Följ oss

Nyheter

HANetf introducerar lanserar guldfond på Warzawabörsen

Publicerad

den

guldfond på Warzawabörsen En ny börshandlad råvara (ETC) kommer att handlas på Warzawabörsen från och med den 30 augusti 2023

En ny börshandlad råvara (ETC) kommer att vara den första guldfond på Warzawabörsen från och med den 30 augusti 2023. ETCer är mestadels passiva, fysiskt backade instrument som liknar ETFer i drift men skapas och erbjuds som 100 procent fysiskt uppbackade skuldinstrument. De mest populära underliggande tillgångarna för ETC är fysiska ädelmetaller.

Den första ETC på Warzawabörsen kommer att vara The Royal Mint Responsibly Sourced Physical Gold ETC (RM8U), utgiven av HANetf. Detta ETC ger exponering för fysiskt guld som har tagits fram på ett ansvarsfullt sätt av The Royal Mint i Storbritannien. Det är den första finansiella produkten som utfärdats i samarbete med The Royal Mint och den första guld-ETC som förvaras hos ett europeiskt myntverk.

”Som Warzawabörsen strävar vi efter att erbjuda polska investerare möjligheten att bygga en passiv investeringsportfölj som ger bred geografisk och tematisk exponering genom att använda transparenta börshandlade investeringsprodukter med låga förvaltningsavgifter. ETCer fyller den funktionen genom att komplettera erbjudandet med tillgångar som ETFer inte erbjuder exponering mot på grund av regulatoriska restriktioner.

Vi är glada över att arbeta med en emittent av den första ETC på GPW som är baserad på en tillgång som är mycket populär bland polska investerare. En annan stor fördel med detta instrument är att det är i linje med börsens ESG-strategi: guldet kommer på ett ansvarsfullt sätt från lagliga källor och en stor del av det är verifierat återvunnet guld, säger Izabela Olszewska, styrelseledamot av Warszawabörsen.

Det som är nytt jämfört med de produkter som erbjuds på Warszawabörsen som ger exponering mot guld är att guldet är 100 procent fysiskt uppbackat med möjlighet till inlösen till värdet av ETC som innehas av emittenten. Investerare har möjlighet att lösa in ETC mot fysiska guldtackor eller ädelmynt (direkt kontakt med emittenten krävs), vilket är en unik funktion för detta instrument.

Guldet förvaras och bevakas i The Royal Mints mycket säkra valv i Llantrisant, Wales och revideras regelbundet av en oberoende part. Dessa är London Bullion Market Association (LBMA) Good Delivery bars, som hämtas på bästa sätt från LBMAs ansvarsfulla inköpsprogram för att försäkra investerare att guldet kommer från konfliktfria, lagliga källor. En del av guldet som förvaras av ETC kommer att vara 100 procent återvunnet guld. Återvunnet guld är mindre koldioxintensivt än utvunnet guld. ETC har endast guldtackor, inga kontanter eller derivat.

”Vi är mycket stolta över att ta med Royal Mint Responsibly Sources Physical Gold ETC till den polska marknaden. Vi är också mycket stolta över att ha arbetat nära med GPW för att introducera den första ETC som börsnoteras i Polen. Den första ETC noterades i Europa 2002 och ETCer utgör nu cirka 40 procent av alla börshandlade produkter som är listade i Europa.

RM8U kombinerar säkerheten med att investera i LBMA Good Delivery bars som förvaras i ett av de mest säkra specialbyggda valven, med ledning av ett av de äldsta företagen i världen, som inrättades 889AD av Alfred den store. Slutinvesterare kan också unikt lösa in mot mynt och tackor. Detta ETC är också ett av de mest hållbara sätten att hålla fysiskt guld eftersom det till 100 procent backas upp av LBMA Good Delivery bars, varav en stor del kommer från 100 procent verifierbara återvunna källor. Den enda sådan ETC som finns tillgänglig för närvarande”, säger Nik Bienkowski, medgrundare och medVD för HANetf.

Guldet förvaras och bevakas i The Royal Mints mycket säkra valv i Llantrisant, Wales och revideras regelbundet av en oberoende part. Dessa är London Bullion Market Association (LBMA) Good Delivery bars, som hämtas på bästa sätt från LBMAs ansvarsfulla inköpsprogram för att försäkra investerare att guldet kommer från konfliktfria, lagliga källor. En del av guldet som förvaras av ETC kommer att vara 100 procent återvunnet guld. Återvunnet guld är mindre kolintensivt än utvunnet guld. ETC har endast guldtackor, inga kontanter eller derivat.

RM8U har skapats av HANetf i samarbete med The Royal Mint och lanserades i februari 2020. Instrumentet är denominerat i amerikanska dollar, ETCens basvaluta. En ETC motsvarar värdet av 0,01 troy ounce guld. Priset på guld fluktuerar dagligen och guldets värde påverkas av olika faktorer, inklusive dess svåra tillgänglighet, användning i industriella processer och användning som investeringsvara. Priserna på ädelmetaller kan påverkas av grundläggande faktorer som utbud och efterfrågan, den politiska och ekonomiska situationen (särskilt i ädelmetallproducerande länder) och naturkatastrofer.

ETCer är räntebärande värdepapper som handlas på börser som köps och säljs till marknadspriser, motsvarande värdet av den tillgång som förvaras i valvet per instrument. ETCer kan vara listade i andra valutor än basvalutan och handlas på en eller flera börser. Som ett resultat beror det slutliga ETC-priset på växelkursen för den lokala valutan mot USD.

Det är vanligt att de största europeiska börserna erbjuder ETFer, ETCer och ETNer (Exchange Traded Notes) som en enda produktgrupp, Exchange Traded Products, på grund av deras liknande funktion och operativa principer. Trots bristen på EU-harmonisering har en marknadspraxis utvecklats med en standard som definierar de grundläggande egenskaperna hos ETCer som skiljer dem från andra börshandlade instrument (särskilt strukturerade instrument):

  • instrumentet är passivt – det spårar resultatet för ett råvaruindex
  • emittenttillgångar och investerartillgångar är åtskilda, vilket involverar ett förvaringsinstitut,
  • instrumentet är vanligtvis 100 procent fysiskt uppbackat (till skillnad från till exempel strukturerade instrument som backas upp av emittentens tillgångar)
  • instrumentet är öppet – möjlighet till dagligt skapande och inlösen av certifikat/andelar (liknande ETFer),
  • deltagande av en marknadsgarant,
  • Instrumenten erbjuds investerare och kan handlas på börsen som aktier eller ETFer.

Handla RM8U ETC

HANetf The Royal Mint Physical Gold ETC Securities (RM8U ETC) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra. Den kommer i framtiden även att handlas på Warzawabörsen, men det är enklare för svenska investerare att handla på tyska Xetra.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

VettaFis Jane Edmondson diskuterar NATO Defence ETF

Publicerad

den

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera sin NATO Defence ETF och dess relevans för investerare. Nyckelfaktorer som bidrar till dess attraktionskraft inkluderar global instabilitet, underinvesteringar i försvaret, särskilt i Europa, och Natos mål på 2 % BNP-utgifter för försvar, vilket kan öka till 3 %. Moderniseringen av försvarsteknologier, såsom drönare och cyberförsvar, spelar också en betydande roll. 2023 nådde de globala försvarsutgifterna rekordstora 2,4 biljoner dollar, vilket är den högsta ökningen sedan 2009.

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera sin NATO Defence ETF och dess relevans för investerare. Nyckelfaktorer som bidrar till dess attraktionskraft inkluderar global instabilitet, underinvesteringar i försvaret, särskilt i Europa, och Natos mål på 2 % BNP-utgifter för försvar, vilket kan öka till 3 %. Moderniseringen av försvarsteknologier, såsom drönare och cyberförsvar, spelar också en betydande roll. 2023 nådde de globala försvarsutgifterna rekordstora 2,4 biljoner dollar, vilket är den högsta ökningen sedan 2009.

Den största delen av utgiftsökningen sker i Europa, driven av konflikten mellan Ryssland och Ukraina och Finlands och Sveriges inträde i Nato. EU-länderna spenderade 270 miljarder euro på försvar 2023, och denna siffra förväntas stiga. En ny försvarsindustristrategi uppmuntrar gemensamma investeringar och upphandling mellan EU-länder. De senaste samarbetena inkluderar Frankrikes och Tysklands gemensamma stridsvagnsprojekt och ett drönarförsvarsinitiativ från sex Nato-länder. Dessutom finns det en ökning av försvarsrelaterade börsintroduktioner i Europa, vilket tyder på ett växande intresse för sektorn. ESG-investerare omprövar försvarsinvesteringar, med många europeiska pensionsplaner som omvärderar sina positioner. VettaFis index visar företag som följer FN:s och OECD:s riktlinjer och fokuserar på Nato-anslutna företag, och erbjuder ett ESG-vänligt förhållningssätt till försvarsinvesteringar.

Handla Future of Defence ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

RIEM ETF investerar i bolag från emerging markets som följer Parisavtalet

Publicerad

den

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF USD Accumulating (RIEM ETF) med ISIN IE000CBYU7J5, försöker följa Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets-index. Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen. Värdepapper väljs ut enligt hållbarhetskriterier och EU-direktiv om klimatskydd.

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF USD Accumulating (RIEM ETF) med ISIN IE000CBYU7J5, försöker följa Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets-index. Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen. Värdepapper väljs ut enligt hållbarhetskriterier och EU-direktiv om klimatskydd.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF USD Accumulating är den enda ETF som följer Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets-index. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETF:n ackumuleras och återinvesteras.

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF USD Accumulating är en liten ETF med tillgångar på 77 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 1 november 2023 och har sin hemvist i Irland.

Fondens mål

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF (”Fonden”) syftar till att spåra resultatet för Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets Total Return Index (”Indexet”).

Ögonblicksbild av fonden

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF syftar till att ge låga koldioxidexponeringar mot stora och medelstora aktiemarknader på tillväxtmarknader.

Fonden har ett hållbart investeringsmål eftersom den investerar i företag som (i) bidrar till miljömål, (ii) inte nämnvärt skadar några miljömässiga eller sociala mål och (iii) följer god förvaltningspraxis.

Indexbeskrivning

Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets Total Return Index är utformat för att ge låga koldioxidutsläpp exponering mot stora och medelstora aktiemarknader på tillväxtmarknader.

Handla RIEM ETF

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF USD Accumulating (RIEM ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXRIEE
London Stock ExchangeEURREAG
London Stock ExchangeUSDRIEM

Fortsätt läsa

Nyheter

Bredare riskspridning för XACT Norden

Publicerad

den

Den 14 juni 2024 ändrar Handelsbanken Fonder fondbestämmelser för XACT Norden. Samtidigt sker ett byte av indexleverantör och index Fonden byter till ett index som innefattar de 50 största och mest omsatta bolagen på de nordiska börserna, jämfört med det tidigare indexet som innefattade de 30 största och mest omsatta nordiska bolagen. Detta innebär att fonden får en något bredare riskspridning. Det nya indexet tillhandahålls av Solactive AG, vilket innebär att fonden även byter indexleverantör.

Den 14 juni 2024 ändrar Handelsbanken Fonder fondbestämmelser för XACT Norden. Samtidigt sker ett byte av indexleverantör och index Fonden byter till ett index som innefattar de 50 största och mest omsatta bolagen på de nordiska börserna, jämfört med det tidigare indexet som innefattade de 30 största och mest omsatta nordiska bolagen. Detta innebär att fonden får en något bredare riskspridning. Det nya indexet tillhandahålls av Solactive AG, vilket innebär att fonden även byter indexleverantör.

Detta medför inte någon övergripande förändring av fondens placeringsinriktning och leder inte heller till några kostnader för dess investerare.

Index före ändring: Handelsbanken Nordic ESG Index

Index efter ändring: Solactive ISS ESG Screened Nordic 50 Index

De nya fondbestämmelserna är godkända av Finansinspektionen och träder ikraft 14 juni 2024. Uppdaterade fondbestämmelser, informationsbroschyr och faktablad finns tillgängliga i kurslistan på handelsbankenfonder.se och xact.se

Fortsätt läsa

Populära