från utvecklade EMU-marknader

Täcker cirka 85 % av det fria marknadsvärdet

Viktad med fritt flytande justerat börsvärde

Granskas kvartalsvis

Handla XD5E ETF

Xtrackers MSCI EMU UCITS ETF 1D (XD5E ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURXD5E
Stuttgart Stock ExchangeEURXD5E
Borsa ItalianaEURXD5E
London Stock ExchangeGBXXD5E
SIX Swiss ExchangeCHFXD5E
XETRAEURXD5E

Största innehav

ISINNamnVikt %LandSektor
NL0010273215ASML HOLDING ORD5.21%NetherlandsInformation Technology
FR0000121014LVMH MOET HENNESSY LOUIS VUITT4.33%FranceConsumer Discretionary
FR0000120271TOTALENERGIES SE ORD2.80%FranceEnergy
FR0000120578SANOFI SA ORD2.64%FranceHealth Care
DE0007164600SAP SE ORD2.21%GermanyInformation Technology
FR0000120321L OREAL S.A.2.01%FranceConsumer Staples
DE0007236101SIEMENS ORD1.91%GermanyIndustrials
FR0000121972SCHNEIDER ELECTRIC SE1.71%FranceIndustrials
DE0008404005ALLIANZ SE ORD1.67%GermanyFinancials
FR0000120073AIR LIQUIDE ORD1.64%FranceMaterials
NL0000235190AIRBUS SE1.43%NetherlandsIndustrials
ES0144580Y14IBERDROLA SA1.41%SpainUtilities
DE0005557508DEUTSCHE TELEKOM AG ORD1.40%GermanyCommunication Services
DE000BAY0017BAYER AG1.32%GermanyHealth Care
NL0013654783PROSUS NV ORD1.29%NetherlandsConsumer Discretionary

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Bitcoin’s Volatility and Stablecoin’s Market Viability: What Happened in Crypto This Week?

Publicerad

den

Bullish, Bearish, or Both? Macro Mayhem Leads to Bitcoin Volatility Beyond Borders and Banks: Stablecoins Proving their Market Viability

• Bullish, Bearish, or Both? Macro Mayhem Leads to Bitcoin Volatility

• Bitcoin’s Institutional Embrace is Accelerating

• Beyond Borders and Banks: Stablecoins Proving their Market Viability

Macro Mayhem Leads to Bitcoin Volatility

Last week, Bitcoin navigated a wave of conflicting U.S. macroeconomic events. The FOMC press conference last Wednesday confirmed the Fed will sustain high interest rates at 5.25-5.5% as the challenge of achieving the inflation target persists. As shown in Figure 1, this initially triggered Bitcoin’s price to drop by 5.9% as investors sought the safety of fixed-income assets. Friday’s U.S. Jobs report reversed the negative sentiment from the FOMC meeting. The report revealed a disappointing labor market, with only 175,000 non-farm jobs added, as unemployment rose to 3.9%. This data fueled hopes for rate cuts, which bodes well for risk-on assets, which led to Bitcoin rebounding by 6.7% to ~$63,000 by week’s end.

Figure 1: Bitcoin 1 Week Price Performance (April 29, 2024 – May 6, 2024)

Source: TradingView

Looking ahead, several developments could provide tailwinds for Bitcoin. The upcoming Treasury buyback program, the first since 2002, is launching on May 29 and has several implications for the broader financial landscape. By conducting weekly bond buybacks of up to $2 billion, outstanding debt is reduced while liquidity is increased, which could allow capital to flow into riskier assets. The reduced bond supply also puts downward pressure on yields, potentially making Bitcoin more attractive.

The recent Treasury refinancing announcement also looks promising for Bitcoin. A lower target balance for the Treasury General Account (TGA) suggests the government needs to borrow less, which frees up capital. The impact could be compared to quantitative easing, instead of withdrawing liquidity from the market by selling new bonds, the Treasury effectively injects liquidity by not needing to borrow as much. This additional liquidity eventually reaches the banking system, potentially leading to easier access to credit and lower interest rates. As we have voiced throughout, this environment would benefit riskier assets like Bitcoin.

Despite the initial price drop triggered by the Fed’s hawkish stance on interest rates, Bitcoin’s resilience was evident in its subsequent rebound driven by a weakening labor market and the potential prospect of a dovish shift. As illustrated below, Bitcoin’s funding rate is now similar to when it was trading at around $29,000, which signals a healthy market adjustment, shedding excess leverage. Looking ahead, the upcoming Treasury actions will undoubtedly affect U.S. liquidity and interest rate levels, which are key to Bitcoin’s performance and will be closely monitored in the coming weeks.

Figure 2: Bitcoin’s Funding Rate

Source: Glassnode

Bitcoin’s Institutional Embrace is Accelerating

Fueled by the U.S. Bitcoin ETF launch, the institutional adoption of Bitcoin is accelerating. A staggering $175 billion is estimated to be held by ETFs, countries, and public and private companies, representing roughly 15% of the total Bitcoin supply. While miniscule compared to the U.S. launch, Hong Kong’s Bitcoin ETFs further exemplify this trend, accumulating 4.2K BTC, or nearly $270 million, within their first week of trading. This showcases the growing appetite for the asset, however the hunger for Bitcoin is not limited to Hong Kong. Ovata Capital Management’s $60 million allocation into the U.S. spot ETFs underscores this trend, which is set to continue as the May 15 deadline for 13F filings approaches, which may reveal previously undisclosed positions held by institutions.

Recent disclosures by BNY Mellon and BNP Paribas, along with Swiss funds Bellecapital International and Lugano Financial Advisors, provide further evidence of Bitcoin’s institutionalization. Moreover, according to BlackRock, the world’s largest sovereign wealth funds (SWFs), including Norway’s $1.6 trillion fund, Saudi Arabia’s Public Investment Fund, and Kuwait’s Investment Authority, are re-initiating discussions around Bitcoin. The SWF industry is valued at $11.6 trillion, therefore even a moderate allocation into the asset could see demand catapult to new levels, and provide a tipping point for broader adoption. Importantly, it is becoming more difficult to discount the asset – Bitcoin’s unique profile as both a risk-on and risk-off asset is becoming increasingly relevant given the complex macroeconomic landscape.

Further, Bitcoin’s adoption is transcending passive investment strategies. For instance, fintech giant Nubank, housing 80 million users, now offers crypto deposits and withdrawals, aiming to bridge the gap between traditional finance and crypto in Latin America. Lastly, Microstrategy, synonymous with their commitment to Bitcoin, are pushing the boundaries further by building an identity solution on the Ordinals network. This exemplifies the use of Bitcoin beyond a decentralized payment system, a notion we have echoed in the past weeks as Bitcoin continues to evolve beyond its original purpose.

Finally, the coming weeks promise further clues on the US economic trajectory and Bitcoin institutional adoption. There are eight Fed speaker events this week, and while they don’t directly address crypto, they often offer valuable insights into the current economic conditions. This, coupled with the turbulence expected during Q1 earnings season, could create volatility in equity markets, which may spill over to crypto as investors react accordingly.

Beyond Borders and Banks: Stablecoins Proving their Market Viability

After a six-year hiatus, Stripe is re-entering the crypto industry by enabling customers to accept stablecoins for online payments. Stripe was among the pioneers in integrating Bitcoin back in 2014. However, they ceased support in 2018 due to Bitcoin’s prolonged processing times and high transaction costs, which didn’t present a significant improvement over its traditional counterpart. Since then, the industry has undergone a major transformation, with the emergence of numerous smart-contract platforms and scaling efforts, enhancing the potential of crypto’s infrastructure to offer a superior user experience.

For instance, Stripe’s co-founder showcased a $100 USDC payment using Solana at the company’s annual conference. The demo corroborated how the payment was processed in less than a second instead of days while incurring $0.0037 in network fees, a cost reduction of almost 800-fold compared to a credit card. This is a testament to the advancements achieved by the latest generation of platforms, such as Solana, which addressed some of the drawbacks, like high transaction costs and lengthy processing times, while demonstrating their efficacy for use cases requiring a high volume of interactions, such as payments.

To that end, Stripe will begin supporting USDC payments through Ethereum, Solana, and Polygon. This integration marks a significant milestone, given Stripe’s substantial 35% market share in the payments industry. However, it’s even more crucial as users can seamlessly leverage the efficiencies of crypto’s infrastructure, ensuring reduced transaction costs and notably swifter processing times while remaining unaware of the use of blockchain technology in the backend. This mirrors how users are often unaware of the payment infrastructure their preferred fintech apps utilize. At 21Shares, we firmly believe that this kind of seamless integration is imperative for the widespread adoption of crypto.

That said, while Tether leads by market capitalization with $110 billion compared to USDC’s $33 billion, USDC actually dominates in terms of usage when looking at transaction volume. According to Visa’s latest on-chain analytical dashboard aiming to dissect the growth of the stablecoin sector, USDC is now responsible for more than 70% of all stablecoin payments, as illustrated below. As we’ve emphasized for years, exemplified by our own work on Dune, on-chain analytics represents the future of capital markets. It offers unparalleled transparency and real-time data access, unlike traditional industries reliant on periodic disclosures of quarterly financials. Therefore, Visa’s active engagement in on-chain analytics marks a watershed moment, reaffirming our long-held belief that this is the path forward.

Figure 3: Stablecoins Monthly Transaction Volume

Source: Alluvium X Visa

Despite USDC’s widespread adoption, Tether has achieved remarkable financial success in Q1. The company raked in a staggering $4.52B in profits by strategically deploying user deposits into U.S. treasury and repurchase agreements. The exposure to debt, coupled with rising Bitcoin and Gold prices, has proven to be a lucrative formula. As a result, Tether’s net profit now eclipses that of financial giants like Citibank, Goldman Sachs, and Morgan Stanley, highlighting the burgeoning business potential of the fiat-backed stablecoin model.

Further, characterized by its disintermediated structure and emphasis on user experience, stablecoins have proven themselves as a viable alternative within the financial landscape. They are arguably one of crypto’s most compelling use cases right now. Its significance becomes even more apparent in regions facing economic instability, where users turn to stablecoins as a swift means to access the U.S. dollar, safeguarding themselves against currency devaluation. Turkey serves as a notable case study, stablecoin transactions account for a remarkable 4% of the nation’s GDP, the highest proportion globally, at a time when the Turkish Lira lost more than 75% of its value against the U.S. dollar over the last 5 years.

Finally, Tether is intensifying its efforts by launching USDT on the TON blockchain, which is closely linked to Telegram. Despite TON’s recent rise in popularity with approximately 1.74M users, it aims to tap into Telegram’s vast 900M user base through its deep integration. This move could significantly expand the market for stablecoins, currently serving around 25M users. Moreover, this integration is a pivotal step in simplifying crypto usage, concealing its complexities, and paving the way for mass adoption.

This Week’s Calendar

Source: Forex Factory, 21Shares

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Populära