Följ oss

Nyheter

Om koppar är den nya oljan kan detta vara rätt ETF

Publicerad

den

USA:s president Joe Bidens infrastrukturplan hjälper till att öka efterfrågan på basmetaller. Med Goldman Sachs som ser koppar som den nya oljan vänder sig investerare till Global X Copper Miners ETF (COPX).

USA:s president Joe Bidens infrastrukturplan hjälper till att öka efterfrågan på basmetaller. Med Goldman Sachs som ser koppar som den nya oljan vänder sig investerare till Global X Copper Miners ETF (COPX).

Enligt en artikel från Mining.com, ”ser Goldman Sachs kopparpriset öka till i genomsnitt 11 000 dollar per ton under de närmaste 12 månaderna, enligt Business Insider. År 2025 skulle metallen kunna prissättas till 15 000 dollar per ton, en ökning med 66%, skriver Goldman i en rapport med titeln ”Copper is the new oil”.

”Diskussioner om högsta oljebehov förbiser det faktum att utan en kraftig ökning av användningen av koppar och andra viktiga metaller kommer inte ersättning av förnybar energi med olja att kunna ske,” sa företaget.

Efterfrågan kommer därför att öka avsevärt med upp till 900% till 8,7 miljoner ton år 2030, uppskattar Goldman Sachs.

COPX strävar efter att tillhandahålla investeringsresultat som generellt motsvarar pris- och avkastningsprestanda för Solactive Global Copper Miners Total Return Index, som är utformat för att mäta bredbaserade aktiemarknadsresultat för globala företag som är involverade i koppargruvsindustrin.

COPX ger investerare:

Riktad exponering: COPX är ett satsning på kopparbrytning.

ETF-effektivitet: I en enda affär ger COPX effektiv tillgång till en korg med företag som är involverade i brytning av koppar.

Imponerande resultat: ETF ökar med över 30% i år

Växande optimism för koppar

Den växande efterfrågan på koppar syns inte bara till USA. Efterfrågan ökar över hela världen eftersom antalet elektriska fordon som kör på vägen ökar.

”Ett bra exempel är elektriska fordon. Politiska vägvisare för antagning av elfordon (EV) var tydligt gynnsamma under de senaste (12) månaderna och vi har reviderat våra interna EV-penetrationsprognoser uppåt, säger BHP:s chef för mineraler för Amerika, Ragnar Udd, vid CRU World Copper Conference i Chile.

”Dessa fordon använder fyra gånger så mycket koppar som bensinbaserade bilar, och de kommer också att behöva mer infrastruktur för att ansluta laddstationer till nätet.”

Tack vare ett växande antal elfordon förväntar sig BHP att världens Paris-anpassade utsläppsminskningsmål kommer att öka efterfrågan på koppar under de närmaste 30 åren.

”Det är allt koppar, koppar, koppar, koppar, koppar, koppar”, sade gruvmagnaten Robert Friedland under CRU World Copper Conference.

Handla COPX ETF

Global X Copper Miners ETF (COPX) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i Global X Copper Miners ETF (COPX).

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *