Cybersäkerhet tillhandahålls inte bara av teknikföretag; Försvarsindustrin utvecklar också innovativa lösningar på dessa nya hot. Från att försvara valens integritet till att skydda immateriella rättigheter har cyberhot varit nära toppen av många regeringars dagordningar i flera år nu.
Branschforskning tyder vederbörligen på att cybersäkerhetsutgifterna som en del av statens budgetar har ökat. I de flesta fall kan skyddsbehoven hos nationella säkerhetsinstitutioner – vare sig GCHQ eller Pentagon – endast tillgodoses av försvarsföretag. Dessa företag är specialiserade på gränsöverskridande attacker och har förmågan att bygga försvar i erforderlig skala. Som ett resultat förväntar vi oss att sådana försvarsföretags intäkter kommer att öka i takt med att regeringarna i allt högre grad är beroende av de cyberlösningar som dessa företag erbjuder.
Under de senaste decennierna har flyg- och försvarsindustrin genomgått en kritisk omvandling i takt med att militär och civil infrastruktur har blivit alltmer sammankopplade och därmed gjort dem mer sårbara för cyberattacker. Dessa industrier anpassar sig till denna digitala störning: enligt GlobalData var cybersäkerhet det mest diskuterade ämnet inom flyg- och försvarsmiljön 2019.
Detta är motiverat. I januari 2020 attackerade en statligt sponsrad hackargrupp en amerikansk regeringsdatabas, webbplatsen Federal Depository Library Program. Australien var också inriktat på mycket sofistikerade och utbredda cyberattacker tidigare i år mot ”alla regeringsnivåer”, enligt dess premiärminister. Statssponserade hack är markant annorlunda i skala och sofistikering från andra attacker, och de fördubblades i volym mellan 2016 och 2018.
Till och med stora organisationer som Twitter har i allt högre grad väckt oro över statligt sponsrade attacker. Faktum är att Twitter har tagit bort mer än 10 000 robotar som skickar meddelanden som avskräcker folk från att rösta och markerade två statssponserade operationer som sprider desinformation på dess plattform.
Kommer till vårt försvar
För att bädda in säkerhetsprodukter i sina affärsvertikaler har flyg- och försvarsföretag utvecklat heltäckande cybersäkerhetsstrategier, anställt specialiserad arbetskraft, samarbetat med IT- och mjukvaruleverantörer och har också varit på en förvärvsrunda.
Ta BAE Systems som ett exempel. Företaget flyttade sin strategi mot cybersäkerhetslösningar genom att förvärva fem cybersäkerhetsföretag mellan 2001 och 2018. I augusti 2020 vann BAE ett femårigt kontrakt på 85 miljoner dollar för att fortsätta utveckla och distribuera lösningar för säker informationsöverföring mellan amerikanska regeringsnätverk. BAE samarbetar också med många programvaruleverantörer som är specialiserade på molntjänster och har över 10 000 anställda i sin Intelligence & Security Group.
På samma sätt har Northrop Grummans, Cyber & Intelligence Mission Solutions-segment mer än 2300 personer i USA som hjälper till att upptäcka och motverka nästan 36 miljoner cyberattacker som USA: s försvarsdepartement står inför varje dag. General Dynamics har mer än 3000 cyberproffs och samarbetar också med cybersäkerhetsleverantörer som Symantec, CyberArck, Rapid7 och FireEye.
Artificiell intelligens inom cybersäkerhet
Genom åren har flyg- och försvarsföretag varit i framkant när det gäller innovation inom ett brett spektrum av Internet of Things, AI och molnteknologier som först nu utnyttjas inom det bredare cybersäkerhetsområdet. Fokus på AI-relaterade cyberlösningar är också resultatet av den växande oro för AI: s inverkan på attacker. En undersökning från Accenture i juni 2019 visade att 84% av cheferna tror att AI kommer att fortsätta driva cyberrisker inom en snar framtid.
Northrop Grumman lanserade ett forskningskonsortium för AI och maskininlärning 2019, med samarbete från ledande universitet inom detta område. Tidigare i år introducerade Thales sin nya AI-baserade Cybels Analytics-plattform, som gör det möjligt för användare att upptäcka sofistikerade attacker i realtid, inklusive nya okända hot. Cybels Analytics ökar antalet indikatorer för detektering med en faktor tre, vilket hjälper till att minska detektionstiden ner till några dagar från det tidigare genomsnittet på tre månader. Och i september tillkännagav BAE lanseringen av sin nya cyber-lösning mot penningtvätt, byggd på Amazon Web Services för att skydda mycket känslig data genom sina molnsäkerhetsfunktioner.
I takt med att cyberattacker fortsätter att utvecklas tjänar nu försvarsföretag ett större antal kunder och är aktivt engagerade i flera undersegment för cybersäkerhet. Även om regeringar för närvarande förblir sina primära kunder, börjar företag också dra nytta av de avancerade lösningarna för försvarsföretag inom molnsäkerhet, datakryptering och betalningssäkerhet. Vi förväntar oss därför att försvarsföretag fortsätter att utöka sin kundbas och spela en oumbärlig roll i cybersäkerhetsindustrin.
Mindre än två år efter lanseringen har VanEcks försvars-ETF, VanEck Defence UCITSETF (DFEN) från kapitalförvaltaren VanEck nått en fondvolym på 4 miljarder USD. Efter att ha nått 1 miljard USD i augusti 2024 har ETF nu fyrdubblat sin fondvolym på cirka sju månader.
”Globala spänningar och ökande geopolitisk osäkerhet under de senaste åren har lett till att länder har prioriterat sin egen försvarskapacitet mycket högre”, säger Martijn Rozemuller, vd för VanEck Europe. ”Till exempel har diskussionen bland medlemsländerna om att öka försvarsutgifterna utöver Natos 2-procentsmål tagit fart mitt i aktuella händelser.”
”Under de senaste två åren har europeiska NATO-medlemmar ökat sina utgifter för att modernisera sin militära kapacitet med 100 miljarder USD. Noterbart planerar Polen att spendera 4,7 procent av sin bruttonationalprodukt på försvar 2025 – en av de högsta siffrorna i hela Nato. I Tyskland beslutade förbundsdagen nyligen att reformera skuldbromsen för att kunna lägga till avsevärt mer pengar på Roel Defense Product Manager i Houwer Product Manager i framtiden. Försvarsutgifterna ökar också i andra regioner: ”I Asien har Kinas militärbudget ökat med 6 procent till 296 miljarder USD 2023, vilket i sin tur har fått Japan och Taiwan att följa efter. Mellanöstern noterade en ökning med 9 procent, ledd av Saudiarabien och Israel”, säger Houwer.
ETFens utveckling återspeglar det ökade intresset för försvarsaktier
Denna riktningsändring har lett till en betydande ökning av priset på försvarsaktier, vilket resultatet för VanEck Defence UCITSETF visar. Sedan lanseringen i mars 2023 har denna ETF ökat med 131 procent och uppnått en ökning med mer än 43 procent bara under det senaste året. Tidigare resultat är ingen indikation på framtida resultat.
”Även om rustning förblir ett känsligt ämne, inser många investerare alltmer potentialen av exponering för den växande säkerhets- och försvarssektorn”, säger Rozemuller. Samtidigt bör investerare tänka på att en ETF som fokuserar på en enskild sektor är förknippad med en ökad koncentrationsrisk.
Sedan lanseringen våren 2023 var VanEck Defence UCITSETF den första renodlade ETF tillgänglig i Europa för att erbjuda investerare tillgång till denna sektor. Fonden har som mål att investera i företag som genererar merparten av sin försäljning med följande produkter eller tjänster inom försvarssektorn: försvarsutrustning, flygteknik, kommunikationssystem och tjänster, satellitteknik, obemannade flygfordon, säkerhetsprogramvara, IT-hårdvara och tjänster, cybersäkerhetsprogramvara, utbildnings- och simuleringslösningar, digital kriminalteknik, spårningsenheter och applikationer för e-autentisering eller biometri. Icke desto mindre bör investerare alltid komma ihåg de risker som är förknippade med sådana investeringar, såsom sektoriella koncentrationsrisker, geopolitiska osäkerheter och förändringar i regelverket.
Fonden följer MarketVector™ Global Defence Industry Index och exkluderar uttryckligen företag som genererar försäljning från kontroversiella vapensystem eller som bevisligen har misslyckats med att följa etablerade standarder eller som misstänks göra det. Denna ETF faller under artikel 6 SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) när det gäller upplysningsskyldighet. Tänk på alla funktioner eller mål för fonden som anges i prospektet innan du fattar ett investeringsbeslut.
Handla DFEN
VanEck Defense UCITS ETF A (DFEN ETF)är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
iShares Conservative Portfolio UCITSETF USD Hedged (Acc) (MACU ETF) med ISIN IE00BLB2GQ94, är en aktivt förvaltad ETF.
Paraplyfonden investerar i olika ETFer världen över. Fondens sammansättning är aktivt förvaltad och eftersträvar en konservativ riskprofil. Minst 80 % av fondens tillgångar är investerade i ETFer som uppfyller vissa ESG-kriterier (miljömässiga, sociala och styrande). Valutasäkrad till US-dollar (USD).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. iShares Conservative Portfolio UCITSETF USD Hedged (Acc) är den enda ETF som följer BlackRock ESG Multi-Asset Conservative Portfolio (USD Hedged) index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
iShares Conservative Portfolio UCITSETF USD Hedged (Acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 0 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 29 mars 2022 och har sin hemvist i Irland.
Varför MACU?
Exponering för ett globalt diversifierat urval av börshandlade fonder (ETF) som omfattar tusentals enskilda aktier och obligationer.
Strävar efter att investera hållbart genom att ha minst 80 % av sina tillgångar i ETF:s spårningsindex som uppfyller vissa miljö-, sociala och styrningskriterier (ESG). Förvaltas av BlackRock i syfte att upprätthålla en konservativ riskprofil.
Investeringsmål
iShares Conservative Portfolio UCITSETF strävar efter att ge en totalavkastning genom en aktivt förvaltad portfölj med flera tillgångar, varav minst 80 % uppfyller fondens ESG-kriterier, samtidigt som den strävar efter en konservativ riskprofil.
Den börshandlade fonden strävar efter att investera i en aktivt förvaltad portfölj av latinamerikanska företagsobligationer, i syfte att uppnå stabil inkomst för investerare, samtidigt som den ger en unik möjlighet att få tillgång till de attraktiva, snabbt växande ekonomierna i Latinamerika.
Obligationer på tillväxtmarknader erbjuder högre avkastning än obligationer från amerikanska eller utvecklade emittenter, även om många av dessa företag är stora, multinationella och/eller exportorienterade företag. Spreadar för latinamerikanska obligationer tenderar att vara förhöjda, men aktiv förvaltning kan hjälpa till att undvika fallissemang i regionen.
Latinamerika har resursrika ekonomier med snabbt växande befolkning. Även om länderna utvecklar marknader har de många multinationella, exportorienterade företag – särskilt inom naturresurser och basmaterial. Dessutom strävar ETF efter att inkludera olika sektorer som energi-, konsument-, tillverknings-, allmännyttiga och finansiella tjänsteföretag.
RNTA fokuserar på obligationer emitterade i hårdvaluta amerikanska dollar, vilket minimerar valutarisken. Den väljer också till övervägande del obligationer från större och stabilare latinamerikanska länder som Brasilien, Chile, Mexiko, Colombia och Paraguay. Strategin förväntas inte inneha nödställda eller fallerade obligationer.
Källor: Bloomberg, Amerant Investments. Data per 17 december 2024. Endast i illustrativt syfte. Det finns ingen garanti för att någon strategi kommer att bli framgångsrik. All investering innebär risk, inklusive potentiell förlust av kapital. Tidigare resultat garanterar inte framtida resultat.
ETFen förvaltas aktivt av CIO för Amerant Investments, Baylor Lancaster-Samuel. Baylor fungerar som portföljförvaltare för interna diskretionära portföljer för rådgivande kunder, inklusive målfördelningsportföljer för värdepappersfonder och diskretionära räntestrategier över löptider och kreditkvalitet.
Baylor är en erkänd expert inom sitt område och en frekvent bidragsgivare till Bloombergs nyheter och tv. Hon har två decennier av erfarenhet, främst inom ränteinvesteringar, i en mängd olika institutionella, familjekontor och analytiska roller.
Detta är den första ETF som lanserats av Amerant Investments, och den första möjligheten för icke-amerikanska kunder att få tillgång till dess expertis inom kapitalförvaltning. Amerant är en södra Florida-baserad, dubbelregistrerad RIA och mäklare-återförsäljare. Det är ett helägt dotterbolag till Amerant Bancorp (NYSE: AMTB), och betjänar inhemska och internationella kunder, över både diskretionära och icke-diskretionära investeringsstrategier, med totala tillgångar under förvaltning och förvaring på cirka 2,9 miljarder USD per den 31 december 2024.
RNTA blir den sjunde aktiva ETFen på HANetf-plattformen. Det europeiska aktiva ETF-utrymmet har vuxit snabbt – med totalt AUM som ökade med 68 % förra året – och HANetf förväntar sig att tillväxten kommer att fortsätta under hela detta år och därefter.
Lanseringen fortsätter HANetfs expansion på den latinamerikanska marknaden. HANetf har 12 produkter listade på mexikanska börser, varav 11 på Bolsa Mexicana de Valores (BMV) och en på Bolsa Institucional de Valores (BIVA). UCITS-omslaget gynnas alltmer av latinamerikanska investerare på grund av erkännandet av dess robusta reglerings- och styrningsstruktur. Efterfrågan tros också öka på UCITS-produkter i Latinamerika på grund av den förmånliga skattebehandlingen av UCITS jämfört med alternativa omslag.
Baylor Lancaster-Samuel, CIO för Amerant Investments, kommenterar: ”Jag är glad över att vara portföljförvaltare för Amerants första ETF, RNTA. Denna ETF är kulmen på 25 års erfarenhet av ränteintäkter för mig. RNTA kommer att investera i latinamerikanska företagsutgivares skulder och hjälpa våra kunder att investera i hårdvalutaobligationer från en attraktiv och växande region.”
Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf, kommenterar: ”Vi är glada över att samarbeta med Amerant Investments för att lansera deras första UCITSETF. På HANetf är vi stolta över vår förmåga att göra det möjligt för kapitalförvaltare från hela världen att lansera nya och innovativa produkter i Europa, på ett kostnads- och tidseffektivt sätt som minskar inträdesbarriärerna. Att göra det möjligt för en kapitalförvaltare att lansera sin första stolta ETF-marknad någonsin i Latinamerika är den första stolta ETF-marknaden någonsin. space, och Amerant är väl lämpade att ta vara på möjligheten med tanke på deras demonstrerade ränteexpertis.
”Detta är den sjunde aktiva ETFen som lanseras på HANetf-plattformen, och det finns fler att följa. Aktiva ETFer har sett en enorm tillväxt i USA, men det verkar som om Europa bara har börjat. På HANetf är vi alltid ute efter att förnya oss, och det är vårt mål att bli en av Europas ledande aktiva ETF-emittenter i Europa. 2025, som spänner över aktivt aktiekapital, räntebärande och strukturerade resultat.”