Följ oss

Nyheter

Den kritiska tippunkten för elbilsrevolutionen i USA har redan inträffat

Publicerad

den

Nyligen fann Consumer Reports att fler och fler amerikaner överväger att köpa eller leasa en elbil. Faktum är att i sin senaste undersökning sa 15 procent av de licensierade förarna som svarade att deras nästa bil skulle bli en elbil. Nu berättar Bloomberg för sina abonnenter att elbilar har passerat den kritiska tippunkten i USA och att en fjärdedel av alla nya bilar som säljs i Amerika kommer att vara elektriska år 2025, flera år tidigare än väntat.

Nyligen fann Consumer Reports att fler och fler amerikaner överväger att köpa eller leasa en elbil. Faktum är att i sin senaste undersökning sa 15 procent av de licensierade förarna som svarade att deras nästa bil skulle bli en elbil. Nu berättar Bloomberg för sina abonnenter att elbilar har passerat den kritiska tippunkten i USA och att en fjärdedel av alla nya bilar som säljs i Amerika kommer att vara elektriska år 2025, flera år tidigare än väntat.

S-kurvan

I teknikvärlden pratar man gärna om S-kurvan, en grafisk (och något mytisk) symbol som utger sig för att förutsäga när ny teknik kommer att bli mainstream. I teorin, när en ny, ny sak når 5 procent marknadspenetration, ökar acceptansen exponentiellt innan den avtar i slutet. Tänk på smartphonen. Först trodde folk att det var en modefluga, sedan måste alla ha en. Idag finns det ett fåtal hållouts som är rockiga flip-telefoner, men de är överlägset i minoriteten.

CBS News rapporterar att USA är det senaste tillskottet till en växande lista över länder där helt eldrivna bilar utgör 5 procent av försäljningen av nya fordon, en tröskel som öppnar porten till massanpassning, baserat på de senaste rönen från Bloomberg. Under de senaste 6 månaderna har USA gått förbi den vändpunkten, efter 18 andra länder. Om tidigare trender fortsätter kan en fjärdedel av nybilsförsäljningen vara elektrisk i slutet av 2025, förutspår Bloomberg.

När det gäller elbilar tycks 5 procent vara det magiska siffran där de tidiga användare får sällskap av de flesta av resten av ett lands befolkning. Bloomberg fann att scenariot hade utspelat sig i Norge efter sitt första 5 procent -kvartal 2013, med Kina som följde efter 2018 och sedan Sydkorea förra året. Kanada, Australien och Spanien är bland de andra stora bilmarknaderna som närmar sig den kritiska tippunkten i år.

Varje land som har passerat den kritiska tippunkten har ett program med federala incitament och föroreningsregler på plats. Det gäller också USA, där Vita huset förra året krävde att elbilar skulle utgöra hälften av nya bilar till 2030, inklusive hybrider. USA borde nå det målet flera år före schemat, säger Bloomberg.

Globala ansträngningar för att bli av med förbränningsmotorn har försvagat det historiskt snäva förhållandet mellan BNP-tillväxt och efterfrågan på råolja, säger Ed Morse, Citigroups globala chef för råvaruforskning, till CBS. ”Vi är ganska säkra på vår uppfattning om att Kina har nått en topp när det gäller efterfrågan på diesel, och är på topp när det gäller efterfrågan på bensin,” sa Morse till CBS MoneyWatch förra veckan, med hänvisning till Kinas höga andel av elbilar eller hybrider. Världens aptit på olja kommer att nå sin topp i slutet av decenniet, tillade han.

Alla förutsägelser är som väderprognoser – i bästa fall rådgivande. Vissa människor tror att lokala väderprognoser skulle förbättras om fönster inkluderades i meteorologernas arbetsutrymmen så att de kunde se vad som händer precis utanför.

Intresset för elbilar i USA förstärks av höga bensinpriser. Om de går ner lika snabbt som de gick upp kan efterfrågan på elbilar dämpas. Försörjningsproblem är också en utmaning för tillverkare som kämpar för att hitta tillräckligt med battericeller, datorchips och andra kritiska komponenter för att möta efterfrågan på elbilar. Återförsäljare hjälper inte till genom att lägga orimliga markeringar på bilar som är mycket efterfrågade men bristfälliga.

Amerika behöver fortfarande fler elbilsladdare för att övervinna räckviddsångesten som många förare har, och fossilbränsleindustrin använder fortfarande sina muskler för att så rädsla, osäkerhet och tvivel bland potentiella elbilsköpare. Men trots allt det verkar Amerika vara redo att omfamna elbilar och lastbilar, mycket tack vare Ford, GM och Dodge racing för att få ut batteridrivna lastbilar och stadsjeepar på marknaden – fordon som köpare av konventionella bilar och lastbilar längtar efter.

S-kurvan är inte en fysiklag som Einsteins relativitetsteori. Det är en enhet som kan antyda när en ny teknik kommer att få bred acceptans, men det finns fortfarande massor av saker som kan gå fel på vägen till EV-revolutionen. Många av er gillar inte att prata om politik, men om reaktionärerna bryter kontrollen över kongressens båda kammare i november, kan drivkraften för en ren transportpolitik på nationell nivå bli avtrubbad. Och batteritillbehör kanske inte kommer i närheten av att matcha efterfrågan så snabbt som man hoppats.

Om vändpunkten för elbilar sker så snabbt som Bloomberg tror att den kommer är i stort sett irrelevant. Momentumet byggs upp, EV-revolutionen kommer, och ingenting kommer att försena den länge.

Handla ELEC ETF

Electric Vehicle Charging Infrastructure Equity UCITS ETF (ELEC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

FFGH ETF investerar i hållbara högavkastande företagsobligationer

Publicerad

den

Fidelity Sustainable Global High Yield Bond Paris-Aligned Multifactor UCITS ETF INC-USD (FFGH ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Sub Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Fidelity Sustainable Global High Yield Bond Paris-Aligned Multifactor UCITS ETF INC-USD (FFGH ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Sub Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,35 % per år. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). ETFen är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Investeringsstrategi

Fidelity Sustainable Global High Yield Bond Paris-Aligned Multifactor UCITS ETF INC-USD är en aktivt förvaltad ETF.

ETFen investerar i högavkastande företagsobligationer utgivna av företag över hela världen. Titelurvalet baseras på hållbarhetskriterier och grundläggande egenskaper. Betyg: Sub-Investment Grade.

Investeringsmål

Delfondens investeringsmål är att anpassa sig till Parisavtalets långsiktiga mål för global uppvärmning genom att begränsa exponeringen för koldioxidutsläpp i dess portfölj och att uppnå inkomst- och kapitaltillväxt.

Handla FFGH ETF

Fidelity Sustainable Global High Yield Bond Paris-Aligned Multifactor UCITS ETF INC-USD (FFGH ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURFGHY
XETRAEURFFGH
gettexEURFFGH
London Stock ExchangeGBPFHYP
London Stock ExchangeUSDFGHY
SIX Swiss ExchangeUSDFGHY

Fortsätt läsa

Nyheter

XAD2 ETC spårar priset i silver och valutasäkras till euro

Publicerad

den

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a.. ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a. Denna ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Investeringsstrategi

Silverspotpriset är priset på silver i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XAD2 ETC

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade produkt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXAD2
gettexEURXAD2
Borsa ItalianaEURXAD2
Stuttgart Stock ExchangeEURXAD2
London Stock ExchangeEUROXA2
SIX Swiss ExchangeEURXAD2

Fortsätt läsa

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära