Efter att ha fortsatt med att studsa runt så avslutade oljepriset veckan med en något lägre volatilitet än vad det hade i förra måndagen. Priset på WTI stannade på 46 USD per fat i fredags och Brent håller sig fortfarande på ”rätt sida” 50 USD per fat. Utöver utbud och efterfrågan samt fundamenta på oljemarknaderna är centralbankernas policy en annan viktig faktor som styr prissättningen på denna energiråvara. Den europeiska centralbanken, ECB, har sagt att den anser att det kanske behövs ytterligare penningpolitisk stimulans för att sätta fart på den stagnerande europeiska ekonomin. Detta uttalande ledde till att oljepriset steg. Aktörerna på oljemarknaderna väntar emellertid på ett viktigare tillkännagivande, om den amerikanska centralbanken FED kommer att höja den amerikanska referensräntan. Under sommaren har vi sett en del händelser som lett till oro på aktiemarknaderna världen över, till exempel den grekiska skuldkriser, GREXIT, och en härdsmälta på den kinesiska aktiemarknaden vilket har tonat ned sannolikheten för en räntehöjning i USA. Det här är varför oljepriset kommer att fortsätta falla
Oro på de amerikanska börserna
Den allmänna ekonomiska oron har börjat nå de amerikanska börserna. Den 4 september publicerade den amerikanska regeringen data för augusti månad som visar att den amerikanska ekonomin endast adderat 173 000 nya arbetstillfällen, en siffra som var långt under förväntningarna. Det är för tidigt att uttala sig om detta är en avmattning av den amerikanska konjunkturen, något som är av ondo för oljepriset. Denna statistik kan emellertid komma att leda till att FED avvaktar med att höja räntan, vilket i sin tur kan komma att leda till högre priser på både Brent och WTI.
Ännu värre i Kanada
I Kanada ser vi att allt fler av de kanadensiska oljesandsprojekten har avbrutits som en följd av de låga oljepriserna. Det är emellertid viktigt att notera att flera projekt lades ned eller var på gång att läggas ned redan innan den senaste stora nedgången i oljepriset. Kostnaderna för att stänga ned dessa projekt är höga, och flera operatörer väljer att fortsätta med sin produktion då det faktiskt är billigare att förlora pengar på produktionen på kort sikt än att ta en stor kostnad för att stänga ned dem. Produktionen från dessa projekt kommer att nå marknaden senaste 2017, vilket kommer att addera ytterligare en halv miljon fat per dag till utbudet. Redan i dag ser vi hur den kanadensiska oljan handlas med en rabatt mot den amerikanska oljan WTI, en rabatt som periodvis ligger så pass hög som 15 USD per fat.
Detta betyder att medan den amerikanska oljan WTI föll under 40 USD per fat så handlades West Canada Select till 20 USD per fat. Efter den senaste återhämtningen ligger ett fat WCS på 30 USD per fat. Break even för många av de kanadensiska oljesandsprojekten ligger på cirka 80 USD per fat. Skillnaden mot skiffergas/skifferoljeprojekten världen över är att den kanadensiska oljesanden kan leverera energi i årtionden framöver när det går att räkna hem projekten ekonomiskt. Tyvärr finns det få tecken som tyder på att vi kommer att få se en uppgång i oljepriserna inom en snar framtid varför oljesandsprojekten kommer att få se en besvärlig kursutveckling framöver. Till och med BP har nedgraderats av Bank of America som sätter underperform på aktien och varnar för att detta oljebolag kommer att få svårt att uppfylla sin utdelningspolicy.
Kommer exportförbudet tas bort?
EIA släppte under förra veckan en rapport som visade att det kommer att få en låg effekt på de amerikanska bensinpriserna om USAs regering upphäver förbudet mot råoljeexport. Faktum är att studien visar att bensinpriserna kan komma att sjunka då de raffinerade produkternas pris styrs alltmer av priset på Brent än av WTI-priset. Det betyder att om exportförbudet av WTI upphör kommer det att finnas allt mer olja på den globala marknaden, något som i sin tur skulle pressa ned priset på Brent ytterligare. EIAs studie visar att om exportförbudet tas bort kan det komma att leda till att raffineringsindustrin förlorar 22 miljarder dollar per år.
Hittills många medlemmar av kongressen har varit ovilliga att ta ställning för eller emot exportförbudet eftersom det ställer borrföretagen mot raffineringsindustrin som båda är starka politiska aktörer. Då det enligt rapporten inte kommer att bli fråga om stigande oljepriser är det sannolikt att oljeindustrin kan få en del allierade i sina försöka att få exportförbudet hävt. Det finns emellertid ett stort problem, det amerikanska presidentvalet 2016 vilket kan göra det svårt att få till stånd en ändring i den amerikanska energilagstiftningen. Det kan komma att skjutas på framtiden.
Saudiarabien för diskussioner med USA
Saudiarabiens kung Salman anlände till Washington den 4 september för att möta USAs president Barack Obama. De två statscheferna kommer att diskutera kärnvapenfrågan i Iran, en uppgörelse som den saudiska kungen starkt motsatte sig initialt men som han sedan började acceptera efter en rad löften från USA. Om de två statscheferna kan enas om detta kommer de sedan att tala om konflikterna i Syrien och i Jemen. Det finns emellertid små eller kanske rentav inga utsikter att så pass komplicerade konflikter kommer att kunna få en lösning inom en snar framtid så kung Salmans resa bör betraktas som ett sätt att bygga förtroende mellan de två länderna. Saudiarabien har historiskt sett varit en stark allianspartner till USA, men det har skapats en del misstro länderna emellan sedan USA tinade upp relationerna till Iran.
Ett oljeutsläpp stängt en del av Mississippifloden efter det att två bogserbåtar kolliderade i slutet av förra veckan. En av båtarna transporterade slamolja som nu läckt ut i floden, och en av de brustna tankarna hade en last på 250 000 liter. Kustbevakningen arbetar med båtens ägare – Inland Marine Services – för att fastställa omfattningen av skadorna.
Ryssland träffar Venezuela i Kina
Även andra statschefer är oroade över det låga oljepriset. Rysslands president Vladimir Putin träffade Venezuelas president Nicolas Maduro i Kina förra veckan och diskuterade olika sätt att stabilisera oljepriset. De två statschefer kom överens om att ta tag i frågan om de låga oljepriserna, men de har ännu inte meddelat omvärlden mer än så. Vi anser att deras deltagande är att betrakta som mycket hoppfullt då ingen av dessa länder har kapacitet att minska sin oljeproduktion eftersom de låga oljepriserna gjort att dessa två länder står inför en ekonomisk och finansiell kris.
Tidigare i veckan steg emellertid oljepriserna på nyheten om att Ryssland sagt sig villigt att förhandla om samordnade åtgärder. Franska EDF meddelade sedan ytterligare förseningar vid sin reaktor Flamanville, Frankrikes första kärnreaktor i mer än 15 år. Reaktorn var tänkt att vara klar 2012 till en kostnad av 3,3 miljarder euro. Ett antal förseningar har gjort att startdatumet nu flyttats fram till slutet av 2018 och att kostnaderna kommer att närma sig elva miljarder euro. Förseningarna är ett välbekant problem med den nya generationen av kärnreaktorer, precis som de var med de tidigare modellerna. Kärnkraftsbyggen är komplext och förseningar är vanliga samtidigt som kostnadsöverskridanden har plågat industrin, och varje bakslag skadar teknikens konkurrenskraft. När industriländerna byggde sina första kärnkraftsanläggningar på 1960. 1970- och 1980-talet fanns få andra alternativ. I dag konkurrerar de med billig naturgas och förnyelsebar energi vilket gör att det inte finns utrymme för misstag och förseningar.
As April winds down, markets remain on edge, with escalating tariffs and renewed trade tensions keeping volatility in focus. In this summary of our full-length newsletter, we spotlight gold and gold equities, both of which have surged to record levels. We also take a step back from the day-to-day noise in crypto to explore the broader shifts in the regulatory landscape in our latest Whitepaper and present Celestia in detail. Finally, we assess how Moat indexes have held up and evolved amid the turbulence.
Gold & Gold mining equities tend to shine during stress periods
Source: VanEck, World Gold Council.
Gold has attracted renewed interest from investors amid concerns about inflation, currency volatility, and overall market uncertainty. Gold mining companies have recently reported improved profit margins and cash generation, with some initiating share buybacks and maintaining relatively strong balance sheets. Despite these developments, many continue to trade below their historical valuation averages.
While historical trends indicate that gold and gold mining equities have outperformed during certain periods of market stress, these patterns may not repeat under different economic conditions. Performance can be influenced by a range of factors including interest rates, central bank policy, geopolitical developments, and investor sentiment.
⚖️ Whitepaper Highlights: How New Crypto Regulations May Shape the Future
Cryptocurrencies are entering a new era. With the re-election of Donald Trump and the implementation of the European Union’s Markets in Crypto-Assets (MiCA) regulation, digital assets are moving into a landscape defined not just by innovation, but also by regulatory clarity.
MiCA’s structured and transparent approach aims to promote legitimacy, safeguard investors, and enhance trust in digital asset markets across Europe. It could also serve as a blueprint for other jurisdictions looking to regulate crypto effectively.
Most blockchains, like Ethereum or Bitcoin, are monolithic which means they perform all major functions (consensus, data availability, and execution) on a single layer. This design ensures security but according to new modular networks, limits scalability and flexibility.
The modular blockchain thesis, which Celestia is leading, proposes separation of layers and respective responsibilities in the network.
Note: This article in not accessible to our UK readers.
🌊 Riding the Gold Wave
Chasing the Vein: Fund Flows into Gold Miners
Source: Mining.com. Data as of 21 March 2025. Note: Data covers 493 funds with combined assets under management of $62 billion.
U.S. equity markets experienced significant declines during the month of March. Meanwhile, spot gold price recorded new all-time highs, surpassing the $3,000 per ounce mark on 14 March and closing at a record price of $3123.57 on March 31, a 9.30% ($265.73) monthly gain. As of 31 March, gold prices have risen by 93.61% over the past five years (1). Investors should keep in mind that past performance is not representative of future results.
The gold miners, as represented by the NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR), outperformed significantly, up 15.51% during March (2). This gain reflects both their operational leverage to rising gold prices and market perceptions of relative value. However, gold miners can also be subject to heightened volatility, operational risks, and sensitivity to commodity price swings.
While gold and gold equities may serve as diversifiers in a portfolio due to their historically low correlations with many asset classes, investors should remain mindful of the inherent risks, including price volatility, currency movements, and shifts in investor sentiment that can lead to rapid reversals in performance.
Market turbulence in March weighed on stocks. The Moat Index was not immune to the market turmoil, as it declined along with the broad U.S. equity market ending the month lower. However, the Moat Index showed resilience relative to the S&P 500—thanks in part to defensive sector resilience and underweight exposure to mega-caps.
At the same time, the SMID Moat Index lagged small and mid-caps in March. Smaller U.S. stocks were also impacted by global trade tensions and economic growth concerns with the broad small- and mid-cap benchmarks falling during the month. However, year-to-date, the SMID Moat Index remains ahead of the broader small- and mid-cap markets.
(1) Source: World Gold Council, ICE Data Services, FactSet Research Systems Inc.
(2) Source: Financial Times.
IMPORTANT INFORMATION
This is marketing communication. Please refer to the prospectus of the UCITS and to the KID/KIID before making any final investment decisions. These documents are available in English and the KIDs/KIIDs in local languages and can be obtained free of charge at www.vaneck.com, from VanEck Asset Management B.V. (the “Management Company”) or, where applicable, from the relevant appointed facility agent for your country.
For investors in Switzerland: VanEck Switzerland AG, with registered office in Genferstrasse 21, 8002 Zurich, Switzerland, has been appointed as distributor of VanEck´s products in Switzerland by the Management Company. A copy of the latest prospectus, the Articles, the Key Information Document, the annual report and semi-annual report can be found on our website www.vaneck.com or can be obtained free of charge from the representative in Switzerland: Zeidler Regulatory Services (Switzerland) AG, Neudtadtgasse 1a, 8400 Winterthur, Switzerland. Swiss paying agent: Helvetische Bank AG, Seefeldstrasse 215, CH-8008 Zürich.
For investors in the UK: This is a marketing communication targeted to FCA regulated financial intermediaries. Retail clients should not rely on any of the information provided and should seek assistance from a financial intermediary for all investment guidance and advice. VanEck Securities UK Limited (FRN: 1002854) is an Appointed Representative of Sturgeon Ventures LLP (FRN: 452811), which is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (FCA) in the UK, to distribute VanEck´s products to FCA regulated firms such as financial intermediaries and Wealth Managers.
This information originates from VanEck (Europe) GmbH, which is authorized as an EEA investment firm under MiFID under the Markets in Financial Instruments Directive (“MiFiD). VanEck (Europe) GmbH has its registered address at Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Germany, and has been appointed as distributor of VanEck products in Europe by the Management Company. The Management Company is incorporated under Dutch law and registered with the Dutch Authority for the Financial Markets (AFM).
This material is only intended for general and preliminary information and shall not be construed as investment, legal or tax advice. VanEck (Europe) GmbH and its associated and affiliated companies (together “VanEck”) assume no liability with regards to any investment, divestment or retention decision on the basis of this information. The views and opinions expressed are those of the author(s) but not necessarily those of VanEck. Opinions are current as of the publication date and are subject to change with market conditions. Information provided by third party sources is believed to be reliable and have not been independently verified for accuracy or completeness and cannot be guaranteed.
Morningstar® Wide Moat Focus IndexSM, Morningstar® US Sustainability Moat Focus Index, Morningstar® US Small-Mid Cap Moat Focus IndexSM, and Morningstar® Global Wide Moat Focus IndexSM are trademarks or service marks of Morningstar, Inc. and have been licensed for use for certain purposes by VanEck. VanEck’s ETFs are not sponsored, endorsed, sold or promoted by Morningstar, and Morningstar makes no representation regarding the advisability of investing in the ETFs. Morningstar bears no liability with respect to the ETFs or any securities.
Effective December 15, 2023, the carbon risk rating screen was removed from the Morningstar® US Sustainability Moat Focus Index. Effective December 17, 2021, the Morningstar® Wide Moat Focus IndexTM was replaced with the Morningstar® US Sustainability Moat Focus Index. Effective June 20, 2016, Morningstar implemented several changes to the Morningstar® Wide Moat Focus Index construction rules. Among other changes, the index increased its constituent count from 20 stocks to at least 40 stocks and modified its rebalance and reconstitution methodology. These changes may result in more diversified exposure, lower turnover, and longer holding periods for index constituents than under the rules in effect prior to that date.
NYSE Arca Gold Miners Index is a service mark of ICE Data Indices, LLC or its affiliates (“ICE Data”) and has been licensed for use by VanEck UCITSETF plc (the “Fund”) in connection with the ETF. Neither the Fund nor the ETF is sponsored, endorsed, sold or promoted by ICE Data. ICE Data makes no representations or warranties regarding the Fund or the ETF or the ability of the NYSE Arca Gold Miners Index to track general stock market performance. ICE DATA MAKES NO EXPRESS OR IMPLIED WARRANTIES, AND HEREBY EXPRESSLY DISCLAIMS ALL WARRANTIES OF MERCHANTABILITY OR FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE WITH RESPECT TO THE NYSE ARCA GOLD MINERS INDEX OR ANY DATA INCLUDED THEREIN. IN NO EVENT SHALL ICE DATA HAVE ANY LIABILITY FOR ANY SPECIAL, PUNITIVE, INDIRECT, OR CONSEQUENTIAL DAMAGES (INCLUDING LOST PROFITS), EVEN IF NOTIFIED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGES. ICE Data Indices, LLC and its affiliates (“ICE Data”) indices and related information, the name “ICE Data”, and related trademarks, are intellectual property licensed from ICE Data, and may not be copied, used, or distributed without ICE Data’s prior written approval. The Fund has not been passed on as to its legality or suitability, and is not regulated, issued, endorsed’ sold, guaranteed, or promoted by ICE Data.
It is not possible to invest directly in an index.
Investing is subject to risk, including the possible loss of principal. Investors must buy and sell units of the UCITS on the secondary market via an intermediary (e.g. a broker) and cannot usually be sold directly back to the UCITS. Brokerage fees may incur. The buying price may exceed, or the selling price may be lower than the current net asset value. The indicative net asset value (iNAV) of the UCITS is available on Bloomberg. The Management Company may terminate the marketing of the UCITS in one or more jurisdictions. The summary of the investor rights is available in English at: complaints-procedure.pdf (vaneck.com). For any unfamiliar technical terms, please refer to ETF Glossary | VanEck.
No part of this material may be reproduced in any form, or referred to in any other publication, without express written permission of VanEck.
BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado (BBVAE ETF) med ISIN ES0105321030, strävar efter att spåra EURO STOXX® 50-index. EURO STOXX® 50-indexet följer de 50 största företagen i euroområdet.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. ETFen replikerar resultatet av det underliggande indexet genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado har tillgångar på 133 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 3 oktober 2006 och har sin hemvist i Spanien.
Beskrivning BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado
Med BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado deltar investerare i ökningen av värdet på aktierna i de 50 största konglomeraten i euroområdet (euroområdet). Euro Stoxx 50-indexet inkluderar aktier från 8 länder i euroområdet: Belgien, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Nederländerna och Spanien.
Explore Dogecoin’s impact on crypto, turning internet memes into cultural and financial assets.
𝕋𝕚𝕞𝕖 ℂ𝕠𝕕𝕖𝕤:
00:00 – Intro
00:27 – Where do Memes come from?
03:13 – What are some of the first Memes you remember?
10:28 – Do these things have value?
14:04 – The different types of cryptocurrencies
17:20 – How did Dogecoin start?
24:26 – What is some of the utility?
28:36 – How does it fit into the portfolio?
30:38 – Final thoughts
Research Newsletter
Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com
Disclaimer
The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.