Kraftigt ökande popularitet hos privata banker och kapitalförvaltare står i kontrast till brist på tillgänglighet på detaljhandelsnivå Cirka 70% av ETF-transaktionerna i Europa genomförs over the counter. Detaljhandelsinvesterare i Europa saknar fördelarna med att investera i börshandlade fonder även tre decennier efter att lågkostnadsverktyget först kom på plats. ETF:er är fortfarande svåra att handla i regionen, säger experter.
Även om ETF:er är fortfarande svåra att handla för investerare i detaljhandeln har ETF: er blivit väldigt populära i Europa med institutioner inklusive privata banker och kapitalförvaltare, som har hjälpt till att driva tillgångar under förvaltning i regionen från 570 miljarder dollar för fem år sedan till mer än 1,4 ton per i slutet av april 2021.
Mellan 15 och 20 procent av detaljhandelsinvesterarna i Europa använder ETFer jämfört med cirka 40 procent av sina amerikanska motsvarigheter, enligt Deborah Fuhr, grundare av ETFGI, ett Londonbaserat konsultföretag. Fuhr tillade att cirka 70 procent av ETF-handeln i Europa genomförs over the counter, medan majoriteten i USA handlas på börsen, en indikation på skillnaden i ägande. Det kan tyda på att ETF:er fortfarande är svåra att handla för de flesta europeiska investerare
Ojämna villkor
De ojämna spelvillkoren mellan privatpersoner och institutionella investerare i Europa är särskilt galna jämfört med regionens ledarskap när det gäller att främja investeringar enligt miljö-, social- och styrningsprinciper, säger Monika Dutt, chef för europeisk forskning om passiva strategier på Morningstar.
”Vi spenderar så mycket tid på att prata om ESG i Europa, men systemet hindrar investerarnas resultat”, sade hon och hävdade att några av de samma institutionerna som har varit angelägna om att framhäva sina ESG-uppgifter är delaktiga.
”Medan fondväljarna i allt högre grad undersöker företag för eventuella intressekonflikter genom en ESG-lins, borde de kanske också granska sina egna styrningsmetoder för att främja en bättre investerarupplevelse,” tillade hon.
En ideal detaljhandelsprodukt
ETF:er ses av många branschobservatörer som en ideal detaljhandelsprodukt, inte bara för att de vanligtvis tar lägre avgifter än sina motpartsfonder, utan också för att kostnaden för att köpa dem inte ingår i provisioner till rådgivare och distributörer som rekommenderar dem.
”Eftersom de i sig är” rena ”andelsklasser som exkluderar initiala avgifter och löpande provisioner, är ETF:er särskilt lämpliga för användning i obundna rådgivningsprogram, vilket vi upprätthåller är en branschens bästa praxis,” sade Morningstar i sin senaste studie om globala investerare. upplevelser.
Problemet i Europa är delvis historiskt eftersom de flesta investerare i regionen historiskt har litat på rådgivare och banker för att rekommendera produkter och agera som mellanhänder. Samtidigt förlitar sig de flesta länder i Europa också på en så kallad retrocessionsavgiftsmodell där samma mellanhänder får en avgiftsavgift eller provision om en investerare köper en fond.
Provisionsförbud
Storbritannien och Nederländerna har förbjudit dessa provisioner och insisterat på att avgifterna för rådgivning är transparenta och ”uppdelade” från fondens pris, men i många europeiska länder finns det mycket begränsade begränsningar för retrocessioner, sa Dutt.
”I europeiska länder där retrocessioner inte är förbjudna: köpare se upp. På dessa marknader uppmuntrar vi investerare att undersöka om deras förmögenhetsförvaltare gynnas ekonomiskt av sina produktrekommendationer, tillade hon.
Men även i Storbritannien där retrocessionsavgifter har förbjudits, vilket innebär att de potentiella konkurrensfördelarna för fonder har tagits bort, har ETF:er fortfarande gjort mycket långsamma framsteg.
”Det är svårt att säga varför upptagningen från brittiska investerare inte har varit starkare. ETF-marknaden är mer mogen än i USA, och det kan bara ta lite tid för den att bli lika väl antagen här som den redan är någon annanstans, säger Alex Watkins, passiv investeringsanalytiker på Hargreaves Lansdown, en allmänt använd investeringsplattform i Storbritannien. .
”Ursäkterna” som Mark Fitzgerald, chef för produktspecialism, Europa på Vanguard, tycker om att kalla dem, för varför detta är så inkluderar några äkta tekniska problem.
Till exempel har de flesta brittiska plattformar inte infrastruktur för att tillåta investerare att köpa en bråkdel av en aktie och vissa ETF-aktier är i mycket höga valörer. Detta kan innebära att de kräver höga minimiinvesteringar eller utgör problem när marknadsrörelser innebär att en investerare vill balansera sin portfölj.
”Några av problemen kommer att vara dyra att lösa”, sa Fitzgerald.
Vissa plattformar vill inte erbjuda ETFer
Han tillade dock att vissa plattformar helt enkelt hade hävdat att de inte ville tillhandahålla fler ETF:er eftersom det inte fanns någon efterfrågan på dem, vilket han inte instämde med. ”Det finns en efterfrågan där om du vill tillgodose den efterfrågan”, sa han.
Vanguard, som lanserade en plattform för självstyrda investerare i Storbritannien 2017, sa att när ETF var tillgängliga för investerare använde de dem entusiastiskt och ansvarsfullt. Plattformens kundbas har vuxit till 270 000 kunder och £ 7,8 miljarder i förvaltningstillgångar, varav cirka 19 procent är i ETF.
Richard Withers, Vanguards chef för regeringsförbindelser, Europa, sa att den kommande översynen av förordningar som rör finansinstitut och detaljhandelsinvesteringar ”utgör en möjlighet för EU-kommissionen att föreslå ett fullständigt förbud mot betalningar av incitament från leverantörer av detaljinvesteringar till mellanhänder”.
Withers sa att Vanguard också välkomnade förslag om att harmonisera reglerna för betalning av incitament för olika lagstiftningar.
Better Finance, en investerargrupp, fördömde den nuvarande situationen. ”Investeringsprodukter för detaljhandeln köps inte men säljs: den genomsnittliga enskilda investeraren som söker personlig rådgivning tenderar att förlita sig på icke-oberoende rådgivare via sina banker och försäkringsbolag, i tron att det är” gratis ”råd – omedveten om incitamentsprogram och potentiella intressekonflikter . ”
Better Finance sa att de upprepade gånger hade uppmärksammat intressekonflikter vid val av investeringsfonder av mellanhänder och den skada som detta orsakade resultat av långsiktiga investeringar och besparingar.
”Retrocessions är inte i linje med investerarnas bästa. De ökar kostnaderna. Kostnader är en kraftfull förutsägare för framtida resultat. Ju mindre investerare spenderar, desto mer håller de på, säger Dutt.
iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITSETF USD (Dist) (WINS ETF) med ISIN IE00BJ5JP659, försöker följa MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar industrisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITSETF USD (Dist) är den enda ETF som följer MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITSETF USD (Dist) är en liten ETF med tillgångar på 42 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 7 april 2022 och har sin hemvist i Irland.
Varför WINS?
Exponering mot stora och medelstora företag på utvecklade marknader involverade i tillverkning och distribution av kapitalvaror, tillhandahållande av kommersiella tjänster och leveranser och tillhandahållande av transporttjänster
Designad för investerare som vill ha exponering mot World Industrials Sector optimerad för att minska kolintensiteten och potentiella utsläpp, öka ESG-poängen och minimera tracking error i förhållande till moderindex.
Undersökt för att ta bort företag som är inblandade i kontroversiella, kärnvapen och konventionella vapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer, samt företag som har varit inblandade i allvarlig ESG relaterade kontroverser
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped Index
Alla säger att Bitcoin var den bäst presterande tillgången under det senaste decenniet … och det var det.
Men här är något som de flesta inte berättar för dig:
Glöm aldrig bort historien
Den bästa tillgången under ett decennium är nästan aldrig den bästa under nästa.
Låt oss titta på de senaste 7 decennierna
1960-talet? Amerikanska aktier var hjältarna, ledda av tillväxtföretagen ”Nifty Fifty”. Men på 1970-talet slog inflationen till hårt och samma aktier sjönk med nästan 50 %.
1970-talet? Guldpriset steg kraftigt med över 1 400 % … och föll sedan med 50 % på 80-talet.
1980-talet? Japans aktiemarknad exploderade … sedan kraschade den och gick in i årtionden av stagnation.
1990-talet? Teknikaktier (Nasdaq) steg… och kollapsade sedan i dotcom-kraschen.
2000-talet? Tillväxtmarknader och råvaror dök upp … men underpresterade sedan under 2010-talet.
2010-talet? Bitcoin och Big Tech blev paraboliska … nu står de inför reglering, volatilitet och långsammare vinster.
Vad är lärdomen?
Att jaga det som var hett leder oftast till besvikelse.
De största avkastningarna kommer ofta från platser som ingen uppmärksammar.
Så innan du listar det senaste decenniets vinnare, fråga dig själv:
Vart ska pucken ta vägen härnäst, inte dit den redan har varit?
Amundi S&P 500 Equal Weight UCITSETFAcc (EQSP ETF) med ISIN LU2991918421, syftar till att följa S&P 500® Equal Weight-indexet. S&P 500® Equal Weight (EWI)-indexet följer amerikanska large caps, större företag och är likaviktade med en fast vikt på 0,20 %.
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,12 % per år. Amundi S&P 500 Equal Weight UCITSETFAcc är den billigaste ETFen som följer S&P 500® Equal Weight-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Amundi S&P 500 Equal Weight UCITSETFAcc är en liten ETF med 86 miljoner euro i förvaltningstillgångar. Den börshandlade fonden lanserades den 18 mars 2025 och har sitt säte i Luxemburg.
Investeringsmål
Amundi S&P 500 Equal Weight UCITSETFAccsträvar efter att så nära som möjligt, oavsett om trenden är stigande eller fallande, replikera resultatet för S&P 500 Equal Weight NTR Index (indexet), och att minimera spårningsfelet mellan delfondens substansvärde och indexets resultat. Delfonden strävar efter att uppnå en spårningsfelnivå för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.