Under veckan hade vi chansen att prata med den amerikanske förvaltaren Anthony Ginsberg som driver GinsGlobal Index Funds. Detta företag förvaltar tre börshandlade fonder som alla rönt stor framgång sedan de lanserades. Med fokus på den heta tekniksektorn har GinsGlobal Index Funds lyckats pricka rätt mer än en gång och i flera fall hittat företag som mer än dubblats i värde. ITEK har under de senaste tolv månaderna stigit med nästan 90 procent, något som få fonder, börshandlade eller inte klarat av att leverera. Anthony Ginsberg arbetar dessutom med likaviktade innehav, något som sänker riskerna betydligt, vilket gör det ännu mer imponerande att hans fond har nästan dubblats i värde.
Anthony Ginsberg, grundare av GinsGlobal Index Funds, som förvaltare de tre börshandlade fonderna SKYY, WELL och ITEK som alla gynnats av den snabba teknikomställnigen under COVID-19. ITEK var snabba med att hitta Tesla, men det är inte det enda innehavet som bidragit till den stora värdeökningen i hans fond ITEK som nästan dubblats i värde de senaste tolv månaderna.
Kan du berätta lite mer om dina ETF:er, ITEK; WELL och SKYY. Du förvaltar dem från USA, men de är alla listade i Europa. Varför valde du Europa och inte USA?
Vi tror att ETFer ger ett diversifierat, billigt sätt för investerare att få tillgång till olika teknikteman. Våra Tech Megatrend (ITEK), Cloud Tech (SKYY) och Healthcare Innovation (WELL) ETFer erbjuder europeiska investerare enkel tillgång till ledande globala aktörer i dessa snabbt växande teknikområden – ofta dominerade av amerikanska spelare.
Genom att anta ett lika viktat tillvägagångssätt för alla dessa 3 ETF:er, tillsammans med ESG-screening för både SKYY och WELL – dessa är verkligen unika Tech ETFer i Europa.
I USA finns en alltmer riskfylld ETF-trend – att erbjuda mycket smala teman och vi ville hålla oss borta från detta. Under de senaste 20 åren har GinsGlobal Index Funds hanterat breda diversifierade indexprodukter för både privatpersoner och institutionella investerare, inklusive försäkringsgivare, banker och andra kapitalförvaltare. Vårt grundläggande tillvägagångssätt är att underlätta billig tillgång till globala marknader, i motsats till mycket smala produkter med endast ett fåtal innehav.
Till exempel ITEK som täcker hela den digitala revolutionen – åtta underteman från robotik, sociala medier, cybersäkerhet till framtida bilar, digital underhållning och blockchain. Genom att vara likaviktade säkerställer det att vår megacap FAANGS-exponering är mindre än 10 procent.
ITEK:s exponering i USA är också cirka 57 procent, mycket mindre än Nasdaq – vilket är nästan 100 procent USA-viktat och starkt koncentrerat i FAANGS(över 40 procent). Både våra SKYY- och WELL-ETFer har en amerikansk exponering på cirka 75 procent eftersom våra mandat är globala. Under de senaste åren har vi sett den snabba ökningen av ledande asiatiska spelare över Tech-rymden (Alibaba, Tencent, Bilibili, Baidu etcetera).
Vi känner också starkt att ESG-kompatibla företag är bäst för våra investerare och vår planets framtid. USA har gått långsammare med att genomföra ESG-screening än Europa. Vi vill erbjuda ansvarsfulla ETF-produkter som tar hänsyn till klimatförändringar, god bolagsstyrning och sociala normer/ansvar. Lyckligtvis följer teknologiföretag mestadels dessa frågor – och gör inte mycket med fossila bränslen eller kontroversiella vapen. Vår ESG-screening följer FN:s Global Compact-principer.
Jag har tittat på dina ETF:er, och faktiskt påminner ITEK ETF mig mycket om Cathie Wood ARK-ETF:er. Jag ser också många skillnader. Kan du berätta lite mer om det?
Våra ETFer har vanligtvis mellan 75-100 innehav och är mycket mer diversifierade än aktiva förvaltare som ARK. Vår indexdesign använder ett likaviktat tillvägagångssätt – så våra innehav är sällan över 1 procent – 1,5 procent vikter i ett enda innehav. Detta minskar vår riskexponering avsevärt. Aktiva förvaltare som ARK har ofta 10 procent – 15 procent exponering i ett enda innehav. Vi balanserar om våra ETF två gånger om året och följer strikta indexbaserade regler. Solactive och Indxx är två väl respekterade tematiska indexdesignföretag – som oberoende hjälpte till att skapa dessa breda globala Tech Index-riktmärken för oss att följa. Vi tror att de är välkonstruerade reglerbaserade index som erbjuder mycket större diversifiering än de flesta aktiva förvaltare inom teknikområdet.
Som jag förstår det är du från Sydafrika, Elon Musk är också från Sydafrika. Är det en av anledningarna till att du tog Tesla så snabbt?
Inte riktigt, men hans framgång är övertygande. Jag har bott i Kalifornien i nästan 30 år, utan tvekan epicentret för ny teknik. Tesla-bilar är otroligt populära här på våra vägar och har hjälpt till att påskynda EV-antagandet i USA. Medan vi förblir bakom de nordiska länderna när det gäller övergripande antagande av elförbrukning – är Tesla en nyckelinnehåll i vårt framtidssubtema inom vår Tech Megatrend ETF (ITEK). Tesla lägger till två stora nya fabriker i år – i Berlin och Texas. Tesla har under de senaste två kvartalen uppnått nya rekordproduktionshastigheter, så vi är fortsatt optimistiska till aktien trots de betydande 2020-vinsterna. Deras batteri- och mjukvaruteknik ligger långt före många traditionella biltillverkare. Det är också troligt att de kommer att lyckas med självkörande / automatiserade bilar och hota sådana som Uber en dag på taximarknaden.
Vad tycker du om de andra EV-företagen? Du nämner Tesla mycket, vilket förresten måste ha gett ägarna till din fond en bra vinst, men du jag ser sällan att du nämner deras konkurrenter.
Kina är sannolikt den största EV-marknaden på många år, så vi är optimistiska om NIO – Teslas främsta konkurrent där. I Europa uppmuntras vi av Volkswagen senast – de kommer att tredubbla antalet bilmodeller som de kommer att producera i EV-rymden 2024. Självklart har Volvo redan gjort ett stort åtagande för detta utrymme och är mycket framgångsrikt. I Japan är Toyota den biltillverkare som vi är mest optimistiska inom inom EV-området.
Du använder en lika viktmetod, som har sina för- och nackdelar, kan du upplysa oss lite mer om det?
Ett likaviktat tillvägagångssätt säkerställer att mindre och mer innovativa företag blir alltmer representerade i våra ETF: er. Genom att gå bort från rent Market Cap-index minskar det risken för att vi bara blir överexponerade för endast de största Tech-företagen (så kallade FAANGS) och andra Megacaps. Under president Biden tror vi att amerikanska regler sannolikt kommer att begränsa flexibiliteten hos de största Tech-aktörerna att göra betydande banbrytande förvärv i framtiden. Detta beror på antitrust (monopol) och integritetshänsyn. En likaviktad strategi har fördelen att begränsa exponeringen för ett enskilt företag och inkludera en mer diversifierad blandning av innehav. Det minskar vår risk / volatilitetsexponering genom att hålla nära 100 innehav – med en viktning på cirka 1 procent per innehav.
Idag har du tre olika ETF:er, alla med sitt eget tema, även om ITEK kan köpa aktier i samma sektorer som de andra. Finns det en chans att du startar delfonder till ITEK om du identifierar en intressant nisch?
Ja, vi skulle kunna lansera ytterligare ETFer inom vissa undertema för ITEK. För närvarande har vi valt Cloud Technology och Healthcare Innovation som de två mest lovande undertemana. Redan före COVID började företag alltmer använda molnet för att sänka sina hårdvarukostnader. Vi ser molnutgifterna fördubblas inom de närmaste två åren – att de kommer att överstiga 500 miljarder dollar årligen. Det är överlägset det snabbast växande området för IT-utgifter – snabbt få marknadsandelar och från och med 2020 överträffade utgifterna på plats traditionella IT-avdelningar för första gången.
COVID har snabbspårad virtuell molnanvändning och vi ser att denna trend bara fortsätter att öka. Hälsovården drar också nytta av molnet via telemedicin. Men det finns stora innovationer som förekommer inom bioteknikområdet, genetisk sekvensering, medicintekniska produkter, neurovetenskap, bioinformatik etc. Vi har identifierat tio underteman inom Healthcare som är övertygande trender. Hälso- och sjukvården representerar redan 20 procent av USA:s BNP och har fram till nyligen haft fördelar bland de långsammaste områdena att anta digital transformation. COVID har snabbt spårat antagandegraden i detta utrymme med minst fem år med regler och sjukförsäkring som nu uppmuntrar digitala/virtuella behandlingar.
Hur ofta äger ETF:erna aktier i samma företag?
Eftersom vi använder Solactive för att skapa indexindex för både ITEK och SKYY – det finns viss överlappning mellan molnföretag. Vår SKYY-produkt innehåller dock 75 innehav, medan ITEK endast har högst 15 innehav per varje undertema (till exempel Cloud). Vi äger också några Gene Editing-företag både i ITEK och i vår Healthcare Innovation ETF.
Hur har Coronapandemin påverkat ditt arbete och chansen att träffa nya intressanta företag för ETF: erna?
Eftersom våra ETFer bara investerar i börsnoterade teknik- och hälsovårdsföretag – har vi inte riktigt lidit på grund av COVID för att identifiera innovativa nya spelare. Våra ETFer följer en reglerbaserad process för att företag ska kvalificera sig för inkludering. Innehav måste överleva en tuff screeningprocess. Detta inkluderar en minsta marknadsstorlek, en daglig handelsvolym (likviditet) och Pure-Play-kriterier (det vill säga. intäktströsklar över 50 procent per tema/undertema). ESG-screeningen tillämpas först.
iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITSETF USD (Dist) (WINS ETF) med ISIN IE00BJ5JP659, försöker följa MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar industrisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITSETF USD (Dist) är den enda ETF som följer MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITSETF USD (Dist) är en liten ETF med tillgångar på 42 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 7 april 2022 och har sin hemvist i Irland.
Varför WINS?
Exponering mot stora och medelstora företag på utvecklade marknader involverade i tillverkning och distribution av kapitalvaror, tillhandahållande av kommersiella tjänster och leveranser och tillhandahållande av transporttjänster
Designad för investerare som vill ha exponering mot World Industrials Sector optimerad för att minska kolintensiteten och potentiella utsläpp, öka ESG-poängen och minimera tracking error i förhållande till moderindex.
Undersökt för att ta bort företag som är inblandade i kontroversiella, kärnvapen och konventionella vapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer, samt företag som har varit inblandade i allvarlig ESG relaterade kontroverser
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped Index
Alla säger att Bitcoin var den bäst presterande tillgången under det senaste decenniet … och det var det.
Men här är något som de flesta inte berättar för dig:
Glöm aldrig bort historien
Den bästa tillgången under ett decennium är nästan aldrig den bästa under nästa.
Låt oss titta på de senaste 7 decennierna
1960-talet? Amerikanska aktier var hjältarna, ledda av tillväxtföretagen ”Nifty Fifty”. Men på 1970-talet slog inflationen till hårt och samma aktier sjönk med nästan 50 %.
1970-talet? Guldpriset steg kraftigt med över 1 400 % … och föll sedan med 50 % på 80-talet.
1980-talet? Japans aktiemarknad exploderade … sedan kraschade den och gick in i årtionden av stagnation.
1990-talet? Teknikaktier (Nasdaq) steg… och kollapsade sedan i dotcom-kraschen.
2000-talet? Tillväxtmarknader och råvaror dök upp … men underpresterade sedan under 2010-talet.
2010-talet? Bitcoin och Big Tech blev paraboliska … nu står de inför reglering, volatilitet och långsammare vinster.
Vad är lärdomen?
Att jaga det som var hett leder oftast till besvikelse.
De största avkastningarna kommer ofta från platser som ingen uppmärksammar.
Så innan du listar det senaste decenniets vinnare, fråga dig själv:
Vart ska pucken ta vägen härnäst, inte dit den redan har varit?
Amundi S&P 500 Equal Weight UCITSETFAcc (EQSP ETF) med ISIN LU2991918421, syftar till att följa S&P 500® Equal Weight-indexet. S&P 500® Equal Weight (EWI)-indexet följer amerikanska large caps, större företag och är likaviktade med en fast vikt på 0,20 %.
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,12 % per år. Amundi S&P 500 Equal Weight UCITSETFAcc är den billigaste ETFen som följer S&P 500® Equal Weight-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Amundi S&P 500 Equal Weight UCITSETFAcc är en liten ETF med 86 miljoner euro i förvaltningstillgångar. Den börshandlade fonden lanserades den 18 mars 2025 och har sitt säte i Luxemburg.
Investeringsmål
Amundi S&P 500 Equal Weight UCITSETFAccsträvar efter att så nära som möjligt, oavsett om trenden är stigande eller fallande, replikera resultatet för S&P 500 Equal Weight NTR Index (indexet), och att minimera spårningsfelet mellan delfondens substansvärde och indexets resultat. Delfonden strävar efter att uppnå en spårningsfelnivå för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.