Följ oss

Nyheter

Gyllene tider för svenska bankaktier – XACT Bank +30% i år

Publicerad

den

Gyllene tider för svenska bankaktier – XACT Bank +30% i år

Morgan Stanley uppgraderade nyligen sin syn på de svenska storbankerna. Det är framförallt de svenska storbankernas utdelningspotential som hyllas. NordeaSwedbank och SEB finns alla på Morgan Stanley fokuslista. Swedbank finns även med på kortlistan. De svenska storbankerna ligger även i topp när det gäller värdering relativt den europeiska banksektorn. Ett skäl till detta är att Sverige och Norden inte genomlevt samma stålbad som de europeiska bankerna gjort under de senaste åren. Vill du inte själv köpa alla svenska banker kan du välja att köpa hela den nordiska banksektorn i en affär genom ETF:en XACT Bank. XACT Bank har stigit med cirka 30 procent i år. Detta kan jämföras med XACT OMXS30 som stigit med cirka 15 procent under samma period. En ”överavkastning” mot index med cirka 15 procent med andra ord.

XACT Bank består av 14 stycken nordiska bank och försäkringsbolag, se tabell nedan. I dagsläget går det tyvärr inte att utläsa hur stor direktavkastningen är för XACT Bank. En anledning beror på att XACT Bank återinvesterar utdelningarna, men denna information skulle vara intressant att få ta del av.

Många klagar på att storbankerna tjänar för mycket pengar. Min rekommendation är då att köpa bankaktier och indirekt ta del av dessa ”övervinster”. Handelsbanken har precis som Morgan Stanley en positiv syn på den nordiska bank- och försäkringssektorn. Deras analytiker har i dagsläget en positiv syn på XACT Bull, XACT Bank och XACT Verkstad.

[table id=638 /]

Källa: Infront 28 maj 2013, all avkastning i lokal valuta och exklusive utdelning

Nordiska sektor-ETF:er

[table id=639 /]

Källa: Factset, 28 maj 2013, all avkastning i SEK och inklusive utdelningar

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.