Följ oss

Nyheter

Halvledarbristen Förklarade orsaker och effekter

Publicerad

den

Många investerare kan ha sett att termen "global chipbrist" tillskrivs en rad olika prestandafrågor i en mängd olika företag. En "chipbrist", även kallad "halvledarbrist" eller "chip hunger", är ett fenomen i den integrerade kretsindustrin när efterfrågan på kiselchips överstiger utbudet. Med den här artikeln försöker Leverage Shares ge en snabb översikt bakom halvledarbristen

Många investerare kan ha sett att termen ”global chipbrist” tillskrivs en rad olika prestandafrågor i en mängd olika företag. En ”chipbrist”, även kallad ”halvledarbristen” eller ”chip hunger”, är ett fenomen i den integrerade kretsindustrin när efterfrågan på kiselchips överstiger utbudet. Med den här artikeln försöker Leverage Shares ge en snabb översikt bakom halvledarbristen, detta fenomen och hur det påverkar några av de hetaste aktierna som ligger till grund för detta företags produkter.

Bakomliggande orsakerna

Tillverkningen av halvledare var en ganska distribuerad sektor, där USA och Europa svarade för mer än 70% av all produktion. Sedan dess har dock nästan tre fjärdedelar av all produktion flyttat till Asien.

Detta högkoncentrerade scenario påverkades kraftigt av pandemin: mandatförslutningar inleddes över Asien för att bekämpa Covid-19-utbrottet orsakade störningar i försörjningskedjorna och logistiksystem som chiptillverkare var beroende av för att upprätthålla produktionen.

Å andra sidan, eftersom folk började spendera mer tid hemma, var det en hög efterfrågan på konsumentelektronik som spelkonsoler, smarta TV-apparater och bärbara datorer.

Det noteras dock att denna kris inte enbart berodde på pandemin. Man hade prognostiserat ganska länge att det var brist på korten eftersom utvecklingsekonomier fortsatte att öka konsumtionen av elektronik under det senaste decenniet.

Europa står för mindre än 10% av den globala halvledarproduktionen, även om det är en ökning från 6% för fem år sedan. Europeiska kommissionen vill höja denna siffra till 20% och undersöker sina avsikter att investera 20-30 miljarder euro för att nå detta mål. Medan Intel har uttryckt intresse för att etablera en fabrik i Europa vill företaget enligt uppgift ha 8 miljarder euro i offentliga subventioner i gengäld.

Särskilt USA har drabbats hårt av produktionsskiftet: det har blivit allt mer beroende av kinesisk import för att tillgodose sina halvledarbehov medan dess efterfrågan konsekvent har ökat. Samtidigt inför kinesisk chipimport allt strängare sanktioner eftersom den amerikanska regeringen hävdar att kinesisk halvledarproduktion i Kina främst har militära syften.

För att tillgodose de inhemska kraven meddelade Intel i mars att man avser att spendera 20 miljarder dollar på två nya halvledaranläggningar i Arizona, som skulle komma online under de närmaste 2-3 åren.

Med minst 1 400 chips per modern bil behövde det påverka bilproduktionen. Den nuvarande halvledarbristen beräknas ha orsakat en produktionsförlust på nästan 4 miljoner fordon globalt endast 2021. Problemet förvärras av en annan fråga: biltillverkare använder inte de mest avancerade – eller ”blödande kanten” – chipsen. Eftersom de äldre chipsen är tillverkade med äldre tillverkningsprocesser och chiptillverkare går mot att producera ”blödande” produkter med högre intäkter, skulle beställningar från biltillverkare skjutas till baksidan av kön.

När det gäller ”total” ledning av chiptillverkning är marknaden mycket fragmenterad. Samsung och TSMC är dock ledande inom detta område.

För att lyfta fram skillnaden med blödande produkter genererades cirka 55% av världens chiptillverkareintäkter under det sista kvartalet av en taiwanesisk chiptillverkare: Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp (TSMC), som åtagit sig att uppgå till så mycket som 28 miljarder dollar i investeringar i 2021. TSMC: s tillväxt i marknadsutrymme drivs till stor del på senare tid till beställningar från AMD, MediaTek, Qualcomm och Bitmains kryptovalutamaskiner. Det har varit väldigt lite omväxling i listan över de 10 bästa tillverkarna av chip de senaste åren.

Intressant är att de bästa chiptillverkarna ofta inte är de bästa valen som leverantörer för biltillverkare. Under 2019-2020 var Infineon, NXP och Renesas de ledande leverantörerna i detta mycket fragmenterade leverantörsrum uppskattat till (då) värt cirka 35 miljarder dollar.

Den uppskattade påverkan bland amerikanska biltillverkare har varit ganska djupgående: Ford, Jeep och Chevrolet har tillkännagivit nedskärningar i produktionen av drygt en halv miljon fordon från och med nu.

Att framhäva hur avgörande och väl förväntad denna situation var framgår också av aktiemarknadens beteende: Semiconductor Index (SOX) hade stadigt överträffa både S&P 500 Tech Sector sedan november förra året.

Konsekvenser för Tesla, AMD och NVIDIA

Konsultföretaget Alix Partners meddelade att biltillverkarna kommer att möta den största tyngden av halvledarbristen, och branschen beräknas förlora cirka 110 miljarder dollar i försäljning i år på grund av förlorad produktion. Ytterligare svårigheter till detta var Intels VD Pat Gelsingers påstående att trenderna från arbete och hemifrån under pandemin har lett till en enorm belastning för globala försörjningskedjor.

Under intäktssamtalet i april jämförde Teslas VD Elon Musk krisen med toalettpappersbristen som hade drabbat många amerikanska stater under det tidiga utbrottet av Covid-19 i USA och menade att tillverkare beställde fler mikrokontroller än vad de faktiskt behöver. Med hänvisning till det globala trycket i försörjningskedjan har Tesla upprepade gånger höjt priset på sina Tesla 3 och Kina-byggda modell Y-modeller under de senaste månaderna.

Med både TSMC och Intel som varnade för att problem med leverans av halvledare skulle kunna pågå fram till 2022 uppgav Nvidia att man förväntar sig att efterfrågan på sin nya RTX 30-serie GPU kommer att överstiga utbudet under samma tidsperiod under ett investerarsamtal i april. Företaget var också väl på gång för att utmana Intels dominans i havledartillverkarutrymmet genom att tillkännage planer på att förvärva Arm Limited från SoftBank för 40 miljarder dollar samt Xilinx en transaktion på 35 miljarder dollar totalt för Q4 2020.

Medan AMDs vd Lisa Su gav ett mer uppmätt svar på krisen i maj genom att säga att halvledarebristen var en del av en ”megacykel” och försäkrade investerare att industrin är ”riktigt bra på att hantera dessa saker”, meddelade hon också att företaget skulle prioritera avancerade kommersiella och spel-SKU:er (lagerhållningsenheter) framför lägre CPU-komponenter.

Micron Technology rapporterade under sin finanspolitiska uppdatering för andra kvartalet 2021 att den arbetar nära full kapacitet för att hålla jämna steg med sina kunders behov på grund av en ökande efterfrågan på elektroniska enheter. Den uppskattar att snäva leveranser av DRAM-minneshalvledare (en häftfunktion i de flesta smartphones, spelkonsoler osv.) I kombination med stark efterfrågan skulle få halvledarindustrin att bli bristfällig när det gäller att fylla order för DRAM under 2021 och möjligen längre fram. Det noteras att över 70% av företagets verksamhet under andra kvartalet kom från DRAM-minne enbart.

Det effektiviserade sin verksamhet ytterligare genom att köpa ut Intels 49-procentiga andel i dess joint venture 3D XPoint (en ny typ av arkitektur för minneshalvledare) för att avsluta en vinst på 400 miljoner dollar per år. Microns fabrik i Utah som tillverkade dessa halvledare planeras att säljas.

Sammanfattningsvis

Halvledarbristen har gett ett märkligt sammanfall i bilindustrin: medan Tesla kan vara dyrare och eventuellt påverkas i sina produktionsmål, påverkas även andra biltillverkare (om inte sämre) och kan därför inte dra nytta av dess brist. NVIDIA och AMD går å andra sidan för att dra nytta av dyrare produkter i sina respektive kataloger under deras säkra uppskattning att försäljningen kommer att ge dem mycket låga nivåer av osålda lager, på grund av brist på billigare alternativ inom konsumentelektroniken.

Om Tesla förblir opåverkad på grund av att alla andra påverkas också kommer företagets aktieprestanda sannolikt inte att ha halvledarbristen vara en stor faktor. Om konsumenter kommer att köpa konsumentelektronik oavsett de högre priserna som kommandot, kommer NVIDIA och AMD att klara sig bra.

Men om andra ekonomiska förhållanden som inflation, förlust av arbetstillfällen, minskad utgiftsutveckling etc. sipprar in i ekvationen under året kommer alla tre företagen att påverkas, liksom deras peers. På frågan om dessa företag kommer att klara sig bra i förhållande till sina konkurrenter är din gissning lika bra som vår.

För investerare som är intresserade av att spela på dessa tre företag erbjuder Leverage Shares en mängd olika hävstångsfaktorer (3X, 2X och -1X) för Tesla, NVIDIA och AMD. Tesla har också en -2X-faktor och en djupt nedsatt 1x Tracker. Micron Technology finns med hävstångsfaktorer 2X och -1X.

Handla Leverage Shares produkter

Leverage Shares produkter kan handlas genom till exempel IG, men även på Londonbörsen för den som har ett konto hos en mäklare som erbjuder handel på denna marknad, till exempel DEGIRO. Vidare handlas Leverage Shares Single Stock ETPs på Euronext Amsterdam och Euronext Paris.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

ETC Group CEO om Bitcoins rally

Publicerad

den

ETC Groups grundare och VD Tim Bevan ansluter sig till Proactives William Farrington för att diskutera Bitcoins extraordinära ökning och Bitcoins rally.

ETC Groups grundare och VD Tim Bevan ansluter sig till Proactives William Farrington för att diskutera Bitcoins extraordinära ökning och Bitcoins rally.

För första gången i sin 15-åriga existens slog Bitcoin ett all-time-high genom att under förra veckan handlas över 72 000 USD, vilket visade upp en anmärkningsvärd ökning med 70 % hittills i år och en veckotillväxt på 9 %.

Bevan pratar om ETF-godkännanden, förväntade räntesänkningar, den kommande halveringshändelsen och FOMOs roll i det senaste rallyt.

Chatten växlar till Storbritanniens omfamning av kryptostödda Exchange Traded Notes (ETNs), vad detta betyder för de underliggande spotmarknaderna och varför vakthundar som begränsar denna marknad till professionella investerare skulle kunna begränsa dess expansionspotential.

På det kommande Bitcoin Halving-evenemanget betonade Bevan dess historiska betydelse för att påverka Bitcoins pris, även om han spekulerade i att dess effekt kan variera med de nuvarande marknadsförhållandena.

Trots förväntningar om volatilitet tyder de bestående principerna för utbud och efterfrågan på att Bitcoins pris är inställt på att behålla sin uppåtgående trend.

Handla BTCE ETC

ETC Group Physical Bitcoin (BTCE ETC) är en börsnoterad kryptovaluta som handlas på Euronext Paris och tyska XETRA.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

WTEF ETF ger exponering mot amerikanska large caps

Publicerad

den

WisdomTree US Efficient Core UCITS ETF USD Unhedged Acc (WTEF ETF), med ISIN IE000KF370H3, försöker spåra WisdomTree US Efficient Core UCITS-index. WisdomTree US Efficient Core UCITS-index spårar utvecklingen av en 90 % exponering mot stora amerikanska aktier och en 60 % exponering mot US Treasury Bond Futures med avsikten att leverera en hävstångsposition till en traditionell 60/40-portfölj. De värdepapper som ingår är filtrerade enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

WisdomTree US Efficient Core UCITS ETF USD Unhedged Acc (WTEF ETF), med ISIN IE000KF370H3, försöker spåra WisdomTree US Efficient Core UCITS-index. WisdomTree US Efficient Core UCITS-index spårar utvecklingen av en 90 % exponering mot stora amerikanska aktier och en 60 % exponering mot US Treasury Bond Futures med avsikten att leverera en hävstångsposition till en traditionell 60/40-portfölj. De värdepapper som ingår är filtrerade enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

ETFens TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. WisdomTree US Efficient Core UCITS ETF USD Unhedged Acc är den enda ETF som följer WisdomTree US Efficient Core UCITS-index. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i den börshandlade fonden ackumuleras och återinvesteras.

WisdomTree US Efficient Core UCITS ETF USD Unhedged Acc är en mycket liten ETF med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. ETFen lanserades den 10 oktober 2023 och har sin hemvist i Irland.

WisdomTree US Efficient Core UCITS ETF (“Fonden”) strävar efter att spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för WisdomTree US Efficient Core UCITS Index (“Indexet”). Indexet syftar till att leverera en 90 % exponering mot stora amerikanska aktier och 60 % mot amerikanska statsobligationsterminer för att förbättra den riskjusterade avkastningen för en traditionell 60/40-portfölj.

Varför investera?

Öka den riskjusterade avkastningen för en amerikansk aktieinvestering genom att ge en 90 % exponering mot aktier samtidigt som Sharpe-kvoten förbättras tack vare en ränteöverlagring

Förbättra kapitaleffektiviteten vid tillgångsallokering vilket möjliggör ökad exponering mot icke-kärninvesteringar/diversifierande investeringar

Låg avgift, core equity-lösning som kan komplettera andra aktiva och passiva strategier

ETFen är fysiskt uppbackad och UCITS-kompatibel

Potentiella risker

Även om indexet skapades för att få ökad exponering mot amerikanska aktier med extra diversifiering av obligationsterminer för att potentiellt minska volatiliteten, finns det ingen garanti för att detta mål kommer att uppnås

En investering i aktier kan uppleva hög volatilitet och bör betraktas som en långsiktig investering

Denna ETF innehåller hävstångselement som kan leda till avsevärt förstorade förluster i jämförelse med investeringar som inte innehåller hävstångseffekter

Investeringsrisken är koncentrerad till U.S.A.

Handla WTEF ETF

WisdomTree US Efficient Core UCITS ETF USD Unhedged Acc (WTEF ETF) handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURNTSX
London Stock ExchangeGBXWTEF
London Stock ExchangeUSDNTSX
XETRAEURWTEF

Fortsätt läsa

Nyheter

ETC Group Crypto Market Compass #12 2024

Publicerad

den

Crypto Market Compass #12 Cryptoassets pull back after a strong rally as short-term BTC investors are taking profits ETF Group

• Cryptoassets pull back after a strong rally as short-term BTC investors are taking profits

• Our in-house “Cryptoasset Sentiment Indicator” has declined significantly and currently signals neutral sentiment

• Meanwhile, large investors continue to accumulate bitcoins as Coinbase BTC on-exchange balances just hit a 9-year low


Chart of the Week

Performance

Last week, cryptoassets pulled back after a strong rallye to new all-time highs. The major catalyst for this latest move appears to be related to short-term investors and smaller wallet cohorts taking profits already. The downside move was also exacerbated by an increase in long futures liquidations as well as a deceleration in fund inflows more recently.

However, overall exchange balances imply that the demand overhang for bitcoins is still very much present and that larger investors continue to accumulate bitcoins at a very large scale. Amongst others, this is visible in Coinbase on-exchange balances that have just touched a fresh 9-year low (Chart-of-the-Week).

Thus, the most recent on-chain data suggest that there is currently a renewed redistribution of bitcoins from smaller to larger wallet cohorts taking place.

All in all, Bitcoin was more or less flat compared to last week. However, there was a significant underperformance of Ethereum vis-à-vis Bitcoin that was most likely related to an open letter of two US senators to SEC chairman Gary Gensler who oppose additional crypto spot ETF approvals by the SEC.

Moreover, the influential Bloomberg ETF analyst Eric Balchunas has also reduced his personal probability of an earlier Ethereum ETF approval in May 2024 to around 35% due to less activity between issuers and the SEC relative to the activity in the run-up to the Bitcoin spot ETF approval. However, he also thinks that an Ethereum spot ETF will ultimately be approved at some later point in the future. The underperformance was also accompanied by accelerating net outflows from global Ethereum-based ETPs.

This comes at a time when Ethereum has undergone the so-called Dencun upgrade which amongst others includes the EIP-4844 that promises to increase scalability and reduce fees on Layer 2s. Some major Layer 2s like Base and Arbitrum have already implemented the upgrade and fee reductions are so far very significant.

This will most likely put Ethereum and ETH Layer 2s in a better position to compete with low-cost and highly scalable chains like Solana.

In general, among the top 10 crypto assets, Solana, Avalanche, and Toncoin were the relative outperformers.

Nonetheless, overall altcoin outperformance vis-à-vis Bitcoin was low compared to the week prior, with only 30% of our tracked altcoins managing to outperform Bitcoin on a weekly basis. This was most likely due to a general decline in risk appetite due to the most recent pull-back in Bitcoin.

Sentiment

Our in-house “Cryptoasset Sentiment Index” has declined significantly and currently signals neutral sentiment.

At the moment, 8 out of 15 indicators are above their short-term trend.

There were significant reversals to the downside in BTC perpetual futures funding rate and the short-term holder spent output profit ratio (STH-SOPR).

The Crypto Fear & Greed Index still remains in ”Extreme Greed” territory as of this morning.

Besides, our own measure of Cross Asset Risk Appetite (CARA) has increased again throughout the week which signals ongoing bullish sentiment in traditional financial markets. This index is currently at the highest reading since July 2023.

Performance dispersion among cryptoassets has declined further due to the most recent correction. However, overall performance dispersion still remains relatively high.

In general, high performance dispersion among cryptoassets implies that correlations among cryptoassets are low, which means that cryptoassets are trading more on coin-specific factors and that cryptoassets are increasingly decoupling from the performance of Bitcoin.

At the same time, altcoin outperformance vis-à-vis Bitcoin was relatively unchanged compared to the week prior with only 30% of our tracked altcoins that have outperformed Bitcoin on a weekly basis. However, there was a significant underperformance of Ethereum vis-à-vis Bitcoin last week.

In general, decreasing altcoin outperformance tends to be a sign of declining risk appetite within cryptoasset markets.

Fund Flows

Overall, we saw another week of record net fund inflows in the amount of +2,862.7 mn USD (week ending Friday) based on Bloomberg data across all types of cryptoassets.

Global Bitcoin ETPs continued to see significant net inflows of +2,856.2 mn USD of which +2,565.7 mn (net) were related to US spot Bitcoin ETFs alone. The ETC Group Physical Bitcoin ETP (BTCE) saw net outflows equivalent to -13.3 mn USD last week.

The Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) experienced a significant increase in net outflows of approximately -1246.1 mn USD last week. However, this was also more than offset by net inflows into other US spot Bitcoin ETFs which managed to attract +3,812 bn USD (ex GBTC).

Last week on Tuesday (12/03/2024), US spot Bitcoin ETFs saw the highest daily net inflow since trading launch of above 1 bn USD on a single day. However, since then, we have seen a gradual deceleration in net inflows overall and also a reacceleration in net outflows from GBTC which probably also contributed to the most recent downside move. This was also evident in negative NAV discounts of those ETFs towards the end of last week.

Apart from Bitcoin, we saw comparatively small flows into other cryptoassets last week again.

Global Ethereum ETPs even saw significant net outflows last week of around -56.6 mn USD which represents an acceleration of outflows compared to the week prior. Meanwhile, the ETC Group Physical Ethereum ETP (ZETH) had -0.7 mn USD while the ETC Group Ethereum Staking ETP (ET32) was able to attract almost +20.0 bn USD in net inflows last week.

Besides, Altcoin ETPs ex Ethereum managed to attract inflows of around +24.7 mn USD last week.

Thematic & basket crypto ETPs also experienced net inflows of +38.4 mn USD, based on our calculations. The ETC Group MSCI Digital Assets Select 20 ETP (DA20) saw neither in- nor outflows last week (+/- 0.0 mn USD).

Besides, the beta of global crypto hedge funds to Bitcoin over the last 20 trading remained at around 1.00 which implies that global crypto hedge funds have currently a neutral market exposure.

On-Chain Data

The major catalyst for this latest move appears to be related to short-term investors and smaller wallet cohorts taking profits already. Amongst others, this was very visible in the short-term holder spent output profit ratio (STH SOPR) that spiked to the highest reading since May 2019 on Wednesday last week. So, there was a very significant degree of short-term profit-taking.

However, overall exchange balances imply that the demand overhang for bitcoins is still very much present and that larger investors continue to accumulate bitcoins at a very large scale. Amongst others, this is visible in Coinbase on-exchange balances that have just touched a fresh 9-year low (Chart-of-the-Week).

In general, we saw record net outflows from exchanges last week. Both Coinbase and Bitfinex, which is known to be an exchange for larger investors, saw their highest net outflows of 2024 last week which implies a continued high buying interest for bitcoin.

The highest outflows just happened yesterday (Sunday) which implies that larger investors have accumulated into the most recent price correction.

Meanwhile, smaller wallet cohorts have continued to distribute their bitcoins into the most recent rallye. This is particularly visible in net exchange flows by wallet cohort. While large wallet cohorts in excess of 1 mn USD have seen net exchange outflows of -50.4k BTC over the past 7 days, smaller wallet cohorts have sent around +12.7k BTC to exchanges during the same time period.

This observation is corroborated by the fact that Bitcoin whales have taken around -2,878 BTC off exchanges over the past 7 days. Whales are defined as unique entities holding at least 1k coins. The absolute number of whales also continues to grow.

Overall, we have seen the highest weekly net exchange outflows in 2024 last week with around -37.6k BTC net outflows over the past 7 days.

Thus, the most recent on-chain data suggest that there is currently a renewed redistribution of bitcoins from smaller to larger wallet cohorts taking place.

The fact that long-term holders have increasingly been distributing bitcoins can be reconciled with the fact that many long-term holders are actually part of smaller wallet cohorts.

Futures, Options & Perpetuals

The most recent downside move from all-time highs was exacerbated by an increase in long futures liquidations as well. Long futures liquidations spiked above 100 mn USD on Friday last week according to data provided by Glassnode.

Nonetheless, both futures and perpetual open interest managed to increase over the past week. Especially CME saw a significant increase in futures open interest despite the most recent rout which implies that CME futures traders, which is dominated by institutional investors, have continued to increase their exposure to Bitcoin.

The futures basis rate has also remained elevated throughout the past correction at around 24.2% p.a.

In the context of the most recent correction, it is worth noting that the weighted Bitcoin futures perpetual funding rate across multiple derivatives exchanges has not turned negative during the most recent correction. However, funding rates have certainly declined to more moderate levels that do not imply excessive risk-taking to the upside anymore.

BTC options’ open interest has also increased last week. The Put-call open interest continued to decline compared to last week and is now at around 0.56 which does not signal a significant appetite for downside protection. Put-call volume ratios also remained relatively low despite the most recent correction.

However, the 25-delta BTC 1-month option skew increased last week signalling higher bids for puts relative to call options.

However, BTC option implied volatilities have come off the highs recorded on Monday last week. Implied volatilities of 1-month ATM Bitcoin options are currently at around 73.6% p.a.


Bottom Line

• Cryptoassets pull back after a strong rallye as short-term BTC investors are taking profits

• Our in-house “Cryptoasset Sentiment Indicator” has declined significantly and currently signals neutral sentiment

• Meanwhile, large investors continue to accumulate bitcoins as Coinbase BTC on-exchange balances just hit a 9-year low


Disclaimer

Important Information

The information provided in this material is for informative purposes only and does not constitute investment advice, a recommendation or solicitation to conclude a transaction. This document (which may be in the form of a blogpost, research article, marketing brochure, press release, social media post, blog post, broadcast communication or similar instrument – we refer to this category of communications generally as a “document” for purposes of this disclaimer) is issued by ETC Issuance GmbH (the “issuer”), a limited company incorporated under the laws of Germany, having its corporate domicile in Germany. This document has been prepared in accordance with applicable laws and regulations (including those relating to financial promotions). If you are considering investing in any securities issued by ETC Group, including any securities described in this document, you should check with your broker or bank that securities issued by ETC Group are available in your jurisdiction and suitable for your investment profile.

Exchange-traded commodities/cryptocurrencies, or ETPs, are a highly volatile asset and performance is unpredictable. Past performance is not a reliable indicator of future performance. The market price of ETPs will vary and they do not offer a fixed income. The value of any investment in ETPs may be affected by exchange rate and underlying price movements. This document may contain forward-looking statements including statements regarding ETC Group’s belief or current expectations with regards to the performance of certain asset classes. Forward-looking statements are subject to certain risks, uncertainties and assumptions, and there can be no assurance that such statements will be accurate and actual results could differ materially. Therefore, you must not place undue reliance on forward-looking statements. This document does not constitute investment advice nor an offer for sale nor a solicitation of an offer to buy any product or make any investment. An investment in an ETC that is linked to cryptocurrency, such as those offered by ETC Group, is dependent on the performance of the underlying cryptocurrency, less costs, but it is not expected to match that performance precisely. ETPs involve numerous risks including, among others, general market risks relating to underlying adverse price movements and currency, liquidity, operational, legal, and regulatory risks.

For more details and the full disclaimer visit

Fortsätt läsa

Populära