ARKK införlivar några av de bästa sektorerna i ARKF, till exempel topp ARKF som äger Square (NYSE: SQ) som ett exempel. Låt oss titta på de fem största innehaven av ARKK för att få en känsla för företagets bästa idéer. De fem största innehaven utgör 32,94 procent av fonden, eftersom denna grupps resultat kommer att ha en stor påverkan på ETF:ens resultat.
Källa: Ark Funds
Tesla
ARKK:s toppinnehav (11,03%) är ett av de mest innovativa företagen globalt, elbilstörningen Tesla (TSLA). ARK-teamet spikade detta samtal, en gång i livet händelsen, eftersom TSLA är redo att störa bilindustrin och påskynda förbränningsmotorns bortgång.
Flytten högre i TSLA 2020 är legender med en meteorik nära 6x kör högre. Inflyttningen av TSLA, i kombination med lagets framsynthet i sitt tilldelningsbeslut att hålla fast vid TSLA som toppinnehav redan före körningen, belönades riktigt 2020.
Frågan som investerare står inför är flytten i TSLA över? Enligt mångas åsikt prissätts massor av goda nyheter, och vi skulle vara hårt pressade att se ytterligare 6x flytta på ett år. ARK-teamet håller med om att de har lagt upp ett basmålsprismål på TSLA på 3 000 USD år 2025 med ett bear case på 1 5000. Även till sitt nuvarande pris kring 700 USD är en prisskillnaden till bear caset över fem år mer än en dubbel. En del av TSLA: s inneboende volatilitet, dämpas nu med att det ingår i S&P 500-indexet (SPY) som en topp tio innehav.
Square
När vi går vidare till ARKKs andra innehav ser vi att ARKK-fonden är tungt inriktad (6,51%) på fintech disrupter Square. SQ bygger ut en superapp i sin Cash App-plattform som aggressivt skär in i PayPals (PYPL) marknad.
En av Cash Apps unika attribut är möjligheten att köpa aktier och Bitcoin, en funktion som PYPL nyligen började flytta in i. PYPL ligger långt efter när det gäller antagandet av kryptovalutor eftersom appen inte tillåter överföring av kryptonycklar som köpts på sin app.
PYPL förvarar nycklarna i ett muromgärdat trädgårdsformat – en funktion som måmga tycker är mycket begränsande.
SQs Cash App möjliggör enkla överföringar utan att ta ut gruvavgifter med dagliga och veckovisa gränser. SQ vill bredda sin räckvidd ytterligare med det nyligen aviserade köpet av Tidal musikstreamingtjänst. Målet här är att ge artister en annan väg att nå sina fans samtidigt som de kan använda Cash App-ekosystemet för att underlätta betalningar.
Teladoc Health
Teladoc Health (TDOC) är en värdig kandidat för det tredje största innehavet (6,3%). Många ser TDOC som en betydande störning i vården, med sin unika plattform som möjliggör komprimering av sjukvårdskostnader. TDOC ger en patient tillgång till en vårdgivare utan att lämna sitt hem via en app. Möjligheten att sprida vårdbördan över ett nätverk av leverantörer spridda över hela landet underlättar den lokala efterfrågan på vård samtidigt som den använder tomgångskapacitet.
Covid-pandemin accelererade avsevärt antagandet av telemedicintjänster eftersom individer tvingades använda den av nödvändighet. De flesta räknar med att efterfrågan kommer att fortsätta växa på grund av användarvänligheten och försäkringsleverantörer som erbjuder incitament som noll eller minimalt medbetalningar för att använda tjänsten. Försäkringsleverantörerna erbjuder inte incitament av godhet i sina små hjärtan. Istället ser de telehälsa som en väg att regera i leverantörsavgifter. För en titt på vad som kan förväntas, se vilken effekt GoodRx (GDRX) -appens uppgång har haft på aktiekursen i Walgreens (WBA) och CVS Health (CVS) sedan 2015. Båda är avsevärt nere från sina toppar i en rasande tjurmarknad. Det kallas massiv underprestanda!
Roku
Roku (ROKU) är det fjärde största innehavet (5,43%) eftersom den strömmande videopionjären fortsätter att ta sig in när linjär TV:s död fortsätter. ROKU inleder en spännande strategi för marknadsföringsanordningar för att möjliggöra streaming som fungerar som en magnet för deras försök att bygga ett streamingalternativ till abonnemangsmodellerna Netflix (NFLX) och Disney (DIS). ROKU antar enligt min mening korrekt att kunder inte kommer att köpa flera prenumerationer – annars återskapar de i huvudsak det fruktade kabelpaketet. Genom att erbjuda ett brett utbud av gratis innehåll med fångst av korta kommersiella avbrott kan ROKU sälja annonsutrymmet för att betala för innehållet.
Zillow Group
Fastighetspionjären Zillow Group (Z) avrundar topp fem med en viktning på 3,67 procent. Bolaget fortsätter att ta sig in i kostnaden för fastighetstransaktioner. Zillow försöker störa branschen med sina Z-erbjudanden, ett snabbt och smärtfritt sätt att snabbt sälja ditt hus. Detta eftersom Z erbjuder vinster i statur, kommer det att sätta press på uppdrag som tvingar dem att gå lägre, en vinst för konsumenterna.
Källa: ARKF
Ett par tankar
Många bedömare är förvånade över fondens utelämnande av Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) från ARKK-fonden. GBTC har ökat med över 300% sedan november eftersom det efterliknar ökningen av Bitcoin. Det skall emellertid sägas att GBTC det näst största innehavet av Ark Next Generation Internet ETF (ARKW), utelämnandet från ARKK har kostat innehavarna lite alfa.
Det andra märkliga steget är ARKKs vikt i PYPL eftersom det är 55:e största innehavet av fonden med 2,78 miljoner totalt kapital i idén. PYPL är det tredje största innehavet i ARKF, men med det kapital som tilldelats det i ARKK, är de mindre entusiastiska över idén? Det får många också att undra varför Shopify (SHOP), ett topp sex innehav i ARKF, är nästan lika representerat i ARKK. Har PYPL fallit i favör, eller är laget mindre säker på att PYPL kommer att nå sitt 15% årliga sammansatta tillväxthinder under de kommande fem åren?
Handla ARKK ETF
ARK Innovation ETF (NYSEArca: ARKK) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i ARK Innovation ETF (NYSEArca: ARKK).
Franklin Templeton är glada att kunna tillkännage lanseringen av sin nya Franklin US Mega Cap 100 UCITSETF. Den nya ETFen är utformad för att ge investerare riktad exponering mot de 100 största amerikanska mega-cap-aktierna, vilka är de ledande företagen från världens största aktiemarknad. Detta erbjudande är ytterligare ett tillägg till Franklin Templeton ETF-sortimentet och bringar det totala antalet indexerade ETFer till 28 och dedikerade ETFer med exponering mot amerikanska aktier till fem.
ETFen noterades på Deutsche Börse Xetra (XETRA) den 8 maj 2025, London Stock Exchange (LSE), Euronext Paris och Borsa Italiana den 9 maj 2025. Dessutom är den registrerad i Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland (hemvistland), Italien, Luxemburg, Nederländerna, Spanien, Sverige och Storbritannien.
Den nya ETFen kommer att följa Solactive US Mega Cap 100 Select Index, som i sin tur följer utvecklingen för de 100 största företagen inom Solactive GBS United States 500 Index. Urvalet baseras på totalt börsvärde. Företag involverade i kontroversiella vapen exkluderas. Genom att vikta komponenter enligt deras fritt flytande börsvärde syftar indexet till att säkerställa bred marknadsrepresentation samtidigt som diversifieringen bibehålls.
Caroline Baron, chef för ETF-distribution, EMEA, Franklin Templeton, kommenterade: ”Om man ser tillbaka 30 år har de 100 största värdepapperen i amerikanska aktier uppnått större marknadsuppsida än ett bredare index som S&P 500. Denna ETF kan användas av investerare som ett smidigt verktyg för att öka exponeringen mot den amerikanska aktiemarknaden eller snabbt genomföra en riskbaserad handel, vilket erbjuder en tydlig risk-avkastningsprofil.”
Viktiga funktioner hos Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF
Förbättrad avkastningspotential: Den nya ETFen kommer att fokusera på de 100 största amerikanska mega-cap-aktierna, som historiskt sett har överpresterat bredare index.
Riktad exponering: Den kommer att ge ett strategiskt verktyg för investerare att övervikta de största tillväxtnamnen på den amerikanska marknaden.
Kostnadseffektiv: Den nya ETF:en erbjuder en kostnadseffektiv lösning för att få tillgång till de största amerikanska mega-cap-aktierna med en total kostnadskvot (TER) på 0,09 %4
De nya ETFerna kommer att förvaltas av Dina Ting, chef för Global Index Portfolio Management, och Lorenzo Crosato, ETF-portföljförvaltare, som har mer än tre decenniers kombinerad erfarenhet inom kapitalförvaltningsbranschen och dokumenterad meritlista inom hantering av ETF-strategier. Matt Harrison, chef för Amerika (ex USA), Europa och Storbritannien, tillade: ”Franklin Templeton är dedikerade till att bygga ut sitt ETF-utbud för att ge investerare en mängd olika verktyg för att uppnå sina investeringsmål. Lanseringen av Franklin US Mega Cap 100 UCITSETF exemplifierar detta engagemang. Denna nya ETF erbjuder inte bara attraktiv avkastningspotential utan fungerar också som ett strategiskt verktyg för investerare att övervikta de största tillväxtföretagen på den amerikanska marknaden.”
Rafaelle Lennox, chef för UCITSETF-produktstrategi, Franklin Templeton, påpekade: ”Den amerikanska aktiemarknaden är fortfarande ett kraftpaket inom globala investeringar, driven av kontinuerlig innovation och stark vinsttillväxt. Genom att fokusera på de 100 ledande företagen sett till börsvärde kommer denna exponering att anpassas och utvecklas för att representera den underliggande amerikanska aktiemarknaden allt eftersom den förändras över tid.”
Franklin Templetons globala ETF-plattform gör det möjligt för investerare att uppnå sina önskade investeringsresultat genom en rad indexerade och aktiva ETFer. Med stöd av styrkan och resurserna hos en av världens största kapitalförvaltare har den globala ETF-plattformen cirka 38 miljarder dollar i förvaltat kapital globalt per den 30 april 2025.
De flesta av oss har någon gång suckat över att de traditionella fonder som vi ville köpa blev så pass mycket dyrare än förväntat. De flesta som valt att investera i fonder är förvisso långsiktiga, och har inte för avsikt att daytrada med traditionella fonder. Oavsett detta kan det bli betydligt dyrare än tänkt om det tar lång tid att köpa traditionella fonder.
Ärligt talat så har nog inte ens finansproffs fullständig koll på vad de får för kurs när de köper fondandelar. Undantaget torde vara de som arbetar med just fondhandel, något som är en hel vetenskap. Visste du till exempel att traditionella fonder inte har köp- eller säljkurser som du har på en vanlig aktie?
Istället är det något som heter NAV-kursen som styr priset som du får betala för din fond. Det är det sammanlagda värdet på allt vad fonden äger, minus avgifterna, vilket sedan delas med antalet andelar. Kalla det för fondens substansvärde i brist på bättre, men det är en bra beskrivning. Nu blir det emellertid komplicerat eftersom olika fondbolag räknar fram sitt NAV-värde vid olika tillfällen.
Nästa ord som vi måste lära oss är brytttid, vilket utgör den sista tidpunkten på dagen som det går att lägga en order. Bryttiden skall framgå av fondens informationsblad. Är bryttiden 10,00 är det en större chans att det pris du får betala överensstämmer med NAV-värdet än om bryttiden är klockan 16,00. Så är det i alla fall i teorin. Vad händer om du väljer att köpa en fond som investerar i amerikanska aktier? Vad händer när du köper en fond som investerar i Sydkorea? Ja Du förstår själv, att handla med traditionella fonder är en hel vetenskap.
Handelsdagen är den delen av dagen som är före bryttiden. Lägger du en säljorder efter bryttiden räknas nästföljande dag som handelsdag, givet att det är en dag då det sker handel.
Skulle du vilja sälja en fond för att köpa en annan fond kan du behöva räkna med att det tar några dagar. Det kan dröja flera dagar innan försäljningen är bokförd och du har pengarna på ditt konto. Särskilt lång tid tar det om det är ett utländskt fondbolag.
Förvaltningsavgiften dras dagligen
När vi skrev om NAV-värdet skrev vi att det var värdet på alla fondens innehav, minus avgifterna. Alla fonder tar varje dag ut 1/365-del av sin förvaltningsavgift. Om vi antar att denna är på en procent, blir det en daglig kostnad på 2,74 kronor för ett innehav om 100 000 kronor.
Det finns emellertid att alternativ, ETFer, eller börshandlade fonder. Med hjälp av dessa är du bara begränsad till börsens öppettider. Du köper dina andelar på börsen, genom din vanliga mäklare eller bank, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza. I vissa fall tillkommer en växlingsavgift. Detta då utbudet av börshandlade fonder på den svenska börsen är ganska lågt. I Tyskland finns Xetra, Europas största marknadsplats för ETFer. I och med att denna börs finns i Tyskland sker handeln i euro.
BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF USD (BJLA ETF) med ISIN LU2533811084, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF USD är den billigaste ETF som följer ECPI Global ESG Medical Tech-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF USD är en mycket liten ETF med tillgångar på 1 miljon euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 januari 2023 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.