Följ oss

Nyheter

Bostadsbyggandet minskar, kan det drabba börsutvecklingen

Publicerad

den

Bostadsbyggandet minskar, kan det drabba börsutvecklingen

Bostadsbyggandet minskar, kan det drabba börsutvecklingen. National Association of Home Builders sentiment index för februari, som publicerades i veckan visar ett kraftigt fall från ett indexvärde på 56 i januari till 46 för februari. Genomsnittet för hela 2013 låg på ett indexvärde 51. Vi ser att det amerikanska bostadsbyggandet minskar, kan det drabba börsutvecklingen?

Ett värde över 50 indikerar att fler byggare ser marknaden som förmånlig medan ett värde under 50 tyder på att de ser byggmarknaden som ogynnsam. Housing permits (bygglov) under januari rapporterades samma dag, och är att betrakta som en besvikelse. Jämfört med december 2013 minskade byggloven med 5,4 procent totalt och med 1,3 procent för enfamiljshus. Under januari 2014 steg totalsiffran jämfört med samma period under 2013, men vi ser ingen förbättring för enfamiljshus, vi såg emellertid ingen försämring då denna delsiffra kom in oförändrat.

Siffran som avsåg påbörjade bostäder var svagare än bygglov och backade med 16 procent jämfört med i december 2013, och föll med 2 procent jämfört med januari 2013. För enfamiljshus var nedgången 15,7 och föll med 6,7 procent jämfört med året innan. Mortgage Bankers Association index för bolån för köp har fallit med 27 procent från toppnoteringen i maj 2013och är ner 16 % från sin senaste topp den 10 januari.

Är inte på väg att kollapsa – ännu

Den amerikanska bostadsmarknaden är inte på väg att kollapsa ännu, det är snarast så att den tagit en paus efter den starka återhämtningen vi sett sedan det första halvåret 2012. En del av fallet kan bero på det extremt kalla och snöiga vädret i de norra och nordöstra delarna i USA, som gör det omöjligt att påbörja nya byggnadsprojekt, men vi ser att det finns grundläggande orsaker bakom fallet. Efter det att bostadsmarknaden lett återhämtningen i den amerikanska ekonomin under flera år, även om det startade senare än vi hade förväntat oss är det nu dags för bostadsmarknaden att komma upp till bevis. På längre sikt ser vi det som omöjligt att bostadsmarknaden, vare sig i USA eller på annat håll, kan komma att fortsätta växa utan att inkomsterna ökar och sysselsättningen når högre nivåer.

Diagrammet nedan visar hur S & P Home Builders Index (den röda linjen) utvecklats i förhållande till S & P 500 (den blåa linjen). S&P/Case-Shiller Indices för december 2013 kommer att publiceras tisdagen den 25 februari.

SP Home Builders

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.