Följ oss

Nyheter

Den kritiska tippunkten för elbilsrevolutionen i USA har redan inträffat

Publicerad

den

Nyligen fann Consumer Reports att fler och fler amerikaner överväger att köpa eller leasa en elbil. Faktum är att i sin senaste undersökning sa 15 procent av de licensierade förarna som svarade att deras nästa bil skulle bli en elbil. Nu berättar Bloomberg för sina abonnenter att elbilar har passerat den kritiska tippunkten i USA och att en fjärdedel av alla nya bilar som säljs i Amerika kommer att vara elektriska år 2025, flera år tidigare än väntat.

Nyligen fann Consumer Reports att fler och fler amerikaner överväger att köpa eller leasa en elbil. Faktum är att i sin senaste undersökning sa 15 procent av de licensierade förarna som svarade att deras nästa bil skulle bli en elbil. Nu berättar Bloomberg för sina abonnenter att elbilar har passerat den kritiska tippunkten i USA och att en fjärdedel av alla nya bilar som säljs i Amerika kommer att vara elektriska år 2025, flera år tidigare än väntat.

S-kurvan

I teknikvärlden pratar man gärna om S-kurvan, en grafisk (och något mytisk) symbol som utger sig för att förutsäga när ny teknik kommer att bli mainstream. I teorin, när en ny, ny sak når 5 procent marknadspenetration, ökar acceptansen exponentiellt innan den avtar i slutet. Tänk på smartphonen. Först trodde folk att det var en modefluga, sedan måste alla ha en. Idag finns det ett fåtal hållouts som är rockiga flip-telefoner, men de är överlägset i minoriteten.

CBS News rapporterar att USA är det senaste tillskottet till en växande lista över länder där helt eldrivna bilar utgör 5 procent av försäljningen av nya fordon, en tröskel som öppnar porten till massanpassning, baserat på de senaste rönen från Bloomberg. Under de senaste 6 månaderna har USA gått förbi den vändpunkten, efter 18 andra länder. Om tidigare trender fortsätter kan en fjärdedel av nybilsförsäljningen vara elektrisk i slutet av 2025, förutspår Bloomberg.

När det gäller elbilar tycks 5 procent vara det magiska siffran där de tidiga användare får sällskap av de flesta av resten av ett lands befolkning. Bloomberg fann att scenariot hade utspelat sig i Norge efter sitt första 5 procent -kvartal 2013, med Kina som följde efter 2018 och sedan Sydkorea förra året. Kanada, Australien och Spanien är bland de andra stora bilmarknaderna som närmar sig den kritiska tippunkten i år.

Varje land som har passerat den kritiska tippunkten har ett program med federala incitament och föroreningsregler på plats. Det gäller också USA, där Vita huset förra året krävde att elbilar skulle utgöra hälften av nya bilar till 2030, inklusive hybrider. USA borde nå det målet flera år före schemat, säger Bloomberg.

Globala ansträngningar för att bli av med förbränningsmotorn har försvagat det historiskt snäva förhållandet mellan BNP-tillväxt och efterfrågan på råolja, säger Ed Morse, Citigroups globala chef för råvaruforskning, till CBS. ”Vi är ganska säkra på vår uppfattning om att Kina har nått en topp när det gäller efterfrågan på diesel, och är på topp när det gäller efterfrågan på bensin,” sa Morse till CBS MoneyWatch förra veckan, med hänvisning till Kinas höga andel av elbilar eller hybrider. Världens aptit på olja kommer att nå sin topp i slutet av decenniet, tillade han.

Alla förutsägelser är som väderprognoser – i bästa fall rådgivande. Vissa människor tror att lokala väderprognoser skulle förbättras om fönster inkluderades i meteorologernas arbetsutrymmen så att de kunde se vad som händer precis utanför.

Intresset för elbilar i USA förstärks av höga bensinpriser. Om de går ner lika snabbt som de gick upp kan efterfrågan på elbilar dämpas. Försörjningsproblem är också en utmaning för tillverkare som kämpar för att hitta tillräckligt med battericeller, datorchips och andra kritiska komponenter för att möta efterfrågan på elbilar. Återförsäljare hjälper inte till genom att lägga orimliga markeringar på bilar som är mycket efterfrågade men bristfälliga.

Amerika behöver fortfarande fler elbilsladdare för att övervinna räckviddsångesten som många förare har, och fossilbränsleindustrin använder fortfarande sina muskler för att så rädsla, osäkerhet och tvivel bland potentiella elbilsköpare. Men trots allt det verkar Amerika vara redo att omfamna elbilar och lastbilar, mycket tack vare Ford, GM och Dodge racing för att få ut batteridrivna lastbilar och stadsjeepar på marknaden – fordon som köpare av konventionella bilar och lastbilar längtar efter.

S-kurvan är inte en fysiklag som Einsteins relativitetsteori. Det är en enhet som kan antyda när en ny teknik kommer att få bred acceptans, men det finns fortfarande massor av saker som kan gå fel på vägen till EV-revolutionen. Många av er gillar inte att prata om politik, men om reaktionärerna bryter kontrollen över kongressens båda kammare i november, kan drivkraften för en ren transportpolitik på nationell nivå bli avtrubbad. Och batteritillbehör kanske inte kommer i närheten av att matcha efterfrågan så snabbt som man hoppats.

Om vändpunkten för elbilar sker så snabbt som Bloomberg tror att den kommer är i stort sett irrelevant. Momentumet byggs upp, EV-revolutionen kommer, och ingenting kommer att försena den länge.

Handla ELEC ETF

Electric Vehicle Charging Infrastructure Equity UCITS ETF (ELEC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

HANetf kommenterar det kommande NATO-toppmötet

Publicerad

den

Jane Edmonson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, indexleverantör för Future of Defense UCITS ETF (ASWC): Natos ledare träffas denna vecka i Washington DC för det kommande NATO-toppmötet för att fira Natos 75-årsjubileum. Toppmötet kommer i ett avgörande momentum i Natos historia.

Jane Edmonson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, indexleverantör för Future of Defense UCITS ETF (ASWC): Natos ledare träffas denna vecka i Washington DC för det kommande NATO-toppmötet för att fira Natos 75-årsjubileum. Toppmötet kommer i ett avgörande momentum i Natos historia.

Den ryska invasionen av Ukraina har gett NATO ett nytt enat fokus och beslutsamhet, vilket har satt ett slut på ”fredsutdelningen”-eran och ringer in en ny era fokuserad på militär beredskap. NATO-medlemmar, inklusive dess två nyaste medlemmar Finland och Sverige, är nu inriktade på att modernisera och utöka sina militära resurser efter år av försummelse. Det beräknas att 23 av Natos nu 32 medlemmar kommer att uppfylla eller överträffa målet på två procent av BNP i år. Tyskland spenderar mer än det har gjort sedan det kalla krigets slut. Och de länder som inte uppfyller dessa mål som Kanada och Italien kommer att kritiseras vid toppmötet.

Utöver Ryssland och Ukraina kommer toppmötet att ta upp oro för ett allt mer aggressivt Kina, ökande spänningar i Mellanöstern med Israel-Hamas-konflikten i Gaza och nytt samarbete mellan Ryssland och Nordkorea. En annan nyckelfråga är det osäkra resultatet av det amerikanska presidentvalet, eftersom USA fortfarande är Natos mäktigaste medlem.

President Biden kommer att ha den dubbla uppgiften att ena Nato till stöd för Ukraina och ena sitt eget demokratiska parti bakom sin presidentkandidatur. Ett annat politiskt budskap som Biden sannolikt kommer att sända är att NATO-medlemmar verkligen har ökat militärutgifterna på hans vakt, vilket undergräver Trumps skildring av europeiska allierade som ”frilastare”. Toppmötet äger också rum vid en tidpunkt då Europa står inför sina egna politiska frågor med extremhögerpopulism, särskilt i Frankrike och Ungern och en ny arbetarregering i Storbritannien.

Tom Bailey, forskningschef på HANetf, emittent av Future of Defense UCITS ETF (ASWC): När vi ser fram emot det kommande Nato-toppmötet, visar färsk statistik en betydande milstolpe i alliansens kollektiva försvarsåtaganden. Rekordstora 23 NATO-länder, av ett nu utökat medlemsantal på 32, är på väg att nå målet på 2 % av BNP för försvarsutgifter 2024. Denna prestation är särskilt anmärkningsvärd eftersom den representerar en nästan fyrfaldig ökning från 2021 då endast sex länder nådde detta mål.

Effekterna av den geopolitiska utvecklingen, som Rysslands invasion av Ukraina 2022, har varit djupgående. Antalet länder som uppfyller 2-procentsmålet ökade från sju år 2022 till tio år 2023. Denna trend understryker en förnyad brådska bland NATO-medlemmarna att stärka sina försvarsförmåga, med Europa och Kanada som tillsammans ökar försvarsutgifterna med 18 %, den största ökningen i årtionden.

Speciellt har Tyskland åtagit sig 71,8 miljarder euro (76,8 miljarder USD) till försvar i år, vilket markerar dess första uppnående av det tvåprocentiga målet sedan början av 1990-talet. Polen leder alliansen i försvarsutgifter på 4,12 procent av BNP, vilket signalerar ett starkt engagemang för nationell och kollektiv säkerhet.

För investerare belyser denna oöverträffade ökning av försvarsutgifterna en sektor med allt större relevans. Försvarsindustrin kommer sannolikt att uppleva tillväxt när Nato-medlemmar förbättrar sin militära kapacitet, vilket ger potentiella investeringsmöjligheter. När NATO-toppmötet utvecklas kommer detta område att vara ett område att följa noga.

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

EL4V ETF ger exponering mot långa tyska statsobligationer

Publicerad

den

Deka Deutsche Boerse EUROGOV Germany 10+ UCITS ETF (EL4V ETF) investerar i statsobligationer med fokus på Tyskland. Obligationernas löptider är mellan 10+ år. De underliggande obligationerna har AAA-rating. Detta är högsta möjliga kreditvärdighet. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka Deutsche Boerse EUROGOV Germany 10+ UCITS ETF (EL4V ETF) investerar i statsobligationer med fokus på Tyskland. Obligationernas löptider är mellan 10+ år. De underliggande obligationerna har AAA-rating. Detta är högsta möjliga kreditvärdighet. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,15 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka Deutsche Boerse EUROGOV Germany 10+ UCITS ETF är en liten ETF med tillgångar på 38 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Fondens mål är att följa utvecklingen för Deutsche Börse EUROGOV® Germany 10+ Index. Endast tyska statsobligationer med en löptid på mer än 10 år kvalificerar sig för indexet. Det maximala antalet obligationer i indexet är begränsat till 15.

Investeringsstrategi

Deka Deutsche Boerse EUROGOV Germany 10+ UCITS ETF strävar efter att spåra Deutsche Börse EUROGOV® Germany 10+-index. Deutsche Börse EUROGOV® Germany 10+-index följer tyska statsobligationer. Tid till förfall: minst 10 år. Antal beståndsdelar: max 15.

Handla EL4V ETF

Deka Deutsche Boerse EUROGOV Germany 10+ UCITS ETF (EL4V ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREL4V
Stuttgart Stock ExchangeEUREL4V
XETRAEUREL4V

Fortsätt läsa

Nyheter

Mixed Macro Messages and Bitcoin’s Ongoing Battles

Publicerad

den

Ongoing Battles This week, all eyes are on the upcoming CPI and PPI data, crucial for gauging US inflation trends. A higher-than-expected reading would signal persistent inflation, likely leading the U.S. Federal Reserve to maintain its high interest rate regime. This outcome would naturally shift investor attention away from cryptoassets, as investors seek the relative safety of fixed-income assets, like U.S. Treasuries. That being said, U.S. inflation does appear to be on a downturn, with GDP decreasing to 1.4% in the first quarter of the year, a rapid deceleration from the end of last year. Growth slowing down is important for prices to be tamed. Last month’s PCE reading also came in at 2.6%, in line with expectations. Furthermore, the latest jobs report highlighted that the total number of Americans collecting unemployment benefits rose for the ninth straight week, reaching 1.86M, the highest level since November 2021! Coupled with unemployment rising to 4.1%, this indicates a labor market slowdown, which could ease inflationary pressures further.

This week, all eyes are on the upcoming CPI and PPI data, crucial for gauging US inflation trends. A higher-than-expected reading would signal persistent inflation, likely leading the U.S. Federal Reserve to maintain its high interest rate regime. This outcome would naturally shift investor attention away from cryptoassets, as investors seek the relative safety of fixed-income assets, like U.S. Treasuries. That being said, U.S. inflation does appear to be on a downturn, with GDP decreasing to 1.4% in the first quarter of the year, a rapid deceleration from the end of last year. Growth slowing down is important for prices to be tamed. Last month’s PCE reading also came in at 2.6%, in line with expectations. Furthermore, the latest jobs report highlighted that the total number of Americans collecting unemployment benefits rose for the ninth straight week, reaching 1.86M, the highest level since November 2021! Coupled with unemployment rising to 4.1%, this indicates a labor market slowdown, which could ease inflationary pressures further.

However, global liquidity is falling steeply as shown in Figure 1 below, evidenced by a 13% increase in U.S. repo volume in June. This indicates that financial institutions are turning to collateralized borrowing to secure short-term funds, signaling reduced cash availability and higher borrowing costs. Similarly, in Europe, the EU repo volume crossed over €300B, tightening liquidity conditions further. Less global liquidity means reduced cash flow into risk-on assets, potentially pressuring the crypto market despite dwindling inflationary pressures.

Figure 1 – EU and U.S. Central Bank Balance Sheet

Source: TradingView

Looking within crypto, Bitcoin is currently facing a combination of industry-native factors that are contributing to the recent price decline. The German government has been consistently selling close to 1,000 BTC or almost $58M per day, over the last week, from their seized stash originating from the pirating website Movie2K. This ongoing selling pressure could continue for approximately two to three more weeks until the rest of their holdings standing at 26K BTC are liquidated. Additionally, the Mt. Gox repayment program has commenced, with nearly 47,000 BTC transferred to unidentified wallets that have not made any further moves yet. This indicates that this amount, equating to $2.7B worth of BTC, will be the first stack reimbursed back to creditors.

It’s worth highlighting though that creditors will receive their allocation over multiple days through different exchanges, which should somewhat mitigate the selling pressure. Tax considerations are also another reason why the selling is unlikely to materialize in a short timeframe given the price appreciation that BTC has undergone in the last decade since the exchange’s hack.

That said, Bitcoin’s liquidity appears sufficient to withstand potential selling pressure without significant market impact. Even on the slowest days, the average inflow to exchanges has been around an average of 20K BTC, as shown below in Figure 2. Additionally, it takes approximately 500 BTC on the most liquid exchange, Bitfinex, to cause a 2% drop in BTC price, and an average of 250 BTC on the next three most liquid platforms to produce a similar price movement. Therefore, a 10-15% drawdown seems plausible for the worst-case scenario of creditors selling all their holdings immediately, which we don’t believe will be the case. In addition, individual investors with large amounts could also sell over the counter (OTC) to get a better rate and avoid price slippage, which could further reduce the market impact of their BTC offloading.

Figure 2: Total transfer volume of BTC to exchanges

Source: Glassnode

Another factor to consider is miners’ selling pressure. After disposing of nearly 30K BTC in June, miners have finally reduced their selling activity in the past two weeks. This marks their current reserves at around 1.9M BTC, seen below in Figure 3, the lowest point in the last 10 years. Finally, Bitcoin’s mining difficulty is set to decrease by 5%, marking the second largest drop since the FTX collapse. This reduction will benefit miners by enabling them to produce more Bitcoin with less effort, likely improving their profitability.

Figure 3: Bitcoin Miners Balance

Source: Glassnode

On another positive note, on-chain data shows that Long-term holders (LTHs) have stopped reducing their BTC supply since late June. This is a positive development, as LTHs maintaining a stable supply is crucial for Bitcoin to sustain its upward momentum. Similarly, Bitcoin’s MVRV ratio, which compares its current market price to its ”realized price” (the average price at which each coin was last moved), suggests that Bitcoin is currently trading at levels similar to June 2021 when it was around $30K. Notably, Bitcoin rebounded from the $30K price level to reach its all-time high later in 2021. This could be an encouraging sign of Bitcoin’s growth potential in terms of relative valuation during the current market cycle.

Figure 4: Bitcoin’s Market Value to Realized Value (MVRV)

Source: Glassnode

Altogether, there are potential catalysts that could turn the tide in the coming months. For instance, a resurgence in ETF inflows could offset the selling pressure precipitated by the influx of BTC entering the market. Notably, there were days in Q1 when the regulated vehicle absorbed more than 10K BTC, as depicted below in Figure 5. Further, the arrival of new market participants, such as registered investment advisors (RIAs) representing the wealthiest investors, could significantly alter the market’s supply and demand dynamics. In addition, the approval of Ethereum ETFs expected anytime within the next two weeks could also reignite interest in the market. Even if inflows are anticipated to be at best 25% of the $10B invested in Bitcoin’s ETFs in the first few months of the year. It’ll nevertheless catalyze broader interest in the market and can be expected to benefit tokens of the Ethereum ecosystem. Finally, election season is another catalyst for crypto. Particularly in the U.S., Bitcoin has become a polarizing campaigning tool for the Republicans as Trump led the way in advocating for the largest crypto asset by market cap. In fact, the Republican party has officially included the advocacy for BTC as part of their 2024 election campaign, which shows the growing influence of crypto within US politics.

Figure 5: US Spot ETF Inflows Denominated in BTC

Source: Glassnode

This Week’s Calendar

Source: Forex Factory, 21Shares

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Populära