Trots hotande hot mot den globala handeln är tillväxtmarknadsaktier en viktig del av diversifierade aktieportföljer. Emerging markets är en mångsidig grupp som står för cirka 28,8% av den reala världs-BNP (mätt i 2005 amerikanska dollar) per den 12 november 2018 enligt FactSet. Den jämförbara siffran för amerikansk produktion är 25,4%. Den årliga tillväxten i real BNP var 5,1% för tillväxtländerna och 3,0% för USA. Extrapolering av dessa siffror 20 år i framtiden skulle öka andelen globalt BNP från tillväxtländerna till cirka 42%, medan USA skulle stanna kvar på ungefär 25%. Detta talar för tillväxtmarknadsaktier.
Tillväxtmarknadsaktier utgör endast cirka 10% av den globala marknadsvärdet
Trots deras ekonomiska fotavtryck utgör tillväxtmarknadsaktier endast cirka 10% av den globala marknadsvärdet medan amerikanska aktier svarar för cirka 54%. Med detta sagt är USA:s marknadsvärde fullt ut representerat i riktmärkesindex, medan tillväxtmarknadsaktier inte är det. Inkluderingen av tillväxtmarknadsaktier begränsas av utländska äganderätt och brist på fullständig tillgång. Kina är det viktigaste fallet, men indexleverantörer flyttar i allmänhet mot införandet av lokalt noterade kinesiska aktier över tiden eftersom utländsk tillgång öppnas. Till följd av detta kommer tillgänglig kapitalmarknad att öka, öka diversifieringen och expandera den globala investeringsmöjligheten. Amerikanska investerare som ignorerar denna trend kommer implicit att acceptera större drift från den globala investeringsmöjligheten över tiden.
Utöver att vara en växande andel av de investerade möjligheterna, kan tillväxtaktier erbjuda övertygande tillväxt och värde. Som framgår av Figur 1, jämfört med amerikanska aktier, erbjuder tillväxtmarknadslagren högre resultatutveckling och utdelning, kombinerat med lägre värderingsförhållanden.
För USD-investerare kan värdet också vara närvarande i emerging marketsvalutor. På lång sikt är den växande ekonomiska betydelsen av tillväxtmarknadsländer vara förenlig med potentiell valuta appreciering. Likväl svarar valutamarknadsaktörerna på kortfristiga risker precis som de gör på andra marknader. Den senaste valutasvagheten förringade avkastningen på S & P Emerging BMI (USD) jämfört med samma index säkrat till USD (se bild 2).
Visst är det osäkerheter i emerging market-aktier, inklusive politisk risk, marknadsrisk och valutarisk. Att ha sådana faror kan dock vara kostnaden för att tjäna en långsiktig avkastningspremie. Med hänsyn till den växande globala investeringsmöjligheten och de attraktiva marknadernas relativa attraktivitet, vad gäller tillväxtpotential och värdering, föreslås att amerikanska marknadsaktörer som söker exponering för riskkapitalet skulle kunna missgynnas om de underfördelas till tillväxtmarknadsaktier.
Amundi Stoxx Europe Defense UCITSETFAcc (EDFS ETF) med ISIN LU3038520774, syftar till att följa STOXX Europe Total Market Defense Capped-indexet. STOXX Europe Total Market Defense Capped-indexet följer utvecklingen för europeiska företag som är verksamma inom militär- eller försvarsindustrin.
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,35 % per år. Amundi Stoxx Europe Defense UCITSETFAccär den enda ETFen som följer STOXX Europe Total Market Defense Capped-indexet. ETFen replikerar utvecklingen för det underliggande indexet genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Den börshandlade fonden lanserades den 12 maj 2025 och har sitt säte i Luxemburg.
Investeringsmål
Amundi Stoxx Europe Defense UCITSETFAccsträvar efter att så nära som möjligt, oavsett om trenden är stigande eller fallande, replikera resultatet för Stoxx Europe Total Market Defense Capped Index (indexet), och att minimera spårningsfelet mellan delfondens substansvärde och indexets resultat.
Den förväntade nivån av spårningsfelet, under normala marknadsförhållanden, anges i delfondens prospekt. För mer information, se fondens prospekt eller KID.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Franklin Templeton tillkännager lanseringen av sin nya Franklin US Treasury 0-1 Year UCITSETF. Denna indexbaserade ETF är utformad för att ge investerare exponering mot kortfristiga amerikanska statsobligationer, vilka representerar den största och mest etablerade marknaden för statsobligationer globalt och kombinerar konkurrenskraftig avkastning med en investeringsprofil med lägre risk. Detta erbjudande är ytterligare ett tillägg till Franklin Templeton ETF-sortimentet och bringar det totala antalet räntebärande ETFer upp till åtta.
Franklin US Treasury 0-1 Year UCITSETF kommer att noteras på Deutsche Börse Xetra den 2 juli och Euronext Paris, Borsa Italiana och Cboe Europe i Nederländerna den 3 juli. Den kommer att registreras för distribution i Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland (hemvistland), Italien, Luxemburg, Nederländerna, Spanien och Sverige.
Den börshandlade fonden följer Bloomberg US Short Treasury Index som består av cirka 100 värdepapper och inkluderar amerikanska statsobligationer, obligationer och växlar med löptider mellan en månad och ett år. Det erbjuder en lösning med räntebärande medel som kan vara kärnan i investerares obligationsportföljer eller en satellitallokering för investerare som söker inkomst och relativt lägre risk jämfört med den bredare obligationsmarknaden.
Den nya ETFen kommer att förvaltas av Albert Chan, William W. Chong och Jesse Hurwitz, som är ledande portföljförvaltare på Franklin Templeton Fixed Income4 och som har mer än fyra decenniers kombinerad erfarenhet inom kapitalförvaltningsbranschen och dokumenterad meritlista inom hantering av ETF-strategier.
Caroline Baron, chef för EMEA ETF Distribution, kommenterade: ”Franklin US Treasury 0-1 Year UCITSETF är utformad för att ge enkel och effektiv tillgång till den amerikanska statsobligationsmarknaden. Genom att fokusera på kortfristiga värdepapper strävar vi efter att leverera ett investeringsalternativ med lägre risk och attraktiv avkastningspotential.”
Matthew Harrison, chef för Americas (ex-USA), Europe & UK, tillade: ”Eftersom vi strävar efter att bredda investerarnas valmöjligheter med utökningen av vårt erbjudande, är denna nya indexerade ETF en utmärkt byggsten för både institutionella och privatkunder som vill dämpa sina portföljer under volatila marknader.”
Franklin Templetons globala ETF-plattform gör det möjligt för investerare att uppnå sina önskade resultat genom en rad indexerade och aktiva ETFer. Med stöd av styrkan och resurserna hos en av världens största kapitalförvaltare har den globala ETF-plattformen cirka 42 miljarder dollar i förvaltat kapital globalt per den 31 maj 2025.
AXA IM MSCI Emerging Markets Equity PAB UCITSETF USD Acc (AIQT ETF) med ISIN IE000GLIXPP3, försöker följa MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned-index. MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned-index spårar aktier från tillväxtmarknadsländer. Indexet syftar till att ge större vikt till företag som gynnas av omställningen till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Emerging Markets.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,24 % p.a. AXA IM MSCI Emerging Markets Equity PAB UCITSETF USD Acc är den största ETF som följer MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras
AXA IM MSCI Emerging Markets Equity PAB UCITSETF USD Acc är en liten ETF med 28 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 15 juli 2024 och har sin hemvist i Irland
Fondens mål
Att försöka förse investerare med resultatet av MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned Index (indexet), minus fondens avgifter och utgifter, samtidigt som man strävar efter att minimera tracking error mellan fondens substansvärde och index.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.