Många investerare kan ha sett att termen ”global chipbrist” tillskrivs en rad olika prestandafrågor i en mängd olika företag. En ”chipbrist”, även kallad ”halvledarbristen” eller ”chip hunger”, är ett fenomen i den integrerade kretsindustrin när efterfrågan på kiselchips överstiger utbudet. Med den här artikeln försöker Leverage Shares ge en snabb översikt bakom halvledarbristen, detta fenomen och hur det påverkar några av de hetaste aktierna som ligger till grund för detta företags produkter.
Bakomliggande orsakerna
Tillverkningen av halvledare var en ganska distribuerad sektor, där USA och Europa svarade för mer än 70% av all produktion. Sedan dess har dock nästan tre fjärdedelar av all produktion flyttat till Asien.
Detta högkoncentrerade scenario påverkades kraftigt av pandemin: mandatförslutningar inleddes över Asien för att bekämpa Covid-19-utbrottet orsakade störningar i försörjningskedjorna och logistiksystem som chiptillverkare var beroende av för att upprätthålla produktionen.
Å andra sidan, eftersom folk började spendera mer tid hemma, var det en hög efterfrågan på konsumentelektronik som spelkonsoler, smarta TV-apparater och bärbara datorer.
Det noteras dock att denna kris inte enbart berodde på pandemin. Man hade prognostiserat ganska länge att det var brist på korten eftersom utvecklingsekonomier fortsatte att öka konsumtionen av elektronik under det senaste decenniet.
Europa står för mindre än 10% av den globala halvledarproduktionen, även om det är en ökning från 6% för fem år sedan. Europeiska kommissionen vill höja denna siffra till 20% och undersöker sina avsikter att investera 20-30 miljarder euro för att nå detta mål. Medan Intel har uttryckt intresse för att etablera en fabrik i Europa vill företaget enligt uppgift ha 8 miljarder euro i offentliga subventioner i gengäld.
Särskilt USA har drabbats hårt av produktionsskiftet: det har blivit allt mer beroende av kinesisk import för att tillgodose sina halvledarbehov medan dess efterfrågan konsekvent har ökat. Samtidigt inför kinesisk chipimport allt strängare sanktioner eftersom den amerikanska regeringen hävdar att kinesisk halvledarproduktion i Kina främst har militära syften.
För att tillgodose de inhemska kraven meddelade Intel i mars att man avser att spendera 20 miljarder dollar på två nya halvledaranläggningar i Arizona, som skulle komma online under de närmaste 2-3 åren.
Med minst 1 400 chips per modern bil behövde det påverka bilproduktionen. Den nuvarande halvledarbristen beräknas ha orsakat en produktionsförlust på nästan 4 miljoner fordon globalt endast 2021. Problemet förvärras av en annan fråga: biltillverkare använder inte de mest avancerade – eller ”blödande kanten” – chipsen. Eftersom de äldre chipsen är tillverkade med äldre tillverkningsprocesser och chiptillverkare går mot att producera ”blödande” produkter med högre intäkter, skulle beställningar från biltillverkare skjutas till baksidan av kön.
När det gäller ”total” ledning av chiptillverkning är marknaden mycket fragmenterad. Samsung och TSMC är dock ledande inom detta område.
För att lyfta fram skillnaden med blödande produkter genererades cirka 55% av världens chiptillverkareintäkter under det sista kvartalet av en taiwanesisk chiptillverkare: Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp (TSMC), som åtagit sig att uppgå till så mycket som 28 miljarder dollar i investeringar i 2021. TSMC: s tillväxt i marknadsutrymme drivs till stor del på senare tid till beställningar från AMD, MediaTek, Qualcomm och Bitmains kryptovalutamaskiner. Det har varit väldigt lite omväxling i listan över de 10 bästa tillverkarna av chip de senaste åren.
Intressant är att de bästa chiptillverkarna ofta inte är de bästa valen som leverantörer för biltillverkare. Under 2019-2020 var Infineon, NXP och Renesas de ledande leverantörerna i detta mycket fragmenterade leverantörsrum uppskattat till (då) värt cirka 35 miljarder dollar.
Den uppskattade påverkan bland amerikanska biltillverkare har varit ganska djupgående: Ford, Jeep och Chevrolet har tillkännagivit nedskärningar i produktionen av drygt en halv miljon fordon från och med nu.
Att framhäva hur avgörande och väl förväntad denna situation var framgår också av aktiemarknadens beteende: Semiconductor Index (SOX) hade stadigt överträffa både S&P 500 Tech Sector sedan november förra året.
Konsekvenser för Tesla, AMD och NVIDIA
Konsultföretaget Alix Partners meddelade att biltillverkarna kommer att möta den största tyngden av halvledarbristen, och branschen beräknas förlora cirka 110 miljarder dollar i försäljning i år på grund av förlorad produktion. Ytterligare svårigheter till detta var Intels VD Pat Gelsingers påstående att trenderna från arbete och hemifrån under pandemin har lett till en enorm belastning för globala försörjningskedjor.
Under intäktssamtalet i april jämförde Teslas VD Elon Musk krisen med toalettpappersbristen som hade drabbat många amerikanska stater under det tidiga utbrottet av Covid-19 i USA och menade att tillverkare beställde fler mikrokontroller än vad de faktiskt behöver. Med hänvisning till det globala trycket i försörjningskedjan har Tesla upprepade gånger höjt priset på sina Tesla 3 och Kina-byggda modell Y-modeller under de senaste månaderna.
Med både TSMC och Intel som varnade för att problem med leverans av halvledare skulle kunna pågå fram till 2022 uppgav Nvidia att man förväntar sig att efterfrågan på sin nya RTX 30-serie GPU kommer att överstiga utbudet under samma tidsperiod under ett investerarsamtal i april. Företaget var också väl på gång för att utmana Intels dominans i havledartillverkarutrymmet genom att tillkännage planer på att förvärva Arm Limited från SoftBank för 40 miljarder dollar samt Xilinx en transaktion på 35 miljarder dollar totalt för Q4 2020.
Medan AMDs vd Lisa Su gav ett mer uppmätt svar på krisen i maj genom att säga att halvledarebristen var en del av en ”megacykel” och försäkrade investerare att industrin är ”riktigt bra på att hantera dessa saker”, meddelade hon också att företaget skulle prioritera avancerade kommersiella och spel-SKU:er (lagerhållningsenheter) framför lägre CPU-komponenter.
Micron Technology rapporterade under sin finanspolitiska uppdatering för andra kvartalet 2021 att den arbetar nära full kapacitet för att hålla jämna steg med sina kunders behov på grund av en ökande efterfrågan på elektroniska enheter. Den uppskattar att snäva leveranser av DRAM-minneshalvledare (en häftfunktion i de flesta smartphones, spelkonsoler osv.) I kombination med stark efterfrågan skulle få halvledarindustrin att bli bristfällig när det gäller att fylla order för DRAM under 2021 och möjligen längre fram. Det noteras att över 70% av företagets verksamhet under andra kvartalet kom från DRAM-minne enbart.
Det effektiviserade sin verksamhet ytterligare genom att köpa ut Intels 49-procentiga andel i dess joint venture 3D XPoint (en ny typ av arkitektur för minneshalvledare) för att avsluta en vinst på 400 miljoner dollar per år. Microns fabrik i Utah som tillverkade dessa halvledare planeras att säljas.
Sammanfattningsvis
Halvledarbristen har gett ett märkligt sammanfall i bilindustrin: medan Tesla kan vara dyrare och eventuellt påverkas i sina produktionsmål, påverkas även andra biltillverkare (om inte sämre) och kan därför inte dra nytta av dess brist. NVIDIA och AMD går å andra sidan för att dra nytta av dyrare produkter i sina respektive kataloger under deras säkra uppskattning att försäljningen kommer att ge dem mycket låga nivåer av osålda lager, på grund av brist på billigare alternativ inom konsumentelektroniken.
Om Tesla förblir opåverkad på grund av att alla andra påverkas också kommer företagets aktieprestanda sannolikt inte att ha halvledarbristen vara en stor faktor. Om konsumenter kommer att köpa konsumentelektronik oavsett de högre priserna som kommandot, kommer NVIDIA och AMD att klara sig bra.
Men om andra ekonomiska förhållanden som inflation, förlust av arbetstillfällen, minskad utgiftsutveckling etc. sipprar in i ekvationen under året kommer alla tre företagen att påverkas, liksom deras peers. På frågan om dessa företag kommer att klara sig bra i förhållande till sina konkurrenter är din gissning lika bra som vår.
För investerare som är intresserade av att spela på dessa tre företag erbjuder Leverage Shares en mängd olika hävstångsfaktorer (3X, 2X och -1X) för Tesla, NVIDIA och AMD. Tesla har också en -2X-faktor och en djupt nedsatt 1x Tracker. Micron Technology finns med hävstångsfaktorer 2X och -1X.
Handla Leverage Shares produkter
Leverage Shares produkter kan handlas genom till exempel IG, men även på Londonbörsen för den som har ett konto hos en mäklare som erbjuder handel på denna marknad, till exempel DEGIRO. Vidare handlas Leverage Shares Single Stock ETPs på Euronext Amsterdam och Euronext Paris.
AXA IM ShortDuration Income UCITSETF är en aktivt förvaltad ränte-ETF. Den investerar i kortfristiga obligationer utfärdade av regeringar, företag eller offentliga institutioner runt om i världen. Dessa obligationer har en hög kreditvärdighet (Investment Grade). ETFen kan handlas i euro eller amerikanska dollar.
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 484 ETFer, 202 ETCer och 261 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 25 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.
HANetf Lloyd Growth Equity UCITSETF Accumulating (GEP ETF) med ISIN IE00068IJAK0, strävar efter att spåra Solactive Lloyd Growth Equity-index. Solactive Lloyd Growth Equity-index spårar aktier över hela världen med kvalitet och tillväxtegenskaper.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,85 % p.a. HANetf Lloyd Growth Equity UCITSETF Accumulating är den enda ETF som följer Solactive Lloyd Growth Equity-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
HANetf Lloyd Growth Equity UCITSETF Accumulating har tillgångar på 114 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 16 maj 2024 och har sin hemvist i Irland.
Growth Equity ETF Mål
Lloyd Growth Equity UCITSETF (GEP) syftar till att ge investerare exponering mot företag som är av enastående kvalitet och överlägsen tillväxtprofil.
Företag måste ha en lång historia av god ekonomisk utveckling och en stark balansräkning. De måste upprätthålla en hög rörelsemarginal, konsekvent uppvisa positiva rörelseresultat, generera stort fritt kassaflöde och visa robust avkastning på investerat kapital. Företagens kvalitet, hållbarheten i deras intjäningskraft och deras utvecklingspotential bedöms också genom analysen av fyra kritiska faktorer som Lloyd Capital definierar som de fyra ”M”:en – Moat, Management, Market och Macro.
Growth Equity ETFföljer Solactive Lloyd Growth Equity Index CNTR (SGEPNTRC), som riktar sig till företag med starka finansiella fundament och överlägsen tillväxt.
HANetf och REX-Shares lanserar REX Tech Innovation Premium Income UCITSETF och REX Tech Innovation Income & GrowthUCITSETF, som båda följer Solactive US FANG Innovation Index.
Solactive är glada att kunna tillkännage samarbetet med HANetf och REX-Shares kring lanseringen av U.S. Big Tech Premium Income ETF och U.S. Big Tech Income & GrowthETF, som båda följer Solactive US FANG Innovation Index. Produkterna syftar till att ge investerare tillgång till en dynamisk portfölj av de mest innovativa och inflytelserika amerikanska teknikdrivna företagen.
I över ett decennium har teknikjättar dominerat de amerikanska kapitalmarknaderna. Solactive US FANG Innovation Index fångar resultatet av 20 framstående, teknikfokuserade företag och kombinerar skalan och motståndskraften hos etablerade teknikjättar med styrkan och relevansen hos andra ledande innovatörer, vilket skapar en diversifierad korg som exemplifierar amerikanskt tekniskt ledarskap. Tillsammans formar dessa företag några av dagens mest transformerande områden, inklusive artificiell intelligens, molntjänster, digital underhållning, avancerade halvledare samt elektrisk och autonom mobilitet.
Solactive US FANG Innovation Index inkluderar ikoniska namn som Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia, Netflix och Tesla, tillsammans med ett urval av de näst största och mest likvida och effektfulla teknikföretagen på marknaden. Denna struktur syftar till att säkerställa att investerare får exponering mot en dynamisk portfölj i framkant av den digitala ekonomin.
REX Tech Innovation Premium Income UCITSETFoch REX Tech Innovation Income & GrowthUCITSETF noterades den 2 juli på Londonbörsen under tickersymbolen ”FEPI” och ”FEGI”.
Timo Pfeiffer, Chief Markets Officer på Solactive, kommenterade: ”Vårt uppdrag är att göra det möjligt för våra kunder att snabbt och effektivt förverkliga sina indexbaserade produktidéer. REX Tech Innovation Premium Income UCITSETF och REX Tech Innovation Income & GrowthUCITSETF är kraftfulla exempel på hur vår flexibla infrastruktur och innovativa tänkesätt hjälper till att omsätta produktidéer till investeringsbara verkligheter. Vi är stolta över att stödja REX Shares och HANetf med denna lansering.”
”Vi är glada över att samarbeta med HANetf och Solactive för att lansera REX första börsnoterade ETF i Europa och utöka vår globala närvaro”, säger Kevin Gopaul, investeringschef på REX. ”Optionsbaserade inkomststrategier har varit ett av de snabbast växande segmenten i USA, och våra ETFer med täckta köpoptioner har varit starkt tilltalande bland investerare som söker avkastning utan att offra aktieexponering.
Med lanseringen av REX Tech Innovation Premium Income ETF är vi stolta över att erbjuda europeiska investerare en differentierad inkomstlösning byggd på en portfölj av ledande amerikanska teknikföretag.”
Hector McNeil, medgrundare och VD för HANetf, kommenterade: ”Vi är glada över att samarbeta med REX Shares för att lansera tre nya covered call-ETF:er i Europa. Tillgångsklassen har tagit fart i Europa nyligen, men vi tror att den bara har börjat. REX Shares tillvägagångssätt är beprövat i USA, och nu har europeiska investerare en chans att delta.
Vi har nu 5 covered call-ETFer på HANetf-plattformen och 13 aktiva ETFer. Vi tror att båda dessa områden är redo för betydande tillväxt i Europa, och detta återspeglas i ökningen av förfrågningar vi har fått om att lansera aktiva och optionsbaserade ETFer. Vårt mål är alltid att bryta ner inträdesbarriärerna på den europeiska ETF-marknaden och låta kapitalförvaltare från hela världen lansera sina börshandlade strategier på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt. Vårt produktutbud blir alltmer mångsidigt i takt med att vi välkomnar fler partners till plattformen, vilket säkerställer att vi alltid är innovativa och erbjuder relevanta strategier till europeiska investerare.”