Följ oss

Nyheter

Därför minskar förtroendet för Argentinas ekonomi

Publicerad

den

Därför minskar förtroendet för Argentinas ekonomi

När en affärsvänlig konservativ valdes till president i Argentina i oktober 2015 var hoppet högt att han skulle sätta det sydamerikanska lands ekonomi på fötter igen. Mauricio Macri lovade att återuppliva Argentinas ekonomi. Han sade att han skulle uppnå ”noll fattigdom”. Mindre än tre år senare har han oväntat frågat om ett tidigt frisläppande av ett lån från Internationella valutafonden (IMF). Vad har gått fel? Varför minskar förtroendet för Argentinas ekonomi?

Vad är det senaste?

Den argentinska peson har förlorat mer än 40% av sitt värde gentemot dollarn i år och inflationen är enorm. Det dagliga livet blir dyrare för argentinerna.  Priserna på många varor och tjänster fortfarande har en nära relation till den amerikanska dollarn.

President Macri har inte kunnat sänka inflationen, vilket är den högsta bland G20-länderna.

Det går inte att anta de ekonomiska reformer som han lovade IMF. De flesta av de ekonomiska reformer syftade till att begränsa offentliga utgifter och upplåning. Kombinationen av spirande inflation och offentliga nedskärningar innebär att lönerna inte håller takt med priserna, vilket gör de flesta fattigare.

Hur började krisen?

Argentina har plågats av ekonomiska problem i åratal. Råvaruboomen under de senaste decennierna har hjälpt landet att återbetala de pengar som det var skyldigt IMF. Argentina rensade hela sin skuld till den multilaterala organisationen 2007.

Argentinas ekonomi började stabiliseras under president Néstor Kirchner, som styrde 2003-2007. Ekonomin blev sedan mer skakig igen under hans fru och efterträdare i ämbetet Cristina Fernández de Kirchner.

Hennes regering, som var i kraft från 2007 till 2015, höjde de offentliga utgifterna, nationaliserade företag och kraftigt subventionerade många dagliga liv, allt från verktyg till fotbollsmatcher på tv. Det drabbade växelkursen, vilket skapade alla möjliga praktiska problem, och gav upphov till en svart marknad för dollar och kraftigt snedvridande priser.

Vad lovade president Macri att göra?

Macri valdes på ett löfte om att sluta alla snedvridningar och låta Argentina återvända till en marknadsorienterad ekonomi där utbud och efterfrågan, inte staten, skulle definiera priserna. Under sina första timmar i tjänst satte han stopp för kapitalkontrollen. Han inledde en global kampanj för att reparera Argentinas rykte hos utländska investerare. Han lovade också att sänka inflationen, som svängde omkring 40% per år, genom att begränsa de offentliga utgifterna.

Kan IMF hjälpa till?

Argentinas regering insisterar på att dess problem ligger i likviditet (brist på kontanter) och inte med solvens (förmågan att uppfylla sina ekonomiska skyldigheter). I maj vände sig Argentinas regering till IMF för hjälp och hävdade att den Washington-baserade fonden var den billigaste finansieringskällan som var tillgänglig.

Argentinas regering argumenterade för ett lån från IMF. Med detta skulle Argentina kunna ingripa på valutamarknaderna längre och även betala av obligationer som skulle betalas. Vid den tiden sade president Macri att han inte planerade att använda lånet på 50 miljarder dollar från IMF förutom att öka landets reserver.

Men i och med att den argentinska peson backade allt med och Argentina drabbats av en dålig sojaböns– och majsskörd fortsatte ekonomin att försämras. I juni minskade ekonomin med 6,7%, den största nedgången sedan 2009.

Med förtroende för Argentinas återhämtning eroderade bad president Macri den 29 augusti oväntat att IMF-lånet skulle släppas tidigt. IMF:s chef Christine Lagarde sa att fonden var redo att hjälpa Argentina, men nyheterna om begäran om tidig assistans orsakade peson kom att falla med mer än 7%, den största nedgången sedan valutan blev flytande.

Vad tycker argentinerna om allt detta?

Att gå till IMF är det mest impopulära drag som en president kan göra i Argentina. I Argentina är organisationen mycket avskydd och har klandrats för ekonomisk kollaps 2001.

I allmänhet är argentiner inte snabba att få panik, genom att ha varit så mycket ekonomisk oro i det förflutna. Men det finns människor som uttrycker allvarliga bekymmer, särskilt de från den äldre generationen som levde genom Argentinas ekonomiska kris 2001 när regeringen misslyckades med skulden och banksystemet var i stor utsträckning förlamat.

Effekten på argentinerna var förödande för många, eftersom deras hårda vunna välstånd snabbt försvann.

De som upplevde det rädda en återkomst av corralito (ringgärdet), det spanska namnet som ges till statliga restriktioner som infördes 2001 för att förhindra en bankrusning. Under corralitos begränsningar, som varade i ett år, kunde människor inte fritt ta ut pengar från sina konton, vilket gjorde livet väldigt svårt för vanliga argentiner.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Franklin Templeton lanserar US Mega Cap 100 ETF för europeiska investerare

Publicerad

den

Franklin Templeton är glada att kunna tillkännage lanseringen av sin nya Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF. Den nya ETFen är utformad för att ge investerare riktad exponering mot de 100 största amerikanska mega-cap-aktierna, vilka är de ledande företagen från världens största aktiemarknad. Detta erbjudande är ytterligare ett tillägg till Franklin Templeton ETF-sortimentet och bringar det totala antalet indexerade ETFer till 28 och dedikerade ETFer med exponering mot amerikanska aktier till fem.

Franklin Templeton är glada att kunna tillkännage lanseringen av sin nya Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF. Den nya ETFen är utformad för att ge investerare riktad exponering mot de 100 största amerikanska mega-cap-aktierna, vilka är de ledande företagen från världens största aktiemarknad. Detta erbjudande är ytterligare ett tillägg till Franklin Templeton ETF-sortimentet och bringar det totala antalet indexerade ETFer till 28 och dedikerade ETFer med exponering mot amerikanska aktier till fem.

ETFen noterades på Deutsche Börse Xetra (XETRA) den 8 maj 2025, London Stock Exchange (LSE), Euronext Paris och Borsa Italiana den 9 maj 2025. Dessutom är den registrerad i Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland (hemvistland), Italien, Luxemburg, Nederländerna, Spanien, Sverige och Storbritannien.

Den nya ETFen kommer att följa Solactive US Mega Cap 100 Select Index, som i sin tur följer utvecklingen för de 100 största företagen inom Solactive GBS United States 500 Index. Urvalet baseras på totalt börsvärde. Företag involverade i kontroversiella vapen exkluderas. Genom att vikta komponenter enligt deras fritt flytande börsvärde syftar indexet till att säkerställa bred marknadsrepresentation samtidigt som diversifieringen bibehålls.

Caroline Baron, chef för ETF-distribution, EMEA, Franklin Templeton, kommenterade: ”Om man ser tillbaka 30 år har de 100 största värdepapperen i amerikanska aktier uppnått större marknadsuppsida än ett bredare index som S&P 500. Denna ETF kan användas av investerare som ett smidigt verktyg för att öka exponeringen mot den amerikanska aktiemarknaden eller snabbt genomföra en riskbaserad handel, vilket erbjuder en tydlig risk-avkastningsprofil.”

Viktiga funktioner hos Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF

  • Förbättrad avkastningspotential: Den nya ETFen kommer att fokusera på de 100 största amerikanska mega-cap-aktierna, som historiskt sett har överpresterat bredare index.
  • Riktad exponering: Den kommer att ge ett strategiskt verktyg för investerare att övervikta de största tillväxtnamnen på den amerikanska marknaden.
  • Kostnadseffektiv: Den nya ETF:en erbjuder en kostnadseffektiv lösning för att få tillgång till de största amerikanska mega-cap-aktierna med en total kostnadskvot (TER) på 0,09 %4

De nya ETFerna kommer att förvaltas av Dina Ting, chef för Global Index Portfolio Management, och Lorenzo Crosato, ETF-portföljförvaltare, som har mer än tre decenniers kombinerad erfarenhet inom kapitalförvaltningsbranschen och dokumenterad meritlista inom hantering av ETF-strategier. Matt Harrison, chef för Amerika (ex USA), Europa och Storbritannien, tillade: ”Franklin Templeton är dedikerade till att bygga ut sitt ETF-utbud för att ge investerare en mängd olika verktyg för att uppnå sina investeringsmål. Lanseringen av Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF exemplifierar detta engagemang. Denna nya ETF erbjuder inte bara attraktiv avkastningspotential utan fungerar också som ett strategiskt verktyg för investerare att övervikta de största tillväxtföretagen på den amerikanska marknaden.”

Rafaelle Lennox, chef för UCITS ETF-produktstrategi, Franklin Templeton, påpekade: ”Den amerikanska aktiemarknaden är fortfarande ett kraftpaket inom globala investeringar, driven av kontinuerlig innovation och stark vinsttillväxt. Genom att fokusera på de 100 ledande företagen sett till börsvärde kommer denna exponering att anpassas och utvecklas för att representera den underliggande amerikanska aktiemarknaden allt eftersom den förändras över tid.”

Franklin Templetons globala ETF-plattform gör det möjligt för investerare att uppnå sina önskade investeringsresultat genom en rad indexerade och aktiva ETFer. Med stöd av styrkan och resurserna hos en av världens största kapitalförvaltare har den globala ETF-plattformen cirka 38 miljarder dollar i förvaltat kapital globalt per den 30 april 2025.

  Xetra TickerLSE TickersBorsa Italiana TickerEuronext Paris Ticker
NamnISINEURUSDGBPEUREUR
Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETFIE0008M1R3N4USMCUSMCU100US100US100

Fortsätt läsa

Nyheter

Varför tar det så lång tid att köpa traditionella fonder?

Publicerad

den

De flesta av oss har någon gång suckat över att de traditionella fonder som vi ville köpa blev så pass mycket dyrare än förväntat. De flesta som valt att investera i fonder är förvisso långsiktiga, och har inte för avsikt att daytrada med traditionella fonder. Oavsett detta kan det bli betydligt dyrare än tänkt om det tar lång tid att köpa traditionella fonder.

De flesta av oss har någon gång suckat över att de traditionella fonder som vi ville köpa blev så pass mycket dyrare än förväntat. De flesta som valt att investera i fonder är förvisso långsiktiga, och har inte för avsikt att daytrada med traditionella fonder. Oavsett detta kan det bli betydligt dyrare än tänkt om det tar lång tid att köpa traditionella fonder.

Ärligt talat så har nog inte ens finansproffs fullständig koll på vad de får för kurs när de köper fondandelar. Undantaget torde vara de som arbetar med just fondhandel, något som är en hel vetenskap. Visste du till exempel att traditionella fonder inte har köp- eller säljkurser som du har på en vanlig aktie?

Istället är det något som heter NAV-kursen som styr priset som du får betala för din fond. Det är det sammanlagda värdet på allt vad fonden äger, minus avgifterna, vilket sedan delas med antalet andelar. Kalla det för fondens substansvärde i brist på bättre, men det är en bra beskrivning. Nu blir det emellertid komplicerat eftersom olika fondbolag räknar fram sitt NAV-värde vid olika tillfällen.

Nästa ord som vi måste lära oss är brytttid, vilket utgör den sista tidpunkten på dagen som det går att lägga en order. Bryttiden skall framgå av fondens informationsblad. Är bryttiden 10,00 är det en större chans att det pris du får betala överensstämmer med NAV-värdet än om bryttiden är klockan 16,00. Så är det i alla fall i teorin. Vad händer om du väljer att köpa en fond som investerar i amerikanska aktier? Vad händer när du köper en fond som investerar i Sydkorea? Ja Du förstår själv, att handla med traditionella fonder är en hel vetenskap.

Handelsdagen är den delen av dagen som är före bryttiden. Lägger du en säljorder efter bryttiden räknas nästföljande dag som handelsdag, givet att det är en dag då det sker handel.

Skulle du vilja sälja en fond för att köpa en annan fond kan du behöva räkna med att det tar några dagar. Det kan dröja flera dagar innan försäljningen är bokförd och du har pengarna på ditt konto. Särskilt lång tid tar det om det är ett utländskt fondbolag.

Förvaltningsavgiften dras dagligen

När vi skrev om NAV-värdet skrev vi att det var värdet på alla fondens innehav, minus avgifterna. Alla fonder tar varje dag ut 1/365-del av sin förvaltningsavgift. Om vi antar att denna är på en procent, blir det en daglig kostnad på 2,74 kronor för ett innehav om 100 000 kronor.

Det finns emellertid att alternativ, ETFer, eller börshandlade fonder. Med hjälp av dessa är du bara begränsad till börsens öppettider. Du köper dina andelar på börsen, genom din vanliga mäklare eller bank, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza. I vissa fall tillkommer en växlingsavgift. Detta då utbudet av börshandlade fonder på den svenska börsen är ganska lågt. I Tyskland finns Xetra, Europas största marknadsplats för ETFer. I och med att denna börs finns i Tyskland sker handeln i euro.

Fortsätt läsa

Nyheter

BJLA ETF investerar i med tech över hela världen

Publicerad

den

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) med ISIN LU2533811084, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) med ISIN LU2533811084, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD är den billigaste ETF som följer ECPI Global ESG Medical Tech-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD är en mycket liten ETF med tillgångar på 1 miljon euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 januari 2023 och har sin hemvist i Luxemburg.

Handla BJLA ETF

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Paris.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnotering

BörsValutaKortnamn
Euronext ParisUSDMTUSD
SIX Swiss ExchangeUSDMTUSD
XETRAUSDBJLA

Fortsätt läsa

Populära