Följ oss

Nyheter

Förhållandet guld-till-silver stiger till den högsta nivån sedan 1990

Publicerad

den

USA gick in i en lågkonjunktur 1990, som varade i 8 månader fram till mars 1991. Slutet på den lågkonjunkturen markerade toppen av guld-till-silver förhållandet och nu är förhållandet tillbaka på dessa nivåer.

USA gick in i en lågkonjunktur 1990, som varade i 8 månader fram till mars 1991. Slutet på den lågkonjunkturen markerade toppen av guld-till-silver förhållandet och nu är förhållandet tillbaka på dessa nivåer.

Enkelt uttryckt, är silver historiskt sett underprissatt jämfört med guld. Sommaren 2019 klättrade förhållandet mellan silver och guld till nästan 93:1 och i början av pandemin steg det till över 100:1.

Men när Fed sänkte räntorna och lanserade sitt massiva program för kvantitativa lättnader steg guldpriset till över 2 000 dollar per troy ounce, en värdeökning på 39%. Samtidigt steg silverpriset till nästan 30 dollar per troy ounce, en ökning med 147%. Samtidigt föll silver-guldförhållandet från över 100:1 till drygt 64:1. Historiskt sett är förhållandet mellan silver och guld ett viktigt tekniskt mått för metallinvesterare.

Medan guld främst ses som en inflations- och recessionssäkring, är silver också en industriell metall och tillgång. Förhållandet mellan de två kan avslöja om efterfrågan på industrimetaller är på uppgång eller om en ekonomisk nedgång eller recession kan vara på väg.

Historien om guld-till-silver-förhållandet

Långt innan guld-till-silver-förhållandet fick flyta fritt, fastställdes förhållandet mellan dessa två metaller av imperier och regeringar för att kontrollera värdet på deras valuta och mynt.

Det tidigaste registrerade exemplet på förhållandet guld till silver går tillbaka till 3200 f.Kr., när Menes, den första kungen av det antika Egypten satte ett förhållande på 2,5:1. Sedan dess har förhållandet bara sett guldets värde stiga när imperier och regeringar blev mer bekanta med bristen och svårigheten att producera de två metallerna.

Antikens Rom var en av de tidigaste antika civilisationerna som satte ett guld-till-silver-förhållande, med start så lågt som 8:1 år 210 f.Kr. Under årtiondena har varierande guld- och silverinflöden från Roms erövringar fått förhållandet att fluktuera mellan 8-12 ounce silver för varje ounce guld.

År 46 fvt hade Julius Caesar fastställt ett standardförhållande mellan guld och silver på 11,5:1, strax innan det höjdes till 11,75:1 under kejsar Augustus.

Allteftersom århundradena fortskred fluktuerade förhållandena runt om i världen mellan 6-12 ounce silver för varje ounce guld, med många Mellanösterns och Asiens imperier och nationer som ofta värderade silver högre än västerländska motsvarigheter, och hade därför ett lägre förhållande.

Ökningen av det fasta förhållandet

På 1700-talet omdefinierades guld-till-silver-förhållandet av den amerikanska regeringens Coinage Act från 1792 som satte förhållandet till 15:1. Denna handling var grunden för amerikanskt mynt, som definierade mynts värden genom deras metalliska sammansättningar och vikter.

Ungefär under samma tidsperiod hade Frankrike antagit ett förhållande på 15,5:1, men ingen av dessa fasta förhållanden varade länge. Tillväxten av den industriella revolutionen och volatiliteten i två världskrig resulterade i massiva fluktuationer i valutor, guld och silver. På 1900-talet hade förhållandet redan nått toppar på runt 40:1, med början av andra världskriget som ytterligare pressade förhållandet till nästan 100:1.

Nyligen under 2020 satte förhållandet nya toppar på mer än 123:1, eftersom rädsla för pandemi såg investerare köpa guld som en tillflyktsort. Medan förhållandet mellan guld och silver sedan föll till cirka 65:1 under första kvartalet 2021, har skenande inflation och en potentiell lågkonjunktur placerat guld i rampljuset igen, vilket får ädelmetallen att skjuta i höjden i förhållande till silver.

För närvarande tror de flesta analytiker att Fed kommer att fortsätta sitt krig mot inflationen och att penningpolitiken kommer att fortsätta att stramas åt. Som ett resultat har guld och silver båda sett ett betydande försäljningstryck trots en extrem inflationsmiljö och många bevis på att ekonomin håller på att gå tillbaka.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kryptoföretaget Copper startar digital värdepappersmäklare i Abu Dhabi

Publicerad

den

Kryptoföretaget Copper planerar att börja erbjuda en mäklartjänst för digitala värdepapper i Abu Dhabi i början av nästa år, sade företaget på onsdagen.

Kryptoföretaget Copper planerar att börja erbjuda en mäklartjänst för digitala värdepapper i Abu Dhabi i början av nästa år, sade företaget på onsdagen.

Copper Securities, den nya enheten som erbjuder exekutions- och förvaringstjänster, arbetar med emiratets Financial Services Regulatory Authority (FSRA) för att ha de nödvändiga godkännandena på plats i början av 2024.

Flytten har underlättats av Coppers nyligen förvärvade Securrency Capital, en Abu Dhabi-baserad division av Securrency-tokeniseringsplattformen som inte ingick i förvärvet av Securrency Inc. av Depository Trust & Clearing Corp. (DTCC) i oktober.

Kryptoföretaget Copper ansluter sig till en växande kohort av kryptoföretag som ser till Förenade Arabemiraten, som erbjuder större regleringstydlighet för digitala tillgångar än många andra jurisdiktioner. Coppers vd Dmitry Tokarev hänvisade till Abu Dhabi som ”kapitalets huvudstad”, och pekade på regionens ackumulering av institutionella tillgångar.

”Abu Dhabi är mer institutionellt och mer fokuserat kring kapitalförvaltning, och det är precis vad Copper är; vi har bara institutionella kunder”, sa Tokarev. ”Även om det inte finns en stor detaljhandelsmarknad här, hittar du alla stora institutioner, hedgefonder och statliga förmögenhetsfonder.”

En stadig konvergens mellan traditionella finansiella (TradFi) VVS och blockchain-teknik är på gång, när banker och kapitalförvaltare pressar på för att symbolisera traditionella finansiella tillgångar.

Copper Securities kommer att erbjuda saker som automatiserad behandling av företagsåtgärder, avvecklingar, påfyllningar och ombalanseringar, och det finns planer på att införa tillämpningar för värdepappersfinansiering, utlåning och betalningar under det kommande året.

Fortsätt läsa

Nyheter

97 % av alla Bitcoin kommer att utvinnas i april 2024 för den fjärde halveringen

Publicerad

den

Som en återstod: Den enskilt viktigaste händelsen för Bitcoin är halveringen. Satoshi Nakamoto kodade Bitcoin till hälften av belöningsutbetalningarna till gruvarbetarna var 210 000:e block.

Som en återstod: Den enskilt viktigaste händelsen för Bitcoin är halveringen. Satoshi Nakamoto kodade Bitcoin till hälften av belöningsutbetalningarna till gruvarbetarna var 210 000:e block.

Denna händelse inträffar ungefär vart fjärde år och är en form av konstgjord inflationskontroll, liknande en centralbank som trycker mindre pengar.

Halveringen säkerställer att det totala utbudet av Bitcoin-tak på 21 miljoner, vilket gör det till en deflationär tillgång.

I enklare termer, ju längre tiden går, skapas allt mindre Bitcoin. Alla andra fiatvalutor som finns är inflationsdrivande till sin natur. Allt eftersom mer tid går skapas fler, vilket gör den valuta du har mindre värd.

Det är detta som skiljer Bitcoin från allt annat och varför många tror att det är en digital värdebevarare.

Som en funktion av ekonomin och när Bitcoins adoptionshastighet växer, betyder detta att efterfrågan med stor sannolikhet kommer att överträffa utbudet med stor marginal.

Diagrammet nedan visar tidigare halveringshändelser och deras marknadseffekt.

Källa: Jacob Canfield

Fortsätt läsa

Nyheter

EPAD ETF investerar i europeiska klimatförändrare

Publicerad

den

iShares MSCI Europe Paris-Aligned Climate UCITS ETF EUR (Dist) (EPAD ETF) investerar i aktier med fokus på Climate Change, Social/Environmental, Europe. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI Europe Climate Paris Aligned Benchmark Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 286 aktier.

iShares MSCI Europe Paris-Aligned Climate UCITS ETF EUR (Dist) (EPAD ETF) investerar i aktier med fokus på Climate Change, Social/Environmental, Europa. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI Europe Climate Paris Aligned Benchmark Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 286 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,15 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI Europe Paris-Aligned Climate UCITS ETF EUR (Dist) är en mycket liten ETF med tillgångar på 5 miljoner GBP under förvaltning. ETF:en är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför EPAD?

Exponering för ett brett spektrum av företag baserade i utvecklade länder i Europa som försöker minska sina koldioxidutsläpp i linje med Parisavtalet.

Sålar bort företag baserat på deras engagemang i specifika affärsaktiviteter och engagemang i relevanta ESG- och miljökontroverser.

Designad för investerare som vill minska exponeringen för klimatrisker.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI Europe Climate Paris Aligned Benchmark Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI Europe Climate Paris Aligned Benchmark Select-index spårar aktier från Europa. Indexet syftar till att ge större vikt till företag som gynnas av omställningen till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Europe.

Handla EPAD ETF

iShares MSCI Europe Paris-Aligned Climate UCITS ETF EUR (Dist) (EPAD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamEUREPAD

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
NESNNESTLE SAConsumer Staples3.71CH0038863350CHF
ROGROCHE HOLDING PAR AGHealth Care2.91CH0012032048CHF
NOVO BNOVO NORDISK CLASS BHealth Care2.48DK0060534915DKK
AZNASTRAZENECA PLCHealth Care2.43GB0009895292GBP
ASMLASML HOLDING NVInformation Technology2.27NL0010273215EUR
NOVNNOVARTIS AGHealth Care2.12CH0012005267CHF
SUSCHNEIDER ELECTRICIndustrials2.09FR0000121972EUR
MCLVMHConsumer Discretionary2.06FR0000121014EUR
ABBNABB LTDIndustrials1.68CH0012221716CHF
GSKGSKHealth Care1.49GB0009252882GBP

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära