Följ oss

Nyheter

Högre räntor är ett större hot mot aktiekurserna just nu än en ekonomisk recession

Publicerad

den

Högre räntor är ett större hot mot aktiekurserna just nu än en ekonomisk recession

Det är bilden som kommer fram genom en noggrann analys av den amerikanska aktiemarknadens reaktion på arbetsdepartementets rapport tidigare i månaden med svagare än förväntad sysselsättningsnyhet. S & P 500 futures steg signifikant direkt efter det meddelandet, och det är inte något som vanligtvis händer när en lågkonjunktur är nära förestående. Högre räntor är ett större hot mot aktiekurserna just nu än en ekonomisk recession

Du kan finna denna slutsats överraskande, eftersom rubrikerna skulle leda till att du tror att USA:s ekonomi håller på att komma minska. En utjämnande avkastningskurva, en starkare dollar och ett överhängande handelskrig är bara tre skäl till att en recession ligger precis runt hörnet.

Men om ekonomin verkligen var på randen av upphandlande skulle aktiemarknaden sannolikt ha fallit i reaktion på de svagare än väntade arbetslöshetsnyheterna – inte stigit. Tänk på en akademisk studie som visade sig för ett decennium sedan i den prestigefyllda Journal of Finance: “The Stock Market’s Reaction to Unemployment News: Why Bad News Is Usually Good for Stocks.

Två finansprofessorer

Dess författare var två finansprofessorer, John Boyd från University of Minnesota och Ravi Jagannathan från Northwestern University, tillsammans med Jian Hu, VD på Moodys Investor Services.

Forskarna fann att aktiemarknadens reaktion på arbetslöshetsnyheter skiljer sig beroende på huruvida ekonomin expanderar eller kontraherar. När det är upphandlande föreslår oväntade dåliga nyheter om arbetslöshet att ekonomin är svagare än tidigare, och inte överraskande reagerar börsen på att falla.

Men när ekonomin växer är investerare mer oroliga över att Federal Reserve kan höja räntorna om Fed Governors tror att ekonomin är överhettad. I det sammanhanget blir dåliga nyheter goda nyheter, eftersom det tar press från Fed – och aktiemarknaden reagerar genom att samla. Det är just det som tycks ha hänt i kölvattnet av arbetslöshetsrapporten i början av december.

Ofta med investeringar, som annars verkar vara perversat och irrationellt beteende, gör ibland perfekt mening. För att vara säker, det finns inga garantier. Och en recession är oundviklig. Men i en intervju sa professor Jagannathan en ”rimlig tolkning” av marknadens reaktion på arbetslöshetsrapporten i december att en lågkonjunktur inte omedelbart överhänger sig.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.