Följ oss

Nyheter

ETF-marknaden vecka 1 2016

Publicerad

den

Vinnare och förlorare på ETF-marknaden vecka 1 2016. Tillhör Du dem som anser att det går för långsamt med fonder? Med rätt börshandlad fond

Vinnare och förlorare på ETF-marknaden vecka 1 2016. Tillhör Du dem som anser att det går för långsamt med fonder? Med rätt börshandlad fond kan det gå snabbt, nedan har vi listat Vinnare och förlorare ETF-marknaden vecka 1 2016 på den amerikanska marknaden. Observera att i sammanställningen inte ingår några så kallade hävstångs-ETFer. Samtliga dessa börshandlade fonder kan handlas genom både Nordnet och Avanza.

Börsåret 2016 började med en smäll, och det var inte en positiv sådan. Kina har under flera tillfällen under den förra veckan handelsstoppat hela aktiemarknaden, något som fått obehagliga efterverkningar på världens stora börser.

Oron ledde till att VIX, det så kallade ”skräckindexet” rusade med 23,58 procent. De som låg positionerade i iPath S&P 500 VIX ST Futures ETN över nyårshelgen är bara att gratulera. Detta certifikat är mycket volatilit och när det sker stora upp och nedgångar på börserna märks detta direkt i detta index. Det finns således goda möjligheter att tjäna pengar på det här certifikatet, men också stora risker förknippade med detta. VXX är inget för den som vill sova gott, inte heller för den som har en längre placeringshorisont.

Börsoron har även fått effekt guldet, en råvara som brukar betraktas som en safe haven. Det är inte råvaran i första hand som har stigit, utan de börshandlade fonder som köper aktier i de företag som bedriver produktion och prospektering av guld. Ett stigande guldpris får en större effekt på dessa företags underliggande tillgångar än vad enbart en mindre ökning av guldpriset indikerar eftersom flera tillgångar kan bli ekonomiskt lönsamma när de stiger i värde.

Raset på oljemarknaden hjälpte inte till att minska oron, tvärtom så vi hittar både BNO och USO, två ETFer som ger en exponering mot oljepriset bland de börshandlade fonder som har utvecklats sämst under veckan.

Vinnare

iPath S&P 500 VIX ST Futures ETN (NYSEArca: VXX) +23,58 procent
United States Natural Gas (NYSEArca: UNG) +6,22 procent
Market Vectors Gold Miners ETF (NYSEArca: GDX) +5,68 procent
iPath Bloomberg Natural Gas SubTR ETN (NYSEArca: GAZ) +5,55 procent
Market Vectors Junior Gold Miners ETF (NYSEArca: GDXJ) +4,26 procent

Förlorare

iShares MSCI Australia (NYSEArca: EWA) -10,97 procent
United States Oil (NYSEArca: USO) -10,91 procent
Guggenheim Solar ETF (NYSEArca: TAN) -10,90 procent
United States Brent Oil (NYSEArca: BNO) -10,53 procent
iShares China Large-Cap (NYSEArca: FXI) -10,40 procent

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.