Följ oss

Nyheter

Därför är ETFer bättre än fonder

Publicerad

den

Därför är ETFer bättre

Nio anledningar –  Därför är ETFer bättre än fonder

1. Lägre kostnader

Detta är ett av de vanligaste argumenten som lyfts fram gällande ETF:er. Den främsta anledningen till att ETF:er kan ha lägre kostnader än aktivt förvaltade fonder beror på att de är passivt förvaltade. De traditionella fonderna har ofta en armé av fondförvaltare och analytiker som stöd för sina investeringsbeslut. Detta kostar förstås pengar. Eftersom ETF:er handlas som en aktie blir också den administrativa bördan mindre än för fonder. Detta beror på att handeln framförallt sker mellan investerare och inte mellan investerare och ett fondbolag som är fallet med fonder.

Hur stora är skillnaderna? Förvaltningskostnaden för en aktivt förvaltad Sverigefond uppgår i genomsnitt till 1,2-1,4% per år (källa Morningstar). Svenska ETF:er som t.ex. XACT OMXS30 och SpotR OMXS30 har en förvaltningskostnad på 0,3% respektive 0,2% per år. Skillnaden är därmed 0,9-1,2 procentenheter per år!

2. Högre avkastning

Många tror att aktiv förvaltning har en högre avkastning än passiv förvaltning. Tyvärr visar statistiken att passiv förvaltning vinner i majoriteten av fallen både på kort och lång sikt. Morningstar i Sverige gjorde en analys gällande Sverigefonder och indexfonder mellan åren 2007 – 2011. Det visade sig att en indexfond (Avanza Zero) slog 90% av de aktivt förvaltade alternativen. Utfallet är liknande oavsett vem som utför studien och vilken marknad som analyseras. Många tror felaktigt att outvecklade marknader som Emerging Markets skulle uppvisa en annan bild men slutsatsen är lika nedslående. Betyder det att man ska sluta investera i fonder helt och hållet? Mitt svar är nej. Det finns fortfarande positiva undantag. Tyvärr är det sällan samma fond som överpresterar år efter år. En mix portfölj av aktiva och passiva instrument är att föredra, enligt min mening.

3. Handel i realtid

Handeln med fonder är uråldrig. Om du ska lägga en fondorder måste du ofta lägga in ordern innan kl. 13.00. Sedan tar det i regel 2-4 bankdagar innan fonden syns som ett innehav på depån. ETF:er är noterade på en börs precis som en aktie och handlas och prissätts i realtid. Detta är en enorm fördel dels för att man kan följa värdeutvecklingen i realtid, dels att man kan köpa och sälja när man vill. Det senare har varit ovärderligt under den senaste tiden då marknaden varit extremt volatil och det konstant kommit ny information om bl.a. skuldkrisen i Sydeuropa. De insatta investerarna kan använda samma orderbegränsningar och inställningar när de handlar ETF:er som när de handlar med aktier som t.ex. stop-loss, limit orders m m. Sist men inte minst vet man vilket pris man köper till när det gäller ETF:er. Låter det konstigt? När du lägger en fondorder vet du aldrig vilket pris du köper till. Det får du reda på i efterhand.

4. Utbud – Allt finns

Utbud det finns omkring 3 000 ETF:er noterade runt om i världen. ETF:er skapades initialt för ”buy-and-hold” investerare men ETF:er har blivit populära även bland aktiva investerare (”aktivt passiv”). Den första generationen av ETF:er fokuserade på breda och väletablerade index som t.ex. MSCI World. Den andra generationen av ETF:er har varit mer nischade och kommit med nya inslag som fundamentalviktning, likaviktning m m. Exempel på generation två är t.ex. sektor-ETF:er som Global X China Consumer ETF (ticker CHIQ) och Global X Social Media Index ETF (Ticker SOCL). ETF:er fokuserade på volatilitet som iShares MSCI Emerging Markets Minimum Volatility Index Fund (ticker EEMV) och likaviktade ETF:er som Guggenheim S&P 500 Equal Weight ETF (ticker RSP). I dagläget finns det få områden där ETF:er inte har ett bredare utbud än traditionella fonder. Generation 3 är, enligt min mening aktiva ETF:er. En aktiv-ETF är egentligen en traditionell aktiefond i ett ETF-paket. I Sverige finns det en aktiv-ETF. Denna ETF noterades under 2012 och heter Alpcot Active Greater Russia ETF (ticker AAGR). I USA har denna trend kommit betydligt längre. Nio anledningar –  Därför är ETFer bättre än fonder

5. Hävstång – tjäna pengar när börsen går ner

ETF:er finns, ibland på gott eller ont, tillgängliga som hävstångsalternativ. Dessa instrument är framförallt till för de kunniga och riskvilliga investerarna. Det många inte är medvetna om/förstår är att hävstångs-ETF:erna har en daglig omviktning. Sälj-ETF:er kan användas för att skydda portföljen i oroliga tider. En fondförvaltare för en traditionell aktiefond (s.k. ”long-only” fond) får enligt placeringsreglerna inte ”gå kort” utan måste ligga fullinvesterad oavsett marknadstro. Det enda en fondförvaltaren kan göra för att minska effekten av en nedgång är att sälja innehav med hög risk och köpa innehav med en lägre risk. I Sverige finns det nu s.k. Bear-ETF:er utan hävstång (-1x) och med en daglig hävstång om -1,5 och -2,0x.

6. Skatteeffektiv

Förutom kostnadseffektivitet är även ETF:er skatteeffektiva. Detta beror på processen med skapande (”creation”) och inlösen (”redemption”) som tillåter ETF:erna att göra kortsiktiga skattevinster när man skapar nya andelar i ETF:en. För traditionella fonder påverkas de investerare som har kvar sina fondandelar negativt när någon annan fondandelsägare säljer. Detta beror på uttag kan innebära att skattevinster uppkommer för fonden då fonden måste sälja av aktier för att möta uttagen. Sedan sprids skattekostnaderna jämnt över alla fondandelsägare.

7. Transparent – alla innehav varje dag

ETF:er är extremt transparenta. Varje dag kan du gå in på en ETF-leverantörs sajt och i detalj se vilka innehav som en specifik ETF har. Med traditionella aktiefonder får du i normalfallet en uppdatering kvartalsvis gällande de största innehaven. I och med de skandaler som skett under de senaste åren som t.ex. Enron och MF Global vill du snabbt veta om du har någon exponering mot dessa bolag.

8. Alltid fullinvesterade

ETF:er är alltid fullinvesterade. Indexfonder och traditionella aktiefonder håller alltid en viss likviditet för att kunna hantera eventuella uttag. Detta leder till en lägre avkastning.

9. Inga minimiinvesteringar

Många fonder har en minsta köpgräns. För traditionella fonder är denna gräns ofta låg till exempel 100 eller 1 000 kronor. För lite mer exotiska fonder är minimikraven betydligt högre. ETF:er har inga minimikrav överhuvudtaget. Vill du köpa 1 ETF kan du göra det.

Nio anledningar –  Därför är ETFer bättre än fonder

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Varför tar det så lång tid att köpa traditionella fonder?

Publicerad

den

De flesta av oss har någon gång suckat över att de traditionella fonder som vi ville köpa blev så pass mycket dyrare än förväntat. De flesta som valt att investera i fonder är förvisso långsiktiga, och har inte för avsikt att daytrada med traditionella fonder. Oavsett detta kan det bli betydligt dyrare än tänkt om det tar lång tid att köpa traditionella fonder.

De flesta av oss har någon gång suckat över att de traditionella fonder som vi ville köpa blev så pass mycket dyrare än förväntat. De flesta som valt att investera i fonder är förvisso långsiktiga, och har inte för avsikt att daytrada med traditionella fonder. Oavsett detta kan det bli betydligt dyrare än tänkt om det tar lång tid att köpa traditionella fonder.

Ärligt talat så har nog inte ens finansproffs fullständig koll på vad de får för kurs när de köper fondandelar. Undantaget torde vara de som arbetar med just fondhandel, något som är en hel vetenskap. Visste du till exempel att traditionella fonder inte har köp- eller säljkurser som du har på en vanlig aktie?

Istället är det något som heter NAV-kursen som styr priset som du får betala för din fond. Det är det sammanlagda värdet på allt vad fonden äger, minus avgifterna, vilket sedan delas med antalet andelar. Kalla det för fondens substansvärde i brist på bättre, men det är en bra beskrivning. Nu blir det emellertid komplicerat eftersom olika fondbolag räknar fram sitt NAV-värde vid olika tillfällen.

Nästa ord som vi måste lära oss är brytttid, vilket utgör den sista tidpunkten på dagen som det går att lägga en order. Bryttiden skall framgå av fondens informationsblad. Är bryttiden 10,00 är det en större chans att det pris du får betala överensstämmer med NAV-värdet än om bryttiden är klockan 16,00. Så är det i alla fall i teorin. Vad händer om du väljer att köpa en fond som investerar i amerikanska aktier? Vad händer när du köper en fond som investerar i Sydkorea? Ja Du förstår själv, att handla med traditionella fonder är en hel vetenskap.

Handelsdagen är den delen av dagen som är före bryttiden. Lägger du en säljorder efter bryttiden räknas nästföljande dag som handelsdag, givet att det är en dag då det sker handel.

Skulle du vilja sälja en fond för att köpa en annan fond kan du behöva räkna med att det tar några dagar. Det kan dröja flera dagar innan försäljningen är bokförd och du har pengarna på ditt konto. Särskilt lång tid tar det om det är ett utländskt fondbolag.

Förvaltningsavgiften dras dagligen

När vi skrev om NAV-värdet skrev vi att det var värdet på alla fondens innehav, minus avgifterna. Alla fonder tar varje dag ut 1/365-del av sin förvaltningsavgift. Om vi antar att denna är på en procent, blir det en daglig kostnad på 2,74 kronor för ett innehav om 100 000 kronor.

Det finns emellertid att alternativ, ETFer, eller börshandlade fonder. Med hjälp av dessa är du bara begränsad till börsens öppettider. Du köper dina andelar på börsen, genom din vanliga mäklare eller bank, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza. I vissa fall tillkommer en växlingsavgift. Detta då utbudet av börshandlade fonder på den svenska börsen är ganska lågt. I Tyskland finns Xetra, Europas största marknadsplats för ETFer. I och med att denna börs finns i Tyskland sker handeln i euro.

Fortsätt läsa

Nyheter

BJLA ETF investerar i med tech över hela världen

Publicerad

den

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) med ISIN LU2533811084, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) med ISIN LU2533811084, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD är den billigaste ETF som följer ECPI Global ESG Medical Tech-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD är en mycket liten ETF med tillgångar på 1 miljon euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 januari 2023 och har sin hemvist i Luxemburg.

Handla BJLA ETF

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Paris.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnotering

BörsValutaKortnamn
Euronext ParisUSDMTUSD
SIX Swiss ExchangeUSDMTUSD
XETRAUSDBJLA

Fortsätt läsa

Nyheter

Bitcoin flörtar med 100 000 dollar mitt i trender med dedollarisering och företagens efterfrågan

Publicerad

den

Bradley Duke, chef för Europa på Bitwise Asset Management, pratade med Stephen Gunnion från Proactive om Bitcoins återuppgång till 100 000 dollar-strecket och de krafter som driver dess momentum.

Bradley Duke, chef för Europa på Bitwise Asset Management, pratade med Stephen Gunnion från Proactive om Bitcoins återuppgång till 100 000 dollar-strecket och de krafter som driver dess momentum.

Duke beskrev den nuvarande miljön som ett ”riktigt optimistiskt ögonblick för Bitcoin” och noterade att priset har återhämtat sig stadigt från de senaste lägsta nivåerna på cirka 75 000 dollar. Han tillskrev uppgången makroekonomiska krafter, särskilt stigande inflationsförväntningar och växande skepticism mot den amerikanska dollarn, och beskrev situationen som en del av en bredare trend av ”dedollarisering”.

Han förklarade att aggressiv amerikansk tullpolitik driver på inflationsförväntningarna globalt och driver investerare att överväga alternativa tillgångar. Duke sa: ”Vi har sett att det finns en korrelation med en ökning av Bitcoin-priset om det finns en hög inflationsförväntning.”

Duke pekade också på att företagens utökade användning av Bitcoin är en betydande ny utveckling. Han avslöjade att börsnoterade företag hade förvärvat över 101 000 bitcoins hittills under 2025 – mer än dubbelt så mycket som det totala nya utbudet av Bitcoin i år.

Han noterade att även amerikanska delstater har börjat hålla Bitcoin i sina statskassor som en del av strategiska reserver, vilket tyder på att övergången från traditionella tillgångar till Bitcoin accelererar.

Fortsätt läsa

Populära