Följ oss

Nyheter

Försvarsutgifter och kärnkraft de mest populära teman under Q1 2024

Publicerad

den

HANetf, Europas första och enda oberoende UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETPer för digitala tillgångar, har funnit att försvarsutgifter och kärnkraft har framträtt som de mest populära ETF-teman hittills under 2024, baserat på fondflöden.

HANetf, Europas första och enda oberoende UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETPer för digitala tillgångar, har funnit att försvarsutgifter och kärnkraft har framträtt som de mest populära ETF-teman hittills under 2024, baserat på fondflöden.

Vid en anblick skulle det inte vara orimligt att anta att intresset för försvarsutgifter och kärnkraft är en tillfällighet. Men vi tror att dessa två teman inte får genomslag isolerat från varandra – utan snarare i tandem.

”Flight to Arms”

Medan alla investerare tidigare kommer att ha övervägt geopolitisk risk, har behovet varit mindre akut under de senaste decennierna. I slutet av det kalla kriget sågs en relativt godartad geopolitisk miljö, med en nedgång i både mellanstatliga och intrastatliga konflikter.

Men den perioden, fruktar många, närmar sig sitt slut. Tecken växte fram under det senaste decenniet, med Rysslands invasion av Krim som fungerade som Europas första riktiga ”test” – men Rysslands efterföljande fullskaliga invasion av Ukraina 2022 markerade den största attacken mot ett europeiskt land sedan andra världskriget.

Den konflikten visar inga tecken på att ta slut inom kort, och detsamma kan sägas om Israel-Hamas-konflikten, ansträngda relationer mellan USA och Kina och modiga aktörer i Mellanöstern – för att nämna några exempel.

Natomedlemmarna minskade till stor del sina militära utgifter efter det kalla krigets slut. Medan de senaste geopolitiska händelserna har lett till en ökning av försvarsutgifterna, ligger många medlemmar fortfarande under målet på 2 % av BNP som alliansen skisserat på – en situation som alltmer betraktas som ohållbar.

Försvarsutgifter för utvalda europeiska NATO-medlemmar som % av BNP, 1990 – 2022

Källa: SIPRI. Endast i illustrativt syfte.

Det förväntas därför att om den nuvarande perioden av instabilitet fortsätter, eller faktiskt förvärras, kommer försvarsutgifterna bland NATO-medlemmarna att öka.

Som beskrivs i HANetfs senaste översyn av tematiska och digitala tillgångar kan investerare fundera på att få exponering mot aktier i försvarssektorn av just denna anledning – som en skydd mot geopolitisk risk.

Mot denna bakgrund har Future of Defense UCITS ETF (ticker: ASWC) samlat på sig över 300 miljoner USD tillgångar under förvaltning (AUM) sedan lanseringen i juli 2023, med 264 miljoner USD till fonden bara i år.

Nato strävar efter att ge exponering för NATO och NATO+ allierade försvars- och cyberförsvarsutgifter. ETFens index kräver att beståndsdelar har hemvist i NATO eller NATO+ medlemsländer, för att säkerställa exponering mot företag som ingår i den bredare NATO-alliansen och därför mer ansvarsfulla geopolitiska aktörer.

Kärnrenässansen fortsätter

De ovan nämnda geopolitiska chockerna har inte bara belyst försvarsaktier, utan också uppmärksammat vikten av energisäkerhet – Rysslands invasion av Ukraina innebar stora energisanktioner, vilket tvingade länder som en gång var beroende av rysk olja och gas att söka alternativ.

Tillsammans med det akuta behovet av att nå målen med nettonoll har det funnits en utbredd önskan om ren och säker energi – och kärnkraft är en tilltalande lösning.

Med tanke på att den har mindre CO2-utsläpp per gigawatt-timme (GWh) än sol- och vindenergi, och ses som mycket pålitlig, har kärnkraften fått något av en renässans. Länder som Japan, som tidigare avfärdade kärnkraft efter Fukushima-incidenten 2014, ändrar sin hållning. Sedan 2015 har Japan startat om 12 kärnreaktorer och det förväntas att fler kommer att följa efter.

Åsikter om huruvida ”avancerad kärnteknik” ska vara en del av lösningen på energiutmaningar

Källa: The World Wants New Nuclear. Endast i illustrativt syfte.

Men med 61 anläggningar som byggs runt om i världen, och ytterligare 113 planerade, har den förutsedda obalansen mellan utbud och efterfrågan på uran blivit ett problem. – Urangruvarbetare kommer att förväntas öka.

World Nuclear Association har förutspått efterfrågan på uran till 175,5 m/lbs 2024, och även om utbudssiffrorna för 2023 ännu inte är tillgängliga vet vi 2022 att 130 miljoner/lbs uran producerades. Det är klart att om produktionen inte ökar kommer efterfrågan inte att mötas.

Sprott Uranium Miners UCITS ETF (ticker: U3O8) nådde en rekordnivå på 330 miljoner USD i år och har haft över 35 miljoner USD nettoinflöden hittills (YTD). U3O8, som lanserades i samarbete med Sprott Asset Management 2022, är Europas största uranfokuserade ETF baserad på AUM.

U3O8 ger exponering för tillväxten av kärnkraft genom urangruveföretag. Vid sidan av aktier i uranbrytning investerar ETF i uran via fysiska truster, med en nuvarande vikt på cirka 18 procent. U3O8 har också en USA-noterad syster-ETF med över 1,6 miljarder USD AUM och en fysisk uranfond med över 5,7 miljarder USD.

Tillsammans med U3O8 tillkännagav HANetf i februari lanseringen av Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF (ticker: U8NJ), som fokuserar på små och medelstora urangruvarbetare som erbjuder potential att överträffa inom en snar framtid.

Med priset på uran nyligen över 100 dollar, är det potentiellt ekonomiskt för många av de mer yngre urangruvarbetarna att starta produktionen.

Samtidigt meddelade Kazatomprom att dess produktion 2024 kommer att vara 14 procent lägre än vad som ursprungligen förväntades. Så efterfrågan på uran ökar och stora producenter kämpar för att nå produktionsmålen – juniora gruvarbetare kan ha goda förutsättningar att täppa till gapet.

Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF har också en USA-noterad motsvarighet, med över 360 miljoner dollar AUM.

Handla Future of Defence ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Handla U8NJ ETF

Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF (U8NJ) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

HANetf lanserar Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF

Publicerad

den

Den nya ETFen, med fokus på att vara en Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF, riktar sig mot exponering mot regionala försvars- och säkerhetsföretag. Med denna lansering kompletterar HANetf sitt utbud av försvarsstrategier.

Den nya ETFen, med fokus på att vara en Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF, riktar sig mot exponering mot regionala försvars- och säkerhetsföretag. Med denna lansering kompletterar HANetf sitt utbud av försvarsstrategier.

HANetf har meddelat den planerade lanseringen av en ny Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF, som utökar sitt utbud av tematiska investeringsprodukter som svar på ökande geopolitiska spänningar och regionala militära uppbyggnader. Den nya ETFen, som förväntas noteras i juli 2025, kommer att följa Indo-Stillahavs-noterade företag som är verksamma inom försvar, flyg- och rymdfart och säkerhet.

Denna lansering kommer att utöka HANetfs befintliga försvarsfokuserade utbud, vilket inkluderar Future of Defence UCITS ETF (ASWC) med mer än 2,6 miljarder dollar i förvaltat kapital, och Future of European Defence UCITS ETF (8RMY), som för närvarande förvaltar över 130 miljoner euro. Med detta drag strävar HANetf efter att ge investerare den bredaste tillgången till försvarsinvesteringsverktyg i Europa.

Regionala försvarsutgifter accelererar i Indo-Stillahavsområdet

Indo-Stillahavsområdet bevittnar en betydande förändring i försvarsställningen, vilket speglar utvecklingen i Europa. I ett tal vid Shangri-La-dialogen i Singapore uppmuntrade USA:s försvarsminister Pete Hegseth sina allierade i Asien att efterlikna Natos försvarsutgiftsstrategi. ”Nato-medlemmar lovar att spendera fem procent av sin BNP på försvar – till och med Tyskland”, sa han och underströk omfattningen av Europas upprustningstrend.

Mot bakgrund av ökande geopolitiska spänningar ökar länder som Indien, Japan, Sydkorea och Taiwan snabbt sina försvarsbudgetar och driver på för större självförsörjning inom vapentillverkning. Viktiga händelser inkluderar:

• Indien fördelar 75 procent av sin försvarskapitalbudget till inhemska företag.

• Japan planerar sin största militära uppbyggnad sedan 1950-talet, med målet att spendera 2 procent av BNP på försvar senast 2027.

• Sydkorea siktar på att erövra 5 procent av den globala vapenmarknaden senast 2027 genom utökad export.

• Taiwan ökar försvarsutgifterna med nästan 50 procent sedan 2015, inklusive investeringar i inhemska drönar- och motdrönarsystem.

Den kommande ETFen kommer att följa ett transparent, regelbaserat index och investera i företag med säte i Indo-Stillahavsområdet som genererar betydande intäkter från försvarsrelaterad verksamhet.

Indo-Stillahavsområdet håller snabbt på att bli det geopolitiska tyngdpunkten för 2000-talet. Från Taiwan till Indiska oceanen driver ökande spänningar och en förskjutning mot försvarssjälvförsörjning en historisk upprustningscykel. Precis som våra NATO- och europeiska försvars-ETFer har hjälpt investerare att få tillgång till den nya realiteterna inom global säkerhet, erbjuder denna strategi riktad exponering mot företag inom Indo-Stillahavsområdet” sade Hector McNeil, medgrundare och VD för HANetf.

Fortsätt läsa

Nyheter

EUEE ETF en aktivt förvaltad ETF för Europas aktiemarknader

Publicerad

den

iShares Europe Equity Enhanced Active UCITS ETF EUR (Acc) (EUEE ETF) med ISIN IE00000EF730, är en aktivt förvaltad börshandlad fond.

iShares Europe Equity Enhanced Active UCITS ETF EUR (Acc) (EUEE ETF) med ISIN IE00000EF730, är en aktivt förvaltad börshandlad fond.

Den börshandlade fonden investerar minst 70 procent i aktier från Europa. Upp till 30 procent av tillgångarna kan placeras i private equity-instrument, värdepapper med fast ränta med investment grade-rating och penningmarknadsinstrument. Värdepapper väljs utifrån hållbarhetskriterier och en kvantitativ investeringsmodell.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. iShares Europe Equity Enhanced Active UCITS ETF EUR (Acc) är den enda ETF som följer iShares Europe Equity Enhanced Active-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

iShares Europe Equity Enhanced Active UCITS ETF EUR (Acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 10 miljoner euro under förvaltning. Denna lanserades den 31 juli 2024 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Fonden förvaltas aktivt och syftar till att uppnå långsiktig kapitaltillväxt på din investering, med hänvisning till MSCI Europe Index (”Riktmärket”) för avkastning.

Handla EUEE ETF

iShares Europe Equity Enhanced Active UCITS ETF EUR (Acc) (EUEE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDEUEE
XETRAEUREUEE
London Stock ExchangeGBPEUEE

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
NOVO BNOVO NORDISK CLASS BHealth Care4.29DK0062498333DKK
ASMLASML HOLDING NVInformationsteknologi3.73NL0010273215EUR
NESNNESTLE SADagligvaror2.94CH0038863350CHF
AZNASTRAZENECA PLCHealth Care2.57GB0009895292GBP
NOVNNOVARTIS AGHealth Care2.54CH0012005267CHF
SHELSHELL PLCEnergi2.49GB00BP6MXD84GBP
MCLVMHSällanköpsvaror2.11FR0000121014EUR
SAPSAPInformationsteknologi2.10DE0007164600EUR
ROGROCHE HOLDING PAR AGHealth Care2.04CH0012032048CHF
SIESIEMENS N AGIndustri1.64DE0007236101EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

UBS noterar sin första aktiva ETF på Xetra

Publicerad

den

BNP Paribas Easy € Overnight UCITS ETF följer resultatet för Solactive €STR Overnight Total Return Index. €STR återspeglar kostnaden för osäkrade eurolån över natten från banker med säte i euroområdet. Det är den genomsnittliga räntan för lån som tas ut under en dag.

BNP Paribas Easy € Overnight UCITS ETF följer resultatet för Solactive €STR Overnight Total Return Index. €STR återspeglar kostnaden för osäkrade eurolån över natten från banker med säte i euroområdet. Det är den genomsnittliga räntan för lån som tas ut under en dag.

UBS EUR AAA CLO UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar huvudsakligen i europeiska CLOer (Collateralized Loan Obligations) med AAA-rating. Dessa är buntar av företagslån med rörlig ränta.

NamnISIN
Kortnamn
AvgiftUtdelnings-
policy
BNP Paribas Easy € Overnight UCITS ETF CapLU3025345516
EDEG (EUR)
0,05%Ackumulerande
UBS EUR AAA CLO UCITS ETF EUR accLU3028243122
CHSJ (EUR)
0,35%Ackumulerande

Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 483 ETFer, 202 ETCer och 261 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 25 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.

Fortsätt läsa

Populära