Följ oss

Nyheter

FI – nu kommer provisionsförbudet

Publicerad

den

FI – nu kommer provisionsförbudet

I går (28/5) presenterade FI ett färdigt förslag om förbud mot provisioner som betalas ut i samband med att finansiella produkter och försäkringsavtal tecknas. Syftet är att se till att provisionerna inte styr val av instrument och att rådgivarna åsidosätter kundens behov. ”Syftet är att motverka en transaktionsdriven rådgivning som över tiden urholkar kundens kapital”, skriver FI på sin sajt. Det låter väldigt självklart men tyvärr överensstämmer detta inte med den värld vi lever i nu. Tyvärr har det visat sig att det inte går att låta marknadskrafterna styra utan det krävs lagar och regler för att ändra på detta skadliga beteende. Förslaget lämnas nu över till regeringen. FI – nu kommer provisionsförbudet

Ett av de senaste länderna att införa provisionsförbud eller ”kick-back förbud” var Storbritannien. Europas finansiella centrum. Provisionsförbudet i Storbritannien kallas för RDR, vilket står för Retail Distribution Review. Vad har effekterna varit hittills i Storbritannien? En stor uppsving för billiga investeringsprodukter som indexfonder och ETF:er.

För en intressant dragning och debatt från FI:s Tillsynsdag, se nedan videoklipp. Klippet är ganska långt men det är väl värt att titta och lyssna på.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.