Följ oss

Nyheter

En introduktion i att handla med majs

Publicerad

den

Majs är den överlägset största komponenten i den globala handeln med grovkorn och har svarat för cirka tre fjärdedelar av den totala volymen under de senaste åren. (Grova korn utgör en vanlig handelskategori som inkluderar majs, sorghum, korn, havre och råg.) Det mesta av majsen som handlas används till foder; mindre mängder handlas för industri- och livsmedelsändamål. Bearbetade majsprodukter och biprodukter - inklusive majsmjöl, mjöl, sötningsmedel och majsglutenfoder - handlas också, men ingår inte i denna diskussion om handel med majs.

Majs är den överlägset största komponenten i den globala handeln med grova korn och spannmål och har svarat för cirka tre fjärdedelar av den totala volymen under de senaste åren. (Grova korn utgör en vanlig handelskategori som inkluderar majs, sorghum, korn, havre och råg.) Det mesta av majsen som handlas används till foder; mindre mängder handlas för industri- och livsmedelsändamål. Bearbetade majsprodukter och biprodukter – inklusive majsmjöl, mjöl, sötningsmedel och majsglutenfoder – handlas också, men ingår inte i denna diskussion om handel med majs.

USA:s majshandel

USA är världens största producent och exportör av majs. Export av majskorn utgör en betydande källa till efterfrågan för amerikanska producenter och ger ett betydande nettobidrag till USA:s jordbrukshandelsbalans för jordbruksråvaror, vilket indikerar vikten av majsexport för den amerikanska ekonomin. I genomsnitt stod majskorn (exklusive popcorn eller sockermajs) för cirka 11 procent av all amerikansk jordbruksexport i värde under 1990-talet. 2008, på grund av rekordexporten av majs och andra foderspannmål, växte den andelen till över 12 procent av USA:s jordbruksexportvärde. Men senast 2014 lämnade en sjunkande amerikansk andel av världshandeln med majs och dämpande majspriser majs med bara en 6-procentig andel av amerikanskt jordbruksexportvärde.

USA:s andel av världens majsexport var i genomsnitt 60 procent under 2003/04-2007/08 (det internationella handelsåret är oktober-september). USA:s majsexport steg i höjden på 1970-talet från 13 miljoner ton i början av årtiondet till rekordhöga 62 miljoner 1979/80. Tillväxten berodde på stark efterfrågan i Ryssland såväl som i Japan, Väst- och Östeuropa samt utvecklingsländer. Under de närmaste åren sjönk den amerikanska majsexporten och nådde 31 miljoner ton 1985/86, på grund av dålig global ekonomisk tillväxt, EU:s expansion och USA:s regerings stöd för inhemska majspriser.

Under andra hälften av 1980-talet återhämtade sig USA:s export och nådde 60 miljoner ton 1989/90 på grund av stora inhemska leveranser och mer konkurrenskraftiga priser när regeringen sänkte räntorna för råvarulån. Exporten i början av 1990-talet minskade igen på grund av externa faktorer, särskilt upplösningen av fd Sovjetunionen och ökande kinesisk majsexport.

Under 2008/09 satte den utökade biobränsleproduktionen press på amerikansk majs och annan foderspannmålsproduktion, export, utfodring av boskap och andra inhemska användningar. USA upplevde en rekordstor efterfrågan och majsproduktion under 2007/08 som drev USA:s majsexport till endast 18 miljoner ton, och Brasilien framstod som världens största majsexportör för det året. Sedan dess har USA:s export återhämtat sig och står för cirka 40 procent av världens handel med majs. En avmattande världsekonomi minskade dock efterfrågan på majs 2008/09. Under 2012/13 begränsade den amerikanska torkan kraftigt majsexporten. Icke desto mindre kommer den globala befolkningen att öka och konsumenternas efterfrågan på köttprodukter att fortsätta att stödja den ökande exporten av foderspannmål på lång sikt.

World Corn Trade

Även om USA är världens största majsexportör, står exporten för en relativt liten andel av efterfrågan på amerikansk majs – mindre än 15 procent. Denna låga efterfrågan på export innebär att majspriserna till stor del bestäms av utbud och efterfrågan på den amerikanska marknaden, och resten av världen måste anpassa sig till rådande amerikanska priser. Det stora inflytandet från den amerikanska majsförsörjningen gör världens majshandel och priser beroende av vädret i det amerikanska majsbältet. Eftersom mycket av den utländska konkurrensen finns på södra halvklotet planterar bönder sin majs efter att ha upptäckt storleken på den amerikanska skörden, och ger därmed ett snabbt, marknadsorienterat utbudssvar på korta amerikanska skördar. Flera länder – inklusive Brasilien, Ukraina, Ryssland, Indien och Sydafrika – har haft betydande majsexport när skördarna var stora eller internationella priser, attraktiva.

Världens ledande exportörer av majs

Kina har varit en betydande källa till osäkerhet i världens handel med majs, och har förändrats från den näst största exportören under vissa år till en importör av stora kvantiteter under andra år. Kinas majsexport är till stor del en funktion av statliga exportsubventioner och skatterabatter eftersom majspriserna i Kina för det mesta är högre än på världsmarknaden. Stora majslager är dyra för regeringen att upprätthålla, och den kinesiska majshandelspolitiken fluktuerar med liten relation till landets produktion, vilket gör Kinas handel med majs svår att förutse.

Världshandeln med majs nådde 78 miljoner ton 1980/81, med stor import från Sovjetunionen och Europa. Sedan dess har EU-ländernas majsimport minskat stadigt i takt med att den gemensamma jordbrukspolitiken begränsade spannmålsimporten och EU-medlemskapet utökades. Till exempel, när länder som Ungern gick med i EU, omdirigerades deras majssändningar som tidigare gick till resten av världen till EU. I slutet av 1980-talet ledde Sovjetunionens politiska och ekonomiska reformer till en avveckling av boskapsbesättningar och en minskning av majsimporten i fd Sovjetunionen och Östeuropa. Under samma tidsperiod fortsatte Japan, Sydkorea och Taiwan att öka majsimporten för att stödja ökad köttproduktion och konsumtion.

Världens ledande importörer av majs

Utvecklingsländer över hela världen har fortsatt att öka majsimporten ganska stadigt sedan 1980. Denna tillväxt av import från utvecklingsländer drev global handel med majs över 1980 års nivå 2013/04. Under de senaste decennierna växte världshandeln med majs och nådde en topp 2013/14 med 130 miljoner ton, på grund av uppdämd importefterfrågan efter torkan i USA och höga priser 2012/13. Utsikterna för amerikansk majsexport presenteras i USDA:s Agricultural Baseline Projections, som ger 10-åriga prognoser för den amerikanska och världens jordbrukssektor för utvalda råvaror.

Japan är världens största majsimportör under de flesta år. Japan producerar nästan inga grova spannmål, men är en mycket stor köttproducent och är en stadig köpare av majs, med fokus på kvalitet. De senaste åren har den japanska importen av majs för djurfoder stagnerat, medan importen för industriellt bruk och stärkelsetillverkning har ökat något. EU:s majsimport har varierat de senaste åren, från mindre än 3 miljoner ton 2009/10 till 16 miljoner ton 2013/14. Priset på majs jämfört med EU-vete och politiska beslut om importavgifter hjälper till att förklara variationen i importnivåer över åren. Sydkorea är ibland den näst största importören av majs i världen. Sydkorea är en prismedveten köpare, villig att byta till matvete eller andra spannmål och redo att köpa majs från den billigaste källan. Mexiko är en växande importör. Medan Mexiko är en stor majsproducent, bearbetar Mexiko mycket av sin produktion av vit majs till livsmedelsprodukter för människor, men har vänt sig till importerad gul majs och sorghum för djurfoder för att stödja ökad köttproduktion.

Utländsk efterfrågan beror inte bara på importländernas efterfrågan på foderingredienser utan också på dessa länders interna policyförändringar som justerar priser och/eller tillgången på konkurrerande produkter. Grova korn kan ofta ersätta varandra vid foderanvändning. Majs konkurrerar med andra foderspannmål, såväl som med vete och andra foderämnen som kassava. Oljefrömjöl och andra proteinkällor fungerar mest som komplement till spannmål men kan också vara substitut, särskilt de proteinmåltider med lågt proteininnehåll. Flexibiliteten på många marknader begränsas dock av de typer av djur som utfodras, önskan att behålla stabila ransoner, lokala preferenser och importtullar och lagar. Importörer byter inte bara mellan spannmål utan kan byta leverantör av samma spannmål baserat på pris, kvalitet, tillgänglighet, kredit eller andra handelstjänster. Jordbrukstullar för medlemsländerna i Världshandelsorganisationen (WTO) rapporterar de nuvarande högsta tillåtna tullarna.

Handla majs hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla majs hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla majs hos IG

Även IG erbjuder emellertid Trading med majs. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Crypto Markets Persevere, Investor Appetite for Web 3 Grows, and More!

Publicerad

den

Appetite for Web 3 The banking default risk in the United States started spreading to European banks, taking down Credit Suisse with a takeover by UBS. However, for the second consecutive week, the crypto markets performed in the opposite direction of the macro headwinds. Bitcoin was the biggest winner of last week’s rally, increasing by 15.5%, while Ethereum increased by 3.9%. The biggest losers were Polygon (-6.72%), Maker (-26%), and Lido (-13.86%), which announced it would launch withdrawals of staked ETH by mid-May, two weeks after Ethereum’s Shanghai upgrade.

The banking default risk in the United States started spreading to European banks, taking down Credit Suisse with a takeover by UBS. However, for the second consecutive week, the crypto markets performed in the opposite direction of the macro headwinds. Bitcoin was the biggest winner of last week’s rally, increasing by 15.5%, while Ethereum increased by 3.9%. The biggest losers were Polygon (-6.72%), Maker (-26%), and Lido (-13.86%), which announced it would launch withdrawals of staked ETH by mid-May, two weeks after Ethereum’s Shanghai upgrade.

Figure 1: Weekly TVL and Price Performance of Major Crypto Categories

Source: 21Shares, CoinGecko, DeFi Llama. Close data as of March 20.

Key takeaways

• Crypto’s market cap increases by 8.5%, despite the looming default crisis in traditional finance.

• Arbitrum unveils token, Cosmos launches Replicated Security

• Lido Finance anticipates mainnet withdrawals by mid-May; National Australian Bank conducts its first Cross Border transaction using its own stablecoin on Ethereum

• Saudi Arabian NFT marketplace “Nuqtah” raises seed funding from Animoca Brands and Polygon.

Figure 2: Bitcoin Options Open Interest By Expiry

Source: Coinglass.com

Spot and Derivatives Markets

Demand for Bitcoin options contracts has increased to levels we haven’t seen since 2021, inching close to $12B on March 19 alone, with Deribit enjoying the lion’s share of ~$10B. This could mean a trend of allocating investments in cryptoassets as a hedge against inflation and the default contagion risk going around in the banking sector.

On-chain Indicators

Figure 3: Ethereum’s Network Value to Transactions Ratio

Source: Glassnode

Analogous to the price to earnings for stocks, the Network Value to Transactions (NVT) Ratio can help track the realized valuation levels of an asset. As shown in Figure 3, an NVT ratio as high as 300 indicates that Ethereum may be overvalued since the network value, or market cap, is higher than the transaction volume. Whereas downtrends like the one seen in 2017 indicate that transactions are outgrowing the network value and investors may be buying Ethereum at a discount. Although the chart above indicates that the market cap outweighs the volume of transactions on the network, historically speaking the second-largest cryptoasset by market cap is still in a healthy valuation range.

Next Week’s Calendar

Source: Forex Factory, CoinMarketCal

Read full report here

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Nyheter

AuAg Funds säger guld kommer att bli ännu starkare i framtiden

Publicerad

den

Eric Strand från AuAg Funds säger att återkomsten av kvantitativa lättnader innebär att guldet kommer att bli ännu starkare i framtiden.

Eric Strand från AuAg Funds säger att återkomsten av kvantitativa lättnader innebär att guldet kommer att bli ännu starkare i framtiden.

Eric Strand från AuAg Funds ansluter sig till Proactives Thomas Warner för att prata om de senaste nyheterna från guldmarknaden, som har sett guldpriserna nå rekord i vissa valutor efter en veckas tumult i den europeiska banksektorn.

Handla ZSG0 ETF

AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF – Acc (ZSG0 ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sprott Asset Management lanserar fond för kritiska metaller

Publicerad

den

Sprott Asset Management (TSX:SII) VD John Ciampaglia ansluter sig till Proactives Natalie Stoberman för att diskutera lanseringen av sin fond för kritiska metaller, Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES) på HANetf-plattformen.

Sprott Asset Management (TSX:SII) VD John Ciampaglia ansluter sig till Proactives Natalie Stoberman för att diskutera lanseringen av sin fond för kritiska metaller, Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES) på HANetf-plattformen.

Sprott Energy Transition Materials ETF ger exponering mot de företag som tillhandahåller de kritiska metaller som behövs för den globala omställningen till ren energi.

Handla M7ES ETF

HANetf Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära