Följ oss

Nyheter

Dessa ETFer sålde Nordnets kunder under det första halvåret 2021

Publicerad

den

Notera att Nordnets kunder under halvåret nettosålde dessa ETFer, vilket kan betyda att det funnits börshandlade fonder under denna period som både köpts och sålt vilket gör att nettot tar ut varandra och inte syns i tabellen

Vi har nu stängt böckerna för det första kvartalet 2021. Vi har av Nordnet fått en sammanställning på de börshandlade fonder som Nordnets kunder sålde under halvåret under det första sex månaderna under 2021. Notera att Nordnets kunder under halvåret nettosålde dessa ETFer, vilket kan betyda att det funnits börshandlade fonder under denna period som både köpts och sålt vilket gör att nettot tar ut varandra och inte syns i tabellen. Jämför även med hur det såg ut i december 2020.

Till skillnad från de börshandlade fonder som Nordnets kunder köpte ser vi här en mer blandad fördelning på vilka ETFer och emittenter vars fonder som såldes. Både XACT OBX Bull och XACT BULL 2 såldes i stor utsträckning, vilket kan tolkas på två sätt, endera att Nordnets kunder tror att börsuppgången har tagit slut, eller att de väljer att stänga ned dessa positioner när de skall njuta av sommaren.

På köpsidan fanns många börshandlade fonder som följer Nasdaq-100, och de finns även på säljsidan. Förklaringen ligger i att de ETFer som sålts, iShares Nasdaq-100 UCITS ETF EUR Hedged (Acc), Amundi Nasdaq-100 UCITS ETF – EUR (C) och Amundi NASDAQ-100 UCITS ETF – Daily Hedged EUR (C), har haft en valutahedge i Euro, medan de som köpts saknat denna valutasäkring.

Vi ser även stora försäljningar av olika obligations-ETFer. Allt från XACT Obligation (UCITS ETF) till iShares Core € Govt Bond UCITS ETF EUR (Dist) har hamnat på säljlistan under det första halvåret 2021 hos Nordnets kunder. Det kan tolkas som att Nordnets kunder säljer av dessa fonder inför en evetuell räntehöjning från den amerikanska centralbanken FED, men det kan även tolkas som att de tror på en stigande inflation. I inget av dessa fall är obligationer att föredra eftersom värdet på dessa tenderar att minska i värder i samband med stigande räntor och stigande inflation.

De enda tematiska ETFer vi ser som sålts är WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF – USD Acc och XACT Svenska Småbolag (UCITS ETF).

NamnISIN
iShares Edge MSCI World Minimum Volatility UCITS ETF USD (Acc)IE00B8FHGS14
XACT OBX BullSE0009723034
iShares Nasdaq-100 UCITS ETF EUR Hedged (Acc)IE00BYVQ9F29
XACT BULL 2SE0003051010
Vanguard Global Value Factor UCITS ETFIE00BYYR0B57
WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF – USD AccIE00BJGWQN72
DnB NOR OBXNO0010257801
XACT Svenska Småbolag (UCITS ETF)SE0007491261
iShares MSCI USA ESG Screened UCITS ETF USD (Dist)IE00BFNM3H51
XACT Obligation (UCITS ETF)SE0007491287
Xtrackers II Eurozone Government Bond 25+ UCITS ETF 1CLU0290357846
iShares € Govt Bond 15-30yr UCITS ETF EUR (Dist)IE00B1FZS913
AMUNDI ETF LEVERAGED MSCI USA DAILY UCITS ETFFR0010755611
iShares J.P. Morgan $ EM Bond UCITS ETF USD (Dist)IE00B2NPKV68
iShares $ Treasury Bond 0-1yr UCITS ETF USD (Dist)IE00BGR7L912
iShares MSCI Japan EUR Hedged UCITS ETF (Acc)IE00B42Z5J44
iShares Fallen Angels High Yield Corp Bond UCITS ETF EUR Hedged (Dist)IE00BF3N7219
Amundi Nasdaq-100 UCITS ETF – EUR (C)LU1681038243
Xtrackers MSCI World Utilities UCITS ETF 1CIE00BM67HQ30
UBS ETF (LU) MSCI EMU Socially Responsible UCITS ETF (EUR) A-disLU0629460675
iShares Edge MSCI Europe Minimum Volatility UCITS ETF EUR (Acc)IE00B86MWN23
Xtrackers MSCI Russia Capped Swap UCITS ETF 1CLU0322252502
iShares $ Ultrashort Bond UCITS ETF USD (Dist)IE00BCRY6227
iShares Core € Govt Bond UCITS ETF EUR (Dist)IE00B4WXJJ64
Amundi NASDAQ-100 UCITS ETF – Daily Hedged EUR (C)LU1681038599

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

En av världens största ETFer ordnar om sina innehav i Apple och Nvidia

Publicerad

den

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. De senaste veckorna har det skett stora rörelser på finansmarknaderna, vilket tvingar en av världens största ETFer att omorganisera sin portfölj.

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. De senaste veckorna har det skett stora rörelser på finansmarknaderna, vilket tvingar en av världens största ETFer att omorganisera sin portfölj.

Apples aktier steg med mer än 10% efter presentationen av sin plattform för artificiell intelligens. Detta ledde till att teknikföretaget blev, återigen, om än tillfälligt, det största företaget på planeten, med en värdering på 3,30 biljoner USD.

Nvidia har å sin sida stigit med 170 % hittills i år och nått 3,27 miljarder USD. Därmed kunde den placera sig på tredje plats bland de mest värdefulla företagen, till och med överträffa Alphabet och Amazon.

Som ett resultat är den börshandlade fonden Technology Select Sector SPDR Fund (XLK), som följer utvecklingen för de ledande teknikföretagen på den amerikanska marknaden, på väg att balansera om sin portfölj för att följa reglerna, vilket kan påverka aktiekurserna. Följ kursen här.

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. Men snart måste Apples och Nvidias positioner bytas ut.

Flytten skulle innebära en försäljning på cirka 11,4 miljarder dollar för Apple, en total som representerar en hel dag med genomsnittlig handel, och köp på 10 miljarder dollar för Nvidia, ungefär en fjärdedel av den dagliga volymen.

Även om siffrorna bleknar i jämförelse med de två jättarnas börsvärden, är sanningen att de fortsätter att antyda ett flöde av pengar som kan ha en inverkan på priserna på deras aktier. Hur som helst kan de icke-professionella investerarnas frenesi dämpa effekterna av denna omstrukturering.

Fortsätt läsa

Nyheter

D6RE ETF investerar i gröna företagsobligationer

Publicerad

den

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) med ISIN DE000ETFL615 strävar efter att spåra iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index följer eurodenominerade gröna obligationer utgivna av europeiska företag. Tid till förfall: 1,5-10 år. Betyg: Investment Grade.

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) med ISIN DE000ETFL615 strävar efter att spåra iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index följer eurodenominerade gröna obligationer utgivna av europeiska företag. Tid till förfall: 1,5-10 år. Betyg: Investment Grade.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är den enda ETF som följer iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är en liten ETF med tillgångar på 27 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 2 augusti 2023 och har sin hemvist i Tyskland.

Investeringsmål

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel värdepappersfond som replikerar resultatet av iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select Index (prisindex). Hållbarhetskriterier beaktas vid sammansättningen av indexuniversum. Indexet består av företagsobligationer utgivna för att finansiera projekt som har en positiv inverkan på miljön.

Indexuniversum

Gröna obligationer som ingår i iBoxx EUR Green Bonds Select Index och klassificeras som sådana av Climate Bonds Initiative (CBI).

Inkluderar euro-denominerade obligationer från stora och medelstora företag baserade i euroområdet, Storbritannien, Norge, Sverige, Danmark och Schweiz

Lägsta obligationsrating på BBB-/Baa3 (Investment Grade Rating)

Handla D6RE ETF

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURD6RE

Fortsätt läsa

Nyheter

Spotlight Stock Market erbjuder handel med ETPer och godkänner första emittent samt två instrument

Publicerad

den

Spotlight Group AB meddelar att dotterbolaget Spotlight Stock Market från och med den 25 juni 2024 kommer att erbjuda handel med ETPer. Spotlight Stock Market har idag godkänt en emittent som utgivare av instrument samt två stycken olika ETPer för handel.

Spotlight Group AB meddelar att dotterbolaget Spotlight Stock Market från och med den 25 juni 2024 kommer att erbjuda handel med ETPer. Spotlight Stock Market har idag godkänt en emittent som utgivare av instrument samt två stycken olika ETPer för handel.

ETP (Exchange-Traded Products), eller börshandlade produkter, är ett samlingsnamn för olika typer av värdepapperiserade derivat som listas för handel på en marknadsplats. De första två instrumenten av denna typ som godkänts för handel är trackercertifikat på Core och HBAR (Hedera). Emittenten som ställer ut instrumenten är Valour Inc.

”Vår långsiktiga strategi är att utöka möjligheterna till handel på Spotlight Stock Market både när det gäller omfattningen av produkter som kan handlas och att underlätta för fler internationella aktörer att handla på marknadsplatsen. Under en lång tid har flera olika aktörer approcherat oss med önskan om att få notera ETPer på vår marknadsplats. När vi under föregående år handlade upp ny leverantör av handelsystem var också denna möjlighet en del av beslutet att byta från NGM till Nasdaq. Därför är vi glada över att nu ha godkänt vår första emittent och de två första instrumenten för handel”, säger Spotlight Groups koncernchef Peter Gönczi.

Fortsätt läsa

Populära