Följ oss

Nyheter

Halvledarfonderna når nya höjder

Publicerad

den

Halvledarfonderna, så kallade Semiconductor ETFs, har samlats i år och når nya toppar vid flera tillfällen. Detta är särskilt sant eftersom pandemin har stärkt efterfrågan på halvledare i större omfattning, vilket lett till den värsta globala bristen på många år.

Halvledarfonderna, så kallade Semiconductor ETFs, har samlats i år och når nya toppar vid flera tillfällen. Detta är särskilt sant eftersom pandemin har stärkt efterfrågan på halvledare i större omfattning, vilket lett till den värsta globala bristen på många år.

Halvledare har varit de viktigaste drivkrafterna för den totala tillväxten inom teknik, med tanke på användning av chips i det dagliga livet från bilar, elektroniska prylar till flygplan och vapen. Efterfrågan kommer sannolikt att fortsätta att trenden högre med tanke på den ökade digitaliseringen i olika hörn som vård, transport, finansiella system, försvar, jordbruk och detaljhandel bland andra. Det snabba införandet av spetsteknik som moln, Internet of Things, autonoma bilar, spel, wearables, VR-headset, drönare, virtual reality-enheter, artificiell intelligens, kryptovalutor, 5G och annan avancerad informationsteknik bör fortsätta att öka tillväxten.

Den globala halvledarmarknaden förväntas växa 12,5% från år till år och nå 522 miljarder dollar 2021, enligt International Data Corporation. Enligt World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) förväntas den globala halvledarmarknaden stiga med 25% år 2021 efter en tillväxt på 6,8% 2020. Alla större produktkategorier kommer sannolikt att öka med minnet för att registrera den största intäktstillväxten på 37,1%, följt av 29,1% tillväxt i det analoga segmentet och 26,2% i logik.

Halvledarutrymmet har också bevittnat sammanslagningar och förvärv, vilket har gett en ökning av aktiekurserna. Advanced Micro Devices AMD har kommit överens om att köpa fältprogrammerbar chipmaker Xilinx XLNX för 35 miljarder dollar medan Western Digital WDC planerar att gå samman med Japans Kioxia i ett avtal som överstiger 20 miljarder dollar. Nvidia NVDA håller också på att förvärva den brittiska chipdesignern Arm Ltd från Japans SoftBank Group Corp för cirka 40 miljarder dollar.

ETFer i detta segment

Med tanke på den hausseartade trenden stiger halvledar-ETFerna i år. Nedan har vi belyst dessa i detalj.

iShares PHLX Semiconductor ETF SOXX

iShares PHLX Semiconductor ETF följer PHLX SOX Semiconductor Sector Index och erbjuder exponering för 30 amerikanska företag som designar, tillverkar och distribuerar halvledare. Fonden har samlat 7,4 miljarder dollar i sin tillgångsbas och handlar med en solid genomsnittlig volym på cirka 668 000 aktier om dagen. Det tar ut 43 bps i avgifter om året från sina investerare.

VanEck Vectors Semiconductor ETF SMH

VanEck Vectors Semiconductor ETF ger exponering för 25 värdepapper genom att spåra MVIS US Listed Semiconductor 25 Index. Produkten har förvaltat tillgångar värda $ 6 miljarder och tar 35 bps i årliga avgifter och kostnader. Det handlas starkt med en volym på cirka 3,1 miljoner aktier per dag. Följ kursen här.

SPDR S&P Semiconductor ETF XSD

SPDR S&P Semiconductor ETF spårar S&P Semiconductor Select Industry Index och har 40 aktier i sin portfölj. Det har samlat 1,1 miljarder dollar i sin tillgångsbas medan det handlar med en genomsnittlig daglig volym på cirka 53 000 aktier. Det tar ut 35 bps i avgifter per år.

Invesco Dynamic Semiconductors ETF PSI

Invesco Dynamic Semiconductors ETF spårar Dynamic Semiconductor Intellidex Index och har 31 värdepapper i sin korg. Den har AUM på 696,2 miljoner dollar och ser måttlig genomsnittlig daglig volym på 31 000 aktier. Kostnadskvoten är 0,57%.

First Trust Nasdaq Semiconductor ETF FTXL

First Trust Nasdaq Semiconductor ETF erbjuder exponering mot de mest likvida amerikanska halvledarpapper som baseras på volatilitet, värde och tillväxt genom att spåra Nasdaq US Smart Semiconductor Index. Med 30 aktier i sin korg har FTXL samlat 77,5 miljoner dollar i AUM. Den genomsnittliga handelsvolymen är lätt med cirka 7 000 aktier och kostnadskvoten är 0,60%.

Handla halvledarfonder

De nämnda halvledarfonderna finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i de nämnda halvledarfonderna halvledarfonder. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med de nämnda halvledarfonderna i form av CFDer. Till  CMC Markets

För europeiska investerare

VanEck har utökat sitt tematiska sortiment med lanseringen av Europas första ETF för halvledare. VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF (SMGB) noteras på London Stock Exchange med en total kostnadsprocent på 0,35%.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.