Följ oss

Nyheter

Den billigaste aktiemarknaden just nu?

Publicerad

den

Den billigaste aktiemarknaden just nu?

Den billigaste aktiemarknaden just nu? Baserat på den senaste tidens utveckling för den brasilianska aktiemarknaden och för börshandlade fonder som iShares MSCI Brazil ETF (NYSEARCA:EWZ) samt Deutsche Banks db-x tracker, MSCI Brazil Index UCITS ETF som listas i Stockholm, ställer vi oss frågan, är detta Den billigaste aktiemarknaden just nu? Aktiemarknaden i Brasilien har fallit väldigt kraftigt, något som beror på osäkerheten kring valet i Brasilien. Är fallet för stort som vissa anser, och är Brasilien den billigaste aktiemarknaden just nu?

Tittar vi på utvecklingen på Bovespa, Sao Paolobörsens riktmärke så är det lätt att tro att vi skriver 2008 och inte 2014. Under den senaste månaden har till exempel EWZ rasat med 22 procent.

Anledningen är den ökade sannolikheten att den sittande presidenten, Dilma Rousseff vinner omvalet i söndagens val i Brasilien. Det har länge varit de finansiella marknadernas förhoppning att Rousseff skulle förlora mot uppkomlingen Marina Silva, men Rousseff verkar ha fått upp tempot. Är då Dilma Rousseff så pass illa? Ja sett ur ett finansiellt perspektiv är hon en minst sagt usel president med en dålig förståelse för grundläggande ekonomi. Men låt oss se bortom förbi politiken, faktum är att brasilianska aktier är volatila, både på uppsidan och nedsidan

Bovespa

Bovespa

Källa Stockletter

För drygt ett år sedan, i slutet av oktober 2013 till och med februari 2014 backade EWZ med cirka 27 procent innan den brasilianska aktiemarknaden bytte fot och levererade ett rally på 42 procent. Det nuvarande fallet vi sett, på 22 procent visar att det inte är ovanligt med kraftiga kursrörelser på den brasilianska börsen och att brasilianska aktier inte är något för dem med dåliga nerver. Under de senaste tio åren har den brasilianska börsen rasat med tjugo procent eller mer inte mindre än elva (11) gånger. Betyder det att Brasilien och de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av denna börs är billig eller är Brasilien en ”value trap” som skall undvikas till varje pris?

Låt oss titta på utvecklingen på den brasilianska börsen

I veckan kunde vi se hur Bovespa fallit med nästan 60 procent från toppen 2008, och med nästan 50 procent sedan toppen 2011. En del av nedgången beror på försvagningen av den brasilianska realen, som har tappat 31 procent av sitt värde i förhållande till dollarn. I dag handlas den brasilianska realen till samma nivåer som under krisen 2008 och den är fortfarande något övervärderad enligt The Economists Big Mac Index. Å andra sidan har den amerikanska dollarn varit extremt stark under den senaste tiden, något som beror på att marknaderna antar att FED kommer att räntorna inom en snar framtid. Vi lägger därmed valutan åt sidan.

I dag förefaller den brasilianska aktiemarknaden att vara attraktivt prissatt, baserat på ett konjunkturrensat p/e-tal (CAPE) som i dag ligger under tio (10). Det tioåriga genomsnittet omfattar då också de höga värdena från råvaruboomen i mitten av 2000-talet vilket gör att den verkliga siffran egentligen är ännu lägre. Å andra sidan får vi med värden från härdsmältan 2008 och den globala lågkonjunktur som följde vilket kan anses kompensera får de höga råvarupriserna. I USA handlas aktierna till ett CAPE på 26, nära sina tidigare toppnivåer.

Brasilien BNP

Warren Buffet använder enligt obekräftade uppgifter ett brett mått när det gäller att värdera hela aktiemarknader. I diagrammet ovan ser vi hur värdet på den brasilianska aktiemarknaden uppgår till cirka 44 procent av Brasiliens BNP. Det historiska genomsnittet har legat på 57 procent och samma siffra ligger i västvärlden långt över 100 procent.

Det betyder att avsett vad vi anser om president Dilma Rousseff och hennes politik så är Brasilien billigt just nu, och den senaste tidens stora utförsäljningar är inget ovanligt på den brasilianska aktiemarknaden. Kan då den brasilianska aktiemarknaden fortsätta ned? Absolut, det är fortfarande en hundraprocentig nedsida, men baserat på historien kan vi mycket väl komma att se hur denna aktiemarknad stiger med 40 procent eller ännu mer på bara några månader, och med flera hundra procent under de kommande åren.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.