Finansiella rådgivare föredrar ETFer framför vanliga aktiefonder. Börshandlade fonder vinner ett allt större intresse bland finansiella rådgivare som letar efter bättre placeringsmöjligheter än vad traditionella öppna aktiefonder erbjuder. Enligt en nyligen publicerad undersökning som genomförts av Financial Planning Association rekommenderar 81 procent av rådgivarna sina kunder att köpa börshandlade fonder, så kallade ETFer eller Exchange Traded Funds. 78 procent av alla rådgivarna ansåg att de tryggt kunde rekommendera sina kunder att köpa traditionella öppna aktiefonder. Vi skall emellertid ha i åtanke att FPA är en amerikansk organisation och att börshandlade fonder har en betydligt större marknadsandel i USA än i Europa och i Sverige. Det vore emellertid intressant att veta hur stor del rådgivarna i Sverige som rekommenderar sina kunder att köpa börshandlade fonder som med sina lägre förvaltningskostnader har betydligt bättre förutsättningar att utvecklas bättre än traditionella öppna aktiefonder.
Det är första gången sedan 2006 när FPA började fråga de finansiella rådgivarna i USA om hur de använder och rekommenderar olika finansiella instrument som intresset för börshandlade fonder överstiger det för traditionella öppna aktiefonder. Det är intressant att notera att intresset för börshandlade fonder har ökat snabbt. 2006 var det endast 40 procent av alla rådgivare som rekommendera ETFer. 2014 var samma siffra 79 procent, samtidigt som 82 procent av rådgivarna ansåg att de tryggt kunde rekommendera sina kunder att köpa traditionella öppna aktiefonder.
Rådgivarna pekar på en rad olika faktorer som talar till de börshandlade fondernas fördel. Inte mindre än 76 procent av dem väljer att framhålla de lägre kostnaderna för ETFer jämfört med traditionella aktiefonder. 55 procent pekar på ETFer är mer skatteffektiva (detta gäller i USA men inte i Sverige), 50 procent på att det är ett mer flexibelt instrument medan 22 procent väljer att peka på den transparens som finns hos de börshandlade fonderna, något som gör att kunden vet vad denne har köpt. Todd Rosenbluth, chef för analysavdelningen för aktiefonder och ETFer hos S & P Capital IQ hävdar att ETF-branschens tillväxt kan tillskrivas en expanderande produktlinje, en hög grad av användarvänlighet och en hög anpassningsförmåga.
Rosenbluth säger också att han ser att allt fler rådgivare vill kunna bygga sina egna portföljer och anpassa risken till sina kunders önskemål och behov, vilket gör att ETFer är ett verktyg som fungerar väl. Valerie Chaille på Financial Planning Association pekar på de senaste årens kraftiga börsuppgång som något som har bidragit till att öka intresset för börshandlade fonder. Hon säger att när de breda aktieindexen, som Dow Jones och S&P 500går bra så tenderar investerarna att gynna passiva investeringar framför aktiva investeringar.
Ytterligare ökningar att vänta
Under de kommande tolv månaderna säger mer än hälften av de tillfrågade rådgivarna, 51 procent, att det har för avsikt att öka användandet av börshandlade fonder i sin förvaltning och höja antalet rekommendationer till sina kunder. Detta är en nivå som inget annat investeringsinstrument kan uppvisa. 23 procent av de tillfrågade rådgivarna avsåg att öka användningen av traditionella fonder och 22 procent säger att de kommer att allokera mer kapital till enskilda aktier.
Alternativa indexbaserade eller smart-beta ETFer har också fått en ökad betydelse bland de finansiella rådgivarna. Undersökningen visar att mer än var femte rådgivare, 22 procent, har använt en smart betaETF under de senaste tolv månaderna. 14 procent säger att de har för avsikt att öka användandet av smart beta ETFer under det kommande året.
Franklin Templeton är glada att kunna tillkännage lanseringen av sin nya Franklin US Mega Cap 100 UCITSETF. Den nya ETFen är utformad för att ge investerare riktad exponering mot de 100 största amerikanska mega-cap-aktierna, vilka är de ledande företagen från världens största aktiemarknad. Detta erbjudande är ytterligare ett tillägg till Franklin Templeton ETF-sortimentet och bringar det totala antalet indexerade ETFer till 28 och dedikerade ETFer med exponering mot amerikanska aktier till fem.
ETFen noterades på Deutsche Börse Xetra (XETRA) den 8 maj 2025, London Stock Exchange (LSE), Euronext Paris och Borsa Italiana den 9 maj 2025. Dessutom är den registrerad i Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland (hemvistland), Italien, Luxemburg, Nederländerna, Spanien, Sverige och Storbritannien.
Den nya ETFen kommer att följa Solactive US Mega Cap 100 Select Index, som i sin tur följer utvecklingen för de 100 största företagen inom Solactive GBS United States 500 Index. Urvalet baseras på totalt börsvärde. Företag involverade i kontroversiella vapen exkluderas. Genom att vikta komponenter enligt deras fritt flytande börsvärde syftar indexet till att säkerställa bred marknadsrepresentation samtidigt som diversifieringen bibehålls.
Caroline Baron, chef för ETF-distribution, EMEA, Franklin Templeton, kommenterade: ”Om man ser tillbaka 30 år har de 100 största värdepapperen i amerikanska aktier uppnått större marknadsuppsida än ett bredare index som S&P 500. Denna ETF kan användas av investerare som ett smidigt verktyg för att öka exponeringen mot den amerikanska aktiemarknaden eller snabbt genomföra en riskbaserad handel, vilket erbjuder en tydlig risk-avkastningsprofil.”
Viktiga funktioner hos Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF
Förbättrad avkastningspotential: Den nya ETFen kommer att fokusera på de 100 största amerikanska mega-cap-aktierna, som historiskt sett har överpresterat bredare index.
Riktad exponering: Den kommer att ge ett strategiskt verktyg för investerare att övervikta de största tillväxtnamnen på den amerikanska marknaden.
Kostnadseffektiv: Den nya ETF:en erbjuder en kostnadseffektiv lösning för att få tillgång till de största amerikanska mega-cap-aktierna med en total kostnadskvot (TER) på 0,09 %4
De nya ETFerna kommer att förvaltas av Dina Ting, chef för Global Index Portfolio Management, och Lorenzo Crosato, ETF-portföljförvaltare, som har mer än tre decenniers kombinerad erfarenhet inom kapitalförvaltningsbranschen och dokumenterad meritlista inom hantering av ETF-strategier. Matt Harrison, chef för Amerika (ex USA), Europa och Storbritannien, tillade: ”Franklin Templeton är dedikerade till att bygga ut sitt ETF-utbud för att ge investerare en mängd olika verktyg för att uppnå sina investeringsmål. Lanseringen av Franklin US Mega Cap 100 UCITSETF exemplifierar detta engagemang. Denna nya ETF erbjuder inte bara attraktiv avkastningspotential utan fungerar också som ett strategiskt verktyg för investerare att övervikta de största tillväxtföretagen på den amerikanska marknaden.”
Rafaelle Lennox, chef för UCITSETF-produktstrategi, Franklin Templeton, påpekade: ”Den amerikanska aktiemarknaden är fortfarande ett kraftpaket inom globala investeringar, driven av kontinuerlig innovation och stark vinsttillväxt. Genom att fokusera på de 100 ledande företagen sett till börsvärde kommer denna exponering att anpassas och utvecklas för att representera den underliggande amerikanska aktiemarknaden allt eftersom den förändras över tid.”
Franklin Templetons globala ETF-plattform gör det möjligt för investerare att uppnå sina önskade investeringsresultat genom en rad indexerade och aktiva ETFer. Med stöd av styrkan och resurserna hos en av världens största kapitalförvaltare har den globala ETF-plattformen cirka 38 miljarder dollar i förvaltat kapital globalt per den 30 april 2025.
De flesta av oss har någon gång suckat över att de traditionella fonder som vi ville köpa blev så pass mycket dyrare än förväntat. De flesta som valt att investera i fonder är förvisso långsiktiga, och har inte för avsikt att daytrada med traditionella fonder. Oavsett detta kan det bli betydligt dyrare än tänkt om det tar lång tid att köpa traditionella fonder.
Ärligt talat så har nog inte ens finansproffs fullständig koll på vad de får för kurs när de köper fondandelar. Undantaget torde vara de som arbetar med just fondhandel, något som är en hel vetenskap. Visste du till exempel att traditionella fonder inte har köp- eller säljkurser som du har på en vanlig aktie?
Istället är det något som heter NAV-kursen som styr priset som du får betala för din fond. Det är det sammanlagda värdet på allt vad fonden äger, minus avgifterna, vilket sedan delas med antalet andelar. Kalla det för fondens substansvärde i brist på bättre, men det är en bra beskrivning. Nu blir det emellertid komplicerat eftersom olika fondbolag räknar fram sitt NAV-värde vid olika tillfällen.
Nästa ord som vi måste lära oss är brytttid, vilket utgör den sista tidpunkten på dagen som det går att lägga en order. Bryttiden skall framgå av fondens informationsblad. Är bryttiden 10,00 är det en större chans att det pris du får betala överensstämmer med NAV-värdet än om bryttiden är klockan 16,00. Så är det i alla fall i teorin. Vad händer om du väljer att köpa en fond som investerar i amerikanska aktier? Vad händer när du köper en fond som investerar i Sydkorea? Ja Du förstår själv, att handla med traditionella fonder är en hel vetenskap.
Handelsdagen är den delen av dagen som är före bryttiden. Lägger du en säljorder efter bryttiden räknas nästföljande dag som handelsdag, givet att det är en dag då det sker handel.
Skulle du vilja sälja en fond för att köpa en annan fond kan du behöva räkna med att det tar några dagar. Det kan dröja flera dagar innan försäljningen är bokförd och du har pengarna på ditt konto. Särskilt lång tid tar det om det är ett utländskt fondbolag.
Förvaltningsavgiften dras dagligen
När vi skrev om NAV-värdet skrev vi att det var värdet på alla fondens innehav, minus avgifterna. Alla fonder tar varje dag ut 1/365-del av sin förvaltningsavgift. Om vi antar att denna är på en procent, blir det en daglig kostnad på 2,74 kronor för ett innehav om 100 000 kronor.
Det finns emellertid att alternativ, ETFer, eller börshandlade fonder. Med hjälp av dessa är du bara begränsad till börsens öppettider. Du köper dina andelar på börsen, genom din vanliga mäklare eller bank, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza. I vissa fall tillkommer en växlingsavgift. Detta då utbudet av börshandlade fonder på den svenska börsen är ganska lågt. I Tyskland finns Xetra, Europas största marknadsplats för ETFer. I och med att denna börs finns i Tyskland sker handeln i euro.
BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF USD (BJLA ETF) med ISIN LU2533811084, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF USD är den billigaste ETF som följer ECPI Global ESG Medical Tech-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF USD är en mycket liten ETF med tillgångar på 1 miljon euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 januari 2023 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.