Följ oss

Nyheter

En ETF att titta på inför Brexit

Publicerad

den

en enorm press under året. Denna börshandlade fond har emellertid börjat stabilisera sig under den senaste månaden. Är FXB en ETF att titta på inför Brexit?

En ETF att titta på inför Brexit. Ett av vårens stora samtalsämnen har varit Storbritanniens eventuella utträde ur EU eller inte. Detta är känt som ”Brexit”, och har varit den bidragande orsaken till att CurrencyShares British Pound Sterling Trust (NYSEArca: FXB) varit utsatt för en enorm press under året. Denna börshandlade fond har emellertid börjat stabilisera sig under den senaste månaden. Är FXB en ETF att titta på inför Brexit?

Att investera på valutamarknaden är ett sätt för placerare att diversifiera och hedga sin portfölj, vilket minskar risken samtidigt som det ger dem en potential till värdeökning. De placerare som köper aktier i USA eller i Kanada tar på sig valutarisker. Om den utländska valutan försvagas jämfört med den svenska kronan kommer värdet på de utländska investeringarna också att sjunka i värde när omvandlas tillbaka till svenska kronor.

De flesta, om inte alla problem som FXB har haft under våren kan hänföras till farhågorna om att Storbritannien skulle kunna välja att lämna EU när en folkomröstning i frågan hålls i slutet av juni. När det är en månad kvar till folkomröstningen har spekulationerna intensifierats om hur hårt pundet kommer att straffas om Storbritannien lämnar EU.

Om Storbritannien lämnar EU, är det troligt att pundet försvagas betydligt direkt efter folkomröstningen. Om folkomröstningen kommer fram till att britterna vill lämna EU kommer det sannolikt att leda till att Storbritannien kommer att påbörja processen med att avsluta sitt medlemskap. Den direkta effekten av detta kommer att bli att såväl utländska och som inhemska investerare kommer att börja avveckla sina brittiska tillgångar och flytta dem till euro, US-dollar, eller andra valutor.

Tidigare i år noterade FXB en all-time-low när spekulationerna intensifierades om att Storbritanniens utträde ur EU var en reell möjlighet. Valutahandlare världen över är överens om att en sådan händelse skulle drabba det brittiska pundet hårt.

Kreditvärderingsinstitutet Moodys har varnat för att det kan komma att nedgradera Storbritanniens kreditvärdighet om landet lämnar den europeiska unionen. Många av de stora välkända fondförvaltarna håller med och bekräftar att de är av åsikten att pundet och brittiska aktier kan lida till följd av en ”Brexit.”

BOE, Bank of England, beslutade nyligen i ett enhälligt beslut att lämna styrräntan oförändrad, men samtidigt meddelades att landets centralbank sänker sin tillväxtprognos för det andra kvartalet. Den senaste inflationsrapporten visade också att den ekonomiska tillväxten skulle öka under andra halvåret 2016. BOE mål är en inflation på 0,9 procent för året vilket ger Bank of England gott om utrymme att stimulera ekonomin.

Ekonomiska data från Storbritannien har varit ganska mjuk under senare tid, vilket skulle kunna leda till ytterligare penningpolitiska åtgärder från BOE. Detta i kombination med rädsla för Brexit tyder på att risken för det brittiska pundet ligger på nedsidan. Skulle det emellertid visa sig att folkomröstningen visar att britterna vill stanna i EU då är FXB en ETF att titta på inför Brexit.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.