Följ oss

Nyheter

En introduktion till börshandlade fonder

Publicerad

den

En introduktion till börshandlade fonder

Börshandlade fonder (ETFer) är en typ av finansiellt instrument som har unika fördelar över traditionella fonder vilket har gjort att investerare världen över fått upp ögonen för dem. Om du tycker att analysera och plocka ut aktier kan vara lite skrämmande kan en ETF vara rätt för dig. Läs mer i vår introduktion till börshandlade fonder.

Vad är en ETF?

Vad är en ETF? Tänk på en ETF som en fonds som handlar som en aktie. Precis som en fond, representerar en ETF en korg av värdepapper (t.ex. aktier) som speglar ett index som S & P 500 eller Barclays Capital U.S. Aggregate Bond Index.

En ETF är emellertid inte en traditionell fond. Det handlas precis som alla andra företag på en börs. Till skillnad från en traditionell fond som beräknar sitt nettotillgångsvärde (NAV) i slutet av varje handelsdag förändras en ETFs pris hela dagen. Priset fluktuerar med utbud och efterfrågan. Det är viktigt att komma ihåg att när ETF försöker replikera avkastningen på index, finns det ingen garanti för att de kommer att göra det exakt. Det är inte ovanligt att se en skillnad på en procent eller mer mellan det faktiska indexets avkastning och en ETF.

Genom att äga en ETF får du en fonds diversifiering och en akties flexibilitet. Eftersom börshandlade fonder handlas som aktier kan du blanka dem, belåna dem och köpa så lite som en andel (om så önskas). En annan fördel är att förvaltningsutgifterna för de flesta ETFerna är lägre än den genomsnittliga fondens. Till exempel har SPDR S & P 500 ETF (SPY) låga 0,09% i kostnadsförhållande. När du köper och säljer ETFer, betalar du din mäklare samma courtage som du skulle betala för en aktie.

Investera i olika typer av ETFer

Den första ETFen var S & P 500 indexfonden (smeknamnet ”Spiders” på grund av deras SPDR ticker symbol), som började handlas på American Exchange (AMEX) 1993. Idag spåras en mängd olika sektorspecifika, tillgångstyp -specifika, landspecifika och bredmarknadsindex – det finns tusentals ETFer som handlas på den öppna marknaden.

Du kan ganska enkelt hitta en ETF för nästan alla typer av sektorer på marknaden. Om du till exempel var intresserad av att få exponering för vissa europeiska aktier via den österrikiska marknaden kan du ta en titt på iShares MSCI Austrian Index Fund (EWO).

Några av de mer populära ETF: erna har smeknamn som Cubes (QQQ) och Diamonds (DIA). De flesta ETFer hanteras passivt, vilket innebär att investerare sparar stora förvaltningsavgifter.

Nasdaq-100 Index Tracking Stock (QQQ)

Denna ETF representerar Nasdaq-100 Index, som består av de 100 största och mest aktiva, icke-finansiella, inhemska och internationella företagen på Nasdaq. QQQ erbjuder investerare en bred exponering mot tekniksektorn. Eftersom det begränsar risken för investeringar i enskilda aktier är QQQ ett bra sätt att investera i teknikindustrins långsiktiga utsikter. Den diversifiering som erbjuds kan vara en stor fördel när det finns volatilitet på marknaderna.

SPDRs

Vanligtvis kallas spiders, dessa investeringsinstrument samlar riktmärket S & P 500 och ger dig äganderätt i indexet. Föreställ dig de problem och kostnader som är inblandade i att försöka köpa alla 500 aktier i S & P 500. SPDR tillåter enskilda investerare att äga indexets aktier på ett kostnadseffektivt sätt. Fortsätt att läsa mer i vår introduktion till börshandlade fonder.

En annan trevlig egenskap hos SPDR är att de delat upp olika sektorer av S & P 500-aktierna och erbjuder dem som separata ETFer. Det finns bokstavligen tiotals av dessa typer av ETF. Tekniskt valda sektorindex innehåller exempelvis cirka 70 olika innehav som täcker produkter som utvecklats av företag som försvarstillverkare, telekomutrustning, hårdvara, programvara och halvledare. Dessa ETF handlas till exempel under kortnamnet XLK på NYSE ARCA.

iShares

iShares är BlackRocks varumärke för börshandlade fonder. År 2019 fanns det cirka 800 iShares-fonder med mer än en biljon dollar under förvaltning. BlackRock har lagt ut ett antal iShares som följer många av de stora indexen runt om i världen, inklusive Nasdaq, NYSE, Dow Jones och Standard & Poor’s. Alla dessa ETFs handlar på de stora börserna i USA, precis som vanliga aktier.

United States Natural Gas (UNG)

Fonder kan också ge ett sätt att investera i naturresurser. Dessa investeringar ger en replikering av naturgaspriserna efter kostnader och försöker följa priserna på naturgas genom att köpa terminskontraktnaturgas under de kommande månaderna. Som med alla fonder måste du hålla koll på det totala kostnadsförhållandet innan du investerar.

IShares MSCI Emerging Market Index (NYSE: EEM)

Investeringen försöker efterlikna avkastningen som ses i MSCI Emerging Markets index som skapades som ett riktmärke för internationell aktieutveckling. Om du vill få internationell exponering, speciellt mot tillväxtmarknader, kan denna ETF vara något dig.

Vanguard ETFs

Precis som iShares är Black Rocks varumärke ETFs, är Vanguard ETFs Vanguards varumärke av det finansiella instrumentet ETFer. Vanguard erbjuder också hundratals ETFer för många olika områden på marknaden, inklusive finans, hälso- och sjukvård och nytta.

Direxion Daily Financial Bear 3X Aktier (FAZ)

Inte alla ETFs är utformade för att röra sig i samma riktning eller till och med i samma mängd som det index de spårar. Till exempel försöker denna trippelbearfond att leverera 300% i motsatt riktning av Russell 1000 Financial Services Index genom att använda derivat och andra typer av hävstång för att öka avkastningen på det underliggande indexet. Fonden blev populär under 2008 och 2009 när finanskrisen satte tryck på finansiella aktier.

Diamonds

SPDR® Dow Jones® Industrial Average ETF, spårar Dow Jones Industrial Average. Fonden är uppbyggd som ett investeringsinstitut. Symbolen för Dow Diamonds är (DIA), och den handlar på NYSE ARCA.

Poängen

Detta är enbart en introduktion till Börshandlade fonder. Vi hoppas emellertid att denna artikel gett mersmak på för detta finansiella instrument. En stor anledning att överväga ETFs är att de förenklar index och sektorer som investerar på ett sätt som är lätt att förstå. Om du känner en vändning är runt hörnet, gå länge. Om du tror att ominösa moln kommer att vara över marknaden under en tid, har du möjlighet att gå kort.

Kombinationen av omedelbar diversifiering, låg kostnad och flexibilitet som ETF erbjuder, gör dessa instrument till en av de mest användbara innovationerna och attraktiva delar av finansiell teknik. Det finns ett antal mäklare som tillhandahåller ETF-investeringar.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

JPGD ETF är en aktivt förvaltad fond som investerar i amerikanska tillväxtaktier

Publicerad

den

JPMorgan Active US Growth UCITS ETF USD (dist) (JPGD ETF) med ISIN IE0003KQ8JX1, är en aktivt förvaltad ETF som investerar i amerikanska tillväxtaktier och strävar efter att generera en högre långsiktig avkastning än Russell 1000 Growth-index. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

JPMorgan Active US Growth UCITS ETF USD (dist) (JPGD ETF) med ISIN IE0003KQ8JX1, är en aktivt förvaltad ETF som investerar i amerikanska tillväxtaktier och strävar efter att generera en högre långsiktig avkastning än Russell 1000 Growth-index. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,49 procent p.a. JPMorgan Active US Growth UCITS ETF USD (dist) är den billigaste och största ETF som följer JPMorgan Active US Growth-index. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).

JPMorgan Active US Growth UCITS ETF USD (dist) är en mycket liten ETF med 5 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 18 januari 2024 och har sin hemvist i Irland.

Möjlighet

Erfaret portföljförvaltningsteam med i genomsnitt 30 års branscherfarenhet

Utnyttja de bästa idéerna från JPMorgans dedikerade tillväxtforskningsteam, förutom grundläggande insikter från över 20 amerikanska aktiekarriäranalytiker, alla med i genomsnitt 20+ års branscherfarenhet.

Portfölj

Kombinerar två av JPMorgans beprövade aktiva amerikanska aktiestrategier (tillväxt med stora bolag och tillväxtfördelar), som kombineras för att leverera en diversifierad portfölj av amerikanska tillväxtaktier med underskattad tillväxtpotential över sektorer.

Resultat

Aktivt förvaltad investeringsstrategi som strävar efter att leverera en stilren tillväxtaktieportfölj med en viss grad av marknadskapitalflexibilitet

Investeringsmål

Delfonden strävar efter att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger Russell 1000 Growth Index (Netto Total Return of 30% källskatt på utdelning) (”riktmärket”) genom att aktivt investera främst i en tillväxtstilsorienterad portfölj av amerikanska företag .

Riskprofil

Värdet på aktierelaterade värdepapper kan sjunka såväl som upp som svar på enskilda företags resultat och allmänna marknadsförhållanden, ibland snabbt eller oförutsägbart. Om ett företag går i konkurs eller en liknande finansiell omstrukturering förlorar dess aktier vanligtvis det mesta eller hela sitt värde.

De tillväxtaktier som delfonden fokuserar på kan reagera annorlunda på emittentens, politiska, marknadsmässiga och ekonomiska utveckling än marknaden som helhet och andra typer av aktier. Tillväxtaktier tenderar att vara dyrare i förhållande till deras inkomster eller tillgångar jämfört med andra typer av aktier. Som ett resultat, eftersom tillväxtaktier tenderar att vara känsliga för förändringar i deras inkomster och för stigande räntor och inflation, tenderar de att vara mer volatila än andra typer av aktier. Delfonden kan ha större volatilitet jämfört med bredare marknadsindex och kan utsättas för perioder av underpresterande som ett resultat av dess fokus på tillväxtaktier.

Uteslutning av företag som inte uppfyller vissa ESG-kriterier från delfondens investeringsuniversum kan leda till att delfonden presterar annorlunda jämfört med liknande fonder som inte har en sådan policy.

Delfonden strävar efter att ge en avkastning över Benchmark; Delfonden kan dock prestera sämre än jämförelseindexet.

Handla JPGD ETF

JPMorgan Active US Growth UCITS ETF USD (dist) (JPGD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXJGDU
London Stock ExchangeUSDJGUD
XETRAEURJPGD

Största innehav

NamnISINLandVikt %
MICROSOFT CORPUS5949181045United States9.83%
NVIDIA CORPUS67066G1040United States7.72%
AMAZON.COM INCUS0231351067United States6.66%
META PLATFORMS INC-CLASS AUS30303M1027United States6.23%
APPLE INCUS0378331005United States4.76%
ELI LILLY & COUS5324571083United States3.95%
ALPHABET INC-CL CUS02079K1079United States3.43%
MASTERCARD INC – AUS57636Q1040United States2.83%
BROADCOM INCUS11135F1012United States2.61%
NETFLIX INCUS64110L1061United States2.13%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

21Shares utökar sitt amerikanska produktutbud med lanseringen av 21Shares Core Ethereum ETF (CETH)

Publicerad

den

CETH bygger på företagets uppdrag att göra kryptotillgångar mer tillgängliga, enkla för investerare, och fungerar som ett bevis på tillgångsklassens globala momentum.

CETH bygger på företagets uppdrag att göra kryptotillgångar mer tillgängliga, enkla för investerare, och fungerar som ett bevis på tillgångsklassens globala momentum.

21Shares US LLC (”21Shares”), ett dotterbolag till 21Shares AG, en av världens största emittenter av kryptobörshandlade fonder (ETF), tillkännagav idag lanseringen av 21Shares Core Ethereum ETF (CETH). CETH är inte en fond registrerad enligt Investment Company Act från 1940, i dess ändrade lydelse (”1940 Act”) och är inte föremål för reglering enligt 1940 års lag, till skillnad från de flesta börshandlade produkter eller ETFer. CETH är föremål för betydande risk och ökad volatilitet. Fonden är inte lämplig för alla investerare.

Med en total kostnadskvot (TER) på 0,21 procent är 21Shares Core Ethereum ETF investeringsmål att försöka spåra resultatet för Ether (ETH), den näst största kryptotillgången efter börsvärde. Dessutom representerar CETH 21Shares senaste tillskott till sitt växande utbud av amerikanska produkter och understryker företagets tillväxt och engagemang för den amerikanska marknaden.

Ethereum är en decentraliserad plattform för smarta kontrakt som revolutionerade blockchain-världen. ETH, nätverkets inhemska kryptotillgång, är bränslet som gör att Ethereum kan fungera på samma sätt som vi använder olja för att driva fordon, värma upp byggnader och producera el i den fysiska världen. Ungefär som Bitcoin är Ethereum ett peer-to-peer-nätverk där transaktioner registreras i en allmänt tillgänglig, decentraliserad reskontra. Det som är annorlunda med Ethereum är att det lanserades ur Bitcoins initiala begränsning som ett enkelt avvecklingslager där människor skickar och tar emot mynt. Från början positionerade sig Ethereum som infrastrukturen för att bygga applikationer som liknar webbplatser eller mobilapplikationer ovanpå ett helt decentraliserat internet. Med andra ord tillhandahåller Ethereum en globalt tillståndslös appbutik och en plattform för Web3 – en ny iteration av world wide web – innovation.

Sedan 2018 har 21Shares banat väg för innovationen av crypto asset exchange traded products (ETPs) globalt, med notering på några av de största, mest likvida värdepappersbörserna runt om i världen, inklusive London Stock Exchange, Nasdaq OMX, Euronext Paris och Amsterdam, Deutsche Börse Xetra, och SIX Swiss Exchange. Detta gör det möjligt för investerare att få exponering för krypto genom sin befintliga bank eller mäkleri, tar bort komplexiteten kring skatterapportering och erbjuder investerare bättre förvaring och operativ riskhantering än att hålla fysisk krypto.

”21Shares ligger i framkant av en finansiell revolution, eftersom investerarnas efterfrågan på kryptotillgångar ETF fortsätter att öka i låst takt med utvecklande regelverk runt om i världen. Vårt uppdrag – att göra kryptotillgångar mer tillgängliga för investerare, och att överbrygga gapet mellan traditionell finans och decentraliserad finansiering – är nu mer uppnåeligt än någonsin Det finns en växande acceptans för att krypto är här för att stanna och kommer att spela en roll i utvecklingen av det finansiella systemet, säger Ophelia Snyder, medgrundare och president för 21Shares.

Synder fortsatte, ”Medan Bitcoin ofta klassificeras nära med råvaror, presenterar Ethereum ett unikt investeringsfall. Som en plattform som driver innovation och driver nästa generation av internet, anpassar Ethereum sig närmare teknikinvesteringar, vilket markerar en spännande potentiell möjlighet för investerare. 21Shares Core Ethereum ETF, som det senaste tillskottet till 21Shares växande amerikanska produktutbud, representerar ett viktigt steg för tillgång till kryptotillgångar för amerikanska investerare och vi är glada över att få denna produkt till den amerikanska marknaden.”

21Shares Core Ethereum ETF är 21Shares sjunde produkt i USA och understryker 21Shares fortsatta tillväxt på den amerikanska marknaden, som nu inkluderar över 3,2 miljarder USD i förvaltat kapital och nästan 50 heltidsanställda.

Sedan starten har 21Shares en meritlista när det gäller att utveckla innovativa kryptotillgångsprodukter, skapa en bro för investerare mellan traditionell finans och decentraliserad finansiering, och har visat utmärkt operativ och kundservice med fokus på transparens, riskhantering och hållbarhet.

Fortsätt läsa

Nyheter

SLNC ETP en börshandlad produkt för den som tror på Solana

Publicerad

den

CoinShares Physical Staked Solana (SLNC ETP) med ISIN GB00BNRRFY34, spårar värdeutvecklingen av kryptovalutan Solana.

CoinShares Physical Staked Solana (SLNC ETP) med ISIN GB00BNRRFY34, spårar värdeutvecklingen av kryptovalutan Solana.

Den börshandlade produktens TER (total cost ratio) uppgår till 0,00 % p.a. CoinShares Physical Staked Solana är det billigaste ETN som följer Solana-indexet. Denna ETN replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av kryptovalutan.

CoinShares Physical Staked Solana har tillgångar på 245 miljoner euro under förvaltning. Denna ETN lanserades den 23 mars 2022 och har sin hemvist i Jersey.

Toppmoderna Solana crypto ETP

Hur bekvämt som helst: CoinShares ETPer är tillgängliga precis som alla aktier eller ETFer, direkt genom din favoritmäklare eller bank. Hantera din investering enkelt på ett ställe och få alla fördelar med att äga kryptotillgångar, utan bördan och riskerna med självvård.

Fysiskt, för största säkerhet: För varje investering i CoinShares Physical Staked Solana ETP köps samma summa i riktig SOL. I Komainus förvar – ett joint venture mellan CoinShares, Nomura & Ledger – drar din SOL-investering nytta av en av branschens säkraste lagringsstandarder.

0 % förvaltningsavgifter och ytterligare insatsbelöningar: 0% förvaltningsavgifter och ytterligare insatsbelöningar En första i krypto-ETP-branschen. CoinShares insatta ETPer är byggda för att göra det möjligt för Emittenten att dela insatsbelöningar med investerare. Insatta mynt flyttas inte från det säkra förvaringsinstitutet där de lagras, och ETPen förblir 100 % fysiskt backad hela tiden. Och förvaltningsavgifterna sänks också till 0 %p.a.

En pålitlig aktör:´CoinShares är börsnoterat på Nasdaq Stockholm, vilket innebär rigorös efterlevnad av regler, noggranna externa revisioner och transparens genom kvartalsrapportering. Med produkter som handlas på Europas största börser är CoinShares kontinentens ledande krypto-ETP-leverantör.

Handla SLNC ETP

CoinShares Physical Staked Solana (SLNC ETP) är en europeisk börshandlad kryptovaluta. Denna ETP handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och SIX Swiss Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
SIX Swiss ExchangeUSDSLNC
XETRAEURSLNC
gettexEURSLNC

Fortsätt läsa

Populära