Följ oss

Nyheter

HANetf introducerar lanserar guldfond på Warzawabörsen

Publicerad

den

guldfond på Warzawabörsen En ny börshandlad råvara (ETC) kommer att handlas på Warzawabörsen från och med den 30 augusti 2023

En ny börshandlad råvara (ETC) kommer att vara den första guldfond på Warzawabörsen från och med den 30 augusti 2023. ETCer är mestadels passiva, fysiskt backade instrument som liknar ETFer i drift men skapas och erbjuds som 100 procent fysiskt uppbackade skuldinstrument. De mest populära underliggande tillgångarna för ETC är fysiska ädelmetaller.

Den första ETC på Warzawabörsen kommer att vara The Royal Mint Responsibly Sourced Physical Gold ETC (RM8U), utgiven av HANetf. Detta ETC ger exponering för fysiskt guld som har tagits fram på ett ansvarsfullt sätt av The Royal Mint i Storbritannien. Det är den första finansiella produkten som utfärdats i samarbete med The Royal Mint och den första guld-ETC som förvaras hos ett europeiskt myntverk.

”Som Warzawabörsen strävar vi efter att erbjuda polska investerare möjligheten att bygga en passiv investeringsportfölj som ger bred geografisk och tematisk exponering genom att använda transparenta börshandlade investeringsprodukter med låga förvaltningsavgifter. ETCer fyller den funktionen genom att komplettera erbjudandet med tillgångar som ETFer inte erbjuder exponering mot på grund av regulatoriska restriktioner.

Vi är glada över att arbeta med en emittent av den första ETC på GPW som är baserad på en tillgång som är mycket populär bland polska investerare. En annan stor fördel med detta instrument är att det är i linje med börsens ESG-strategi: guldet kommer på ett ansvarsfullt sätt från lagliga källor och en stor del av det är verifierat återvunnet guld, säger Izabela Olszewska, styrelseledamot av Warszawabörsen.

Det som är nytt jämfört med de produkter som erbjuds på Warszawabörsen som ger exponering mot guld är att guldet är 100 procent fysiskt uppbackat med möjlighet till inlösen till värdet av ETC som innehas av emittenten. Investerare har möjlighet att lösa in ETC mot fysiska guldtackor eller ädelmynt (direkt kontakt med emittenten krävs), vilket är en unik funktion för detta instrument.

Guldet förvaras och bevakas i The Royal Mints mycket säkra valv i Llantrisant, Wales och revideras regelbundet av en oberoende part. Dessa är London Bullion Market Association (LBMA) Good Delivery bars, som hämtas på bästa sätt från LBMAs ansvarsfulla inköpsprogram för att försäkra investerare att guldet kommer från konfliktfria, lagliga källor. En del av guldet som förvaras av ETC kommer att vara 100 procent återvunnet guld. Återvunnet guld är mindre koldioxintensivt än utvunnet guld. ETC har endast guldtackor, inga kontanter eller derivat.

”Vi är mycket stolta över att ta med Royal Mint Responsibly Sources Physical Gold ETC till den polska marknaden. Vi är också mycket stolta över att ha arbetat nära med GPW för att introducera den första ETC som börsnoteras i Polen. Den första ETC noterades i Europa 2002 och ETCer utgör nu cirka 40 procent av alla börshandlade produkter som är listade i Europa.

RM8U kombinerar säkerheten med att investera i LBMA Good Delivery bars som förvaras i ett av de mest säkra specialbyggda valven, med ledning av ett av de äldsta företagen i världen, som inrättades 889AD av Alfred den store. Slutinvesterare kan också unikt lösa in mot mynt och tackor. Detta ETC är också ett av de mest hållbara sätten att hålla fysiskt guld eftersom det till 100 procent backas upp av LBMA Good Delivery bars, varav en stor del kommer från 100 procent verifierbara återvunna källor. Den enda sådan ETC som finns tillgänglig för närvarande”, säger Nik Bienkowski, medgrundare och medVD för HANetf.

Guldet förvaras och bevakas i The Royal Mints mycket säkra valv i Llantrisant, Wales och revideras regelbundet av en oberoende part. Dessa är London Bullion Market Association (LBMA) Good Delivery bars, som hämtas på bästa sätt från LBMAs ansvarsfulla inköpsprogram för att försäkra investerare att guldet kommer från konfliktfria, lagliga källor. En del av guldet som förvaras av ETC kommer att vara 100 procent återvunnet guld. Återvunnet guld är mindre kolintensivt än utvunnet guld. ETC har endast guldtackor, inga kontanter eller derivat.

RM8U har skapats av HANetf i samarbete med The Royal Mint och lanserades i februari 2020. Instrumentet är denominerat i amerikanska dollar, ETCens basvaluta. En ETC motsvarar värdet av 0,01 troy ounce guld. Priset på guld fluktuerar dagligen och guldets värde påverkas av olika faktorer, inklusive dess svåra tillgänglighet, användning i industriella processer och användning som investeringsvara. Priserna på ädelmetaller kan påverkas av grundläggande faktorer som utbud och efterfrågan, den politiska och ekonomiska situationen (särskilt i ädelmetallproducerande länder) och naturkatastrofer.

ETCer är räntebärande värdepapper som handlas på börser som köps och säljs till marknadspriser, motsvarande värdet av den tillgång som förvaras i valvet per instrument. ETCer kan vara listade i andra valutor än basvalutan och handlas på en eller flera börser. Som ett resultat beror det slutliga ETC-priset på växelkursen för den lokala valutan mot USD.

Det är vanligt att de största europeiska börserna erbjuder ETFer, ETCer och ETNer (Exchange Traded Notes) som en enda produktgrupp, Exchange Traded Products, på grund av deras liknande funktion och operativa principer. Trots bristen på EU-harmonisering har en marknadspraxis utvecklats med en standard som definierar de grundläggande egenskaperna hos ETCer som skiljer dem från andra börshandlade instrument (särskilt strukturerade instrument):

  • instrumentet är passivt – det spårar resultatet för ett råvaruindex
  • emittenttillgångar och investerartillgångar är åtskilda, vilket involverar ett förvaringsinstitut,
  • instrumentet är vanligtvis 100 procent fysiskt uppbackat (till skillnad från till exempel strukturerade instrument som backas upp av emittentens tillgångar)
  • instrumentet är öppet – möjlighet till dagligt skapande och inlösen av certifikat/andelar (liknande ETFer),
  • deltagande av en marknadsgarant,
  • Instrumenten erbjuds investerare och kan handlas på börsen som aktier eller ETFer.

Handla RM8U ETC

HANetf The Royal Mint Physical Gold ETC Securities (RM8U ETC) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra. Den kommer i framtiden även att handlas på Warzawabörsen, men det är enklare för svenska investerare att handla på tyska Xetra.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Spanien introducerar lag om deklaration av kryptotillgångar för 2024

Publicerad

den

Spanien har gett sina invånare mandat att deklarera sina kryptotillgångar och kryptovalutor på icke-spanska plattformar. Detta krav, meddelat av Agencia Tributaria, Spaniens skatteförvaltningsbyrå, träder i kraft den 1 januari 2024, med en deadline den 31 mars 2024.

Spanien har gett sina invånare mandat att deklarera sina kryptotillgångar och kryptovalutor på icke-spanska plattformar. Detta krav, meddelat av Agencia Tributaria, Spaniens skatteförvaltningsbyrå, träder i kraft den 1 januari 2024, med en deadline den 31 mars 2024.

Tillkännagivandet, som först gjordes i Boletín Oficial del Estado den 29 juli 2023, introducerar blankett 721, tillägnad deklaration av virtuella tillgångar som innehas utomlands. Detta direktiv riktar sig dock till en specifik grupp eftersom endast de individer vars balansräkningar överstiger 50 000 euro i kryptotillgångar är skyldiga att deklarera sina utländska innehav.

De som har plånböcker i egen förvaring är inte undantagna utan måste rapportera sina innehav genom standardformuläret för förmögenhetsskatt 714.

Fortsätt läsa

Nyheter

XWEM ETF investerar i globala momentumaktier med höga ESG-betyg

Publicerad

den

Xtrackers MSCI World Momentum ESG UCITS ETF (XWEM ETF) med ISIN nummer IE000TL3PL69, strävar efter att spåra MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som väljs ut enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Xtrackers MSCI World Momentum ESG UCITS ETF (XWEM ETF) med ISIN nummer IE000TL3PL69, strävar efter att spåra MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som väljs ut enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Xtrackers MSCI World Momentum ESG UCITS ETF är den enda ETF som följer MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras i ETFen.

ETF lanserades den 5 juli 2023 och har sin hemvist i Irland.

Indexbeskrivning

MSCI World Momentum Low Carbon SRI Screened Select Index syftar till att spegla resultatet på följande marknad:

Stora och medelstora företag från globala utvecklade marknader som uppfyller vissa ESG-egenskaper i förhållande till moderindex.

Optimerad för att producera ett index över värdepapper med starka momentumegenskaper, såsom de företag som presterat bra under de senaste 6 och 12 månaderna.

Granskas kvartalsvis

Handla XWEM ETF

Xtrackers MSCI World Momentum ESG UCITS ETF (XWEM ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPXWMS
London Stock ExchangeUSDXWEM
XETRAEURXWEM

Största innehav

ISINNamnVikt %LandSektor
US5949181045MICROSOFT-T ORD6.07%USAInformationsteknologi
US67066G1040NVIDIA ORD4.78%USAInformationsteknologi
US0378331005APPLE ORD3.25%USAInformationsteknologi
US11135F1012BROADCOM LIMITED ORD3.15%USAInformationsteknologi
US5324571083LILLY ORD2.60%USAHealth Care
US68389X1054ORACLE SYS ORD2.40%USAInformationsteknologi
DK0060534915NOVO-NORDISK ORD2.25%DanmarkHealth Care
US3696043013GENERAL ELECTRIC ORD2.20%USAIndustri
US58933Y1055MERCK & CO INC ORD2.20%USAHealth Care
DE0007236101SIEMENS ORD2.12%TysklandIndustri
JP3435000009SONY GROUP CORPORATION2.02%JapanSällanköpsvaror
US8552441094STARBUCKS-T ORD2.02%USASällanköpsvaror
FR0000120321L OREAL S.A.1.91%FrankrikeDagligvaror
IE000S9YS762LINDE PLC ORD1.73%StorbritannienMaterials
US8636671013STRYKER ORD1.68%USAHealth Care

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Virtune lanserar Virtune Chainlink ETP på Nasdaq Stockholm

Publicerad

den

Virtune, en svensk reglerad digital tillgångsförvaltare i Sverige, lanserar en ny innovativ krypto-ETP på Nasdaq Stockholm, den största börsen i Norden. Virtune lanserar idag Virtune Chainlink ETP som erbjuder exponering mot Chainlink genom ett väletablerat finansiellt instrument och med en 100% fysiskt backad struktur.

Virtune, en svensk reglerad digital tillgångsförvaltare i Sverige, lanserar en ny innovativ krypto-ETP på Nasdaq Stockholm, den största börsen i Norden. Virtune lanserar idag Virtune Chainlink ETP som erbjuder exponering mot Chainlink genom ett väletablerat finansiellt instrument och med en 100 procent fysiskt uppbackad struktur.

ETPn är 100 procent fysiskt uppbackad och handlas i SEK för svenska och övriga nordiska investerare samt är tillgänglig på DEGIRONordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.

Chainlink är för närvarande en av de 15 största kryptovalutorna med ett totalt marknadsvärde på cirka 8,2 miljarder dollar och har haft en tillväxt på 165 procent sedan årets början. Chainlink fungerar som en bro för smarta kontrakt på olika blockkedjor och gör dem kompatibla med varandra. Detta görs med hjälp av ett decentraliserat orakelnätverk, som hjälper blockkedjor att kommunicera med externa enheter som dataflöden, händelser och betalningsmetoder på ett säkert sätt. Detta ger komplexa smarta kontrakt den nödvändiga informationen från den yttre världen och gör dem till det främsta sättet för människor att ingå avtal i den decentraliserade världen.

Denna ETP riktar sig till institutionella investerare såväl som privatpersoner och möter den ökande efterfrågan från investerare i Norden som har väntat på ett sömlöst sätt att exponera sig mot Chainlink.

Viktig information om ETPn

1:1 exponering mot Chainlink

100 procent fysiskt uppbackad

Årlig förvaltningsavgift på 1,49 procent

Virtune Chainlink ETP

Fullständigt namn: Virtune Chainlink ETP

Förkortat namn: Virtune Chainlink

Handelsvaluta: SEK

Första handelsdagen: Torsdag den 30 november

Ticker: VIRLINK

ISIN: SE0021149259

Christopher Kock, vd för Virtune:

”Vi är mycket glada över att introducera den första Chainlink ETPn i Norden efter att ha upplevt en ökande efterfrågan från investerare i Norden. Chainlink är en lovande plattform vilket också har bevisats bland annat genom dess samarbete med stora finansiella institutioner. Virtune Chainlink ETP är en 100 procent fysiskt uppbackad Chainlink-produkt som erbjuder investerare ett enkelt, transparent och säkert sätt att få exponering mot Chainlink genom en reglerad struktur noterad på Nasdaq Stockholm, tillsammans med branschledande samarbetspartners.”

Fortsätt läsa

Populära