Följ oss

Nyheter

En starkare kinesisk yuan – så kan du investera med ETF

Publicerad

den

En starkare kinesisk yuan - så kan du investera med ETF

En starkare kinesisk yuan – så kan du investera med ETF. Kinas centralbank, PBOC, meddelade i lördags att det högsta tillåtna dagliga handelsintervallet för yuanens växelkurs dubblas till 1 procent. Detta var första gången sedan maj 2007 som Kina förändrade det tillåtna intervallet. Yuanen har stärkts mot dollarn från cirka 6,60 USD till cirka 6,30 USD på ett år, se nedanstående graf.

Går det att investera direkt eller indirekt i yuanen? Jag kommer att presentera några tillgängliga ETF/ETP-alternativ med fokus på valuta- och obligationsinstrument nedan.

Valuta

Viktigt att klargöra att den kinesiska valutan renminbi handlas i ”mainland” Kina medan yuanen handlas offshore i Hong Kong. De två valutorna ska röra sig lika men avvikelser kan uppkomma. Tillgängliga yuan-valuta alternativ inkluderar WisdomTree Dreyfus Chinese Yuan Fund (ticker CYB). Det är även den ETF som handlas mest och som har störst förvaltat kapital. I år är avkastningen svagt negativ för denna ETF men sett över en tolvmånadersperiod är uppgången över 11 procent.

Obligationer

Dim sum obligationer är obligationer prissatta i yuan och noterade i Hong Kong. Både kinesiska företag och utländska företag kan notera dim sum obligationer. PowerShares Chinese Yuan Dim Sum Bond Portfolio (ticker DSUM) den ETF som handlas mest och som har störst förvaltat kapital. De flesta ETF-alternativen har endast innehav i relativt korta obligationer, vilket innebär att räntan/yielden blir ganska låg. DSUM har en ränta (SEC 30 day yield) som endast uppgår till 3,37 procent.

ETF-tabell

[table id=301 /]

Källa: Factset, 17 april, all avkastning i SEK

För den mest handlade yuan-ETF:en, se graf nedan.

För den mest handlade Dim Sum obligations-ETF:en, se graf nedan.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.