DDA Crypto Select 10 ETP gick igenom sin första ombalansering sedan DDA införde och noterade produkten på Deutsche Börse Xetra den 22 juni 2023. Indexleverantören MarketVector släppte sin kvartalsvisa granskning av digitala tillgångsindex den 28 augusti 2023, inklusive MarketVector Digital Assets Max 10 VWAP Close Index (“MVDAMV”), det underliggande indexet för DDA Crypto Select 10 ETP.
Enligt indexmetodiken balanserades sedan indexet om till sin nya målsammansättning i slutet av den 31 augusti 2023. Läs mer om index- och indexmetodik här:
Ny ombalansering från och med 31 augusti 2023
Källa: DDA, MarketVector, data per 31 augusti 2023
Från maj 2023 (senaste ombalanseringen) till augusti 2023 lades indexet (och därmed produkten) sammansatt av 8 beståndsdelar, Bitcoin Cash (BCH) till indexet och produkten under ombalanseringen i augusti 2023.
Bitcoin Cash har lagts till i indexet
Det enda tillägget till indexet var Bitcoin Cash (BCH), en hårdgaffel av den ursprungliga Bitcoin (BTC). Under 2017 modifierade BCH-utvecklare BTC-koden och släppte sin mjukvaruversion, som delade upp Bitcoin i två blockkedjor: Bitcoin och Bitcoin Cash. Bitcoin Cash är ett resultat av en hård gaffel i blockkedjan på grund av oliktänkande i samhället om Bitcoin-skalning och lämplig blockstorlek.
Bitcoin Cash gick in i indexet med en vikt på 0,5 % (per den 31 augusti 2023) efter att ha stigit i juni. EDX Markets, en kryptomarknad med stöd av Wall Street-kraftverk som Charles Schwab, Citadel, Virtu och Fidelity Digital Assets, lade till myntet till sin plattform och gav både privata och institutionella investerare möjlighet att investera.
Positiv tillväxt i förvaltat kapital mot marknadstrend
Trots en negativ marknadsutveckling sedan starten (-4,1 %) kunde DDA Crypto Select 10 ETP samla betydande inflöden och ökade sina utestående aktier till 505 500 och förvaltat kapital till 3,1 miljoner USD senast den 31 augusti 2023.
Källa: DDA, MarketVector, data per 31 augusti 2023
Källa: DDA, MarketVector, data per 31 augusti 2023
Det bästa myntet (och enda komponenten med en positiv utveckling under observationsperioden) var Solana (”SOL”) med +22,1 %.
Bästa 3
Prestanda i % sedan senaste ombalansering (eller start)
SOL
22.1%
BNB
-8.5%
BTC
-9.5%
Sämsta 3
Prestanda i % sedan senaste ombalansering (eller start)
LTC
-21.3%
MATIC
-13.8%
ADA
-9.9%
Källa: DDA, MarketVector, data per 31 augusti 2023
Finns det ingen näst bästa? Fördelar och nackdelar med portföljdiversifiering
När du investerar i kryptovalutor är det viktigt att tänka på att diversifiering – som på traditionella kapitalmarknader – ger en nettofördel för investerare. Det finns dock väldigt få kryptotillgångar som har lyckats överträffa Bitcoin under loppet av olika marknadscykler: Hittills har bara Ripple (XRP), Dogecoin (DOGE) och Ethereum (ETH) lyckats överträffa Bitcoin (BTC) över två marknadscykler, det vill säga lyckades göra två nya toppar i relativa termer (denominerade i Bitcoin).
I en av våra tidigare forskningsartiklar (DDA Crypto Espresso – Cryptoassets: Det finns ingen näst bästa? Fördelarna och nackdelarna med portföljdiversifiering) har vi studerat alfa (outperformance vs bitcoin), beta (sensitivity of a token vs bitcoin) och theta (tidstrend mätt i dagar) för olika kryptovalutor.
Resultaten blev följande:
de flesta Altcoins är höga beta- och negativa theta-derivat av Bitcoin (BTC)m Binance Coin (BNB), Solana (SOL), Polygon (MATIC) och TRON (TRX) som uppvisar en positiv theta i förhållande till Bitcoin (BTC).
Altcoins har en plats i en diversifierad portfölj av kryptotillgångar men Bitcoin (BTC) bör vara en kärninnehav i den passiva portföljen själv
När du investerar i kryptotillgångar är det därför av yttersta vikt att överväga konceptets utformning. Medan andra korg-ETPs artificiellt begränsar exponeringen mot bitcoin, designades DDA Crypto Select 10 ETP specifikt med den ovan nämnda analysen i åtanke: Bitcoin måste vara kärninnehavet i en passiv portfölj; altcoins har en plats i en portfölj, men deras vikt bör inte ökas på konstgjord väg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Sedan i handlas en ny aktiv ETF från Avantis Investors, en del av American Century Investments, på Xetra och Börse Frankfurt.
Avantis Emerging Markets Equity UCITSETFinvesterar främst i stora, medel- och lågbolagsbolag från tillväxtmarknader i syfte att uppnå långsiktig kapitaltillväxt.
Investment Management driver en aktiv investeringsstrategi och investerar i vanliga aktier och preferensaktier på tillväxtmarknader, kinesiska H-Shares, P-Chips och red chips, konvertibla obligationer, teckningsrätter och aktieoptioner.
Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 315 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.
Ossiam ESG Shiller Barclays CAPE® Global Sector UCITSETF 1A (EUR) (5HGE ETF), med ISIN IE000SVSL9U5, är en aktivt förvaltad ETF.
Ossiam ESG Shiller Barclays CAPE® Global Sector Strategy investerar i aktiesektorer över hela världen som anses undervärderade baserat på deras relativa CAPE (cykliskt justerade pris-till-vinst-kvot). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,75 % p.a. Ossiam ESG Shiller Barclays CAPE® Global Sector UCITSETF 1A (EUR) är den billigaste ETF som följer Ossiam ESG Shiller Barclays CAPE® Global Sector-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Ossiam ESG Shiller Barclays CAPE® Global Sector UCITSETF 1A (EUR) är en mycket liten ETF med 2 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 24 april 2023 och har sin hemvist i Irland.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Valour Fantom (FTM) SEK (Valour Fantom SEK) med ISIN CH1108679353, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar FTM, den infödda tokenen för Fantom-nätverket. Fantom är en högpresterande, skalbar blockkedjeplattform designad för snabba och kostnadseffektiva decentraliserade applikationer (dApps) och företagsanvändningsfall. Drivs av sin unika Lachesis-konsensusmekanism, möjliggör Fantom nästan omedelbara transaktioner med låga avgifter samtidigt som hög säkerhet bibehålls.
FTM-tokenen används för transaktionsavgifter, insatser och styrning, vilket gör att innehavare kan påverka nätverksbeslut och tjäna belöningar. Fantom främjar ett robust ekosystem som stöder DeFi, NFTs och ett brett utbud av innovativa applikationer, vilket driver antagandet av effektiv blockchain-teknik.
Produktöversikt
Valours Certificate-produktlinje erbjuder börshandlade produkter som uppfyller kraven, var och en helt säkrad av sina respektive digitala tillgångar. För att säkerställa säker kylförvaring samarbetar Valour med nivå 1-licensierade förvaringsinstitut som Copper.
Handlade på reglerade börser och MTF:er ger dessa certifikat transparent prissättning och likviditet, vilket stärker investerarnas förtroende för säkra digitala tillgångsinvesteringar. Valours grundprospekt är godkända av Finansinspektionen och uppfyller EUs krav på fullständighet, tydlighet och konsekvens.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.