Följ oss

Nyheter

Att välja mellan ETF:er och indexfonder, vilket är bäst?

Publicerad

den

Passivt deltagande är precis tvärtom, där du följer förfarandet utan att direkt påverka aktiviteterna eller deras resultat. Två passiva investeringsformer är ETF:er och indexfonder.

Som med allt i livet finns det några saker som du aktivt deltar i och andra där du är passiv. Aktivt deltagande är när du är direkt engagerad och involverad i resultatet. Passivt deltagande är precis tvärtom, där du följer förfarandet utan att direkt påverka aktiviteterna eller deras resultat. Två passiva investeringsformer är ETF:er och indexfonder. Många vet inte hur de skall välja mellan ETF:er och indexfonder.

När det gäller investering gäller samma princip. Du kan aktivt investera i specifika aktier och skapa en portfölj eller så kan du bara investera i en korg med aktier som valts av någon annan med förutbestämda regler. Några av de främsta bland sådana investeringar är ETF:er och indexfonder. Båda dessa tillgångsklasser kommer från samma familj av passiva fonder, vilket speglar det index de följer. De båda syftar till att spåra resultatet för det underliggande indexet så nära som möjligt.

Indexfonder och ETF:er kategoriseras under vad som kallas ”indexering”. Indexering innebär att investera i aktier i ett underliggande referensindex i samma proportion och spegla portföljen. Genom att vara passiva i sitt inriktning syftar inte dessa instrument till att slå marknaden eller ens det underliggande index som de följer.

Även om ETF:er och indexfonder är likartade finns det vissa subtila skillnader. En av de viktigaste skillnaderna mellan dem är att, till skillnad från indexfonder, är en ETF, eler börshandlad fond, är noterade på börserna, och en investerare kan investera i dem i realtid. Å andra sidan är en indexfond som alla andra fonder och man kan investera i dem utan att ha ett aktiekonto.

Både indexfonder och ETF:er har hög transparens eftersom de inte kan avvika från det valda indexet. ETF erbjuder dagligen portföljinformation. Som investerare kan du välja att handla med ETF direkt på börsen i små mängder. För investeringar som är högre än vissa belopp, måste du dock gå igenom en AP; en authorised participant.. För indexfonder bestäms NAV vid slutet av dagen och portföljupplysningar är antingen dagliga eller månatliga.

Tabellen nedan ger en helhetsbild av fördelarna och subtila skillnader mellan de två tillgångsklasserna.

 ETFerIndexfonder
StrukturETFer är fonder som följer ett specifikt index, och handlas på börser.ETFer är fonder som följer ett specifikt index.
NAVRealtidVid slutet av dagen
Köpa och säljaPå börsen i mindre enheterGenom fonden eller en fondplattform
PortföljinformationDagligenMånatlig/Daglig i vissa fall
TransparensHög (Kan inte avvika från index)Hög (Kan inte avvika från index)

Att välja mellan ETF:er och indexfonder

Om du letar efter marknadslikviditet eller att daytrada skulle ETF vara det rätta alternativet för dig att överväga. På lång sikt erbjuder både indexfonder och ETF stark avkastning och är optimala för diversifiering av din investeringsportfölj.

När det gäller kostnader som uppstått för att äga antingen ETF eller indexfonder, måste du överväga TER, den förvaltningskostnad som anger hur mycket fonden förväntas ta ut i termer av en årlig procentuell kostnad för att hantera din investering och Tracking Difference som gör att du kan bestämma hur effektivt indexfonden eller ETF speglar sitt underliggande referensindex.

Dessutom, när det gäller ETF:er, måste du överväga Impact Cost, som refererar till skillnaden mellan den faktiska NAV och det pris till vilket du köper enheterna på börsen. Till exempel, om ETF NAV är på 100 och du köper varje enhet till 101, är 1 den extra eller effektkostnaden du betalar för att köpa varje enhet. Du måste också ta hänsyn till eventuella courtage som kan kopplas till köp av ETF

Beroende på din tidshorisont och med hänsyn till ovanstående subtila skillnader kan du välja att investera i någon av dessa passiva fonder för långsiktiga vinster. Vår rekommendation är alltid att söka råd från en professionell expert som hjälper dig att göra det val som passar bäst för dina behov.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

De största ETFerna efter börsvärde globalt 2023

Publicerad

den

Vilka är de största ETFerna i världen? Den 16 januari 2023 var State Streets SPDR S&P 500 ETF Trust den högst värderade börshandlade fonden (ETF) globalt, med ett börsvärde på över 365 miljarder US-dollar. Marknadsvärdet för en ETF beräknas genom att multiplicera antalet aktier som emitterats i fonden med aktiekursen.

Vilka är de största ETFerna i världen? Den 16 januari 2023 var State Streets SPDR S&P 500 ETF Trust den högst värderade börshandlade fonden (ETF) globalt, med ett börsvärde på över 365 miljarder US-dollar. Marknadsvärdet för en ETF beräknas genom att multiplicera antalet aktier som emitterats i fonden med aktiekursen.

Denna ETF är också den största ETFen av tillgångar under förvaltning – även om Vanguard Total Stock Market Index Fund, med över 1,2 biljoner amerikanska dollar, är totalt sett den största investeringsfonden av AUM.

Vanguard-fonden är dock annorlunda eftersom aktier i fonden säljs som en mängd olika produkter, av vilka några är strukturerade som ETFer (som den tredje största fonden som listas i denna statistik), medan andra är strukturerade som traditionella fonder.

Vad är ETFer?

ETFer liknar värdepappersfonder genom att de består av en pool av investerares fonder som förvaltas av en oberoende tredje part i syfte att göra en gemensam finansiell investering. ETFer skiljer sig dock genom hur aktier i fonden köps och säljs via en börs, snarare än direkt från fondförvaltaren. Detta ger fördelarna med generellt lägre priser (eftersom transaktionskostnaderna betalas av börsoperatören snarare än fondförvaltaren), och möjligheten till intradagshandel (eftersom aktier i en traditionell fond endast kan köpas och säljas efter stängning).

Den totala mängden tillgångar som förvaltas av ETFer globalt är en sjättedel av summan för aktiefonder, även om gapet i AUM mellan ETFer och fonder i USA är mycket lägre, där ration ligger på en på tre.

Vilka är de största ETF-leverantörerna?

Den största leverantören av ETFer globalt är Blackrock, världens största kapitalförvaltningsbolag. Från och med juli 2022 hade företaget mer än 2,1 biljoner amerikanska dollar av tillgångar under förvaltning i börshandlade fonder bara i USA, medan Blackrocks totala tillgångar under förvaltning för alla produkter nådde nästan tio biljoner dollar. Avrundar de tre bästa leverantörerna av ETFer är andra amerikanska kapitalförvaltare Vanguard och State Street.

Fortsätt läsa

Nyheter

XWEB ETF satsar på aktier från hela världen med låg volatilitet

Publicerad

den

Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) med ISIN-nummer IE0008YN0OY8, försöker spåra MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt låg volatilitet och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) med ISIN-nummer IE0008YN0OY8, försöker spåra MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt låg volatilitet och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C är den enda ETF som följer MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras i ETFen.

ETF lanserades den 5 juli 2023 och har sin hemvist i Irland.

Indexbeskrivning

MSCI World Minimum Volatility Index (TRN) syftar till att spegla resultatet på följande marknad:

Stora och medelstora företag från globala utvecklade marknader

Optimerad för att uppnå portföljen med den lägsta totala risken, med hjälp av en uppskattad säkerhetskovariansmatris för att producera ett index som har den lägsta absoluta volatiliteten för en given uppsättning begränsningar

Granskas på halvårsbasis

Handla XWEB ETF

Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPXWBS
London Stock ExchangeUSDXWEB
XETRAEURXWEB

Största innehav

ISINNamnVikt %LandSektor
US17275R1023CISCO-T ORD1.60%USAInformationsteknologi
US94106L1098WASTE MANAGEMENT ORD1.47%USAIndustri
US7134481081PEPSICO U ORD1.46%USADagligvaror
US4781601046JOHNSON&JOHNSON ORD1.42%USAHealth Care
CH0012005267NOVARTIS ORD1.37%SwitzerlandHealth Care
US58933Y1055MERCK & CO INC ORD1.35%USAHealth Care
CH0012032048ROCHE ORD1.27%SwitzerlandHealth Care
US6200763075MOTOROLA SOLUTIONS ORD1.26%USAInformationsteknologi
US5801351017MCDONALD’S ORD1.20%USASällanköpsvaror
US3755581036GILEAD SCIENCES ORD1.20%USAHealth Care
US2091151041CONSOLIDATED EDISON ORD1.17%USAUtilities
US7607591002REPUBLIC SVCS ORD1.17%USAIndustri
US9311421039WALMART INC ORD1.13%USADagligvaror
DE0005557508DEUTSCHE TELEKOM AG ORD1.12%TysklandKommunikationstjänster
US8425871071SOUTHERN ORD1.10%USAUtilities

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Varför Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden

Publicerad

den

Idag har vi nöjet att lyssna på Kevin T. Carter, grundare och Chief Investment Officer för EMQQ Global. I det här avsnittet går Kevin igenom hur man investerar på tillväxtmarknader, varför han anser att Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden, diskuterar sin investeringsfilosofi och belyser utmaningarna med traditionella index, inklusive MSCI Emerging Markets-index.

Idag har vi nöjet att lyssna på Kevin T. Carter, grundare och Chief Investment Officer för EMQQ Global. I det här avsnittet går Kevin igenom hur man investerar på tillväxtmarknader, varför han anser att Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden, diskuterar sin investeringsfilosofi och belyser utmaningarna med traditionella index, inklusive MSCI Emerging Markets-index.

Vi utforskar också hans intåg på den kinesiska marknaden och de viktigaste aspekterna av den erfarenheten, och betonar konsumentsektorns avgörande roll på tillväxtmarknader och tjusningen hos konsumentorienterade internetföretag.

Vi flyttar fokus till Indiens digitala landskap under utveckling, och utforskar hur nyckelspelare som Reliance Industries, med sitt Jio-initiativ, bidrar till rikstäckande 4G- och 5G-anslutning och hur andra företag, inklusive Zomato och Info Edge, revolutionerar Indiens digitala landskap. Vi avslutar med att Kevin berättar varför han tror att Indiens ekonomiska tillväxt kan överträffa nuvarande förutsägelser. Njut av!

Handla INQQ ETF

HANetf INQQ India Internet & Ecommerce ESG-S UCITS ETF – Acc (INQQ) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära