Följ oss

Nyheter

Högfrekvenshandlaren galna satsningar på oljemarknaden

Publicerad

den

Högfrekvenshandlaren galna satsningar på oljemarknaden

Skulle du någonsin sälja något till dig själv och betala någon annan för att vara mellanhand? Ingen är så dum, eller hur? Virtu, det högfrekventa handelsföretaget (HFT) av typen profilerade i ”Flash Boys”, gjorde just det, till ett belopp av 32 miljoner dollar. Högfrekventa handlare är kanske de mest sofistikerade aktörerna på Wall Street. Vissa kan vara skurkar, men de är inte dårar. Det är därför deras affärer i ETF-terminer med oljeperspektiv är så fascinerande. Liksom hedgefonder och fonder, behåller HFT-företagen sina portföljer, om inte Securities and Exchange Commission kräver upplysningar. I denna artikel tittar vi på Högfrekvenshandlaren Virtus galna satsningar på oljemarknaden.

Under 2015 avslöjade Virtus formulär 13F, det vill säga Securities and Exchange Commission kvartalsvis innehavsrapport, en position på 46 miljoner US-dollar i US Oil (NYSEArca: USO) vid slutet av verksamheten den 31 december 2014. USO köper oljeterminer. I slutet av 2014, med oljepriserna på en 10-årig låg, hade USO-aktier blivit slagna, vilket du kan se i tabellen nedan.

Avsättning långa och korta positioner

USO Volymvägd genomsnittlig pris oktober-december 2014

Källa: ETF.com

USO var ett bra verktyg för en turnaround-i det här fallet, en satsning på att oljepriserna hade bottnat och var redo att stiga. Men det är inte vad Virtu gjort. Virtu gjorde faktiskt flera satsningar-de 46 miljoner dollar i USO, och ytterligare 16 miljoner dollar i PowerShares DB-Crude Oil Double Short ETN (DTO).

Dubbel kort – det är nyckeln.

Ordet ”kort” i fondens namn betyder att DTO har sålt oljeterminer. DTO är en så kallad inverterad ETF, med dubbel hävstång. Det tar i huvudsak den andra sidan av USOs vadslagning genom att sälja de terminer som USO köper. Den ”dubbla” delen betyder att DTO är leveraged, utformad för att producera dubbelt så mycket som den dagliga avkastningen av de korta sålda terminerna före månaden.

Så här fungerar det:

Virtus positioner

Ticker

Fund Name

Leverage Factor

Value

2015 YTD Flows ($M)

USO

United States Oil

1

46,213,000

46,213,000

DTO

PowerShares DB Crude Oil Double Short ETN

-2

16,099,000

-32,198,000

Per 31 December 2014. Källa: Securities and Exchange Commission.

Virtus sammanlagda oljeexponering nettades till 14 miljoner dollar den 31 december 2014. För att uttrycka det på ett annat sätt säkrade Virtu sin 46 miljoner dollar oljefutures satsning genom att sälja oljefutures.

Du läser det rätt. Virtu har sålt oljepremier till sig själv och betalat US Commodity Funds och PowerShares för privilegiet, för att inte nämna några växelkurser eller marginalkostnader. Folket på Virtu är inte dumma. Faktum är att de är väldigt smarta. Virtu satsar inte egentligen på oljepriset. Istället satsar det på oljevolatilitet och om dess prisförändringar.

Låt mig förklara.

Daglig precision, långvarig slumpmässighet

Hävstångs-ETFer eller ETNs som tillämpar hävstångseffekter-är utformade för att ge en exakt multipel av indexets avkastning under en viss tidsperiod, vanligtvis en enda dag. Men över längre sträckor, säg två dagar eller mer, blir de i allmänhet mindre precisa.

Det är så här: Fonderna måste leverera sitt förhållande, vare sig det är plus-200 procent eller minus 300 procent, oavsett vilken dag du köper fonden. Det är 2 X eller -1X eller -3X varje dag. Så vid slutet av handelsdagen måste portföljförvaltarna balansera sina portföljer. Och det är där saker blir dumma. Motstridigt, även.

Inverterade fonder som DTO är procykliska. Det innebär att de måste köpa fler värdepapper på dagar när deras underliggande index stiger och sälja dem på de dagar som deras index faller. Kolla in Dave Nadigs illustrationer av detta fenomen.

Om DTO: s förvaltare balanserade genom att köpa oljeterminer, och oljemarknaden stiger igen nästa dag, är de före matchen, eftersom de köpte in på en stigande marknad. Ditto om de säljer och marknaden fortsätter att falla. Men på en variabel marknad kan detta ombalanseringsspel verkligen kosta, för DTO kommer upprepade gånger köpa högt och sälja lågt.

Ett annat sätt att förklara detta är att justerade medel fungerar bättre än deras hävstångsförhållanden skulle föreslå i trending marknader, men de blir dödade i en whipsaw.

Du kan se denna effekt tydligt i tabellen nedan, vilka diagram DTO returnerar mot USO, dubbel och invers. Med andra ord, DTO vs -2X USO. Avkastning baseras på det dagliga volymvägda genomsnittspriset (VWAP).

Källa: ETF.com

De två avkastningarna är inte identiska. Mellan 31 december 2014 och 13 januari 2015 föll USO 13,76 procent, medan DTO ökade 28,95 procent eller 1,44 procent mer än dess hävstångsförhållande skulle föreslå. Det är 56,83 procent årligen.

Det är enormt, särskilt för en position utan riktningsrisk. Om Virtu tog den här positionen rätt, behöll den bara en dag till den 2 januari 2015, skulle den ha tagit en 1,32 procent spridning mellan två gånger USO och DTO. Och på bara en dag. På årsbasis är 1,32 procent 2 591 procent.

Blixt i en burk

Vi kallar denna handel en ”volatilitetsutvinning”. Tiden är rätt, och du kan göra ett gott liv genom att gå länge ”det vanliga sättet” och också innehålla inverse levererad exponering i lika stora mängder. Detta fungerar också på många marknader, inte bara olja.

Men råvarupriserna går sällan stadigt i samma riktning, dag efter dag. Så ofta som inte, studsar priserna runt. När de gör det, blir volatilitetsupptagande affärer grymma. Ibland mycket fula.

Om Virtu hade hållit oljetraden den 3 februari 2015 hade de förlorat 4,45 procent på affären eller 40,63 procent årligen. Det är sant även om USO:s pris (VWAP) ligger inom 3 procent av starten av VWAP, eftersom DTO: s VWAP tog upp knappt 1 procent. DTO förlorade cirka 5 procent till återbalanseringen i en whipsaw-marknad.

Virtus satsningar på oljemarknaden bestod av två saker, inte tre. De satsade på hög volatilitet och en fortsatt trend, men inte specifikt på prisriktningen. Det är en knepig satsning, inte lämplig för amatörer eller någon som inte tittar på oljepriser hela dagen, varje dag.

Rulla ut fatet

Ändå undrar jag om Virtu visste alla subtiliteter av denna satsning. Du ser, ombalansering åt sidan, dess korta ställning kompenserade inte precis dess långa position, eftersom DTO rullar sina kontrakt annorlunda än USO.

En ytterligare förklaring är i sin ordning

Om USO: s nuvarande WTI-kontrakt ligger inom två veckor efter utgången kommer fonden att rulla, det vill säga byta till nästa månads kontrakt. Med februari WTI-kontrakt som löpte ut den 20 januari 2015, måste USO ha rullat till marsavtal under de fyra arbetsdagarna mellan 31 december 2014 och 6 jan 2015. DTO:s rullfönster gick mellan 5 januari och 9 januari 2015.

På den kritiska dagen den 2 januari 2015 slutade USO dagen med cirka hälften av sin portfölj i februari WTI-kontrakten och halv i mars. DTO höll på sina kontrakt i februari ytterligare några dagar. Det betyder att Virtu inte exakt säkrade sina satsningar den 31 december 2014 och 2 januari 2015. Frontmånaden jämfört med andra månadsmatchen kan vara allvarlig ibland.

Om Virtu visste om skillnadsrullperioderna är det rättvist att säga att det gjorde tre satsningar: hög volatilitet; trending marknader; och överträffa mars WTI Crude kontrakt kontra februari. Men om de inte dykt in i fondernas ombalanseringsmetoder så lämnade det oavsiktligt ganska chansen.

Det är ingen som vet när Virtu satte denna handel på eller när den kom ut ur det. Vi kan inte heller veta genomförandepriserna. Det är proprietär information, och det är också antik historia, åtminstone i HFT-världen. Slutsatsen här är detsamma som alltid: Gör dina läxor och förstå vad du gör.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ny ETF från Xtrackers ger tillgång till klimat- och hållbarhetsorienterade företag i Europa

Publicerad

den

Sedan i veckan har en ny börshandlad fond utgiven av Xtrackers, som Ny ETF från Xtrackers ger tillgång till klimat- och hållbarhetsorienterade företag i Europa, kunnat handlas via Xetra och Börse Frankfurt. Xtrackers MSCI Europe ESG UCITS ETF (XZEP) följer utvecklingen av MSCI Europe Low Carbon SRI Leaders Index. Den innehåller endast företag från utvecklade europeiska länder som ingår i MSCI Europe Index och som har en hög prestanda inom områdena miljö, social och företagsstyrning. Dessutom har dessa företag ett lägre koldioxidavtryck jämfört med sina kollegor.

Sedan i veckan har en ny börshandlad fond utgiven av Xtrackers, som ger tillgång till klimat- och hållbarhetsorienterade företag i Europa, kunnat handlas via Xetra och Börse Frankfurt. Xtrackers MSCI Europe ESG UCITS ETF (XZEP) följer utvecklingen av MSCI Europe Low Carbon SRI Leaders Index. Den innehåller endast företag från utvecklade europeiska länder som ingår i MSCI Europe Index och som har en hög prestanda inom områdena miljö, social och företagsstyrning. Dessutom har dessa företag ett lägre koldioxidavtryck jämfört med sina kollegor.

I dagsläget omfattar referensindexet cirka 200 företag från olika sektorer som sjukvård, finans och industri. De starkast representerade länderna är Danmark, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna och Schweiz.

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 180 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 15 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

Din guide till handel med platina

Publicerad

den

Varför är platinamarknaden viktig för råvaruhandlare? Din guide till handel med platina. Platina nämndes först av den italienske forskaren Julius Caesar Scaliger 1557 och är en av de dyraste varorna. Tillsammans med silver och guld är platina sällsynt och tillhör kategorin ädelmetaller.

Varför är platinamarknaden viktig för råvaruhandlare? Din guide till handel med platina. Platina nämndes först av den italienske forskaren Julius Caesar Scaliger 1557 och är en av de dyraste varorna. Tillsammans med silver och guld är platina sällsynt och tillhör kategorin ädelmetaller.

Platina är en tät, formbar metall, som utgör grunden för platinafamiljen, även känd som platinagruppmetaller (PGM). Den består av 6 metaller med liknande kemiska och fysikaliska egenskaper, inklusive: iridium, palladium, osmium, rutenium, rodium och, naturligtvis, platina.

Ädelmetallen är ännu mer sällsynt än guld. Årligen utvinner gruvarbetare endast 130 ton platina, jämfört med 1 700 ton guld. Kostnaden för gruvdrift per troy ounce är också dubbelt så dyr.

Platinamarknadens öppettider

CME Globex tillhandahåller elektronisk handel 24 timmar/6 dagar i veckan:

Söndag till fredag, 18:00 – 17:00, med 60 minuters paus varje dag.

Om du väljer att handla med CFD:er kan du följa platinapriserna live i amerikanska dollar med det omfattande platinaprisdiagrammet:

Måndag till torsdag, kl. 00.00–21.00 och kl. 22.05–00.00

Fredag, 00.00 – 21.00

Söndag, 22.05 – 00.00

Hur man handlar med platina

Det finns flera viktiga skäl att handla platina:

Diversifiering

Förekomsten av platinaråvaran i en aktieportfölj kan sänka volatiliteten, på grund av avsaknaden av en korrelation mellan metallen och andra tillgångsklasser.

Safe haven

Råvaror kan fungera som en fristad i tider av global ekonomisk osäkerhet och marknadsturbulens, eftersom de kan behålla sitt värde.

Inflationssäkring

Råvarors inneboende värde är oberoende av valutor. De kommer ofta att behålla sitt värde, även om en valuta faller under en period av inflation.

Spekulationer om platina spotpriser

Råvaror kan vara mycket volatila och uppleva vilda prissvängningar. Att handla med platina-CFD är ett sätt att försöka dra nytta av drastiska fluktuationer i platinapriset.

Att handla platina kräver viss övervägande, på grund av marknadens tillfälliga höga volatilitet och ett brett utbud av tillgängliga instrument, från platinaderivat, såsom terminer och CFD:er, till platinagruvbolagsaktier.

Metallens betydelse som industrimaterial, dess relativt låga produktion och koncentration bland ett fåtal leverantörer kan göra dess pris volatil. Att handla med platina kan resultera i en hög grad av risk. Chansen att göra stora vinster går hand i hand med risken för stora förluster.

Hur man handlar med platina-CFD:er

Ett av de enklaste och mest populära sätten att handla platina är med CFD:er.

Ett contract for difference (CFD) är en typ av kontrakt mellan en handlare och en mäklare för att försöka dra nytta av prisskillnaden mellan att öppna och stänga handeln.

Att investera i platina-CFD:er sparar dig besväret med att betala för platinalagring. Dessutom ger CFD:er dig möjligheten att handla platina i båda riktningarna. Oavsett om du har en positiv eller negativ syn på platinaprisprognosen och prognoserna, kan du försöka dra nytta av antingen den uppåtgående eller nedåtgående framtida prisrörelsen.

Dessutom är handel med platina via CFD ofta provisionsfri, med mäklare som gör en liten vinst på spreaden – och handlare försöker dra nytta av den totala prisförändringen.

Dessutom innebär 10%-marginalen som erbjuds av mäklarna att du endast behöver sätta in 10% av värdet av handeln du vill öppna, och resten täcks av din CFD-leverantör. Till exempel, om du vill göra en affär för 1 000 USD i platina-CFD:er och din mäklare kräver 10 % marginal, behöver du bara 100 USD som startkapital för att öppna handeln. (Observera att olika mäklare har olika regler och erbjudanden).

Topp 5 platinamarknadsföretag

Att köpa aktier i gruv- och prospekteringsföretag är ett annat populärt, om än indirekt sätt att handla med platina. I tider när platina stiger kan investerare i platinaaktier tjäna pengar. En lista över några av nyckelaktörerna på platinamarknaden inkluderar följande verksamheter:

Anglo American Platinum

Världens största primärproducent av platina. Det står för 38 % av det globala årliga utbudet av platina. Bolagets aktier är noterade på Johannesburg Stock Exchange (JSE).

Impala Platinum

En ledande tillverkare av platina och tillhörande platinametaller. Ursprungligen var företaget känt som Bishopsgate Platinum. Dess aktier är noterade på Johannesburg (JSE) och London Stock Exchange (LSE).

Lonmin

En brittisk tillverkare av metaller från platinagruppen. Den populära brittiska tidningen Observer ägde en gång verksamheten. Lonmins aktier är noterade på Johannesburg (JSE) och London Stock Exchange (LSE).

Norilsk Nickel

Ryskt nickel- och palladiumgruv- och smältverk. Bolagets aktier är noterade på London (LSE) och Moskvabörsen (MCX).

Sibanye Stillwater

Världens tredje största producent av platina, även involverad i guldproduktion. Bolagets aktier är noterade på Johannesburg (JSE) och New York Stock Exchange (NYSE).

Platina pris historik

Historiskt sett är platina föremål för både investeringar och industriell efterfrågan, vilket avsevärt driver priset. När det gäller globalt utbud står Sydafrika för en stor andel av platinaproduktionen och denna produktion har också en stark inverkan på priset.

Därför är de främsta drivkrafterna för platinapriset:

Sydafrikas ekonomi

95 % av världens platinareserver tillhör Sydafrika, vilket gör det till en ledande platinaproducent med 75 % av den globala platinatillgången. Volatila marknader på grund av politisk oro eller arbetsstrejker kan bromsa produktionen.

Hälsa i den internationella bilindustrin

40 % av världens efterfrågan på platina kommer från katalysatorer. Därför har bilindustrin en betydande inverkan på priserna på platinaråvaror. När bilindustrin är vid god hälsa, tenderar platina att prestera bättre.

Utveckling av elfordon

Den ökande populariteten och efterfrågan på elfordon är något som kan minska efterfrågan på platina.

Förändringar i katalytisk omvandlarteknologi

På grund av ett relativt högt pris på platina letar biltillverkare efter alternativ teknik. Med utvecklingen av dessa teknologier kan efterfrågan på platina minska.

Investeringsefterfrågan

Även om investeringsefterfrågan på platinaråvara endast representerar en liten del av den totala årliga efterfrågan, kan svaghet i US-dollar och höga priser på guld orsaka ökat investerares intresse för platina.

När det gäller historisk prisåtgärd nådde platina sin rekordhögsta nivå på 2 253 USD per oz i mars 2008. Platinas rekordlåga rekord på 97,70 USD inträffade i januari 1972.

Under 2017 låg det genomsnittliga priset för platina på 948 $ per troy ounce. Under 2018 uppskattas det genomsnittliga platinapriset till cirka 1 090 dollar. Det senaste platinapriset per ounce (oz) i slutet av november 2019 svävade runt 901 USD.

För att följa de senaste upp- och nedgångarna för platinapriset, kolla in vårt live platinaprisdiagram.

Var kommer platina ifrån?

Enligt några nya uppskattningar uppgår den årliga brytningen av platina till över 170 000 kilogram. Denna siffra tenderar dock att minska på grund av nedskärningarna i platinaproduktionen, orsakade av de relativt låga priserna. De största platinareserverna finns vid Bushveld Complex i Sydafrika, som står för mer än 75 % av världens produktion.

Samtidigt inkluderar de fem bästa platinagruvländerna följande:

RankLandProduktion i kilogram
#1Sydafrika120,000
#2Ryssland23,000
#3Zimbabwe13,000
#4Kanada9,000
#5USA3,900

Hälften av den globala efterfrågan på platina kommer från Europa, medan Nordamerika och Japan tar 10-15 % vardera. 5% går till Kina och resterande del delas över resten av världen.

Vilka länder är rikast när det gäller PGM-reserver?

90 % av världens PGM-reserver finns i Sydafrika, vilket gör den till den viktigaste platinahållaren. Andra fyra ledare inkluderar följande länder:

RankLandMängd platina i kilogram
#1Sydafrika63,000,000
#2Zimbabwe1,200,000
#3Ryssland1,100,000
#4USA900,000
#5Kanada310,000

Vilka är de fyra bästa användningsområdena för platina?

Platina är en mångsidig metall med ett gäng unika egenskaper, vilket gör den populär bland olika industrier. Men listan över stora applikationer inkluderar följande:

Bilindustrin

40 % av bruttoefterfrågan på platina kommer från bilindustrin. Sedan 1970-talet, när luftkvalitetslagarna krävde katalysatorer på bilar för att minska farliga utsläpp, har biltillverkarna använt platina för att tillverka dem.

Smycken

30 % av den globala bruttoefterfrågan på platina kommer från smyckesindustrin. Dess tilltalande glänsande utseende och motståndskraft mot missfärgning gör den till en populär metall för tillverkning av ringar, armband, halsband och klockor.

Industriell användning

25 % av platina används för att producera olika industriprodukter, inklusive:

Syresensorer

Turbinmotorer

Tändstift

Tandvårdsutrustning

Antitumörmedel

Investeringsefterfrågan

5 % av efterfrågan på platina kommer från investerare. De kan köpa platina i form av mynt och ädelmetaller för att diversifiera sina portföljer och säkra dem mot eventuella förluster från inflation.

Fortsätt läsa

Nyheter

36B7 ETF investerar i företagsobligationer från hela världen valutasäkrade till euro

Publicerad

den

iShares Global Corporate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Dist) (36B7 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares Global Corporate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Dist) (36B7 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,25 % p.a.. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares Global Corporate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Dist) har 418 miljoner euro under förvaltning. 36B7ETF är äldre än 3 år och har sin hemvist i Irland.

Varför 36B7?

Diversifierad exponering mot globala företagsobligationer

Direktinvesteringar i företagsobligationer över sektorer (industri, allmännyttiga och finansiella företag)

Obligationsexponering med investeringsgrad

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa utvecklingen av ett index som består av företagsobligationer av investeringsklass från emittenter på tillväxtmarknader och utvecklade marknader.

Investeringsstrategi

Bloomberg Global Aggregate Corporate (EUR Hedged)-index följer amerikanska dollar denominerade företagsobligationer utgivna av företag över hela världen. Alla löptider ingår. Betyg: Investment Grade. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla 36B7 ETF

iShares Global Corporate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Dist) (36B7 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUR36B7
Stuttgart Stock ExchangeEUR36B7
XETRAEUR36B7

Största innehav

EmittentVikt (%)
BANK OF AMERICA CORP1.83
JPMORGAN CHASE & CO1.62
GOLDMAN SACHS GROUP INC/THE1.28
MORGAN STANLEY1.15
CITIGROUP INC1.13
WELLS FARGO & COMPANY1.12
VERIZON COMMUNICATIONS INC0.98
AT&T INC0.96
APPLE INC0.85
HSBC HOLDINGS PLC0.78

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära