Följ oss

Nyheter

Börshandlat guld lönsam försäkring

Publicerad

den

Börshandlat guld lönsam försäkring

Börshandlat guld lönsam försäkring. I våra arkiv har vi hittat en artikel av Stephan Agerman som grundade ETFSverige.se, och i dag arbetar på Deutsche Bank med bland annat den satsning på ETFer som den tyska banken gör under namnet db-x trackers. Vi publicerar artikeln Börshandlat guld lönsam försäkring. Artikeln publicerades ursprungligen i oktober 2010.

Råvaror Guldet har haft en strålande utveckling i år. Bäst i fondutbudet är en ETF noterad i euro, skriver ETF-experten Stephan Agerman.

Guld är ofta en passande investering då börsen är turbulent, som inflationsskydd eller för att guldpriset rör sig annorlunda än aktiemarknaden. Guldpriset har också haft en positiv utveckling i år. I dollar, som guldet traditionellt prissätts i, är uppgången cirka 14 procent och i euro 26 procent.

Det finns flera olika sätt att investera i guld. Här har jag valt att fokusera på börshandlade fonder (ETF:er) som antingen håller fysiskt guld eller investerar i guldbolag.

Fonderna är noterade i Tyskland (XETRA) eller i USA (NYSE). Jag anser att de är de mest intressanta kategorierna och är lättast att förstå för en privatinvesterare.

Fysiskt guld

I dagsläget finns det inga traditionella fonder som endast investerar i fysiskt guld. Jag har valt ut fyra ETF:er, varav två är tyska och två är amerikanska. Förutom valutan är de helt jämförbara. Vikten av att ha en uppfattning om investeringsvalutan framkommer tydligt i tabellen nedan. Skillnaden i utveckling för instrumenten som noteras i dollar och euro är omkring 13 procentenheter. För en svensk investerare måste även den svenska kronans utveckling gentemot dollarn eller euron beaktas.

Guldbolag. I denna kategori jämför jag tre traditionella fonder med fyra ETF:er, varav två är tyska och två är amerikanska. Investeringar i guldbolag innebär att du är exponerad mot både guldpriset och utvecklingen på aktiemarknaden. Skillnaderna i instrumenten i tabellen gäller bland annat antal bolag som ingår i fonden, urvalskriterier och noteringsvaluta. Så vilka instrument har gått bäst? Den bästa utvecklingen av alla tillgängliga alternativ har ETFX Dax Global Gold Mining Fund haft, med en uppgång på cirka 29 procent. Den bästa traditionella fonden är 10 procentenheter sämre.

Snittet bland ETF:er har haft en avsevärt bättre utveckling än de aktiefonder som finns tillgängliga i dag.Utbudet av ETF:er med inriktning på guld är också betydligt större än det som finns tillgängligt genom traditionella aktiefonder. De börshandlade instrumenten är enkla och transparenta och utvecklingen är lätt att förstå och följa

I valet mellan fysiskt guld och guldbolag faller mitt val på fysiskt guld, som är mindre beroende av aktiemarknaden. Det jag söker med denna investering är en säkerhet om börsen fortsätter att vara skakig i höst. Valet av valuta är svårare och beror på tidsperspektiv.

Hittills i år är det instrumenten noterade i euro som har utvecklats bäst och om den trenden fortsätter är de att föredra.

Guld i traditionella fonder och ETF

FondTickerIndexFörvaltat kap, milj USDFörvaltnings avgift, %UcitI år, %
SPDR Gold Shares (USD)GLDFöljer guldpriset 1:152 1590,4Nej14
iShares COMEX Gold Trust (USD) ?IAUFöljer 1:13 8270,25Nej14
XETRA Gold (EUR) 4GLDFöljer guldpriset 1:12 1240,36Nej27,4
ETFS Physical Gold (EUR) ?VZLDFöljer guldpriset 1:15 1420,39Nej26,8
ETF gruvbolag      
Market Vectors Gold Miners ETF (USD)GDXFöljer NYSE Arca Gold Miners index6 9350,53 15,9
Market Vectors Junior Gold Miners ETF (USD)GDXJFöljer Market Vectors Junior Gold Miners index1 2770,59 20,9
Market Access NYSE ARCA Gold Bugs Index Fund (EUR)M9SDFöljer NYSE Gold BUGS index1660,7Ja24,9
ETFX Dax Global Gold Mining Fund (EUR)ETLXFöljer Dax Global Gold Miners index750,65Ja28,9
Traditionella fonder      
Black Rock Global Funds – World Gold A2 (USD) Investerar i företag verksamma inom guldutvinning7 6171,75Ja15,3

* EU-direktiv som klassificerar fonder utifrån bl a placeringsregler. Källa:ETFSverige.se, Morningstar, Bloomberg, fondbolag.

Stephan Agerman är passionerat intresserad av börshandlade fonder. Så pass att han 2009 startade informationssajten ETFSverige. se, vid sidan av sitt ordinarie jobb på en investmentbank i Stockholm.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.