Nyheter
Billiga globala ETF:er med ren energi, batteriteknik och dekarbonisering
Publicerad
4 år sedanden

Det har varit ett händelserikt år för rena energiaktier efter deras fantastiska vinster förra året. Aktierna i många företag i sektorn har fångats upp i försäljningen av ”tillväxtföretag” sedan slutet av januari. Precis som teknikaktier hade rena energiaktier sett höga värderingar tack vare förväntningarna om en övergång från fossila bränslen accentuerade av Coronapandemins transformativa effekter. Detta gör att det kan vara värt att titta på alternativ som billiga globala ETF:er med ren energi, batteriteknik och dekarbonisering
Politiska uttalanden på båda sidor om Atlanten förra året gav historien vingar och detaljinvesterare hoppade på vagnen – särskilt i börshandlade fonder som spårar sektorn, men också i traditionella aktiefonder. Men stigande obligationsräntor under det nya året började riva upp antagandena om långsiktig låg inflation och bottenräntor som hade stimulerat tillväxtsektorernas framtida implicita resultat.
Så rena energiaktier, precis som deras tekniska motsvarigheter, har upplevt en liten korrigering efter 2020:s spektakulära boom. Den enormt populära iShares Global Clean Energy ETF har drabbats av en dubbel smäll. Indexet som det skuggar kom ifrågasatt i januari för att vara för koncentrerat och fonden stod inför likviditetsfrågor på grund av sitt innehav i small cap aktier.
iShares Clean Energy
Damien Lardoux på EQ Investors påminner oss om att iShares ETF har haft ett volatil tidigt liv. Denna ETF lanserades i juli 2007 runt 1350p, och vid jul det året hade den nått ett all time high på 1 682p – långt över toppen i januari i år. Det var innan finanskrisen exploderade.
I mars 2009 handlades denna börshandlade fond till 542 p. Då sänktes gröna subventioner av åtstramningsregeringar. iShares Clean Energy föll ytterligare under de kommande tre åren till botten runt 230p – en nedåtgående resa på 86 procent från den tidigare toppen. ”Då var det subventionerna som gjorde många av dessa företag lönsamma”, säger Lardoux. ’Men sedan dess har kostnaden för att producera sol och vind sjunkit enormt, så lönsamheten har ökat.’
Även om sektorn fortfarande subventioneras av offentliga utgifter, är det ett rättvist antagande att den politiska risken nu är lägre än den var då, eftersom brådskan med att minska utsläppen har blivit mer allmänt accepterad.
Denna ETF föll mer än sina konkurrenter och sjönk från 1425p i början av januari till under 900p i början av mars, innan en partiell återhämtning till cirka 960-965p-märket för närvarande. Som med all investering är dock ett långsiktigt perspektiv viktigt och innehavare av äventyrliga tematiska fonder måste förvänta sig volatilitet på kort och medellång sikt.
Damien Lardoux, chef för Impact Investing på EQ Investors, varnar att även om teman som ren energi kan verka mycket attraktiva för investerare i detaljhandeln måste de kunna smälta plötsliga svängningar. Och så bör en sådan ETF förbli en satellit snarare än ett kärninnehav – högst fem procent av en portfölj.
’En anledning till att dessa lager gick så bra 2020 är att ingen riktigt vet hur stor denna sektor kan vara eller kommer att bli’, tillägger han. Men med stor potential kommer potentialen för stora besvikelser.
Vi har valt ut några ETF: er som är tillgängliga på olika plattformar för att jämföra deras resultat och hur de fungerar. För det första finns iShares ETF och dess två huvudkonkurrenter i Morningstar’s Alternative Energy Equity-sektor – var och en, intressant, spårar ett annat index.
Då det omtvistade området – åtminstone av ESG-investerare – av batteriteknik och dess värdekedja. Och slutligen en ETF med en mer diversifierad och ny strategi.
Clean energy/alternativ energi
iShares Global Clean Energy (INRG)
Detta är den mest kända och mest ägda av de ETF: er som undersöks här. Det är verkligen den största med ett marknadsvärde på mer än 10 miljarder dollar (tillsammans med den amerikanska versionen, ICLN) – efter att ha förvärvat större delen av det förra året eftersom dess prestation fångade många vanliga investerare.
Även efter de senaste fallen, vilket innebär att den är 18 procent lägre än i år (13 april), visar den en totalavkastning på 12 månader på 102 procent. Den kommer med en löpande avgift på 0,65, en ganska hög kostnad för en ETF, och det har också funnits ganska länge sedan 2007.
Hur iShares Clean Energy ETF har presterat de senaste tre åren
INRG har sedan starten spårat S&P Global Clean Energy index, som bara spårade de 30 största företagen i globala rena energirelaterade företag med en anpassad marknadsviktning. Detta placerade ribban för inträde till ETF: höga beståndsdelar var infrastrukturföretag för förnybar energi, tillverkare av vindkraftverk och solpaneler och liknande. Så det var ett mycket rent spel på sektorn.
Men också mycket koncentrerad, med de tio toppinnehav som ofta utgör hälften av fonden. Och när miljarder strömmade in i INRG och dess amerikanska iteration ICLN förra året samlade de enorma innehav i några av de mindre aktierna i indexet.
Vilket symbiotiskt hotade denna ETF:s stabilitet. Aktiekurserna för små bolag uppblåstes artificiellt av massköp från trackerfonder och blev sedan föremål för likviditetsproblem – och möjligheten till snabba devalveringar om och när fonderna måste avyttra sina innehavda aktier.
S&P har granskat sitt index för ren energi och ETF, som nu omstruktureras, kommer snart att baseras på allt upp till 100 företag – inte alla kommer att vara rena gröna energisektorföretag. Så den rekonstruerade ETF:en bör vara mer stabil men en mindre ren satsning på sektorn.
Det nya indexet kommer att använda ett system för anpassad viktning som kombinerar marknadsvärde, hur dedikerat ett företag är för sektorn och tar tak på den vikt som enskilda aktier tillför. Renare beståndsdelar kommer att ha en större vikt (maximalt 8 procent) än företag med mer blandade inkomstkällor (begränsade till antingen 4 eller 6 procent). Så ett mindre rent grönt energiföretag kan ha samma inflytande som en större, ”mindre ren” beståndsdel.
Dessutom kan alla aktier med en vikt som är större än 4,5 procent inte tillsammans utgöra mer än 40 procent av indexet – en betydande förändring med tanke på Plug Powers nuvarande 9,7 procents viktning i INRG.
Investeringsplattformen Nutmeg tog bort denna ETF från sina färdiga portföljer i februari på grund av likviditetsproblemen, medan Interactive Investor överväger att släppa den från sin rekommendationslista på grund av den utspädda ESG-satsningen i S&P: s nya index.
Lyxor New Energy (NRJL)
Detta spårar World Alternative Energy index, som består av ” världens 40 största företag som verkar inom sektorerna för förnybar energi, distribuerad energi eller energieffektivitet, som får minst 40% av sina intäkter från alternativ energi relaterad verksamhet ”.
Hur har Lyxor New Energy ETF har presterat under de senaste tre åren
Så, i likhet med hur iShares ETF kommer att moderniseras, tillåter det i företag som inte är rena gröna energispel. Indexsammansättningen granskas halvårsvis och vägs med börsvärde och med ett högre tak på 15 procent.
Brennan säger att denna metod innebär att det är ett alternativ med lägre risk men ett mindre rent spel: ’Till exempel genererar det största innehavet (Schneider Electric) cirka 70% av intäkterna från hållbara lösningar – vilket innebär att 30% inte är det.’
Det har nästan £ 900 miljoner i tillgångar, tar ut en löpande avgift på 0,6 procent. Denna ETF handlas 5 procent lägre i år hittills.
L&G Clean Energy (RENG)
Denna ETF lanserades så sent som i november, och är fortfarande liten på bara drygt 50 miljoner pund. Det är mer diversifierat än de två första ETF:erna och är det billigaste av de tre när det gäller löpande avgifter på 0,49 procent. RENG har backat med 1,3 procent hittills i år.
RENG spårar ett annat riktmärke, Solactive Clean Energy index, som består av 57 aktier i ’börsnoterade företag som är aktivt engagerade i den globala renenergibranschen i olika segment av värdekedjan’.
Hur L&G ETF Clean Energy har presterat sedan starten
Till skillnad från de två första ETF:erna är indexet likaviktat ’under förutsättning att vissa likviditetsbaserade vikttak är gjorda för att säkerställa att värdepapper med lägre likviditet inte är alltför representerade i indexet’.
Månadsvis bedöms varje företags vikt och om något av dem överstiger 15 procent av indexet justeras konsoliderna så att de återigen vägs lika. Allt detta innebär att de 10 bästa innehaven kommer att ha en lägre effekt på resultatet än i de andra två ETF: erna.
Hur L&G ETF Clean Energy allokerar kapitalet
Batteriteknik och produktion. Batteriteknik är uppenbarligen avgörande för framgången med framför allt övergången till elfordon och transport. Två börshandlade fonder har zoomat in på ”batterivärdekedjan” men många ESG-entusiaster är inte intresserade.
Förutom de företag som är involverade i batteriforskning och produktion, inkluderar värdekedjan utvinning och raffinering av jordmetaller som används vid tillverkningen, som litium och nickel. De som tittar på den koldioxid- och föroreningsminskande slutprodukten måste titta närmare på detta om de vill investera i gruvarbetare som, även om de kanske städar upp sina handlingar, ibland har blandat register över arbetstagarnas rättigheter och säkerhet och lokal miljöförstöring .
Koleffekten av batteriproduktion och miljöpåverkan av kassering av batterier är andra tvistområden. Litiumjonbatterier är en del av lösningen på fossila bränslen när de driver elfordon – men ESG-investerare är försiktiga med gruvföretagen som har värdekedjefonder.
L&G Battery Value Chain (BATG)
Denna ETF spårar Solactive Battery Value-Chain Index, som är en korg med företag som tillhandahåller vissa elektrokemiska energilagringstekniker och gruvföretag som producerar metaller som används för att tillverka batterier.
Screeningmetoden väljer batterileverantörer kartlagda enligt deras teknologityp (blybaserade, litiumbaserade, nickelbaserade och natriumbaserade) och litiumgruvor klassificerade som nuvarande litiumproducenter.
Hur L&G Battery Value Chain ETF har presterat under de senaste tre åren
Det är ett likaviktat, koncentrerat index på 31 aktier som ombalanseras varje månad med ett 15-procentigt tak för enskilda aktier. Företag kan läggas till eller tas bort två gånger om året. BATG är 13,5 procent högre än YTD och 124 procent över 12 månader, med en löpande avgift på 0,49 procent.
WisdomTree Battery Solutions (CHRG)
Denna ETF som lanserades för ungefär ett år sedan spårar WisdomTrees eget batterilösningsindex. Detta inkluderar företag som tillhandahåller batteri- och energilagringslösningar – råvaror, tillverkning, aktiverare eller framväxande teknik – men exkluderar företag som inte uppfyller WisdomTrees ESG-kriterier. I och med att den handlas på flera olika börsen världen över har den flera kortnamn, ett annat namn på CHRG är VOLT.
Hur WisdomTree Battery Solutions ETF har presterat sedan starten
Det är ett väl diversifierat anpassat viktat index på för närvarande 91 aktier, med ett individuellt aktievikttak på 3,5 procent. Vi kan se att de 10 bästa innehaven utgör en något lägre andel av fonden (34 procent) än i BATG (41 procent) och att det läggs mindre vikt vid stora biltillverkare.
Det är något billigare än BATG med en årsavgift på 0,40 procent och är 1,7 procent högre 2021, men med 101 procent över 12 månader.
Övergång möjliggör transformationen till ESG
Det finns många ETF: er som är tätt begränsade av ESG-kriterier, men få gör en kvalitativ bedömning av hur deras konsumenter faktiskt bidrar till (och drar nytta av) strävan efter lägre utsläpp. En har dock lanserats nyligen.
iClima Global Decarbonisation Enablers (CLMA)
Denna nya ETF ger exponering för företag som erbjuder produkter och tjänster som aktivt underlättar minskningen av koldioxidutsläpp.
Dess skapare hävdar att det är unikt genom att det ”flyttar fokus från företagens utsläppsminskande åtgärder, till företag som erbjuder produkter och tjänster som direkt möjliggör lösningar för att undvika koldioxidutsläpp och belyser innovatörer i klimatförändringen”.
Hur iClima ETF har presterat sedan starten
CLMA spårar ett index med samma namn, som ”ger balanserad exponering för företag som tillhandahåller klimatförändringslösningar från fem delsektorer inklusive grön energi, grön transport, förbättringar av vatten och avfall, lösningar för koldioxidutsläpp och hållbara produkter”.
Varje företag är begränsat till 2 procent av ETFen för att avlägsna överexponering för stora bolag och består för närvarande av 157 företag. Så det är en bredbaserad och diversifierad ETF. CLMA lanserades i december 2020, kostar 0,65 procent och hittills är den 3,7 procent högre.
Applied Materials, Eaton Corporation, Trane Technologies, Republic Services, ABB, Generac Holdings, Compagnie de Saint-Gobain, Infineon Technologies och Siemens ingår alla i topp 10-innehaven – var och en utgör mindre än 1,5 procent av portföljen.
Handla iShares Global Clean Energy
iShares Global Clean Energy handlas på både Londonbörsen med kortnamn INRG och på tyska Xetra med kortnamnet IQQH. Det gör att det går att köpa andelar i denna fond genom de flesta svenska nätmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.
Handla Lyxor New Energy
Lyxor New Energy (NRJL) handlas på Xetra, men också på London Stock Exchange, SIX Swiss Exchange, Borsa Italiana och Parisbörsen (EuroNext Paris). Handel sker i USD, CGF, GBP och Euro. Det gör att det går att köpa andelar i denna fond genom de flesta svenska nätmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.
Handla L&G Clean Energy UCITS ETF
L&G Clean Energy UCITS ETF (RENG) handlas på Xetra, men också på London Stock Exchange, SIX Swiss Exchange och Borsa Italiana. Handel sker i USD, CGF, GBP och Euro. Det gör att det går att köpa andelar i denna fond genom de flesta svenska nätmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.
Handla WisdomTree Battery Solutions (CHRG)
WisdomTree Battery Solutions (CHRG) handlas på Xetra, men också på London Stock Exchange, SIX Swiss Exchange och Borsa Italiana. Handel sker under kortnamnen VOLT och CHRG beroende på börs. Handel sker i USD, CGF, GBP och Euro. Det gör att det går att köpa andelar i denna fond genom de flesta svenska nätmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.
Handla iClima Global Decarbonisation Enablers (CLMA)
iClima Global Decarbonisation Enablers (CLMA). Det gör att det går att köpa andelar i denna fond genom de flesta svenska nätmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.
Du kanske gillar
Nyheter
Börshandlade fonder för globala utdelningsaktier
Publicerad
5 timmar sedanden
13 juli, 2025
En investering i aktier med hög utdelning ses som en solid investering. Utdelning betalas vanligtvis av lönsamma och etablerade företag. För investerare som söker regelbunden inkomst i tider med låga räntor kan globala utdelningsaktier ge en attraktiv avkastning.
Det finns olika indexkoncept tillgängliga för att investera med ETFer i globala utdelningsaktier. Den här investeringsguiden för globala utdelningsaktier hjälper dig att skilja mellan de viktigaste indexen och att välja de bästa ETFerna som spårar indexen på globala utdelningsaktier.
Vi har identifierat 16 olika index på globala utdelningsaktier som spåras av 20 olika börshandlade fonder. Den årliga förvaltningskostnaden för dessa börshandlade fonder ligger mellan 0,25 och 0,50 procent per år.
Den största globala utdelnings-ETFerna efter fondstorlek i EUR
1 | Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF Distributing | 4,301 m |
2 | iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (DE) | 2,387 m |
3 | SPDR S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF | 955 m |
Den billigaste globala utdelnings-ETFerna efter totalkostnadskvot
1 | Xtrackers MSCI World High Dividend Yield ESG UCITS ETF 1D | 0.25% p.a. |
2 | Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF Acc | 0.29% p.a. |
3 | Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF Distributing | 0.29% p.a. |
Olika index på globala utdelningsaktier
Metoder för de jämförda indexen
FTSE All-World High Dividend Yield | MSCI World High Dividend Yield ESG Reduced Carbon Target Select | S&P Global Dividend Aristocrats | |
Antal ETFer | 2 | 2 | 1 |
Antal beståndsdelar | 1 824 | 169 | 92 |
Investeringsuniversum | FTSE All-World-index: 4 165 aktier från utvecklade och tillväxtmarknader över hela världen (utan REITs) | MSCI World index: 1 464 aktier från utvecklade länder över hela världen (utan REITs) | S&P Global Broad Market Index (BMI): 14 542 aktier från utvecklade och tillväxtländer över hela världen |
Index ombalansering | Halvårsvis (mars och september) | Halvårsvis (maj och november) | Årligen (januari) |
Urvalskriterier | Förväntad direktavkastning | Kvalitetsfaktorer, direktavkastning på minst 30 % över genomsnittet av det underliggande indexet, icke-negativ utdelningstillväxt över 5 år, ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning) | Kontrollerad utdelningspolitik med stigande eller stabil utdelning under minst 10 år i rad |
Indexviktning | Börsvärde (free float) | Börsvärde (free float) | Direktavkastning |
SG Global Quality Income | STOXX® Global Select Dividend 100 | |
Antal ETFer | 1 | 2 |
Antal beståndsdelar | 75 | 100 |
Investeringsuniversum | Utvecklade länder över hela världen (exklusive finansiella företag) | STOXX® Global 1800-index: 1800 aktier från utvecklade länder över hela världen |
Index ombalansering | Kvartalsvis | Årligen (Mars) |
Urvalskriterier | Olika kvalitetsfaktorer, balansräkningsvärdering, direktavkastning | Utdelningskvalitet, icke-negativ utdelningskvot, indikerade direktavkastning |
Indexviktning | Likaviktat | Direktavkastning |
FTSE All-World High Dividend Yield Index
FTSE All-World High Dividend Yield-index spårar högutdelningsaktier från utvecklade och tillväxtekonomier över hela världen. Genom att välja de aktier som har högst avkastning från sitt moderindex, FTSE All-World-index (exklusive REITs), strävar FTSE All-World High Dividend Yield-index på att återspegla 50 procent av moderindex. Med 1 824 beståndsdelar är FTSE All-World High Dividend Yield-index det överlägset största tillgängliga utdelningsindexet. Urvalsmetoden är ganska enkel och baseras på den förväntade direktavkastningen för de kommande 12 månaderna. De utvalda bolagen vägs efter deras marknadsvärde för free float.
Metodik för FTSE All-World High Dividend Yield
- 1 824 aktier från utvecklade och tillväxtekonomier över hela världen
- Investeringsuniversum: FTSE All-World-index, som består av 4 165 beståndsdelar, exklusive REITs
- Aktieurval baseras på förväntad direktavkastning för de kommande 12 månaderna
- Urvalskriterier: aktier med den högsta direktavkastningen från investeringsuniversum (ca 50 procent av det investerbara börsvärdet)
- Indexomräkning sker halvårsvis i mars och september
- Index viktat med fritt flytande marknadsvärde
MSCI World High Dividend Yield ESG Reduced Carbon Target Select-index
MSCI World High Dividend Yield ESG Reduced Carbon Target Select-index fokuserar på de högsta utdelningsaktier från utvecklade länder världen över. Detta utdelningsindex inkluderar 169 bolag som är valda efter kvalitetsfaktorer och utdelningsstyrka. Urvalskriterierna inkluderar en direktavkastning på minst 30 procent över genomsnittet av det underliggande indexet (MSCI World index) och en icke-negativ utdelningstillväxt under de senaste fem åren. Dessutom filtreras de ingående aktierna enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda aktierna vägs efter deras fria marknadsvärde.
Metodik för MSCI World High Dividend Yield ESG Reduced Carbon Target Select
- 169 utdelningsaktier från utvecklade länder över hela världen
- Investeringsuniversum: MSCI World-index, som består av 1 464 aktier, exklusive REITs
- Aktieurvalet baseras på den angivna direktavkastningen
- Urvalskriterier: kvalitetsfaktorer, direktavkastning på minst 30 % över genomsnittet av det underliggande indexet, icke-negativ utdelningstillväxt över 5 år, ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning)
- Indexomräkning sker halvårsvis i maj och november
- Index viktat med fritt flytande marknadsvärde
- Maximal vikt per enskild aktie är 5 %
S&P Global Dividend Aristocrats index
S&P Global Dividend Aristocrats index syftar till långsiktig och hållbar utdelningstillväxt. Det är baserat på S&P Global Broad Market Index (BMI), som spårar aktier från utvecklade och tillväxtekonomier över hela världen. Ett företag ingår endast i S&P Global Dividend Aristocrats index om det har minst 10 år i följd av en kontrollerad utdelningspolicy med stigande eller stabila utdelningar. Dessutom måste fördefinierade avkastningskriterier uppfyllas. Trots de strikta inkluderingsreglerna säkerställer gränserna för individuella värdepapper, sektor- och landvikter att inga klusterrisker uppstår i indexet. De utvalda aktierna vägs med sin angivna direktavkastning.
Metodik för S&P Global Dividend Aristocrats
- Cirka 100 utdelningsaktier från utvecklade och tillväxtekonomier över hela världen
- Investeringsuniversum: S&P Global Broad Market Index (BMI), som inkluderar 14 542 aktier
- Aktieurvalet baseras på den angivna och den historiska direktavkastningen
- Urvalskriterier: kontrollerad utdelningspolicy med stigande eller stabil utdelning under minst 10 år i rad
- Indexomräkning sker årligen i januari, granskning sker månadsvis
- Index viktat med indikerad direktavkastning
- Vikten per enskild aktie är maximerad till 3 %; vikt per sektor/land begränsas till 25 %; maximalt 20 aktier per land
SG Global Quality Income Index
SG Global Quality Income-index spårar 25 till 75 högutdelningsaktier från utvecklade ekonomier över hela världen. Finansiella poster är exkluderade. Urvalsprocessen för SG Global Quality Income-index baseras på omfattande kvalitetskriterier (med avseende på lönsamhet, solvens, intern effektivitet) och balansräkningsvärdering. För att bli utvald måste ett företags direktavkastning vara minst 4 procent. Både förväntad och indikerad direktavkastning beaktas. En speciell egenskap hos indexet är lika viktning av alla utvalda utdelningsaktier.
Metodik för SG Global Quality Income
- 25 till 75 utdelningsaktier från utvecklade länder över hela världen (exklusive finans)
- Aktieurval baseras på direktavkastning
- Urvalskriterier: kvalitetsfaktorer, balansräkningsvärdering, direktavkastning (minst 4 %)
- Indexombalansering på kvartalsbasis
- Lika viktning av alla värdepapper i indexet
- Index konstruerat av Société Générale och beräknat av Solactive
STOXX® Global Select Dividend 100 index
STOXX® Global Select Dividend 100-index inkluderar ett urval av 100 företag från utvecklade länder över hela världen som uppfyller kriterierna för hög utdelningskvalitet. Det globala indexet bildas av de tre regionala indexen STOXX® Europe Select Dividend 30, STOXX® North America Select Dividend 40 och STOXX® Asia/Pacific Select Dividend 30. Värdepapper väljs i underregionerna baserat på deras indikerade utdelningsavkastning och deras historisk utdelningspolitik. De utvalda aktierna vägs med sin angivna direktavkastning.
Metodik för STOXX® Global Select Dividend 100
- 100 utdelningsaktier från utvecklade länder över hela världen
- Indexet innehåller 40 aktier från Nordamerika, 30 aktier från Europa och 30 aktier från Asien-Stillahavsområdet
- Investeringsuniversum: STOXX® Global 1800-index
- Aktieurvalet baseras på den angivna direktavkastningen. Dessutom måste företag uppfylla vissa krav på utdelningskvalitet och utdelningskvot
- Urvalskriterier: positiv utdelningstillväxt under fem år, utdelning under fyra av de senaste fem åren, icke-negativ utdelningskvot (max. 60 %)
- Indexomräkning sker årligen i mars
- Index viktat med indikerad direktavkastning
En sammanställning av örshandlade fonder för globala utdelningsaktier
Förutom avkastning finns det ytterligare viktiga faktorer att tänka på när du väljer en Russell 2000 ETF. För att ge ett bra beslutsunderlag hittar du en lista över alla ETFer som investerar i globala utdelningsaktier med information om kortnamn, kostnad, utdelningspolicy, fondens hemvist och replikeringsmetod.
För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på respektive ETFs kortnamn i tabellen nedan.
Namn ISIN | Kortnamn | Avgift % | Utdelnings- policy | Hemvist | Replikerings- metod |
Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF Distributing IE00B8GKDB10 | UDIV | 0,29% | Utdelande | Irland | Optimerad sampling |
iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (DE) DE000A0F5UH1 | ISPA | 0,46% | Utdelande | Tyskland | Fysisk replikering |
SPDR S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF IE00B9CQXS71 | ZPRG | 0,45% | Utdelande | Irland | Fysisk replikering |
VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF NL0011683594 | VDIV | 0,38% | Utdelande | Holland | Fysisk replikering |
iShares MSCI World Quality Dividend ESG UCITS ETF USD (Dist) IE00BYYHSQ67 | QDVW | 0,38% | Utdelande | Irland | Fysisk replikering |
Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF Acc IE00BK5BR626 | VGWE | 0,29% | Ackumulerande | Irland | Optimerad sampling |
Xtrackers STOXX Global Select Dividend 100 Swap UCITS ETF 1D LU0292096186 | XGSD | 0,50% | Utdelande | Luxemborg | Ofinansierad swap |
Fidelity Global Quality Income UCITS ETF IE00BYXVGZ48 | FGEQ | 0,40% | Utdelande | Irland | Fysisk replikering |
UBS ETF (IE) S&P Dividend Aristocrats ESG UCITS ETF (USD) A-dis IE00BMP3HG27 | UBUM | 0,30% | Utdelande | Irland | Fysisk replikering |
iShares MSCI World Quality Dividend ESG UCITS ETF USD (Acc) IE00BKPSFC54 | WQDA | 0,38% | Ackumulerande | Irland | Fysisk replikering |
Global X SuperDividend® UCITS ETF D IE00077FRP95 | UDIV | 0,45% | Utdelande | Irland | Fysisk replikering |
Amundi Global Equity Quality Income UCITS ETF Dist LU0832436512 | LGQI | 0,45% | Utdelande | Luxemborg | Ofinansierad swap |
Fidelity Global Quality Income UCITS ETF (GBP Hedged) IE00BYV1YF22 | FGQP | 0,45% | Utdelande | Irland | Fysisk replikering |
Franklin Global Quality Dividend UCITS ETF IE00BF2B0M76 | FLXX | 0,30% | Utdelande | Irland | Fysisk replikering |
Fidelity Global Quality Income UCITS ETF (EUR Hedged) IE00BYV1YH46 | FGEU | 0,45% | Utdelande | Irland | Fysisk replikering |
Fidelity Global Quality Income UCITS ETF (CHF Hedged) IE00BMG8GR03 | FGQC | 0,45% | Utdelande | Irland | Fysisk replikering |
UBS ETF (IE) S&P Dividend Aristocrats ESG UCITS ETF (hedged to EUR) A-dis IE00BM9TV208 | GLDVDE | 0,33% | Utdelande | Irland | Fysisk replikering |
SPDR S&P Global Dividend Aristocrats ESG UCITS ETF (Dist) IE00BYTH5S21 | ZPD3 | 0,45% | Utdelande | Irland | Fysisk replikering |
Xtrackers MSCI World High Dividend Yield ESG UCITS ETF 1D IE000NS5HRY9 | XZDW | 0,25% | Utdelande | Irland | Fysisk replikering |
Global X SuperDividend® UCITS ETF USD Accumulating IE000YICM5P9 | SDIU | 0,45% | Ackumulerande | Irland | Fysisk replikering |

HANetf Lloyd Focused Equity UCITS ETF Accumulating (FEP ETF) med ISIN IE000NYVK0R8, strävar efter att spåra Solactive Lloyd Focused Equity-index. Solactive Lloyd Growth Equity-index spårar aktier över hela världen med kvalitets- och värdeegenskaper.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,85 % p.a. HANetf Lloyd Focused Equity UCITS ETF Accumulating är den enda ETF som följer Solactive Lloyd Focused Equity-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
HANetf Lloyd Focused Equity UCITS ETF Accumulating har tillgångar på 154 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 16 maj 2024 och har sin hemvist i Irland.
Mer om FEP
Företag med stark ekonomi: Ett snävt urval av företag med gynnsam ekonomi, bedömd utifrån deras förmåga att konkurrera ut sina kollegor och skapa värde genom att producera viktiga varor och tjänster.
Defensiv: Risken för kapitalförluster minskas av kvaliteten på de utvalda företagen och den säkerhetsmarginal som rabatten mellan deras marknadspris och deras långsiktiga intjäningskraftsvärde ger. Portföljen lämpar sig för ett brett spektrum av ekonomiska regimer med potential som inte är korrelerad med den breda ekonomiska tillväxten.
Hög övertygelse: Portfölj med hög övertygelse, vilket återspeglas i den högre vikt som tilldelas värdepapper som erbjuder det bästa värdet givet deras tillväxtpotential och som har de mest robusta affärsmodellerna.
Mål för Focused Equity ETF
Lloyd Focused Equity UCITS ETF (FEP) syftar till att ge investerare exponering mot företag som är av enastående kvalitet och underskattade av marknaden.
Företag måste ha en lång historia av god ekonomisk utveckling och en stark balansräkning. De måste upprätthålla en hög rörelsemarginal, konsekvent uppvisa positiva rörelseresultat, generera stort fritt kassaflöde och visa robust avkastning på investerat kapital. Företagens kvalitet, hållbarheten i deras intjäningskraft och deras utvecklingspotential bedöms också genom analysen av fyra kritiska faktorer som Lloyd Capital definierar som de fyra ”M”:en – Moat, Management, Market och Macro.
Focused Equity ETF följer Solactive Lloyd Focused Equity Index CNTR (SFEPNTRC), som riktar sig till företag med robusta finansiella fundament.
Handla FEP ETF
HANetf Lloyd Focused Equity UCITS ETF Accumulating (FEP ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.
London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.
Börsnoteringar
Börs | Valuta | Kortnamn |
London Stock Exchange | USD | FEP |
Största innehav
Namn | Vikt % |
MICROSOFT CORP COMMON | 6.44% |
THERMO FISHER SCIENTIFIC | 5.55% |
CHUBB LTD COMMON STOCK | 5.33% |
ASHTEAD GROUP PLC COMMON | 4.87% |
SERVICE CORP | 4.75% |
SHELL PLC ADR USD | 4.70% |
SALESFORCE.COM INC. | 4.38% |
INTERCONTINENTAL EXCHANGE | 4.36% |
BLACKROCK INC COMMON | 4.34% |
ADOBE INC COMMON STOCK | 4.21% |
Innehav kan komma att förändras

Nu kan du investera i krypto på SAVR – säkert, enkelt och billigt. SAVR är först i Sverige att erbjuda courtagefria köp av krypto-ETPer. Detta tack vare ett samarbete med de svenska kryptoförvaltarna Virtune som gör att du kan köpa deras ETPer hos SAVR courtagefritt.
Handeln sker på ditt vanliga investeringskonto (ISK, Kapitalförsäkring eller Aktie- och fondkonto) och är lika enkelt som att handla aktier. Välj bland en rad spännande valutor, som bland andra populära Bitcoin, XRP, Ethereum och Solana.

Vad är krypto-ETPer?
En ETP (Exchange Traded Product) är en börshandlad produkt som vanligtvis följer priset på en underliggande tillgång, exempelvis en kryptovaluta. När du handlar en krypto-ETP äger du med andra ord inte själva kryptovalutan, utan en tillgång som kommer att följa valutans värde – oavsett om det går upp eller ner.
Fördelar med att investera i krypto-ETPer
Det finns flera fördelar med att investera i ETPer jämfört med att direkthandla riktig krypto:
• Säkert att äga. Precis som aktier och ETFer handlas ETPer på reglerade börser och följer finansiella regelverk, vilket innebär en trygghet för dig som kund.
• Enkelt att handla. ETPer handlar du på ditt vanliga konto, till skillnad från vanlig krypto som handlas på en kryptobörs via en separat plattform som erbjuder just direkthandel i kryptovalutor. När du handlar krypto-ETPer slipper du dessutom de plånböcker och nycklar som annars krävs för att få tillgång till, och hantera, innehaven i riktig krypto.
• Enkla skatteregler. Krypto-ETPer kan köpas på ISK och KF, vilket vanliga kryptovalutor inte kan. Handel på ISK och KF innebär att du schablonskattas och att deklarationen sköts automatiskt, medan du för riktig krypto behöver rapportera in ditt deklarationsunderlag själv.
Kostnader för att köpa krypto-ETPer
Precis som vid handel med ETFer betalar du en årlig förvaltningsavgift samt courtage. Hos SAVR betalar du inget courtage vid köpet av Virtunes ETPer, vilket innebär lägre kostnader.

Börshandlade fonder för globala utdelningsaktier

FEP ETF satsar på kvalitativa värdeaktier

Köp krypto på SAVR utan krångel & courtage

DFSV ETF spårar utvecklingen av den europeiska försvarsindustrin

Världens största stablecoin har fyllt ett valv med 80 ton guld

De bästa ETFer som investerar i europeiska utdelningsaktier

Nordea Asset Management lanserar nya ETFer på Xetra

Svenska investerare — 21Shares Nasdaq Stockholm-sortiment har just blivit starkare

De bästa ETFerna med fokus på momentum

Hetaste investeringstemat i juni 2025
Populära
-
Nyheter3 veckor sedan
De bästa ETFer som investerar i europeiska utdelningsaktier
-
Nyheter3 veckor sedan
Nordea Asset Management lanserar nya ETFer på Xetra
-
Nyheter3 veckor sedan
Svenska investerare — 21Shares Nasdaq Stockholm-sortiment har just blivit starkare
-
Nyheter2 veckor sedan
De bästa ETFerna med fokus på momentum
-
Nyheter2 veckor sedan
Hetaste investeringstemat i juni 2025
-
Nyheter2 veckor sedan
12 000 artiklar om börshandlade fonder
-
Nyheter4 veckor sedan
JPM noterar nya ETFer på Xetra och Börse Frankfurt
-
Nyheter2 veckor sedan
Primer: Injective, infrastructure for global finance