Följ oss

Nyheter

ETF-handlare häller pengar i tillväxtmarknader utanför Kina

Publicerad

den

Handlare i industrin på 325 miljarder USD för börshandlade fonder på tillväxtmarknader flyttar pengar mot strategier som fokuserar på ljusare punkter i utvecklingsvärlden när Kinas ekonomi snubblar. ETF-handlare häller pengar i tillväxtmarknadernas tillväxtmotorer utanför Kina.

Handlare i industrin på 325 miljarder USD för börshandlade fonder på tillväxtmarknader flyttar pengar mot strategier som fokuserar på ljusare punkter i utvecklingsvärlden när Kinas ekonomi snubblar. ETF-handlare häller pengar i tillväxtmarknader utanför Kina.

Aktivt förvaltade ETFer – särskilt de med exponering mot Indiens världsslående tillväxt och latinamerikanska aktier – har lockat nästan en halv miljard dollar under den senaste månaden, enligt uppgifter från Bloomberg om USA-baserade fonder. Samtidigt har investerare ryckt ut 3,5 miljarder USD ur passiva, Kina-tunga strategier.

Medan ETF:er har ökat i popularitet som ett enkelt sätt att komma åt svåråtkomliga hörn av finansmarknaderna, brottas investerare i passiva fordon med nackdelarna med en fast strategi. Rotationen till aktiva fonder är ett bevis på att alla – från mamma-och-pop-handlare till professionella kapitalförvaltare – börjar inse omfattningen av Pekings kamp för att leverera på sin utlovade tillväxt efter Covid.

Handlare drog ut mer än 2 miljarder USD i augusti från iShares Emerging Markets ETF 21,6 miljarder USD, en av de största USA-baserade ETFerna som fokuserade på breda utvecklingsekonomier. Fonden allokerar ungefär en tredjedel av sitt kapital till Kina.

Det är ett stort uttag, särskilt som investerare häller pengar i en liknande fond som utesluter kinesiska tillgångar helt och hållet. iShares MSCI Emerging Markets ex China ETF avslutade en elfte månad i rad med inflöden i augusti, enligt data sammanställd av Bloomberg.

Samtidigt har kapitalet som investerats i den största ETFen som spårar latinamerikanska aktier skjutit i höjden med en halv miljard dollar på bara tre månader. Och på bara de senaste veckorna har Global X Management lanserat nya ETFer som specifikt investerar i aktier från enskilda länder som Indien och Brasilien.

Skiftande efterfrågan

Om dessa senaste trender fortsätter kommer de att ha en meningsfull inverkan på tillväxtekonomier som historiskt sett har varit svårare för vanliga investerare att nå.

Av de sju USA-noterade ETFerna som spårar tillväxtmarknader som har attraherat minst 1 miljard USD i år, är tre aktivt förvaltade fonder som allokerar mer kapital till tillgångar i Indien och erbjuder mindre Kina-exponering jämfört med passiva jämlikar, enligt data sammanställd av Bloomberg från och med den 7 sept.

Det har lönat sig för handlare eftersom Indiens massiva medelklass och snabbväxande ekonomi hjälper till att stödja dess finansiella tillgångar. Mexikos aktiemarknad är under tiden ett av de bästa resultaten under 2023, medan brasilianska aktier stiger när beslutsfattare ger sig in på en lättnadscykel.

Även om aktiva ETFer som spårar tillväxtmarknader bara utgör cirka 4 % av universumet av EM-fonder, tog kategorin in mer än 40 procent av de färska pengarna från 1 juni till 6 september, enligt Bloomberg Intelligence. Detta är ytterligare ett bevis på att aktivt hanterade strategier kommer till förgrunden för ETF-branschen, där aktiva tillgångar för USA-noterade fonder nådde rekordhöga 444 miljarder USD i juli, visar Bloomberg Intelligence-data.

Avantis Emerging Markets Equity ETF, till exempel, har lockat över 1,2 miljarder USD i år, vilket har ökat sina tillgångar med nästan 40 % sedan januari, enligt uppgifter som sammanställts av Bloomberg. Strategin har högre exponering mot Indien, Brasilien och Mexiko än sina passiva motparter och kan justera sin portfölj dagligen beroende på likviditet, tillgångsprestanda och förvaltningsfrågor.

Två andra aktivt förvaltade strategier från Dimensional Fund Advisors LP, hänvisade till av deras ticker DFEM och DFAE, har också lockat till sig en flod av färska pengar i år genom att erbjuda mer exponering mot indiska aktier och en underviktsallokering till Kina.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

BNQP ETC är en satsning på kopparpriset

Publicerad

den

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC), med ISIN DE000PB8R1C7, försöker spåra RICI Enhanced Copper-index. RICI Enhanced Copper-index spårar priset på terminskontrakt på koppar.

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC), med ISIN DE000PB8R1C7, försöker spåra RICI Enhanced Copper-index. RICI Enhanced Copper-index spårar priset på terminskontrakt på koppar.

Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 1,00 % p.a. BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC är den största ETC som följer RICI Enhanced Copper-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC är en mycket liten ETC med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETC lanserades den 13 oktober 2016 och har sin hemvist i Nederländerna.

Information

ISINDE000PB8R1C7
Securities identification number (German WKN)PB8R1C
BloombergBNQP GY
ReutersBNQP.DE
TypeETC
Entitlement0.00926322
CurrencyEUR
Currency hedgedNo
Roll optimizedYes
LeveragedNo
Physical deliveryNo
Total Return Yes
ExchangeFrankfurt Stock Exchange (Regulated Market – Xetra®), Stuttgart Stock Exchange
Trading periods08:15 am – 20:00 pm
Maturityopen end

Handla BNQP ETC

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBNQP

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetfs Hector McNeil om tillväxt i aktiva ETFer

Publicerad

den

HANetfs medgrundare och medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om den betydande trender och tillväxt i aktiva ETFer.

HANetfs medgrundare och medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om den betydande trender och tillväxt i aktiva ETFer.

McNeil förklarade att uppkomsten av aktiva strategier är en naturlig utveckling efter framgången med passiva investeringsspårare och smarta beta-tematiska ETFer. Han lyfte fram bekvämligheten med att köpa ETF:er via onlineplattformar och inflytandet från den amerikanska marknaden, där 75 % av nya ETFer är aktiva.

McNeil nämnde att HANetf får allt större förfrågningar om aktiva ETFer, vilket speglar en bredare trend i Europa. Tillväxten på ETF-marknaden förväntas öka exponentiellt, med tillgångar som förväntas öka från 11 biljoner dollar till 30 biljoner dollar globalt inom de kommande fem åren.

McNeil påpekade skattefördelarna med att hålla amerikanska aktier i irländskt hemmahörande ETFer, och betonade en källskatt på 15 % på utdelning jämfört med 30 % i andra jurisdiktioner. Han noterade att attraktionen mot aktiva ETFer också drivs av potentiella alfavinster och det växande intresset från stora kapitalförvaltare i Europa. Till exempel gick Guinness Global Investors nyligen med i HANetfs plattform.

Han nämnde också att strategier sträcker sig över aktie-, ränte- och optionsbaserade produkter.

Fortsätt läsa

Nyheter

C71P ETF en penningmarknadsfond som investerar i korta amerikanska statsskuldsväxlar

Publicerad

den

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) med ISIN IE000GSIFIB0, strävar efter att spåra Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index följer amerikanska dollar denominerade statsobligationer utgivna av det amerikanska finansdepartementet. Tid till förfall: 1-3 månader.

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) med ISIN IE000GSIFIB0, strävar efter att spåra Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index följer amerikanska dollar denominerade statsobligationer utgivna av det amerikanska finansdepartementet. Tid till förfall: 1-3 månader.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,07 % p.a. Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating är den enda ETF som följer Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar).

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating är en mycket liten ETF med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 6 december 2023 och har sin hemvist i Irland.

Skäl att överväga C71P

Exponering för amerikanska statsobligationer: Genom att investera i kortfristiga amerikanska statsskuldväxlar kan ETF erbjuda ett mycket likvidt, räntebärande alternativ till kontanter.

Låg volatilitet: ETFen är koncentrerad till löptider på 1-3 månader och syftar till att maximera exponeringen mot kortfristiga statsräntor, vilket kan minska portföljvolatiliteten och hjälpa investerare att spåra rådande marknadsräntor.

ETF-effektivitet: Denna ETF ger exponering mot en korg av kortfristiga amerikanska statsskuldväxlar för bara en kostnadskvot på 0,07 % – allt i en enda affär.

Handla C71P ETF

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURC71P
London Stock ExchangeGBPCLPP
London Stock ExchangeUSDCLIP

Största innehav

NamnVikt (%)Värdepapperstyp
B 01/25/249.18Treasury Bill
B 02/15/247.67Treasury Bill
B 02/01/247.60Treasury Bill
B 02/08/247.51Treasury Bill
B 01/18/247.29Treasury Bill
B 01/11/247.21Treasury Bill
B 01/04/247.14Treasury Bill
B 01/02/246.97Treasury Bill
B 01/09/246.97Treasury Bill
B 01/16/246.96Treasury Bill

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära